24 uur in Berlijn: meedansen met de Sobre meisjes

2016 in reizen: van Aarhus tot San Diego

Aan het begin van 2016 had ik nog geen idee wat het jaar me zou brengen op reisgebied. Bijna 366 dagen, meer dan 50 nachten buitenshuis en ruim 30.000 afgelegde kilometers later blik ik terug op een bijzonder reisjaar. Mijn 2016 in reizen, van Aarhus tot San Diego!

2016 in reizen: van Aarhus tot San Diego

De afgelopen jaren is mijn reisagenda vooral leeg aan het begin van een jaar. Ik plan bijna nooit meer maanden vooraf vakanties – ga überhaupt nog maar weinig echt op vakantie – en veel trips komen ineens aanwaaien.

Dit jaar werd een mooie combinatie van reizen voor mijn blog en mijn werk. Ik bezocht bestemmingen in 10 verschillende landen, bracht ruim 50 nachten – ofwel 7 weken! – buitenshuis door en legde meer dan 30.000 kilometer af tijdens deze reizen.

Februari: Dublin, Ierland

Mijn reisjaar begon eind februari met een werkbezoek aan Dublin. In 2015 bracht ik al een Valentijnsdag in m’n uppie door in Ierland. Dit keer was ik er op 29 februari. Een bijzondere dag in Ierland, want op Leap Day mag je als vrouw een man ten huwelijk vragen… en mag hij volgens traditie niet weigeren!

Huwelijksaanzoeken heb ik maar achterwege gelaten, in plaats daarvan verkende ik een regenachtig Dublin te voet, met camera in de hand.

Zeven redenen om naar Dublin te gaan dit najaar: breng een bezoek aan Trinity College

Trinity College in Dublin

Maart: Puglia, Italië

Eén van de leukste dingen die bloggen me heeft gebracht, is toch wel het leren kennen van mede-bloggers die mijn liefde voor reizen en schrijven delen. En wat is er nu leuker dan deze liefdes te combineren tijdens een gezamenlijke trip?

Rond Pasen toog ik met Bianca (Food Travel Photography), Chantal (Reisdoc) en Lisette (Travellust) naar het zuiden van Italië. Met een huurauto verkenden we Puglia en de kust.

We ontdekten prachtige idyllische stadjes, heerlijk eten (hallo pizza & gelato) en als klap op de vuurpijl een schitterende accommodatie in de buurt van Martina Franca, waar we ‘s ochtends in een vroeg lentezonnetje ontbeten op ons eigen terras.

10 redenen om Puglia als volgende reisbestemming te kiezen: altijd ijsInstalife: foto's uit Italië

Het echte vakantiegevoel in Trullo Fumarola

Mei: Gent, België

Tijdens Pinksteren reis ik samen met mijn zusje af naar Gent, één van mijn favoriete Belgische steden. We slapen twee nachten in een heerlijk mini-appartement, verkennen de stad vanaf het water en ontdekken de tofste street art dankzij de Concrete Canvas Tour.

Heerlijk hoe zo’n weekendje bij onze Zuiderburen me altijd blij maakt, hoe kort het bezoek ook is.

Een Belgische wafel mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan GentConcrete Canvas Tour, Street Art Gent

Mei: Dublin, Ierland

In mei ga ik voor de tweede keer naar Dublin. Samen met zo’n 20 collega’s ben ik er een paar dagen aan het werk op een congres dat we er hebben georganiseerd. We drinken er pints, zijn met z’n allen keihard bezig én hebben de grootste lol.

Na een succesvol congres sluit ik mijn week in Dublin af bij een concert van The Last Shadow Puppets. Het is voor het eerst dat ik in m’n eentje naar een concert ga; het blijkt een geweldige afsluiter van een paar geweldige dagen in Dublin.

Ik zag The Last Shadow Puppets live in Dublin en het was geweldig!

Juli: Flevoland, Nederland

Juli stond in het teken van ons eigen kikkerlandje. Tijdens het eerste weekend van juli reis ik samen met andere bloggers toer ik door Flevoland. Op de agenda staan onder meer Almere, Lelystad en de Oostvaardersplassen.

Een hilarische outdoor-theatervoorstelling, oog in oog met enorme runderen en scheurde met bijna 100 kilometer per uur over het water in een RIB. En hoewel reizen vaak in één adem met buitenland wordt genoemd, is er ‘om de hoek’ in Nederland net zoveel prachtigs te zien. Dat blijkt maar weer in Flevoland.

Oog in oog met de natuur in de Oostvaardersplassen

Flevoland is een geweldige vakantiebestemming in eigen land

Juli: Friese Food Tour, Nederland

Na Flevoland is Friesland mijn volgende bestemming in Nederland. Tijdens een dagtoer bezoek ik in Friesland diverse culinaire plekken, ontdek ik tal van fijne adresjes voor foodies in Friesland en knuffel ik te schattige geitjes.

Geiten in FrieslandFijne adresjes voor foodies in Friesland

Er zijn tal van fijne adresjes voor foodies in Friesland

Juli: Bergen (NH), Nederland

Na Flevoland en Friesland was het eind juli Noord-Holland aan de beurt. Ik verbleef een nachtje in het blooming Bergen hotel aan de kust, at heerlijk aan het strand en zag voor het eerst in tijden de zon weer eens ondergaan in de Noordzee.

Ontbijtbuffet in blooming hotel in Bergen Mijn jaar in reizen 2016

Zonsondergang in Bergen

Augustus: Interrail, Duitsland, Oostenrijk & Zwitserland

In augustus staat een van mijn leukste blogtrips van dit jaar op de planning: een Interrail-reis door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Samen met Eva (Guided by Curiosity) stap ik in Arnhem in de internationale trein naar Frankfurt, waar we twee dagen kennis maken met de verborgen schatten van de stad.

Vanaf daar reizen we door naar zomers Basel waar ik me verbaas over de hitte en het liefst net als de plaatselijke jeugd in de rivier wil springen.

Zomers Basel: daar wil je heen!Het uitzicht vanuit aDLERS Hotel Innsbruck is geweldig

Na een dag Basel reizen we door naar indrukwekkend Innsbruck, waar we bijna met ons hoofd in de wolken staan in de bergen en allebei binnen no time uitroepen dat we nog eens terug willen.

Te snel is het alweer tijd om de bergen achter ons te laten en – eindelijk – af te reizen naar Berlijn, waar ze me laat kennismaken met een paar van haar favoriete spots. Nog geen 24 uur later is het alweer tijd voor de laatste treinrit, die naar huis.

24 uur in Berlijn24 uur in Berlijn: meedansen met de Sobre meisjes

Augustus: Manchester, Engeland

Ik ben krap thuis na mijn Interrail-reis of ik mag mijn backpack alweer verruilen voor een koffer en het vliegtuig naar Manchester. Het congres in Dublin is weliswaar pas drie maanden geleden afgerond, maar we gaan direct door met de voorbereidingen voor de 2018 editie.

Ik plak een extra dagje aan mijn werkbezoek en verken de kleurrijke straten van Manchester.

Chillen in de Piccadilly Gardens in Manchester Doen in Manchester: hotspots & street art

September: Aarhus, Denemarken

September volgt en ik mag mee op een blogtrip naar Aarhus. Deze Deense stad is minstens net zo leuk als Kopenhagen en volgend jaar Culturele Hoofdstad van Europa.

Lekker eten, prachtige hotels, fijne fietstochten en tal van fotogenieke spots: Aarhus is een heerlijke trip om mijn reiszomer mee af te sluiten.

Meer lezen: Op stedentrip naar Denemarken? Ga naar Aarhus!

Kleurrijke plaatjes in het beroemde regenboog panorama van Olafur Eliasson op het dak van het ARoS Aarhus Art Museum Mollestien: het mooiste straatje van Aarhus

Møllestien: het mooiste straatje van Aarhus

November: San Diego, Verenigde Staten

Na een reisvrije oktobermaand ben ik weer opgeladen voor een drukke novembermaand. November stond voornamelijk het teken van reizen, met een werkreis naar San Diego en vrijwel direct aansluiten een weekendje Londen dat al een jaar (!) in de planning stond.

Ik vlieg op mijn verjaardag naar de andere kant van de Verenigde Staten, verbaas me over de verkiezingsuitslag en geniet (of nou ja, geniet) van temperaturen boven de 30 graden.

Downtown San Diego heeft een indrukwekkende skyline Zeeleeuwen in La Jolla in San Diego

Na een paar dagen sightseeing in downtown San Diego en La Jolla is het tijd om aan het werk te gaan. Het is de tweede keer dit jaar dat ik met collega’s in het buitenland aan de slag ben en I like it!

November: Londen, Engeland

Het congres in San Diego is nog niet eens afgelopen wanneer ik weer naar huis vlieg. Er staat namelijk al een jaar (!) een weekend Londen gepland met vriendin M. en anders ben ik niet op tijd terug. Ik heb net genoeg tijd om de ene koffer uit te pakken en de volgende weer in de pakken voor een bezoekje aan mijn geliefde Londen.

Voor het eerst verblijf ik in Shoreditch, waar we eindeloze straten vol graffiti ontdekken. Na een zaterdag shoppen staat op zondag een langverwachte dag theater op de planning: na ruim een jaar wachten zien we eindelijk Harry Potter and the Cursed Child! We giechelen van de spanning, lachen ons rot en laten een traantje van verdriet (not ashamed).

A Weekend Guide To Shoreditch: Street art in Shoreditch | London Harry Potter The Play: Harry Potter and the Cursed Child in het Palace Theatre

December: Leeuwarden, Nederland

En dan is het ineens december en is mijn agenda leeg. Tenminste, dat lijkt zo tot er een last-minute uitnodiging komt voor een bezoek aan Leeuwarden. Een leuke afsluiter van het jaar, zo tussen Kerst en Oud & Nieuw, en ik reis met een vriendin af naar het hoge noorden.

Daar ontdekken we dat Leeuwarden ook vol toffe street art zit, je er heerlijk kunt eten én winkelen en er echt even tussenuit bent.

De Waag in Leeuwarden

Binnenkort meer over mijn bezoek aan Leeuwarden!

Mijn 2016 in reizen

Aan het eind van dit jaar en deze terugblik kan ik alleen maar zeggen: wauw. Wat een prachtige bestemmingen heb ik gezien dit jaar en wat geweldig dat ik dit soort reizen kan maken. Tien landen, nog meer steden, 16 vluchten, 3 vervoersmiddelen, één jetlag en eindeloos veel herinneringen (en foto’s) later wil ik vooral zeggen: je was fijn, 2016.

Fijn en pittig soms, want eerlijk is eerlijk: soms zat mijn hoofd zo vol indrukken en was mijn lijf zo moe dat even niet op pad zijn ook best prettig en nodig was. Even thuis zijn, aarden, het gewone ritme van werken, bank, vrienden. Ik ben nog steeds elke keer verbaasd en blij dat ik zoveel op reis kan, maar zoals ik eerder al schreef: ik ga bijna nooit meer op vakantie, ergens languit op een strand liggen en niets doen, zonder verplichtingen. Niet erg, soms wel intensief.

En dan 2017. Volgend jaar staat een droomreis op de planning: samen met mijn zusje ga ik vier weken naar Nieuw-Zeeland. Ik kan niet wachten tot we gaan en ik al die prachtige plekken met eigen ogen kan gaan zien, zo veel zin in!

Hoe was jouw reisjaar? En heb jij al reizen op de planning staan in 2017?

15 reacties
 1. Je hebt mij vooral benieuwd gemaakt naar Aarhus en Puglia. Vooral Aarhus wil ik dit jaar echt gaan bewonderen. Vanuit Groningen is het niet eens zó’n heel lange rit!

 2. Je vergeet het dagje op de Hoge Veluwe ;-). Was leuk je daar beter te leren kennen!

  En wat een mooie reisjes. Hou er wel van als bloggers ook met plezier over Nederland schrijven. Interrail staat hoog op ons verlanglijstje. Misschien volgend jaar toch echt eens doen….

  1. Je hebt helemaal gelijk! :O Haha, dat was inderdaad een leuke dag!

   Ik maakte als jonge twintiger ooit een drieweekse Interrail-reis en koester echt de herinneringen, maar daarna kwam het er steeds niet van. Vond het wel echt een relaxte manier van reizen.

 3. Wat een leuke (Nederlandse) bestemmingen heb je bezocht! Een aantal ervan zeggen me nog niet zo veel – die moet ik nodig zelfs eens ontdekken.

  2016 was voor mij een topjaar qua reizen, 2017 mag wel iets minder. We zullen zien….

  1. Ik kom er ook steeds meer achter dat er in ons eigen landje nog meer dan genoeg te ontdekken valt! En herkenbaar: ik ben superblij dat ik zoveel mooie reizen mag maken, maar naarmate het jaar vorderde, werd het ook steeds pittiger. Volgend jaar NZ op de planning, dat wordt toch wel de hoofd(p)reis!

 4. Wat heb je ook veel leuke bestemmingen in Nederland zelf bezocht zeg, tof! Ik was dit jaar ook in Amerika en ik vond San Diego een erg fijne verrassing! Ben je ook gaan nog gaan snorkelen met de zeeleeuwen bij La Jolla Beach? Een mooi, liefdevol en reislustig 2017 gewenst!

  1. Zeker! Ik reis veel naar het buitenland maar kom er steeds meer achter dat ik ook in Nederland nog genoeg te ontdekken heb.

   Helaas niet gesnorkeld met de zeeleeuwen, zijn er uiteindelijk maar een middag geweest dus hadden niet zoveel tijd. Binnenkort nog maar eens over schrijven.

   En dank je wel, jij natuurlijk ook!

  1. Jaah, stiekem ook gewoon heel erg leuk om zelf te maken omdat je ineens weer terugkijkt op allerlei momenten en foto’s terug ziet. Volgend jaar inderdaad Nieuw-Zeeland, zo ontzettend benieuwd! En ongetwijfeld nog wat reisjes dichterbij huis, wellicht een langer bezoekje Berlijn :)

   Fijne jaarwisseling!

 5. Wat mooi dat je reizen voor je werk op deze manier kunt combineren met privé. Je hebt hele toffe dingen gezien en 2017 met NZ op de planning is ook al een mooi vooruitzicht. Ik ben dit jaar 6x op vakantie geweest naar het buitenland. En 16x in België voor de liefde. Voor 2017 staat er al een weekend Edinburgh op de planning met 3 vriendinnen. Fijne jaarwisseling alvast. Op naar een mooi 2017!

  1. Aah, fijn vooruitzicht en lang leve de liefde ♥ En dat reizen voor mijn werk was ineens een fijne bijkomstigheid dit jaar ja, was ik me heel erg van bewust :) Fijne jaarwisseling ook, op naar mooie nieuwe momenten in 2017!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen