Zien en doen in Münster: wandel door de oude binnenstad van Munster

Zien en doen in Münster (Duitsland)

Münster is een levendige en historische stad in het westen van Duitsland met een rijke cultuur en vele bezienswaardigheden. Ontdek wat je allemaal kunt zien en doen in Munster met mijn tips voor een bezoek aan deze leuke Duitse stad.

Dit wil je zien en doen in Münster (Duitsland)

Ontdek de charme van Münster in Duitsland! In dit artikel deel ik de beste tips over wat te doen tijdens een bezoek aan deze levendige stad. Van schilderachtige pleinen en musea tot gezellige cafés en bruisende kerstmarkten, er is voor elk wat wils in Münster.

Verken de stad (met een local)

Münster heeft net als veel Duitse steden een prachtige binnenstad, zij het grotendeels gerestaureerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad grotendeels verwoest door geallieerde bombardementen, maar na de oorlog werd Münster in oude stijl herbouwd.

Maak dus zeker een uitgebreide wandeling door de charmante straatjes en bewonder de vakwerkhuizen en gezellige pleinen zoals de Prinzipalmarkt.

Ook de prachtige gotische kathedraal St. Paulus Dom is een bezoek waard. Deze dom staat samen met het historische raadhuis symbool voor de stad Münster. Een bijzondere bezienswaardigheid hier is de astronomische klok, die nog stamt uit de late Middeleeuwen, waarvan de kalender tot in het jaar 2071 gaat.

Zien en doen in Münster: wandel door de oude binnenstad van MunsterDit wil je zien en doen in Münster (Duitsland)

Natuurlijk kun je gewoon lekker zelf aan de wandel door Münster. Om de stad echt goed te leren kennen, ga je op pad met een gids die je alles over Münster kan vertellen.

Met de fiets door Münster

Dankzij het vrijwel autoloze centrum is Munster ook een echte fietsstad. De stad telt meer dan 400.000 fietsen op een bevolking van ruim 300.000 inwoners. Uniek in Europa is de autovrije ring rond het centrum. Deze promenade is een goede manier om de stad op de fiets te verkennen.

Kunstmuseum Pablo Picasso

Een bijzonder museum in Münster is het Pablo Picasso Kunstmuseum (Picassoplatz 1). Het onderhoudt nauwe banden met de Picasso familie en heeft elke winter een bijzondere tentoonstelling.

Iedere woensdag (om 15 uur) en zaterdag (om 15:00 en 16:30 uur) kun je aansluiten bij een openbare rondleiding. Hiervoor betaal je €7,- naast de standaard toegangsprijs van €12,- voor volwassenen.

Meer kunst en cultuur in Munster (en omgeving)

Münster herbergt de Wilhelms-Universiteit, een van de oudste universiteiten van Duitsland. De stad heeft een rijk cultureel aanbod en er zijn tal van activiteiten op het gebied van kunst en cultuur om te doen.

  • Bewonder de hedendaagse kunstwerken in het LWL-Museum für Kunst und Kultur (Domplatz 10), met een indrukwekkende collectie van meer dan 250.000 kunstwerken uit verschillende tijdperken en culturen.
  • Verken de vele galerieën en ateliers in de wijk Kreuzviertel, waar je lokale kunstenaars en hun werken kunt ontdekken. Ook zijn er regelmatig kunst- en cultuurevenementen zoals exposities, concerten en festivals.
  • Bezoek de historische kastelen en paleizen in de omgeving van Münster, zoals het prachtige barokke kasteel in Nordkirchen, dat ook wel het “Versailles van Westfalen” wordt genoemd.

Kortom, er is genoeg te ontdekken en te genieten op het gebied van kunst en cultuur in Münster, voor zowel de lokale bevolking als de bezoekers.

Städtische Türmerin von Münster

Blijf ook zeker eens luisteren bij de Lambertikerk. Hier speelt de Städtische Türmerin von Münster zes avonden per week (woensdag t/m maandag) elk half uur vanaf de hoge toren op haar koperen hoorn blaast om de stadsbewoners te informeren wanneer gevaar dreigt.

Een unieke baan voor de enthousiaste Martje Saljé. Zij is een van de weinige vrouwen in Duitsland deze toch al bijzondere taak verricht.

Munster stadsgezicht bij nacht

Munster bij nacht gezien vanaf de Lambertikerk ©watzijzegt.com

Eten en drinken in Munster

Wie echt traditioneel Duits wil eten en drinken, gaat naar de Pinkus Müller brouwerij (Kreuzstrasse 4-10). Hier is Bij het restaurant van de brouwerij proef je lokaal gebrouwen Pinkus biertjes terwijl je smult van een echte Duitse maaltijd.

Eten en drinken in Munster

Traditioneel Duits eten en drinken bij Pinkus Müller ©watzijzegt.com

Ook bij Altes Gasthaus Leve (Alter Steinweg 37), Gasthaus Grosser Kiepenkerl (Spiekerhof 45) en Gasthaus Stuhlmacher (Prinzipalmarkt 6-7) geniet je van lokale, Duitse maaltijden.

Voor lekkere en betaalbare pizza’s ga je naar Mauritius Münster (Trauttmansdorffstr. 101). Bij La Tapia (An der Germania Brauerei 5) smul je van Spaanse klassiekers.

Traditionele Duitse maaltijden eet je bij Gasthaus Stuhlmacher in Munster

Botanische Tuinen in de Schlossgarten

Vlak nabij het stadskasteel van Münster – Schloss Münster – vind je de Schlossgarten. Deze botanische tuinen bestaan al meer dan 200 jaar en worden nu gebruikt door de universiteit.  Je kunt ze het hele jaar door gratis bezoeken. Meer informatie over de botanische tuinen en actuele openingstijden vind je op de website.

Overnachten in Münster

Wil je ook overnachten in Münster? Zelf verbleef ik in Hotel Kaiserhof Münster – een comfortabel familiehotel recht tegenover het station. Dat zorgde voor een heerlijk verblijf in Munster op een centraal gelegen locatie.

Ook het charmante Feldmann Hotel in het centrum van de stad is een aanrader. Dit kleinschalige hotel heeft comfortabele, ruime kamers en een persoonlijke sfeer.

Meer hotels in Münster

Er zijn diverse betaalbare hotels in het centrum van Münster die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden. Hier zijn een paar suggesties:

  • Ibis Münster City – Dit moderne en schone hotel ligt op 10 minuten lopen van de oude binnenstad. De kamers zijn klein, maar functioneel en het hotel heeft een restaurant waar je kunt genieten van ontbijt en diner.
  • Stadthotel Münster (Aegidiistraße 21) – Dit moderne hotel ligt op een centrale locatie, op slechts 10 minuten lopen van de kathedraal van Münster. De kamers zijn eenvoudig maar comfortabel en het hotel biedt gratis WiFi. Prijzen vanaf €99,-.

  • Mövenpick Hotel Münster am Aasee (Kardinal-von-Galen-Ring 65) – Het luxe Mövenpick Hotel Münster am Aasee bevindt zich naast de Aasee, op slechts 2 km van het centrum van Münster. Het biedt twee restaurants. Op de bovenste verdieping vind je een sauna en een fitnesscentrum met een uniek uitzicht op het oude centrum van Münster. Prijzen vanaf €98,-.

Zien en doen in Münster (Duitsland)

Zo kom je in Münster

Münster ligt hemelsbreed op slechts 170 kilometer van Utrecht en is daarmee goed bereikbaar voor een bezoek van een of meerdere dagen.

Met de trein naar Munster

Met de trein reis je gemakkelijk naar Münster. Het centraal station van Münster heet Münster (Westf) Hauptbahnhof heeft diverse IC-, EC- en ICE-verbindingen en ligt midden in de stad.

  • Met de trein doe je er ruim 3 uur (vanaf Utrecht) tot 3,5 uur (vanaf Amsterdam) over met één overstap.
  • Vanaf Rotterdam stap je 2 keer over en ben je net geen 4 uur onderweg.
  • Vanaf Enschede ben je ongeveer een uur onderweg.

Zoek hier naar treintickets naar Munster* >>

Met de auto naar Munster

Ga je liever met de auto, ben je vanaf Utrecht zo’n 2 à 2,5 uur onderweg. Parkeren is het handigst bij een van de P+R-locaties buiten het (autoloze) stadscentrum. Hier kun je gratis parkeren en vervolgens  (tegen betaling) met de bus naar het oude stadsgedeelte. Meer informatie over de bereikbaarheid van Münster vind je hier.

Hou er rekening mee dat de binnenstad van Münster een milieuzone is en je hiervoor een groene milieusticker (Umweltplakette of Feinstaubplakette) nodig hebt. Deze kun je gemakkelijk online bestellen. Deze is gekoppeld aan je kenteken en hoef je dus maar een keer aan te schaffen.

Wat zijn jouw tips voor Munster? Heb jij deze stad al eens bezocht?

Dit wil je wellicht ook lezen