Met de trein naar de kerstmarkten in Munster

Met de trein naar de kerstmarkten in Munster

Duitse kerstmarkten zijn voor veel Nederlanders een geliefde bestemming in december. Speciaal voor de kerstdagen verkende ik de bijzonder gezellige kerstmarkten in Münster, dé bestemming waar je een instant kerstgevoel krijgt.

Kunst en kerstmarkten in Munster

Wie echt goed in de kerststemming wil komen, bezoekt een kerstmarkt. Met CityZapper en ICE International ligt dat binnen handbereik. Ik werd uitgenodigd om de kerstmarkten in Münster te ontdekken en stapte in Arnhem op de trein, om een paar uur later vol met m’n neus in de geur van glühwein, bratwurst en dennennaalden te vallen.

Met de trein naar Munster

Reizen met de trein heeft iets rustgevends, vooral wanneer je in volle vaart snelwegen en het landschap aan je voorbij ziet gaan. Vanaf Emmerich reis je al vanaf €19,- in zo’n twee uur – met een overstap in Oberhausen of Duisburg – naar Münster.

Munster snapshots

Aan het eind van de middag stap ik uit de trein, om een kwartier later in te checken in Hotel Kaiserhof Münster – handig gelegen op loopafstand van het station. Vlak daarna ga ik op pad met een gids om in sneltreinvaart de kerstmarkten van Münster te verkennen.

Bzoek de kerstmarkten in Münster

Kerstmarkten ja, want de Duitse stad telt er maar liefst zes, die samen zo’n 300 rijkelijk versierde en gevulde kraampjes huisvesten. Terwijl ik de vele fietsers probeer te ontwijken – Münster blijkt mede door de 55.000 studenten en vrijwel autoloos centrum een ware fietsstad – duiken we de oude binnenstad in en stuiten al vrij snel op de eerste felverlichte kerstkramen.

Met de trein naar de kerstmarkten in MunsterMet de trein naar de kerstmarkten in Munster

Giebelhüüskesmarkt aan de voet van de St. Paulus

Deze kerstmarkten zijn te vinden in Munster

 • Prinzipalmarkt – Deze traditionele kerstmarkt op de Prinzipalmarkt is rijkelijk verlicht en brengt de kerstsfeer er daardoor meteen lekker in.
 • Weihnachtsmarkt am Rathaus – De grootste en oudste kerstmarkt staat op de binnenplaats van het Raadhuis, waar je naast een nostalgisch carrousel voor kinderen vooral veel sieraden en andere artistieke, veelal handgemaakte producten vindt. Ook de kraampjes met eetwaren zijn hier in grote getale aanwezig.
 • Kiepenkerl – In dit schattige kerstdorpje rond het monument van de Kiepenkerls van Münster – de voormalige koopmannen – staat een gigantische kerstboom die de sfeer er meteen inbrengt. Hier moet je zijn voor Westfaalse specialiteiten, talloze kunstzinnige snuisterijen, glinsterende kerstversiering en de gebruikelijke glühwein kraampjes.
 • Lamberti – Rondom de Lambertikerk is een blauwgekleurde kerstmarkt gestald waar je dankzij de kleurrijke verlichting en kramen vol zoetigheden, flammkuchen en glühwein gegarandeerd in de kerststemming komt.
 • Aegidii-Weihnachtsmarkt – Naast talloze kerstkraampjes vind je hier een kerststal en een inmiddels ietwat verouderde uit hout opgebouwde piramide, waarin de roerige geschiedenis van de stad is neergezet.
 • Giebelhüüskesmarkt – De jongste kerstmarkt in Munster vind je aan de voet van de verlichte St. Paulus-Dom, waar je tegen dit middeleeuwse decor van de Überwasserkirche allerhande handwerkkunst en smakelijke lekkernijen vindt in de tientallen kraampjes.

Met de trein naar de kerstmarkten in MunsterBezoek de kerstmarkten in Munster

Kiepenkerl weihnachtsmarkt

Na een rondgang over de kerstmarkten en een traditioneel Duitse maaltijd bij de lokale Pinkus Müller brouwerij sluit ik de avond af met een prachtig door de volle maan verlicht uitzicht over Münster.

Een uniek uitzicht, want de bijna 100 meter hoge toren van de Lambertuskerk is niet vrij voor publiek toegankelijk. Ik mag echter samen met de Türmerin von Münster mee omhoog, terwijl ze haar bijzondere taak als torenwachter vervult.

Gute Nacht, Münster!

Munster stadsgezicht bij nacht

Münster bij nacht

Kunst in Münster

Hoewel in deze tijd van het jaar bijna alles in het teken van kerst staat, heeft de stad veel meer te bieden dan dat. De levendige studentenstad heeft een compact centrum dat na de Tweede Wereldoorlog grotendeels werd herbouwd. Diverse winkelcentra, kunst- en cultuurmusea en talloze restaurant en cafés maken de stad een ideale bestemming voor een stedentrip.

Kunstmuseum Pablo Picasso

Eén van de meest bijzondere musea in Münster is het Pablo Picasso museum. Het onderhoudt nauwe banden met de Picasso familie en heeft elke winter een bijzondere tentoonstelling.

Zo staat dit jaar de veelzijdige kunstenaar Alberto Giacometti in de schijnwerpers met een overzichtstentoonstelling. Je kent hem wellicht van zijn bijzonder langgerekte beeldhouwwerken, tegenwoordig de duurste ter wereld, maar daarnaast maakte hij ook talloze portretten.

Iedere woensdag (om 15 uur) en zaterdag (om 15:00 en 16:30 uur) kun je aansluiten bij een openbare rondleiding. Hiervoor betaal je €7,- naast de standaard toegangsprijs van €12,- voor volwassenen.

Bezoek de kerstmarkten in MunsterBezoek de kerstmarkten in Munster

Weihnachtsmarkt am Rathaus

Zo haal je het beste uit je bezoek aan de kerstmarkten in Münster

De kerstmarkten zijn van 23 november tot 23 december dagelijks geopend. Vrijdag en zaterdag open tussen 11:00 – 21:00 uur, zondag t/m donderdag geopend tussen 11:00 – 20:00 uur.

 • Zondag 13 december is koopzondag (13:00 – 18:00 uur) in de binnenstad.
 • Verblijf in Hotel Kaiserhof Münster voor een heerlijk verblijf op een centraal gelegen locatie.
 • Om de stad echt goed te leren kennen, ga je op pad met een gids die je alles over Münster kan vertellen.
 • Zin in een avond lekker eten? Bij de Pinkus Müller brouwerij is een restaurant gevestigd, waar je je lokaal gebrouwen Pinkus bieren laat vergezellen door een traditioneel Duitse maaltijd.
 • Hou je van tradities? Blijf dan zeker eens luisteren bij de Lambertikerk. Hier speelt de Städtische Türmerin von Münster zes avonden per week (woensdag t/m maandag) elk half uur vanaf de hoge toren op haar koperen hoorn blaast om de stadsbewoners te informeren wanneer gevaar dreigt. Een unieke baan voor de enthousiaste Martje Saljé. Zij is een van de weinige vrouwen in Duitsland deze toch al bijzondere taak verricht.
 • Lees hier wat je nog meer kunt zien en doen in Munster!
De leukste kerstmarkten in Munster, Duitsland // Best Christmas Markets in Munster, Germany

Zelf naar de kerstmarkten in Munster?

Bekijk dan vooral eens de aanbiedingen van CityZapper en NS International.

Viel Spaß!

17 reacties
 1. Toller Bericht. I love that Christmasmarket, too. And I love your report. Many greetings from the Ruhrdistrict. Glück auf von Greta

 2. Wij waren net voor de kerstmarkten in Münster. Leuke stad, maar zo met alle kerstverlichting nóg meer sfeervol. Leuk om te zien!

 3. Die Duitsers zijn toch wel heer en meester in kerstgezelligheid he. Wij zijn vorig jaar in Bad Bentheim geweest, kerstmarkt aan de voet van een kasteel en niet zo ver over onze grens. Ook leuk.

   1. Nee hier zijn geen kerstmarkten, maar wel heel mooi versierde winkelcentra enzo. Maar dat is toch anders… ze hebben hier ook zeker tradities! Het heet Novenas en dat betekent 9 dagen voor kerst elke dag gezelligheid en eten. Wat het precies inhoudt ga ik nog meemaken dus komt vast nog een blog over :D

 4. Oh wat leuk, dit komt op het goede moment. Ik heb net met een vriendin gepland een dagje naar Münster te gaan voor de kerstmarkt, ik ben heel benieuwd! Ziet er al heel leuk uit in ieder geval!

 5. Ik hou hier zo van, kerstmarkten zijn zo leuk en gezellig! Kijk nou toch al die leuke lampjes en schattige huisjes en ALLES.

  1. Jaaah! Ik was echt nog helemaal niet met kerstmis bezig maar toen ik daar was binnen de kortste keren volledig in kerststemming. Zo leuk!

 6. Leuk, ik was hier afgelopen weekend! Heerlijk gegeten ook, weet ff niet meer waar. Wel een traditioneel Duits restaurant, hertenragout met gekarameliseerde kastanjes, puree en spruitjes. Mmmm!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen