Wat te doen in San Francisco

Eerste keer San Francisco: wat zou ik doen in San Francisco?

Eén van de mooiste steden van Amerika staat al tijden op mijn verlanglijstje: San Francisco, the Golden Gate City. Hoewel een reis naar deze stad voorlopig nog niet op mijn kalender staat, heb ik al uitgestippeld wat ik zou doen in San Francisco.

Eerste keer San Francisco: wat zou ik doen in San Francisco?

Meer dan genoeg te doen in deze populaire stad, waar een mengelmoes van inwoners en wijken je zowel thuis laat voelen als in verbazing kan laten vallen. Wat zou ik doen tijdens mijn eerste keer San Francisco? Deze bezienswaardigheden staan bovenaan mijn lijst:

Fisherman’s Wharf

Toeristisch of niet, bij je eerste bezoek aan San Francisco wil jij toch ook die beroemde Californische zeeleeuwen zien luieren die van Fisherman’s Wharf hun thuishaven hebben gemaakt? Tientallen, zo niet honderden Californische zeeleeuwen luieren dagelijks op de vlotten van PIER 39, iets dat ik graag met eigen ogen aanschouw.

Fisherman’s Wharf staat dan ook zeker op mijn te bezoeken landmarks in de stad. De restaurants aan de Wharf schijn je trouwens beter over te kunnen slaan, zoals meestal in toeristenoorden.

Golden Gate Bridge

Als een van ‘s werelds beroemdste bruggen kun je de Golden Gate Bridge niet overslaan. Dagelijks rijden zo’n 120 duizend auto’s over de tolbrug en ook fietsers en wandelaars kunnen de 2,7 kilometer lange brug oversteken.

En een fotomomentje bij een van de meest gefotografeerde iconen ter wereld sinds haar ingebruikname in 1937, is natuurlijk een must.

Een tikje cliché maar niet te missen tijdens je eerste bezoek: de Golden Gate Bridge

Jump on the Cable Cars

Schijnbaar ooit in gebruik genomen omdat de heuvels waarop San Francisco is gebouwd te steil waren om te belopen, zijn de de beroemde cable cars inmiddels National Historic Landmarks en onlosmakelijk verbonden met de stad.

De drie lijnen zijn vernoemd naar de straten waardoor ze rijden: California, Powell-Mason en Powell-Hyde, die de meeste heuvels meepakt. Een ritje, al dan niet hangend, met een van deze cable cars hoort erbij. Beide Powell St zijn razend populair bij toeristen en kun je dus het beste ‘s ochtends vroeg proberen, de California St lijn is wat toegankelijker. Ik zie mezelf al hangen!

The Painted Ladies aan Alamo Square

Nog zo’n kenmerkend stukje San Francisco dat waarschijnlijk iedereen wel kent van tv: The Painted Ladies aan Alamo Square. Deze Victoriaanse huizen, gebouwd op alweer zo’n steile heuvel, kwamen onder meer voorbij in de intro van Full House, je weet wel, die serie die net een revival op Netflix heeft gekregen.

Ik wil wel languit luierend in het gras tegenover deze huizen even wegdromen…

♪ Everywhere you look. (Chip-a-dee-ba-ba-dow) ♪

The Painted Ladies in San Francisco

Lombard Street op Russian Hill

Acht haarspeldbochten – en daarmee ongetwijfeld de kronkeligste straat van Amerika – maken Lombard Street op Russian Hill een straatje om te bezoeken. Of je er met je auto naar beneden wilt rijden is de vraag, maar met talloze features in films – onder meer Hitchcock filmde hier scenes – is een eigen aanblik de moeite.

Voor foto’s schijn je het best aan het eind van de ochtend langs te moeten gaan, als de mist is opgetrokken en je de bochten vanaf de tegenoverliggende heuvel een blok oostelijk van Lombard Street in volle glorie kunt bewonderen.

Lombard Street in San Francisco

Foto door David Yu (CC BY 2.0), via Wikimedia Commons

Golden Gate Park

Zoals Central Park in New York City hét park is waar mensen over praten, zo is het Golden Gate Park dat voor San Francisco. De bekende tuinen van Golden Gate Park beslaan ruim 4 kilometer en zijn alles bij elkaar zelfs net een tikje groter dan Central Park.

Ze huizen onder meer uit de Conservatory of Flowers, Japanese Tea Garden en attracties als kunstmuseum MH de Young Museum en California Academy of Sciences, waarvan het ‘living roof’ van wilde bloemen onderdak biedt aan een binnenshuis regenwoud, planetarium en duizenden dieren. Zeker een bezoek waard dus!

San Francisco city view

Nu al zin in mijn eerste bezoek aan San Francisco!

Wat zou jij willen bezoeken in San Francisco? Ben jij er al eens geweest?

13 reacties
 1. Ook echt een tip: Coit tower. Geen bijzondere toren, het uitzicht over de stad leuk… Maar het echt hoogtepunt: de wandeling er naartoe! Als je vanaf Union sqaure naar deze toren loopt (flinke wandeling, zeker door de steile wegen. Maar geloof me; echt de moeite waard!) kom je door minder bekende wijken van San Fransisco. Loop ook door de chinese wijk en daarna omhoog de heuvel op. Je loopt langs de mooiste tuinen overvol met de mooiste bloemen. Hier kwamen we zelfs verschillende kolibries tegen. Smalle kronkel paadjes waar de tropische bloemen en planten over heen groeien. Je vergeet echt even dat je in een grote stad bent…

 2. Grappig het is een beetje wat wij ook hebben gedaan. Nog een echte aanrader is de avondtour naar Alcatraz in het donker, zo koud en guur, maar mooi echt een aanrader. Je ziet San Francisco ook vanaf het water. Wel in NL al reserveren, want het is snel uitverkocht. Ook kun je met je creditcard goed groupons kopen voor top sushi restaurants in San Francisco als foodie, wat ik ben. Uiteindelijk komt uit San Francisco de California roll die moet je toch proeven. Ga dan wel in de buitenwijken eten, vooral met een auto. Even zoeken, maar een echte aanrader.

 3. Dat lijkt me echt zo een geweldige stad!! Wil er echt heen. Ik zou alles bezoeken wat mogelijk is haha. Lekker liggen op het gras met dat mooie uitzicht, omhoog lopen de straat in, met een treintje, de brug op… heb er nu al zin in!

 4. Aaah San Francisco is zo leuk! Zeker een keer naartoe gaan als je de kans hebt! Fietsen over de Golden Gate Bridge en dan met de pond vanuit het stadje aan de overkant terug is echt een aanrader. En Alcatraz is ook heel indrukwekkend met een echt leuke en interessante audiotour. Shoppen bij Union Square. En als je meer tijd hebt zeker de trein pakken naar Silicon Valley, waar alle tech bedrijven zitten. Campus van Stanford University is super mooi. Als je van sport houdt, is bezoek aan het stadion van de SF Giants ook een aanrader. Voor oldskool Amerikaanse diner: Lori’s Diner vlakbij Union Square. En als je met de auto bent is er een route (met bordjes aangegeven door de stad) waarmee je langs de meeste hotspots komt, heel handig!

  1. Fietsen is zo’n leuke manier om een onbekende stad te verkennen, al een paar keer met veel plezier gedaan in het buitenland. En hoe kon ik Alcatraz vergeten! Dank voor je tips!

 5. Superhandig deze tips! Ik ben deze zomer ongeveer 1,5 dag in San Francisco (te kort, ik weet het) en deze dingen wil ik dan in ieder geval zien.

 6. Ik ben nog nooit in de VS geweest, maar San Francisco trekt me misschien nog wel meer dan New York. Ik was fan van Charmed (hoewel het huis daarvan stiekem in LA staat dacht ik) en Full House, dus daar ligt het waarschijnlijk wel. Het echte Fulltime House-huis ligt trouwens ergens anders in de stad dan de Painted Ladies.

  Verder heb je idd mijn lijstje zo wel genoemd :)

  1. Haha, ik weet het, ze laten altijd iets mooiers zien dat het in werkelijkheid is, zéker in tv-series! Helemaal vergeten dat Charmed ook in SF speelde trouwens!

 7. Ik wil zo graag terug naar SF! Wat een geweldige stad is dat! Het was zo fijn om gewoon rond te lopen, zoveel mooie huisjes, zoveel leuke koffietentjes. Wij waren naar Off The Grid, een foodtruckfestival, toen dat nog niet hip was. Met fijne live muziek en heerlijk eten! Dat zou ik toch iedereen willen aanraden :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen