7x De mooiste kastelen in Ierland

Harry Potter, Lord of the Rings en zo’n beetje elk Disney sprookje heeft het: een prachtig sprookjeskasteel. Een van de laatste keren dat ik in een kasteel ronddwaalde, was eerder dit jaar in Ierland. En guess what, dat land heeft er veel meer. Dit zijn de mooiste en meest sprookjesachtige kastelen in Ierland.

7x mooiste kastelen in Ierland

1. Classiebawn Castle, County Sligo

Er zijn maar weinig plaatjes van Mullaghmore, een klein vissersdorpje langs de Wild Atlantische Way, waarop Classiebawn Castle niét te zien is. Het kasteel – halverwege de negentiende eeuw gebouwd in opdracht van Sir Henry Tempel – wordt gekenmerkt door zijn kegelvormige toren.

Kasteel Classiebawn is in tegenwoordig in particuliere handen en jammer genoeg niet toegankelijk voor publiek, maar een snel bezoekje om van een afstandje je eigen foto te maken toch zeker waard.

Classiebawn Castle, 7x de mooiste kastelen in Ierland

2. Carrickfergus Castle, County Antrim

Normandisch fort Carrickfergus ligt aan de oevers van Belfast Lough en werd in haar 800-jarige bestaan belegerd door zowel de Schotten, Ieren, Engelsen en Fransen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als een schuilkelder.

Tegenwoordig is er van belegeringen gelukkig geen sprake meer en ligt het vooral statig indrukwekkend te wezen.

Carrickfergus Castle - 7x de mooiste kastelen in Ierland

3. Dunluce Castle, County Antrim

Het Dunluce Castle in County Antrim lijkt zo van de pagina’s van een sprookjesboek gesprongen. Dankzij de vervaarlijke locatie – het ligt bovenop een klif aan de Atlantische Oceaan – waren de bewoners ervan nooit echt op hun gemak.

En terecht, want tijdens een flinke storm in 1639 stortte het kasteel gedeeltelijk in zee. Oeps.

Dunluce Castle - 7x de mooiste kastelen in Ierland

4. Kilkenny Castle, County Kilkenny

Dit 800 jaar oude kasteel in Kilkenny werd in de dertiende eeuw gebouwd en kende sindsdien vele eigenaren. Bijna vijf eeuwen lang woonde hier de Butlers of Ormonde, tot in 1967 de toenmalige eigenaresse besloot het te verkopen aan de stad Kilkenny voor een luttele 50 (!) pond. Koopje!

Tegenwoordig is het in handen van publieke werken en speelt het vooral een toeristische en archeologische rol.

Kilkenny Castle - 7x de mooiste kastelen in Ierland

5. Malahide Castle, County Dublin

Het kasteel en de tuinen van Malahide Castle dateren uit de twaalfde eeuw en speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van middeleeuws IIerland. Het werd bijna 800 jaar lang bewoond door de invloedrijke Talbot familie, tot het in de jaren zeventig werd verkocht aan de stad en later aan particuliere investeerders.

Het kasteel is tegenwoordig alleen nog tegen betaling en onder begeleiding van een gids toegankelijk voor bezoekers. En concertgangers, want de afgelopen jaren traden onder meer Arctic Monkeus, Radiohead en Prince hier op.

Malahide Castle - 7x de mooiste kastelen in Ierland

6. Dunguaire Castle, County Galway

Dunguaire Castle werd gebouwd door de O’Hynes clan in 1520 en domineerde eeuwenlang de pittoreske Galway Bay, vlakbij Kinvarra.

In de zeventiende eeuw kwam het kasteel in handen van Martin’s Galway, tot het in de vorige eeuw werd gekocht en opgeknapt door Oliver St. John Gogarty. Deze beroemde Ierse chirurg en dichter was bevriend met medeberoemdheid WB Yeats, die hier geregeld ontmoetingen voor de Keltische literaire grootmeesters organiseerde.

Dunguaire Castle - 7x de mooiste kastelen in Ierland

7. Enniskillen Castle, County Fermanagh

Enniskillen Castle werd ooit bewoond door de Ierse Maguire clan, die lokaal flinke macht uitoefenden en met hun eigen vloot van 1500 schepen de wateren van de Lough Erne patrouilleerden

Enniskellen Castle, mooiste kastelen in Ierland

Tegenwoordig huist het kasteel twee musea en worden zowel geschiedkundige en architectonische stukken als lokale tradities tentoongesteld.

Bewaar de mooiste kastelen in Ierland op Pinterest

IERLAND: Dit zijn 7 van de mooiste kastelen in Ierland // Castles in Ireland

Welke sprookjeskastelen zou jij nog weleens willen bezoeken?

eacties

  1. Ik las Sir Henry Tempel erg snel en dacht Shirley Temple te lezen :D Ik zou zelf naar Kilkenny Castle willen gaan, maar vooral omdat kennissen van mij daar in de buurt wonen. Zo kan ik ze allebei bezoeken en dat lijkt me wel zo gezellig. En ik wil in Frankrijk heel graag naar een specifiek kasteel waarvan ik de naam nu even kwijt ben. Een avond in het jaar worden er allerlei kaarsen aangestoken en is het hele kasteel alleen verlicht door kaarslicht. Schijnt er enorm mooi uit te zien en daar wil ik natuurlijk wel bij zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: