Dunluce Castle - 7x de mooiste kastelen in Ierland

7x De mooiste kastelen in Ierland

Ierland heeft een rijke geschiedenis vol koningen, ridders en Vikingen die hun sporen op de geschiedenis hebben achtergelaten. En het landschap, want door heel Ierland vind je nog allerlei kastelen. Dit zijn de mooiste en meest sprookjesachtige kastelen in Ierland.

7x mooiste kastelen in Ierland

Harry Potter, Lord of the Rings en zo’n beetje elk Disney sprookje heeft het: een prachtig sprookjeskasteel. Een van de laatste keren dat ik in een kasteel ronddwaalde, was in Ierland. En guess what, Ierland heeft nog veel meer kastelen om te bewonderen.

1. Classiebawn Castle, County Sligo

Er zijn maar weinig plaatjes van Mullaghmore, een klein vissersdorpje langs de Wild Atlantische Way, waarop Classiebawn Castle niét te zien is. Sir Henry Tempel gaf halverwege de negentiende eeuw opdracht tot de bouw. Het is vooral herkenbaar aan zijn kegelvormige toren.

Mooiste kastelen in Ierland: Classiebawn Castle (via Unsplash)

Mooiste kastelen in Ierland: Classiebawn Castle (via Unsplash)

Kasteel Classiebawn is in tegenwoordig in particuliere handen en jammer genoeg niet toegankelijk voor publiek. Mocht je er tijdens een roadtrip langs rijden, is een snel bezoekje om van een afstandje je eigen foto te maken toch zeker de moeite waard.

2. Carrickfergus Castle, County Antrim

Normandisch fort Carrickfergus ligt aan de oevers van Belfast Lough. Tijdens haar 800-jarige bestaan werd het fort belegerd door zowel de Schotten, Ieren, Engelsen en Fransen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als een schuilkelder. Tegenwoordig is er van belegeringen gelukkig geen sprake meer en ligt het vooral statig indrukwekkend te wezen.

Carrickfergus Castle - 7x de mooiste kastelen in Ierland

3. Dunluce Castle, County Antrim

Het Dunluce Castle in County Antrim lijkt zo van de pagina’s van een sprookjesboek gesprongen. Dankzij de vervaarlijke locatie – het ligt bovenop een klif aan de Atlantische Oceaan – waren de bewoners ervan nooit echt op hun gemak. En terecht, want tijdens een flinke storm in 1639 stortte het kasteel gedeeltelijk in zee. Oeps.

Dunluce Castle - 7x de mooiste kastelen in Ierland

4. Kilkenny Castle, County Kilkenny

Dit 800 jaar oude kasteel in Kilkenny werd in de dertiende eeuw gebouwd en kende sindsdien vele eigenaren. Bijna vijf eeuwen lang woonde hier de Butlers of Ormonde, tot in 1967 de toenmalige eigenaresse besloot het te verkopen aan de stad Kilkenny voor een luttele 50 (!) pond. Koopje!

Tegenwoordig is het in handen van publieke werken en speelt het vooral een toeristische en archeologische rol.

Kilkenny Castle in Ierland (via Unsplash)

Kilkenny Castle in Ierland (via Unsplash)

5. Malahide Castle, County Dublin

Het kasteel en de tuinen van Malahide Castle dateren uit de twaalfde eeuw en speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van middeleeuws Ierland. Het werd bijna 800 jaar lang bewoond door de invloedrijke Talbot familie, tot het in de jaren zeventig werd verkocht aan de stad en later aan particuliere investeerders.

Het kasteel is tegenwoordig alleen nog tegen betaling en onder begeleiding van een gids toegankelijk voor bezoekers. En concertgangers, want de afgelopen jaren traden onder meer Arctic Monkeus, Radiohead en Prince hier op.

Malahide Castle - 7x de mooiste kastelen in Ierland

 

6. Dunguaire Castle, County Galway

Dunguaire Castle werd gebouwd door de O’Hynes clan in 1520 en domineerde eeuwenlang de pittoreske Galway Bay, vlakbij Kinvarra.

In de zeventiende eeuw kwam het kasteel in handen van Martin’s Galway, tot het in de vorige eeuw werd gekocht en opgeknapt door Oliver St. John Gogarty. Deze beroemde Ierse chirurg en dichter was bevriend met mede-beroemdheid WB Yeats. Deze Ierse dichter, toneelschrijver en mysticus organiseerde hier geregeld ontmoetingen voor de Keltische literaire grootmeesters.

Dunguaire Castle, Kinvara, Ireland (via Unsplash)

7. Enniskillen Castle, County Fermanagh

Enniskillen Castle werd ooit bewoond door de Ierse Maguire clan, die lokaal flinke macht uitoefenden en met hun eigen vloot van 1500 schepen de wateren van de Lough Erne patrouilleerden. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw.

Tegenwoordig vind je hier het Fermanagh County Museum en het regiments-museum van de Royal Inniskilling Fusiliers en de 5e Royal Inniskilling Dragoon Guards. Hier kun je geschiedkundige en architectonische stukken en lokale tradities tentoongesteld zien.

Welke sprookjeskastelen zou jij nog weleens willen bezoeken?

7 reacties
  1. Ziet er me echt prachtig uit. Zo’n wandeltocht doorheen Schotland staat al een tijdje op mijn ‘to do lijstje’.

  2. Heerlijke plaatjes. Staat ergens bovenaan mijn bucketlist: wandelvakantie in Ierland. Lijkt me een magische ervaring.

  3. Ik hou van kastelen! Mystrieus, vol historie! Heb er al veel in Frankrijk bezocht maar Ierland staat zeker op mijn lijstje!

  4. Jaaa, kastelen. Zo leuk en mooi! Sowieso staat Ierland hoog op mijn lijstje. Ik ben ontelbaar vaak in Engeland en Schotland geweest maar gewoon nog nooit in Ierland!

  5. Ik las Sir Henry Tempel erg snel en dacht Shirley Temple te lezen :D Ik zou zelf naar Kilkenny Castle willen gaan, maar vooral omdat kennissen van mij daar in de buurt wonen. Zo kan ik ze allebei bezoeken en dat lijkt me wel zo gezellig. En ik wil in Frankrijk heel graag naar een specifiek kasteel waarvan ik de naam nu even kwijt ben. Een avond in het jaar worden er allerlei kaarsen aangestoken en is het hele kasteel alleen verlicht door kaarslicht. Schijnt er enorm mooi uit te zien en daar wil ik natuurlijk wel bij zijn!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen