Met de trein naar de kerstmarkten in Munster

De gezelligste kerstmarkten in Duitsland: dit zijn ze allemaal [2023]

Ben je op zoek naar leuke kerstmarkten in Duitsland dit jaar? Ik zocht het uit en zet de leukste weihnachtsmarkten bij onze Oosterburen voor je op een rij. Dit zijn de gezelligste kerstmarkten in Duitsland!

De gezelligste kerstmarkten in Duitsland [2023]

Duitsland is koning wanneer het aankomt op kerstmarkten. De vele kerstmarkten in Duitsland zijn de beste plekken voor worst, glühwein, gemberkoek en gezelligheid. Niet vreemd dus dat elk jaar weer duizenden Nederlanders de grens overgaan om zich bij onze Oosterburen tegoed te doen aan glühwein en Duitse kneuterigheid. Heb jij zin in een bezoek aan een Duitse kerstmarkt dit jaar? Dit zijn de leukste en gezelligste kerstmarkten in Duitsland!

Kerstmarkt in Aken

24 november t/m 23 december 2023

Tot ver buiten de grenzen van de regio is de kerstmarkt van Aken bekend: jaarlijks bezoeken ongeveer 1,5 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland de Akense kerstkramen met hun originele en degelijke Duitse kerstwaar. Een ritje op de draaimolen is voor kinderen natuurlijk altijd leuk, net als Glühwein drinken voor volwassen.

Trek gekregen van het struinen? Aardappelpannenkoeken zijn op ieder ogenblik van de dag te krijgen, net als Printen en ander kerstgebak, ‘dominosteine’, ‘lebkuchen’ en ‘spitzkuchen’.

Kerstmarkt Dortmund

23 november tot en met 30 december 2023

De jaarlijkse kerstmarkt in Dortmund is een van de grootste kerstmarkten van Europa. De Weihnachtsstadt elk jaar meer dan 3,5 miljoen bezoekers, mede dankzij de vele Duitse artiesten die er optreden. Daarnaast vind je er natuurlijk de gebruikelijke kerstmarkt stalletjes met kerstversieringen en typisch Duitse lekkernijen.

Duisburger Weihnachtsmarkt

De Duisburgse kerstmarkt wordt al meer dan 40 jaar lang georganiseerd voor adventsliefhebbers. Naast talloze kramen waar je kerstwaren en lekkernijen kunt aanschaffen, staat er een reuzenrad en ijsbaan en is er een glühwein-piramide.

Zoek een hotel in Duisburg >>

Kerstmarkten in Düsseldorf

23 november t/m 30 december 2023 (gesloten op 25 december)

In Düsseldorf staan – verspreid over zes kerstmarkten – meer dan 200 in kerststijl versierde hutten. Bezoekers kunnen zich hier tegoed doen aan alles wat met kerst te maken heeft. Van glühwein & punch, Reiberkuche en tal van zoetigheden, tot hand-geblazen kerstballen, winterkledij en kerstversiering.

Zoek een hotel in Düsseldorf >>

Kerstmarkt in Dusseldorf | Dit zijn de leukste kerstmarkten in Duitsland

Kerstmarkt Frankfurt

27 november t/m 21 december 2023

Misschien wel de grootste kerstmarkt in Duitsland vind je in Frankfurt, tevens één van de oudste kerstmarkten ter wereld met een historie die terug gaat tot eind veertiende eeuw. Bijna 250 kerstkramen staan verspreid door de binnenstad, met als letterlijke hoogtepunt de hoogste kerstboom van Duitsland.

Zoek hier naar hotels in Frankfurt >>

Frankfurt wordt ook wel Mainhattan genoemd

Kerstmarkt Hamburg

Hamburg telt maar liefst 15 kerstmarkten in en rond het centrum. Voor het stadhuis van Hamburg vind je de grootste kerstmarkt van de stad. Naast volle kramen en mooie versieringen komt hier drie keer per dag de kerstman overvliegen.

Per kerstboot door Heidelberg

27 november t/m 22 december 2023

De Alte Brücke is de rode loper naar de Heidelberger kerstmarkt met 140 stalletjes kriskras door de Altstadt. Romantici navigeren hier per ‘Weisse Flotte’ over de Neckar naar de Schlossweihnacht in de tuin van het stadsslot voor vurige Flammkuchen. Voor cadeautjes ga je naar de markt bij Klooster Stift Neuburg tussen monniken en kloosterbier.

Zoek een hotel in Heidelberg >>

X-Mas Market Ladenburg, vlakbij Heidelberg

X-Mas Market Ladenburg, vlakbij Heidelberg (Foto via Shutterstock)

Kerstmarkt in Kleve

Vlak over de grens bij Nijmegen ligt het Duitse Kleve. Hier vind je begin december een gezellige kerstmarkt rond Pastor-Leinung-Platz en Koekkoekk-Platz. Duizenden lichtjes en muzikale optredens zorgen voor een sfeervolle kerstmarkt.

Kerstmarkten in Berlijn

Berlijn verandert tijdens de feestdagen in een mix van oud & nieuw, eindeloze verlichting en heerlijke geuren op tientallen Berlijnse kerstmarkten. Ieder daarvan heeft zijn eigen sfeer en karakter.

Zo is er een culturele kerstmarkt in de Wilmersdorfer Straße en bij de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, de ‘Sternenzauber’ in het Sony Center, de grote Berlijnse kerstmarkt in de Alexanderstraße, een ijsbaan vol winters vermaak op de Alexanderplatz.

Een paar kerst-events in Berlijn om op je lijstje te zetten:

  • Christmas Garden Berlin in de Botanische Tuin (Königin-Luise-Straße 68)
  • Berliner Weihnachtszeit am Roten Rathaus: voor liefhebbers van vervlogen tijden, verhalenvertellers en carrousels voor kinderen (27 november 2023 t/m 7 januari 2024)
  • Winterwelt und Weihmachtsmarkt am Potsdamer Platz
  • Weihnachtsmarkt Köpenick in Schloss Köpenick (Alt-Köpenick 1)

Zoek een hotel in Berlijn >>

Kerstmarkt in Berlijn

Kerstmarkten in Duitsland: in Berlijn zijn er meer dan 60 te vinden! (foto via Shutterstock)

Keulse kerstmarkten, Keulen

De Keulse kerstmarkten zijn elk jaar weer populair. Rond de gotische kathedraal van Keulen staat een kerstmarkt met zo’n 150 paviljoens. De kerstmarkt op de Neumarkt staat in het teken van engelen. Op de Rudolfplatz bevindt zich een sprookjesparadijs voor kinderen.

De meer traditionele ‘Markt der Heinzel‘ in de historische binnenstad staat helemaal in het teken van de bekende Keulse kabouters. In het stadspark vind je een idyllisch kerstdorp waar meer moderne producten worden verkocht.

Voor een maritieme sfeer ga je naar de havenkerstmarkt in de Rheinauhafen, vlakbij bij het chocolademuseum direct aan de Rijn. De pagode-tenten lijken op zeilschepen en in de houten driemaster ‘Trudel’ drink je glühwein tussen de piraten.

Boek hier je hotel in Keulen >>

Hotel tip: Hotel Ruby Ella in Keulen

De gezelligste kerstmarkten in Duitsland: Kerstmarkt in Keulen

De gezelligste kerstmarkten in Duitsland: Kerstmarkt in Keulen (Foto via Shutterstock)

Weihnachtsmarkt am See, Konstanz

Dagelijks geopend vanaf 30 november t/m 23 december 2023

De historische binnenstad van Konstanz is in de aanloop  naar Kerstmis gevuld met talloze kerstkraampjes. De grootste kerstmarkt – met 170 kramen – trekt hier elk jaar meer dan 450 duizend bezoekers.

Geniet van glühwein en punch, bijzondere producten van voornamelijk lokale en regionale verkopers en vergaap je aan het bijzondere Weihnachtsschiff dat ligt aangemeerd in de haven.

Kerstmarkt in Mainz

Een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland vind je in Mainz. Tot en met 23 december branden hier miljoenen kerstlichtjes boven het marktplein van deze historische stad. Glühwein, geroosterde amandelen, kaiserschmarren en gepofte kastanjes: hier kun je de sfeer letterlijk proeven.

De kerstmarkt in Mainz is in minder dan vier uur met de trein vanaf Utrecht bereikbaar. Hier slenter je langs zo’n honderd feestelijk versierde kraampjes. In een historisch decor, met de 1000 jaar oude kathedraal St. Martin op de achtergrond, kun je bijzondere handgemaakte kerstcadeaus – variërend van houten speelgoed tot sieraden – kopen en zie je hoe deze geschenken worden gemaakt. Ook de gotische kerk Sint-Stefanus – met zijn moderne gebrandschilderde ramen van kunstenaar Marc Chagall – is een bezoek waard.

Op de grote markt is de grote houten toren met kleurrijk houtsnijwerk een beroemde blikvanger. Wat je ook niet wil overslaan, is de levensgrote kerststal voor de Gotthard Kapel.

 Boek hier je hotel in Mainz >>

Mainz in Duitsland (foto via Unsplash)

Kerstmarkten in de Moezelstreek

De pittoreske wijndorpen in de Moezelstreek vormen een schitterend decor in het landschap en hebben voor bezoekers veel bijzondere activiteiten in petto. Gezellig rondstruinen op een van de feestelijk versierde kerstmarkten aan de Moezel is puur genieten. Verwarmende glühwein – kruidig rood of sprankelend wit – vind je overal in overvloed; je bent niet voor niets in de Moezelstreek!

Bernkastel-Kues

In het middeleeuwse dorp Bernkastel-Kues wordt Sint-Nicolaas door zo’n honderd dappere ‘fakkelzwemmers’ in een verlichte boot met acht roeiers naar de kerstmarkt begeleid.

Cochem

In Cochem voert een met lichtjes versierde panoramatrein bezoekers naar de prachtig verlichte Reichsburg, een kasteel hoog boven de rivier en in de ‘adventstent’ in kerstsfeer zijn er specialiteiten uit de keuken en de wijnkelder te proeven.

De prachtig verlichte Reichsburg in Cochem

De verlichte Reichsburg in Cochem

Traben-Trarbach

24 november 2023 t/m 1 januari 2024

Wie het buiten te onbehaaglijk en koud vindt worden, kan afdalen in de ‘onderwereld’ van Traben-Trarbach. Dit jaar gaan de kelderdeuren al voor de 6e keer open en internationale en nationale ambachtslieden en exposanten presenteren elk weekend in verschillende kelders hoogwaardige decoratieartikelen, culinaire specialiteiten, producten rond wijn en wellness, antiek en mode- en sieradendesign.

Trier

24 november t/m 22 december 2023

Op de prachtige kerstmarkt van Trier – de oudste stad van Duitsland – wordt de nieuwe Duitse Glühweinkoningin gekroond, waarna ze witte en rode glühwein presenteert.

Zoek een hotel in Trier >>

Kerstmarkten in Münster

Münster telt zes kerstmarkten, die samen zo’n 300 rijkelijk versierde en gevulde kraampjes huisvesten. De kerstmarkten zijn traditioneel en vol met kraampjes waar je zowel (handgemaakte) kerstversieringen, kleding en Duitse lekkernijen kunt kopen.

Lees hier meer over de kerstmarkten in Munster >>

Kerstmarkten in Duitsland: bezoek de Münster Weihnachtsmarkt

Kerstmarkten in Duitsland: bezoek de Münster Weihnachtsmarkt ©watzijzegt.com

9 authentieke kerstmarkten in Nedersaksen

De steden Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar, Hamelen, Hannover, Hildesheim, Lüneburg en Wolfenbüttel zijn stuk voor stuk gezellige steden met een middeleeuwse sfeer – een ideaal decor voor sfeervolle kerstmarkten in Nedersaksen.

Braunschweig

29 november t/m 29 december 2023

Tegen een indrukwekkende historische achtergrond rond de burcht Dankwaderode stallen zo’n 140 sierkunstenaars en marktkooplui hun waren uit op de kerstmarkt in Braunschweig. Populaire ontmoetingsplaats is de prachtig verlichte slotgracht met drijvende vlotten.

Celle

In de 700 jaar oude stad Celle is de kerstmarkt gesitueerd in een adembenemend decor: het grootste aantal vakwerkhuizen van Europa bij elkaar. De kerstverlichting tovert een feestelijk schouwspel op de gevarieerde vakwerkgevels. Een bezoek waard is ook het oudste volledig behouden Welfenkasteel van Duitsland.

Goslar

29 november t/m 30 december 2023

Uniek in Duitsland is het kerstbos in de stad Goslar. Meer dan 40 dennenbomen met tienduizend brandende lichtjes geven de kerstmarkt op het historische marktplein een feestelijke uitstraling.

Een belevenis is een bezoek aan de voormalige ertsmijn Rammelsberg, die samen met de binnenstad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De oude mijnen vormen in de kerstperiode het decor voor een bijzondere ondergrondse kerstmarkt.

Göttingen kerstmarkt

27 november t/m 29 december 2023

De kerstmarkt in Gottingen is een bijzondere om te aanschouwen. Zo presenteren en verkopen sierkunstenaars in de universiteitsstad Göttingen niet alleen glaskunst, houten beeldjes, kaarsen en aardewerk maar zijn ze ook tijdens hun werk te bewonderen. Behalve warme punch en glühwein is er in Göttingen ook ‘Glühbier’, een lokale specialiteit. Bijzonder in Göttingen is de mogelijkheid de gewelfde kelders van de stad te bezoeken.

Zoek een hotel in Gottingen >>

Hamelen

In rattenvangerstad Hamelen is de gevel van het prachtige Hochzeitshaus versierd met een reuzenadventskalender en op de Lütjenmarkt zorgt een elf meter hoge piramide voor kerstsfeer. In de glasblazerij Hamelen kan iedereen zijn eigen glazen kerstbal blazen.

Aanrader: een adventsrondvaart op de rivier de Weser.

De kerstmarkt in Hameln (foto door Hameln Marketing und Tourismus GmbH)

Foto door Hameln Marketing und Tourismus GmbH

Hannover kerstmarkt

13 december t/m 22 december 2023

In de oude stad van Hannover kan men langs maar liefst 170 kraampjes op de Weihnachtsmarkt an der Marktkirche slenteren. Een middeleeuws en een Fins kerstdorp zijn onderdeel van de traditierijke kerstmarkt met zijn uitgebreide adventsprogramma. Bij de Winter-zoo en het Wintervariété in de ‘Herrenhäuser Gärten’ kunnen jong en oud zich vermaken.

Lees ook: Zien en doen in Hannover: de schönste tips

Hildesheim

27 november t/m 28 december 2023

Op het historische marktplein van Hildesheim klopt het hart van de kerstmarkt. Ook hier zorgen de gevels van vakwerkhuizen en feestelijk versierde kraampjes rond een grote kerstpiramide voor een sprookjesachtig decor en een feestelijke sfeer.

Van bovenop de toren van de St-Andreaskerk heb je een prachtig uitzicht over de binnenstad.

Kerstmarkt in Hildesheim | foto door Van der Valk

Kerstmarkt in Hildesheim (foto door Van der Valk)

Lüneburg

29 november t/m 30 december 2023

Prachtig verlichte huizenrijen, sfeervolle kerstmarkten en kerken met kersttaferelen betoveren de ‘Kerststad Lüneburg’. De Hanzestad heeft twee publiekstrekkers te bieden: de kleinste kerstmarkt en de grootste adventskrans van Duitsland. In Lüneburg zijn tal van gezellige winkelstraatjes, ideaal voor de kerstboodschappen.

Wolfsburg

27 november t/m 29 december 2023

Combineer een reis naar de negen steden met een bezoek aan autostad Wolfsburg, dat helemaal in winterse sferen is tijdens de jaarlijkse Wolfsburger Weihnachtsmarkt.

Christkindlesmarkt in Nuremberg

Eén van de oudste kerstmarkten van de wereld gaat terug tot de 16e eeuw en mag met meer dan 180 kraampjes zeker niet ontbreken. Laat je verrassen door de de heerlijke geuren van glühwein, geroosterde amandelen en gemberkoek.

Boek je hotel in Nürnberg >>

Thüringer kerstmarkt: nostalgie en traditie

28 november t/m 22 december 2023

Thüringen is de bakermat van de kerstboom, mondgeblazen kerstballen en de Christstoll, de oudste kerststol van Duitsland. Proef een stuk op de Erfurter kerstmarkt bij de Mariendom en Severikirche en vergaap je aan de kerstpiramide.

Meer zien? Ga naar de kerstmarkt bij de middeleeuwse Wartburg in Eisenach en neus tussen al het moois van kaarsenmakers, tin-gieters en steenhouwers.

Kerstmarkt Duitsland met de boot

Boek een vierdaagse Kerstshopping riviercruise met TUI.nl en ga kerstshoppen op de leukste bestemmingen aan de Duitse Rijn. Geniet van de kerstsferen in mooie plaatsen zoals Rüdesheim en Koblenz. Tijdens deze cruise shop je alle kerstcadeaus voor de feestdagen op mooi verlichte en sfeervolle kerstmarkten. Je stapt op in Keulen of Andernach; in je pakketreis is de busreis daarheen inbegrepen.

Bewaar de leukste kerstmarkten in Duitsland op Pinterest

Kerstmarkten in Duitsland: dit zijn de leukste!

Wat vind jij de gezelligste kerstmarkt in Duitsland?

Deze lijst wordt elk jaar up-to-date gemaakt
5 reacties
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen