Wat te doen in San Francisco

Eerste keer San Francisco: wat zou ik doen in San Francisco?

Eén van de mooiste steden van Amerika staat al tijden op mijn verlanglijstje: San Francisco, the Golden Gate City. Hoewel een reis naar deze stad voorlopig nog niet op mijn kalender staat, heb ik al uitgestippeld wat ik zou doen in San Francisco.

Eerste keer San Francisco

Er is meer dan genoeg te doen in San Francisco. Deze populaire stad is bekend en een echte mengelmoes van inwoners en wijken, waar je je zowel thuis als in verbazing kan vallen. De stad staat dan ook hoog op mijn lijstje van Amerikaanse steden die ik nog eens wil bezoeken.

Wat te doen in San Francisco?

Wat zou ik doen tijdens mijn eerste keer San Francisco? Natuurlijk uitgebreid op pad voor een rondje sightseeing. Van iconische bezienswaardigheden zoals de Golden Gate Bridge en Alcatraz tot gezinsvriendelijke attracties zoals Fisherman’s Wharf, er is voor elk wat wils in deze levendige stad. Ontdek wat je nu kunt doen in San Francisco en welke bezienswaardigheden in San Francisco bovenaan mijn wensenlijstje staan.

Golden Gate Bridge

Geen reis naar San Francisco is compleet zonder een bezoek aan de iconische Golden Gate Bridge. Als een van ‘s werelds beroemdste bruggen kun je de Golden Gate Bridge niet overslaan. Dit indrukwekkende bouwwerk strekt zich uit over een lengte van anderhalve kilometer van de Baai van San Francisco. Een wandeling of fietstocht over de brug is een geweldige manier om de unieke schoonheid van dichtbij te ervaren.

En een fotomomentje bij een van de meest gefotografeerde iconen ter wereld sinds haar ingebruikname in 1937, is natuurlijk een must. Vanaf hier heb je ook een panoramisch uitzicht over de stad.

Een tikje cliché maar niet te missen tijdens je eerste bezoek: de Golden Gate Bridge

Fisherman’s Wharf

Fisherman’s Wharf is een van de topattracties in heel San Francisco. Toeristisch of niet, bij je eerste bezoek aan San Francisco wil jij toch ook die beroemde Californische zeeleeuwen zien luieren die van Fisherman’s Wharf hun thuishaven hebben gemaakt? Tientallen, zo niet honderden Californische zeeleeuwen luieren dagelijks op de vlotten van PIER 39, iets dat ik graag met eigen ogen aanschouw.

Fisherman’s Wharf staat dan ook zeker op mijn te bezoeken landmarks in de stad. Wie zin heeft, kan een boottocht maken om alle bezienswaardigheden vanaf het water te ervaren of een van de vele historische bezienswaardigheden in de omgeving bezoeken. De restaurants aan de Wharf schijn je trouwens beter over te kunnen slaan, zoals meestal in toeristenoorden.

Jump on the Cable Cars

Schijnbaar ooit in gebruik genomen omdat de heuvels waarop San Francisco is gebouwd te steil waren om te belopen, zijn de de beroemde cable cars inmiddels National Historic Landmarks en onlosmakelijk verbonden met de stad.

De drie lijnen zijn vernoemd naar de straten waardoor ze rijden: California, Powell-Mason en Powell-Hyde, die de meeste heuvels meepakt. Een ritje, al dan niet hangend, met een van deze cable cars hoort erbij. Beide Powell St zijn razend populair bij toeristen en kun je dus het beste ‘s ochtends vroeg proberen, de California St lijn is wat toegankelijker. Ik zie mezelf al hangen!

The Painted Ladies aan Alamo Square

Nog zo’n kenmerkend stukje San Francisco dat waarschijnlijk iedereen wel kent van tv: The Painted Ladies aan Alamo Square. Deze Victoriaanse huizen, gebouwd op alweer zo’n steile heuvel, kwamen onder meer voorbij in de intro van Full House, je weet wel, die serie die net een revival op Netflix heeft gekregen.

Ik wil wel languit luierend in het gras tegenover deze huizen even wegdromen…

♪ Everywhere you look. (Chip-a-dee-ba-ba-dow) ♪

The Painted Ladies in San Francisco

San Francisco Museum of Modern Art

Voor de kunst- en cultuurliefhebbers is het San Francisco Museum of Modern Art (SFMOMA) een must-visit. Dit toonaangevende museum heeft een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunstwerken, variërend van schilderijen en sculpturen tot fotografie en design.

Lombard Street op Russian Hill

Acht haarspeldbochten – en daarmee ongetwijfeld de kronkeligste straat van Amerika – maken Lombard Street op Russian Hill een straatje om te bezoeken. Of je er met je auto naar beneden wilt rijden is de vraag, maar met talloze features in films – onder meer Hitchcock filmde hier scenes – is een eigen aanblik de moeite.

Voor foto’s schijn je het best aan het eind van de ochtend langs te moeten gaan, als de mist is opgetrokken en je de bochten vanaf de tegenoverliggende heuvel een blok oostelijk van Lombard Street in volle glorie kunt bewonderen.

Lombard Street in San Francisco

Foto door David Yu (CC BY 2.0), via Wikimedia Commons

Golden Gate Park

Zoals Central Park in New York City hét park is waar mensen over praten, zo is het Golden Gate Park dat voor San Francisco. De bekende tuinen van Golden Gate Park beslaan ruim 4 kilometer en zijn alles bij elkaar zelfs net een tikje groter dan Central Park.

Ze huizen onder meer uit de Conservatory of Flowers, Japanese Tea Garden en attracties als kunstmuseum MH de Young Museum en California Academy of Sciences, waarvan het ‘living roof’ van wilde bloemen onderdak biedt aan een binnenshuis regenwoud, planetarium en duizenden dieren. Zeker een bezoek waard dus!

San Francisco city view

Nu al zin in mijn eerste bezoek aan San Francisco!

Alcatraz Island

Een reis naar San Francisco is niet compleet zonder een bezoek aan Alcatraz Island. Dit mysterieuze eiland werd meer dan 100 jaar gebruikt als militaire gevangenis en staat vandaag open voor bezoekers om de cellenblokken en tuinen te verkennen.

Bezoek Alcatraz Island in San Francisco (foto via unsplash)

Bezoek Alcatraz Island in San Francisco (foto via unsplash)

Volg een begeleide audiotour om meer te weten te komen over het leven op het eiland voordat het een toeristische bestemming werd, of doe mee aan een van de nachttours die je het griezelige gevoel geven in het donker door een verlaten gevangenis te lopen.

Historische wijk Castro

Geschiedenis- en architectuurliefhebbers willen een bezoek brengen aan de historische wijk Castro. Hier werd een van de eerste LGBTQ+-gemeenschappen in de Verenigde Staten gevormd. De wijk staat ook staat bekend om zijn kleurrijke huizen, boetiekjes en bars.

Je kunt er een bezoek brengen aan het GLBT History Museum (4127 18th Street, San Francisco, CA 94114) om meer te weten te komen over de geschiedenis van deze gemeenschap. Tickets kosten $10 per persoon.

Bezoek de historische wijk Castro in San Francisco

Outdoor activiteiten en Twin Peaks

Voor de avontuurlijke reizigers zijn er ook volop mogelijkheden om te genieten van outdoor-activiteiten in de omgeving van San Francisco. Huur een fiets en verken de prachtige kustlijn langs de beroemde California Highway 1, maak een wandeling door de adembenemende redwood bossen in Muir Woods, of ga surfen op de nabijgelegen stranden.

Twin Peaks in San Francisco

Als je van een goed uitzicht houdt, is een bezoek aan Twin Peaks een must. Deze twee prominente heuvels bieden een panoramisch uitzicht over de stad en de omgeving, en zijn de perfecte plek om te genieten van een prachtige zonsondergang of een adembenemende skyline van San Francisco bij nacht.

Wat zou jij willen bezoeken in San Francisco? Ben jij er al eens geweest?

13 reacties
 1. Ook echt een tip: Coit tower. Geen bijzondere toren, het uitzicht over de stad leuk… Maar het echt hoogtepunt: de wandeling er naartoe! Als je vanaf Union sqaure naar deze toren loopt (flinke wandeling, zeker door de steile wegen. Maar geloof me; echt de moeite waard!) kom je door minder bekende wijken van San Fransisco. Loop ook door de chinese wijk en daarna omhoog de heuvel op. Je loopt langs de mooiste tuinen overvol met de mooiste bloemen. Hier kwamen we zelfs verschillende kolibries tegen. Smalle kronkel paadjes waar de tropische bloemen en planten over heen groeien. Je vergeet echt even dat je in een grote stad bent…

 2. Grappig het is een beetje wat wij ook hebben gedaan. Nog een echte aanrader is de avondtour naar Alcatraz in het donker, zo koud en guur, maar mooi echt een aanrader. Je ziet San Francisco ook vanaf het water. Wel in NL al reserveren, want het is snel uitverkocht. Ook kun je met je creditcard goed groupons kopen voor top sushi restaurants in San Francisco als foodie, wat ik ben. Uiteindelijk komt uit San Francisco de California roll die moet je toch proeven. Ga dan wel in de buitenwijken eten, vooral met een auto. Even zoeken, maar een echte aanrader.

 3. Dat lijkt me echt zo een geweldige stad!! Wil er echt heen. Ik zou alles bezoeken wat mogelijk is haha. Lekker liggen op het gras met dat mooie uitzicht, omhoog lopen de straat in, met een treintje, de brug op… heb er nu al zin in!

 4. Aaah San Francisco is zo leuk! Zeker een keer naartoe gaan als je de kans hebt! Fietsen over de Golden Gate Bridge en dan met de pond vanuit het stadje aan de overkant terug is echt een aanrader. En Alcatraz is ook heel indrukwekkend met een echt leuke en interessante audiotour. Shoppen bij Union Square. En als je meer tijd hebt zeker de trein pakken naar Silicon Valley, waar alle tech bedrijven zitten. Campus van Stanford University is super mooi. Als je van sport houdt, is bezoek aan het stadion van de SF Giants ook een aanrader. Voor oldskool Amerikaanse diner: Lori’s Diner vlakbij Union Square. En als je met de auto bent is er een route (met bordjes aangegeven door de stad) waarmee je langs de meeste hotspots komt, heel handig!

  1. Fietsen is zo’n leuke manier om een onbekende stad te verkennen, al een paar keer met veel plezier gedaan in het buitenland. En hoe kon ik Alcatraz vergeten! Dank voor je tips!

 5. Superhandig deze tips! Ik ben deze zomer ongeveer 1,5 dag in San Francisco (te kort, ik weet het) en deze dingen wil ik dan in ieder geval zien.

 6. Ik ben nog nooit in de VS geweest, maar San Francisco trekt me misschien nog wel meer dan New York. Ik was fan van Charmed (hoewel het huis daarvan stiekem in LA staat dacht ik) en Full House, dus daar ligt het waarschijnlijk wel. Het echte Fulltime House-huis ligt trouwens ergens anders in de stad dan de Painted Ladies.

  Verder heb je idd mijn lijstje zo wel genoemd :)

  1. Haha, ik weet het, ze laten altijd iets mooiers zien dat het in werkelijkheid is, zéker in tv-series! Helemaal vergeten dat Charmed ook in SF speelde trouwens!

 7. Ik wil zo graag terug naar SF! Wat een geweldige stad is dat! Het was zo fijn om gewoon rond te lopen, zoveel mooie huisjes, zoveel leuke koffietentjes. Wij waren naar Off The Grid, een foodtruckfestival, toen dat nog niet hip was. Met fijne live muziek en heerlijk eten! Dat zou ik toch iedereen willen aanraden :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen