De voor- en nadelen van alleen reizen

Over solo reizen heb ik hier meer dan eens geschreven en dan vooral over de leuke kanten ervan. In je eentje onbekende steden of zelfs hele landen ontdekken is bijzonder! Maar vond ik het dan echt altijd alleen maar leuk? Tijd om de voor- en nadelen van alleen reizen eens tegenover elkaar te zetten.

De voor- en nadelen van alleen reizen

De afgelopen jaren ben ik geregeld alleen op reis gegaan.¬†Van alleen vliegen naar een vriendje¬†of collega’s aan de andere kant van de wereld tot korte stedentrips in m’n uppie en tot alleen backpacken¬†in Australi√ę.

Met solo reizen als één van de meest genoemde reistrends voor 2016, is het hoog tijd om nu eens beide kanten te belichten en antwoord te geven op de vragen over alleen reizen die ik tot nu toe kreeg. Mijn ervaring als soloreiziger: de voor- en nadelen van alleen reizen op een rij.

Voordelen

De voordelen van in je eentje op reis lijken eindeloos en worden op mening (reis)blog flink gejubeld. En niet meer dan terecht!

 • Ultieme vrijheid – Je kunt je eigen reisplanning indelen en hoeft geen rekening te houden met reisgenoten. Urenlang op het strand liggen of juist door een stad of museum slenteren? Uitslapen of lang opblijven? Je kunt doen wat je wilt! Ik vond het heerlijk om ‘s ochtends niet te haasten om de deur van mijn hotel uit te gaan of ‘s avonds juist niet nog urenlang door een stad te dwalen maar gewoon lekker m’n bed in te duiken. Dingen die je met reisgenoot ook kunt doen, maar met niemand rekening hoeven houden, maakt alles soms net een tikje makkelijker.
 • Ontdek jezelf – Tijdens zo’n soloreis ben je waarschijnlijk nauwelijks alleen, maar je bent wel op jezelf aangewezen. Dat kan soms ongemakkelijk zijn, maar wedden dat je jezelf wel echt goed leert kennen? Even afstand nemen van je gewone dagelijkse leven thuis kan ervoor zorgen dat je je grenzen leert kennen en ontdekt waar je je wel of juist niet prettig bij voelt. Daarvoor hoef je helemaal niet per se naar de andere kant van de wereld, een weekendje weg dichterbij huis kan je net zoveel inzichten opleveren.
 • Vergroot je comfort zone – Juist omdat je in je eentje op pad bent, zul je gedwongen worden om dingen te doen die je misschien niet altijd even makkelijk vind. Op onbekenden afstappen, in je eentje uit eten… je merkt vanzelf dat je er steeds beter in wordt en dat het alleen reizen je steeds gemakkelijker afgaat. Handig, want die ervaring neem je ook weer mee naar huis.
 • Nieuwe (Facebook) vrienden in overvloed – Hoewel ik tijdens weekendjes weg en vakanties ook met reisgenoot best weleens leuke contacten legde in een hostel of kroeg, ging me dat toch makkelijker af toen ik alleen door Australi√ę reisde. Vooral in hostels gebeurde het meer dan eens dat ik afscheid nam van net gemaakte reisvrienden, me omdraaide en alweer aangesproken werd door de volgende potenti√ęle reisvriend(in). Als je slaapt in dorms en¬†in gezamenlijke ruimtes zit, eet of feest is het echt ONMOGELIJK om niet met andere backpackers in contact te komen.

Met onze Whitsundays groep even de verplichte fotomomentjes afwerken natuurlijk!

Nadelen

Nadelen zijn er echter ook. Dat ondervond ik onder meer in Ierland vorig jaar,¬†toen ik anderhalve dag in m’n eentje ronddwaalde en op Valentijnsdag verzeild raakte tussen de stelletjes, terwijl restaurants alleen romantische diner-voor-twee¬†sharing platters bleken aan te bieden.

Voor en nadelen van solo reizen - alleen in Ierland

Voor- en nadelen van alleen reizen: in je eentje uit eten, maar je dessert hoef je niet te delen

Een korte opsomming van enkele nadelen aan solo reizen:

 • Dubbele¬†prijs – Als single reiziger ben je soms meer geld kwijt, omdat hotels of andere reisorganisaties extra toeslagen berekenen voor 1 persoon.
 • Je wordt als solo-reiziger in restaurants niet altijd op de beste plek neergezet – zo belandde ik in Kilkenny pal onder het Happy Valentine’s Day bord met m’n diner-for-one en bood ‘s ochtends aan het ontbijtbuffet de¬†ober zelfs zijn excuses aan toen hij opmerkte dat hij me wel erg ver van de overige hotelgasten had neergezet.
 • Veiligheid – Hoewel je overal moet oppassen, is alleen reizen niet altijd even praktisch of veilig. Je moet altijd op je eigen spullen letten (of meenemen in een veel te klein toilethokje) en bent zeker als vrouw op sommige momenten nog wat kwetsbaarder in je eentje. Geen reden om niet alleen op reis te gaan, maar zorg dat je goed bent voorbereid, vertrouw op je instinct, probeer voor de hand liggende onveilige situaties zoveel mogelijk te vermijden en laat, indien mogelijk, mensen weten waar je bent.
 • Selfies galore – Nu ben ik fan van selfies maar soms is het toch best onhandig als je een foto wilt hebben van jezelf op reis en er is niemand om een foto van je te maken. Selfiesticks, een lange arm of zelfontspanner kunnen dat eerste wereldprobleem gelukkig vrij makkelijk oplossen, maar een beetje nadelig is het soms wel.
 • De weg kwijt – Van elke reis die ik alleen maakte, kan ik me herinneren dat ik me vooral in het begin soms een beetje verloren voelde. Met mijn beperkte richtingsgevoel en gebrek aan planning was ik soms letterlijk en soms figuurlijk de weg kwijt. Iets waar ik met reisgenoten vaak veel minder last van heb, omdat je dan in elk geval kunt overleggen wat de volgende stap is en er altijd wel eentje tussen zit die w√©l gezegend is met een innerlijke GPS.
 • Remi¬†– Los van bovengenoemde ‘praktische issues’ wil je soms je reiservaringen ook gewoon delen met een reismaatje. Je komt onderweg natuurlijk zat mensen tegen maar om die bijzondere ervaringen met iemand te delen die je goed kent, is ook wat waard. Ik koester mijn herinneringen aan mijn soloreis door Australi√ę en deel af en toe nog herinneringen met Facebook reismaatjes, maar veel meer dan dat kan ik niet doen. Geen van mijn vrienden was er immers bij. En hoewel ik geen gezelschap nodig heb om lekker uit eten te kunnen gaan, is het met z’n twee√ęn toch echt een stuk gezelliger aan tafel.
 • Afscheid nemen – En als je dan wel eens leuke reisgenoten hebt opgeduikeld, zit het er dik in dat je na een paar dagen alweer afscheid van elkaar moet nemen. Een vervelend riedeltje dat zich vooral tijdens langere (solo)reizen geregeld herhaald.
 • Wie ¬†ben ik in de herhaling – Nog meer dingen die zich herhalen trouwens: het standaard introductiepraatje wanneer je nieuwe mensen ontmoet: ‘Waar ga je heen? Waar kom je vandaan?’ Na een paar maanden begon dat toch wel te vervelen.

Magnetic Island, alleen reizen, voor en nadelen van solo reizen

Een van de vele selfies in Australi√ę

En wat is dan mijn eindoordeel?

Eindoordeel is eigenlijk niet het juiste woord. Of ik echt nog een keer in m’n eentje ‘mezelf moet ontdekken’¬†zoals een paar jaar geleden door Australi√ę? Dat zie ik mezelf niet meer zo snel doen. Ten eerste ben ik inmiddels nog weer een paar jaar ouder en zie ik mezelf niet per se meer als ‘semi-bejaarde backpacker’¬†in een grote dorm slapen.

Voor een soortgelijke trip zou ik het liefst met een reisgenoot gaan en een auto of camper huren, zodat je meer bewegingsvrijheid hebt en nog meer je eigen route en planning kunt bepalen. En zo’n bijzondere ervaring kunt delen naderhand, ook niet vervelend.

In m’n uppie een stedentrip maken, lijkt me geen probleem. Sterker nog, ik ging vorige maand nog¬†¬†alleen naar Londen¬†en vermaakte me prima. Nu wist ik van tevoren dat ik waarschijnlijk met bekenden kon afspreken. Maar dat het alleen reizen in Ierland eerder dat jaar niet goed beviel, zie ik meer als samenloop van omstandigheden.

Een volgende soloavontuur sluit ik dan ook zeker niet uit!

Bewaar de voor- en nadelen van solo reizen op Pinterest

Ben jij weleens alleen op reis geweest? En zou je dat weer doen? Of zou je dat willen?

28 reacties
 1. Heel herkenbaar dat ‘je verloren voelen’ in het begin. Ik mis ook die innerlijke GPS en heb de eerste dagen altijd moeite om de deur uit te durven. Moet mezelf echt moed inpraten. Zodra ik dat punt voorbij ben, is dat ook over en begin ik met genieten. Ik vind de voordelen toch zeker wel opwegen tegen de nadelen of ongemakken. Het geeft me altijd een heel goed gevoel dat ik mezelf weet te redden (ook al verstaat niemand me..)

  1. Precies dat! Moet ook altijd even een drempeltje over om ergens in m’n eentje te gaan eten; als ik daar eenmaal overheen ben, zie ik het ook wel als traktatie aan mezelf! Al vond ik het ooit op Valentijnsdag na anderhalf uur in m’n eentje aan een tafeltje in een restaurant vol stelletjes wel genoeg :’)

 2. Ik heb nooit echt alleen gereisd, behalve van en naar een fotoworkshop in Mexico en Rwanda. Ter plekke was er wel de groep met deelnemers. Dat waren dus geen echte vakanties. Ik heb wel al groepsreizen gedaan waar ik niemand anders kende. Maar dit jaar is de kans groot dat ik toch echt alleen zal (moeten) gaan omdat ik niemand vind om mee te komen. Het boezemt me wat angst in eerlijk gezegd, maar anderzijds denk ik wel dat het eens nodig is en ook nuttig kan zijn.

  1. Het is inderdaad wel even een stap, merk bij mezelf ook dat ik het lang niet altijd even makkelijk vind om contact te leggen wanneer je alleen reist. Maar heb ook gemerkt dat heel veel dingen prima kunnen in je eentje, en je kunt geheel je eigen plan trekken. Ik ben benieuwd waar je heen gaat, wens je in elk geval vast een mooie reis!

 3. Ik heb in juni voor het eerst in mijn eentje gereisd. 11 dagen met de trein door Groot-Brittanni√ę, dus voornamelijk Londen/Schotland. Ik vond het echt heerlijk! Ik sliep de meeste nachten in eenpersoonskamers omdat ik toch wel erg gehecht aan mijn eigen ruimte, en ik heb me geen moment eenzaam gevoeld.

  Je hebt wel een mooi compleet lijstje gemaakt. Vooral dat duurdere en veiligheid vielen mij op. Ik treinde stukken van 5 uur achter elkaar, en dan kon ik dus niet zo makkelijk naar de wc ivm mijn spullen. Dat vond ik misschien wel het grootste nadeel, haha.

  1. Thanks! En dat klinkt ook goed! Er zijn inderdaad steeds meer mogelijkheden om eenpersoonskamers te boeken in hotels en hostels, al is het jammer dat je daar in verhouding meestal meer voor moet betalen.

 4. Deze bejaarde vindt het nog altijd heerlijk om af en toe alleen weg te gaan.

  Komende zomer wordt het een weekje Seoul. En na dat weekje ga ik gezellig met vriendlief naar Indonesie.

 5. Ik wilde altijd na mijn studie alleen op reis, maar ik heb nu een relatie en ga nu na zijn studie samen op reis (gelijk ook langer, want kosten kun je beperken met zijn twee√ęn). Aangezien ik eerder klaar ben zou ik alsnog graag een maand (of langer) alleen weg gaan.. alleen nog geen idee waarheen en of ik het aandurf. Desnoods eindig ik met citytrips :p Want ik moet ooit alleen op reis, dat lijkt me een hele gave ervaring!

  1. Met z’n twee√ęn op reis is natuurlijk ook heel fijn! En je kunt inderdaad altijd beginnen met een stedentrip in je eentje. Zo’n soloreis hoeft echt niet per se een wereldreis van een jaar te zijn :)

 6. Toevallig blogde ik er vorige week ook over en mijn eindoordeel was eigenlijk dat het voor mij niet zo nodig hoef. Tenminste zolang vriendlief er is, vind ik het wel zo leuk om samen op pad te gaan. Mocht ik er ooit alleen voor komen te staan, dan wordt het anders. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ik nooit meer zou reizen…

  1. Dat is natuurlijk ook prima! Zoals ik al schreef, mis ik soms ook weleens een reisgenoot maar als eeuwige vrijgezel en een van de weinige vrijgezellen in mijn vriendenkring, zit er soms gewoon niets anders op :)

 7. Wat een leuke blog! Goed geschreven en ik ben het met je eens in de voor- en nadelen! :) Ik ga altijd alleen op reis, maar sinds ik in een relatie ben bevalt het samen reizen ook goed. Ik denk dat zodra je gewend bent om onafhankelijk te reizen dat je niet graag op pad meer gaat met anderen. Je wilt zelf de vrijheid hebben om te gaan en staan waar je wilt en er moet dan maar net iemand bijpassen die in jouw plan meegaat. Gelukkig heb ik dit wel met mijn vriend :)

  1. Dank je wel! Ik denk dat jij nog beduidend meer reizen in je uppie hebt gemaakt dan ik, als ik jouw reisbelevenissen zo voorbij heb zien komen afgelopen jaar, tof! :) Mooi dat jullie dat nu samen doen!

 8. Ik ga in mij uppie kamperen in Frankrijk. Heerlijk mijn eigen plan trekken. Eten wanneer je wilt. Slapen wanneer je wilt. Prima bevallen.

 9. Ik vertrek over vier weken hopelijk voor altijd naar Noorwegen. Waar een wijntje in mijn uppie op wintersport in Frankrijk naartoe heeft geleid… ‚ô° de liefde van mijn leven wacht op me. Een echte Noor.

 10. Ik vind alleen reizen heerlijk! Is alweer bijna 3 jaar geleden dat ik heb gebackpackt in mijn uppie (of √ľberhaupt heb gebackpackt bedenk ik me nu…), maar vond het geweldig! Ook stedentrips zijn geen enkel probleem. Tegenwoordig reis ik graag met mijn vriend, maar als we samen ergens zijn en hij moet werken is alleen de stad verkennen ook geen enkel probleem. Heerlijk die vrijheid!

 11. Afgelopen jaar alleen en stemloos naar Florence op vakantie geweest…. was super mooie ervaring… wil snel weer alleen maar florence maar dan met stem

 12. Eerlijk is eerlijk, ik ben werkelijk nog nooit alleen op vakantie geweest. Wel dagjes weg, maar echt er even tussenuit in mijn eentje, helaas niet. Lijkt me opzich wel een keer lekker.

 13. Ik ben in december drie dagen alleen naar Berlijn gegaan en dat beviel me prima. Na Parijs en Barcelona, was het dus mijn 3e (citytrip-)bestemming die ik alleen bezocht. Ik zou ook wel een keer wat langer willen alleen reizen, maar dat ziet mijn vriend dan weer niet zo zitten én hij is toch eigenlijk mijn favoriete reismaatje. Door mijn vele trips naar Nederland voor mij werk, ben ik ondertussen al een echte dining-alone-pro maar dat vond ik in het begin toch echt wel lastig.

 14. Leuk om te lezen! Ik ben wel alleen naar New York geweest, maar toen ging ik daar studeren. Dat is toch anders denk ik. Je leert snel nieuwe mensen kennen op school en woont daar gewoon een tijdje. Echt alleen een verre reis maken zou ik niet zo snel doen denk ik. Misschien een keer een stedentrip of naar een retreat.

  1. Toch vind ik dat ook wel een beetje onder alleen reizen vallen hoor, zeker in het begin sta je toch in je eentje in een vreemde omgeving. Lijkt me een bijzondere ervaring!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen