Bekentenis: er schuilt een hoarder in mij

Bekentenis: er schuilt een hoarder in mij

Boeken, kleding, schoenen, tassen, nagellak… slechts enkele dingen waar ik er veel te veel van in huis heb. An sich geen probleem, behalve dat mijn huis inmiddels uitpuilt van volle kasten en dozen en ik het merendeel van die dingen nauwelijks gebruik. Maar weggooien?

Er schuilt een hoarder in mij

Ik riep het al vaker: er schuilt een hoarder in mij. Niet zo erg als in die televisieprogramma’s waar mensen zoveel verzamelen en bewaren dat hun huis onleefbaar wordt. Maar spullen weggooien die ik niet meer draag of gebruik? Daar heb ik toch best moeite mee.

Sinds ik jaren geleden mijn appartement betrok, is het aantal schoenen, kleren en tassen ongeveer verdubbeld, misschien zelfs wel verdrievoudigd. Het aantal kasten daarmee ook. De ruimte in mijn appartement echter niet. En ik maak het er zelf niet beter op.

Want twee is beter dan een

Zo laat ik rustig mijn gezond verstand spreken door een paar dure zwarte pumps níet te kopen omdat ik van hetzelfde merk vorig jaar al twee paar in huis haalde. Om een paar dagen later doodleuk twéé paar pumps van een ander merk te kopen, want samen ongeveer dezelfde prijs als dat dure paar en dus goedkoper. Vrouwenlogica…

Bekentenis: er schuilt een hoarder in mij

Maar ik had echt niets meer om aan te trekken…

Ja maar, ooit…

Los van de aanschaf van nieuwe spullen die ik soms gewoon echt nodig heb – want ik had echt niets om aan te trekken – heb ik vooral moeite met weggooien. Tientallen boeken – sommige zelfs nog uit mijn jeugd – dvd’s, hele jaargangen tijdschriften, stapels oude kerstkaarten, geboortekaartjes, handdoeken, ongedragen schoenen & kleding. Ik bewaar alles.

Soms geef ik iets weg. Aan mijn zusje bijvoorbeeld, die dat koop-gen totaal niet bezit en meestal wel in de broeken past waar mijn Hollandse heupen zich niet meer in laten proppen. Aangezien onze smaak nogal verschillend is, blijft het merendeel van de kleding die ik niet meer draag gewoon in de kast liggen.

Eén van de kasten, want je begrijpt dat ik er meer heb dan één. Met hoopvolle smoesjes als ‘wanneer ik nog vijftien kilo afval, pas ik er waarschijnlijk wel weer in’ laat ik ongedragen kleding rustig nog jaren in de kast liggen. Want stel nou dat ‘ooit’…

Sokken hebben geen gevoel

Na jarenlang verzamelen kan ik weinig anders dan concluderen dat ik ‘ooit’ beter kan vervangen door ‘nooit’. Hoog tijd om eens een grondige opruimactie te organiseren dus. Niet dat ik nu ineens full Marie Kondo ga – sokken hebben géén, ik herhaal, géén gevoel – toch heb ik grondig behoefte aan een leger huis en daarmee hopelijk ook een leger hoofd.

Ik begon afgelopen weekend vast met een doos vol oude tijdschriften en vergeelde boekjes uit mijn middelbare schooltijd en een zak vol kleding die ik niet meer draag. Nog maar een stuk of vijf uitpuilende kasten te gaan.

Iemand nog interesse in zeven jaargangen Glamour of Pretty Woman op videoband?

Ben jij ook zo’n hoarder of juist een Marie Kondo?

Foto’s door Africa Studio, via Shutterstock

27 reacties
 1. Hier een Marie Kondo. Heb wel mega veel tassen maar organiseer ik zodat ze perfect staan. Voor de rest een echte minimalist. Ik gooi en geef ook veel weg.

 2. Ik ben een overduidelijke hoarder. Helaas! Ik Marie Kondo me suf, maar het aantal items dat ik bezit is nog steeds aanzienlijk. Ik zei het toevallig afgelopen week nog tegen een vriendin: Ik ben een verzamelaar met een minimalistische droom. Ik weet dat het er nooit van zal kunnen komen, maar zo lang ik minimalisme als inspiratie heb – hoop ik de rest van de zooi te bedwingen.

 3. Wat goed dat je aan de slag gaat, het gaat je vast lukken! Ik kon vroeger ook echt nooit wat weg doen en werd er soms bijna emotioneel van. Ik kon dingen gewoon niet loslaten, want het herinnerde me altijd wel aan iets. Inmiddels heb ik al zákken vol weggedaan en nog steeds heb ik genoeg spullen. Ik kwam gewoon op een punt waarop ik er helemaal zat van was. Waarom zou ik spullen bewaren die ik niet gebruik, niet eens mooi vind en mijn ruimte innemen? Ik kan wel zeggen dat ik me beter dan ooit voel. Ik kan dingen beter loslaten, kan meer genieten van de dingen die ik wel een keer koop zonder me schuldig te voelen en heb vooral meer ruimte in mijn hoofd en om mij heen. Zet hem op!

  1. Oh ja en het idee van weggooien vond ik altijd heel erg, maar nu bedenk ik me dat andere mensen misschien wel veel gelukkiger worden van die spullen. Dat helpt bij mij in ieder geval een hoop :)

 4. Heel herkenbaar. Ik heb een collega die oude kleren mee neemt op vakantie en ze daar weggooit. Ik gok dat ik ze alsnog weer mee neem.. Ik heb zelfs moeite met kleding dat ik al een jaar niet aangehad heb.

  1. Ik heb zelfs moeite om kleding die ik al méér dan een jaar niet heb aangehad weg te gooien :’) Maar binnenkort een keer rigoureus de Zak van Max erbij, tijd om ruimte te scheppen!

 5. Oude tijdschriften hou ik niet bij, maar voor de rest vind ik je post heel herkenbaar! Toen wij introkken in ons appartement hadden we veel kastruimte over. 5 jaar later zit alles propvol… Vooral wat kledij betreft, hou ik veel bij voor als ik ooit eens wat afval (of net wat kilo’s zou bijkomen) of voor wanneer iets dat me niet zo goed staat ineens wel heel flatterend zou worden ;-). En juwelen kan ik al helemaal niet snel weggooien, zelfs niet als het goedkope oorbellen uit de Six zijn. Gelukkig gaat de verhuis me nu wel dwingen om eens grote kuis te houden. Het zal nodig zijn!

  1. Yep, sieraden herken ik ook! Hier nog geen verhuizing op stapel maar dringend behoefte aan een grote schoonmaak- en opruimactie.

 6. Ik kan je aanraden om te verhuizen/emigreren, dan moet je wel uitzoeken en weggooien! Zo heb ik heel veel spullen weggedaan. Eén bewaardoos met ‘nostalgiedingetjes’, de rest weg. Keuzes keuzes. Niet makkelijk, soms wel nodig! You can do it!

  1. Hahaha, dat is inderdaad een prima reden om dingen weg te gooien! Moet ik toch maar eens verhuizen ;D Of groter gaan wonen en een inloopkast (lees: kamer) maken :D

 7. Succes! Ik heb vorig jaar een periode gehad waarin ik veel heb weggegooid. Ik heb nog steeds meer dan genoeg, maar het lucht echt op. En weer plek voor nieuwe spullen ;-)

 8. Ik kan heel goed opruimen. Als er geen emotionele waarde aan zit, kan ik het zo weg doen. No problem :) Ik denk nu ook beter na voordat ik iets koop.

  1. Dat probeer ik ook steeds meer te doen. Word er ook steeds beter in, maar niet altijd zoals je hierboven al kon lezen :’)

 9. Ik heb geen moeite met opruimen en spullen wegdoen, tenzij het van emotionele waarde is. Maar dan nog probeer ik er kritisch naar te kijken. Anders groeit inderdaad je huis vol. Helaas denkt mijn vriend daar anders over, die is juist van het verzamelen. Iets met tegenpolen trekken elkaar aan ofzo? ;-)

  1. Hahaha, dat schijnt inderdaad zo te zijn! Ik ga de komende tijd mezelf én mijn spullen maar eens streng toespreken en bekijken.

 10. Kleding hang ik bij het wisselen (seizoenen) met het haakje onhandig op. Wanneer het na een paar maanden nog zo hangt weet ik dat ik het niet meer zal dragen en dat het weg kan.

  1. Oeh, slim! Ik weet stiekem wel dat ik dingen echt niet meer ga dragen, maar dat weg doen blijft gewoon een ding: want het is nog goed, of was duur, of… bla bla ooit.

 11. Leuke blog..heeeeel herkenbaar ☺️ Maar elke dag 1 ding weggooien (al is het maar een flesje nagellak) is óók 365 dingen per jaar toch? En dit jaar schrikkeljaar..zómaar een dag extra! ?

 12. Haha zo herkenbaar. Hier ook duizend nagellak en schoenen. En kleding. Maar ik heb het afgelopen jaar heeeel veel weggedaan met behulp van Marie Kondo en een cursus van ruimjelevenop.nl :) tip misschien?

  1. Ah, dat is inderdaad wel een goede! Zolang ze daar ook niet over sokken met gevoel beginnen ;-) Dank voor de tip!

 13. Haha, ik vind opruimen eigenlijk echt wel fijn! Alleen zo een ding zoals pakweg een gourmetstel vind ik moeilijk: ding werkt perfect, niets stuk aan, alleen neemt het gewoon plaats in en wordt het hoogstens een keer in’t jaar gebruikt… Maar voor kleren: alles wat ik al een jaar niet gedragen heb, netjes een kledingcontainer in, wordt er vast nog iemand gelukkig van. Heel veel succes ermee! Doos per doos, kamer per kamer… ;-)

 14. Ik zit er een beetje tussenin. Maar neig steeds meer naar Marie Kondo, ik vind het gemakkelijker om dingen weg te doen. Nu nog wat minder dingen kopen en het komt helemaal goed. :)

  1. Haha, dat zou hier ook geen kwaad kunnen! Stomme is ook dat als ik eenmaal wel bezig ben met weggooien het vooral goed voelt. Vaker doen dus.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Herfstblues: tips om een herfstdip te voorkomen (of bestrijden)

Last van een herfstdip? 3 praktische tips

Heb jij ook steeds minder energie, moeite om aan je dag te beginnen of zelfs helemaal geen puf meer iets te ondernemen nu de dagen weer korter en donkerder worden?…