De laatste over 2016

De allerlaatste over 2016 (+ hoi 2017)

De leukste en meest gelezen blog posts, persoonlijke favorieten… Net als voorgaande jaren kijk ik nog één keer terug op het afgelopen jaar. De allerlaatste over 2016.

De allerlaatste over 2016 (+ hoi 2017)

Net als voorgaande jaren, kijk ik nog één keer terug naar 2016. Want hoewel de wereld geregeld op haar kop stond, was 2016 voor mij persoonlijk vooral heel prima. Geen wereldschokkend jaar: op gebied van wonen, werk en de liefde veranderde er helemaal niets. En hoewel ik af en toe behoorlijk met mezelf in de knoop zat, merk ik ook steeds meer dat ik een balans vind in wat ik wil en denk te moeten.

Ik maakte veel mooie reizen, binnen en buiten Europa en kijk daar met veel plezier op terug.

Op bloggebied was het ook een prima jaar. Ik veranderde één keer van lay-out, om vervolgens toch weer terug te vallen op een oude favoriet. Ik schreef 155 berichten, beduidend minder dan de 247 van vorig jaar. En omdat ik ook flink de bezem door mijn blogarchief haalde en oude, niet-relevante berichten verwijderde, staat de teller daardoor nog steeds op iets meer dan 1000 gepubliceerde berichten op Wat zij zegt.

De laatste over 2016

Mijn blog werd ruim een kwart miljoen (!) keer bekeken door ruim 147,5 duizend bezoekers, vooral uit Nederland (73%) en België (15,5%). Bizarre aantallen die me vorig jaar ook al verbaasde. Geen echte groei ten opzichte van vorig jaar, toch nog steeds cijfers om trots op te zijn.

Tijd om even terug te kijken op wat (persoonlijke) blogfavorieten.

Meest gelezen

 1. 22x Uit eten in Antwerpen – Blijkbaar zijn veel benieuwd naar de leukste en lekkerste restaurants in Antwerpen, want deze post staat met stip bovenaan meest gelezen artikelen die ik in 2016 schreef.
 2. Deze 11 reisapps maken jouw leven makkelijker – Ook veel gelezen, mijn artikel over handige reisapps. Want makkelijker leven (en reizen) willen we allemaal wel.
 3. Dit zijn de mooiste stadjes van Zuid-Italië – De mooiste stadjes in Puglia, Zuid-Italië, trokken ook veel bezoekers. Terecht, want zoveel mooie idyllische steden in een van mijn lievelingslanden verdienen alle aandacht!

En de minst gelezen blog post: mijn Instadiary over California Dreaming in San Diego. Geen idee waarom deze het minst gelezen is, misschien omdat ‘ie redelijk laat in het jaar pas online kwam? Er komt nog een post over California aan, hopelijk wordt die beter ontvangen *kuch*.

Leukste blog posts die ik schreef

Okay, de ‘leukste blog posts’ is natuurlijk nogal een subjectief begrip. Maar deze artikelen schreef ik afgelopen jaar met nog net een tikje meer plezier dan normaal:

 • Hoe schrijf ik een killer blog post? Zo! – Geschreven met een flinke knipoog en flink wat gegrinnik tijdens het schrijven ervan. Bevat mijn eerste (en tot nu toe enige) zelf ontworpen infographic.
 • Waarom ik blog (en blij ben dat jij mijn blog leest) – Ik deelde mijn blogervaringen en het hoe en waarom van mijn blogs.
 • De voor- en nadelen van alleen reizen – Dat ik graag reis, mag duidelijk zijn. Ook over mijn eerste soloreis naar Australië ben ik nog steeds enthousiast. Toch schreef ik graag deze post over de voor- én nadelen van alleen reizen. Omdat het lang niet altijd geweldig is om alleen op reis te zijn en dat ook weleens belicht mag worden.
 • Over originele ideeën en in herhaling vallen – En tot slot deze post, over originaliteit, bloggen en in herhaling vallen. Want hoe origineel zijn we nu eigenlijk met z’n allen? Iets anders dan ik normaal schrijf en daarom misschien juist zo leuk.

Move challenge 2016

Nadat ik vorig jaar al niet in de buurt kwam van 100 gekeken films, dit jaar zag ik er nog eentje minder. 74 nieuwe films zag ik afgelopen jaar voor het eerst. Ik heb namelijk nog steeds de neiging om voor de zoveelste keer een LOTR of Harry Potter in de dvd-speler te gooien of aan te zwengelen via Netflix. Misschien kan ik een movie challenge in 2017 beter achterwege laten…

Leukste films

 • Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016) ♥ – Als Harry Potter geek waren de verwachtingen voor deze film hooggespannen. En hoewel Harry Potter nergens te bekennen is (de film speelt zich zo’n 60 jaar eerder af, in Amerika) komt de magische sfeer prima naar voren.
 • Bridget Jones’s Baby (2016) ♥ – Tegen mijn verwachting in, vond ik dit langverwachte vervolg op de eerdere BJ films echt hilarisch en geweldig!
 • The BFG (2016) ♥ – Heerlijke feelgood film over dat geweldige boek van Roald Dahl.
 • Eddie the Eagle (2016) ♥ – En nog zo’n ouderwetse feelgood film, gebaseerd op ware gebeurtenissen, waarbij je intens meeleeft met skischansspringer Eddie ‘The Eagle’, die eigenlijk helemaal niet zo goed kan springen.

Hoi 2017

En dan 2017. Maakte ik de afgelopen jaren nog do’s en don’ts, als een soort verkapte goede voornemens, dit jaar laat ik die achterwege. Ik zie wel wat er gebeurt. Ook voor mijn blog maak ik geen goede voornemens. Ja, ik wil weer wat regelmatiger bloggen dan het afgelopen jaar, zonder mezelf verplichtingen op te leggen en te ‘moeten’ bloggen. Dat komt niemand ten goede.

Qua planning is dit jaar nog grotendeels een leeg canvas. Op een droomreis naar Nieuw-Zeeland na in de zomer, heb ik verder nog weinig concrete plannen. En dat vind ik prima.

En dan is het nu wel gedaan met alle terugblikken. Doei 2016, hoi 2017!

Hoe kijk jij terug op 2016? En heb je plannen voor 2017?

10 reacties
 1. Doei 2016. Ik ben benieuwd wat 2017 allemaal zal brengen. Oh, ik zal je post over California met enthousiasme ontvangen hoor!

  1. Ik ook! En hij staat op de planning! Al gaat ie maar over een heel beperkt stukje van California (San Diego), want had helaas geen tijd om meer van de regio te ontdekken.

 2. Wat een fijn overzicht! Ik zag 3 van de 4 films die jij ook zag (behalve Eddie the Eagle) en ik vond ze ook allemaal heel erg leuk. Grappig trouwens: ik lees bij heel veel mensen dat ze in 2017 niet aan goede voornemens of doelen doen.

 3. Gelukkig nieuwjaar! Leuk overzicht! :) Bridget Jones was de enige film die ik afgelopen jaar in de bioscoop zag en dus ook meteen mijn favoriet haha.

 4. Leuk om te lezen dat je niets plant voor je blog!
  Je moet inderdaad artikelen posten wanneer jij dit wilt.
  Dat vergt anders zoveel tijd.
  De verandering op je blog zijn mooi.
  Dat je op reis gaat is leuk.

  Xoxo

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Waarom ik liever selfies maak

Waarom ik liever selfies maak

Ik mocht dus op de foto. Niets bijzonders, alleen voor kantoordoeleinden. Dat had ik al eens eerder gedaan, maar met dat eindresultaat was ik niet zo blij. Toen er opnieuw…