Fijne adresjes voor foodies in Friesland

Fijne adresjes voor foodies in Friesland

Met Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 staat er de komende jaren veel te gebeuren in Friesland. Ook op gastronomisch vlak bruist de provincie, ontdekte ik onlangs tijdens een culinaire toer door de regio. Deze fijne adresjes voor foodies in Friesland moet je onthouden!

Fijne adresjes voor foodies in Friesland

Fryslân als culinaire hotspot regio is misschien niet het eerste wat door je gedachten schiet wanneer je denkt aan Friesland. Toch gebeurt er van alles op culinair vlak. Steeds meer boeren, producenten en restaurants richten zich op lokale producten en ingrediënten van vroeger.

Terug naar de eerlijke en vooral smaakvolle basis kan dan ook prima in Friesland. Ik ontdekte zeven fijne adresjes voor foodies in Friesland.

1. Herberg Het Volle Leven, Appelscha

“Er komen vooral veel mensen uit het westen hierheen”, vertelt gastvrouw Iet, terwijl ze een kleurrijk bord vol prachtig uitziend eten voor mijn neus zet. Ik kijk om me heen en snap precies waarom. Herberg Het Volle Leven – naar het gelijknamige gedicht van Judith Herzberg – geeft me direct een huiselijk gevoel waar ik best een weekendje wil onthaasten met vriendinnen.

In de keuken draait alles om groenten, waar mogelijk biologisch uit de eigen moestuin, en dagelijks wordt een verrassingsmenu van drie gangen voorgeschoteld aan de gasten.

Naast overnachten in het pension – er zijn zes tweepersoonskamers, twee suites met slaap- en zitgedeelte en een kampeerkeet voor twee personen, is het mogelijk om de herberg als locatie voor vergaderingen, workshops of een feestje te huren.

Herberg Het Volle Leven, Oude Willem 5, 8426 SM Appelscha (0516 – 43 00 91)
www.hetvolleleven.com

Herberg Het Volle Leven, AppelschaHerberg Het Volle Leven, Appelscha

Genieten van ‘het volle leven’ in het Drents-Friese Wold bij Appelscha

2. Tuincafé van De Kruidhof, Buitenpost

De grootste kruidentuin van Nederland ligt in het Friese Buitenpost. Op ruim drie hectare groeien meer dan tweeduizend plantensoorten verdeeld over zeventien verschillende tuinen. Naast wandelen door een van de vele botanische tuinen kun je heerlijk eten bij het Tuincafé van de Kruidhof. Chef-kok Daan Nagelkerke serveert hier de lekkerste gerechten uit de streek, met natuurlijke ingrediënten uit de omgeving én eigen tuinen.

Er worden geregeld culinaire events georganiseerd: deze zomer kun je bijvoorbeeld bijna wekelijks aanschuiven bij een zondagmiddag brunch of een BBQ in Franse stijl. Wel even reserveren!

Botanische Tuin De Kruidhof & Tuincafé, Schoolstraat 29B, 9285 NE Buitenpost
www.dekruidhof.nl

Heerlijk eten bij het Tuincafé van de KruidhofHeerlijk eten bij het Tuincafé van de Kruidhof

Heerlijk eten bij het Tuincafé van de Kruidhof, aanrader!

3. Restaurant ‘t Havenmantsje, Harlingen

Restaurant ‘t Havenmantsje wordt gerund door meesterkok Marco Poldervaart, die zijn gasten Friese producten van land en zee voorschotelt. Het restaurant ligt tussen Waddenzee en Waddenstad Harlingen; de eerstgenoemde speelt dan ook een prominente rol op de kaart.

Gasten kunnen van woensdag tot en met zondag terecht voor lunch, diner en waddenthee.

Restaurant ‘t Havenmantsje, Havenplein 1, 8861 XA Harlingen
www.havenmantsje.nl

4. Restaurant Het Ambacht, Heerenveen

Chef-kok Hans Markus wilde meer dan gewoon een restaurant runnen. In de voormalig Technische School van Heerenveen startte hij daarom Het Ambacht, waar Friese specialiteiten centraal staan én jongeren met ‘een rugzakje’ de kans krijgen zich op de arbeidsmarkt te begeven. Elk jaar worden zo’n tien tot vijftien Wajongers en WIJ’ers opgeleid tot kok, een project waar Henk Markus – samen met zes aandeelhouders – hart en ziel in steekt.

Open van dinsdag tot en met zaterdag (tussen 12:00 – 14:30 uur lunch behalve op zaterdag, tussen 17:30 – 21:30 uur diner).

Restaurant Het Ambacht, Burgemeester Falkenaweg 56, 8442 LE Heerenveen, 0513-232172

Restaurant Het Ambacht HeerenveenRestaurant Het Ambacht Heerenveen

Naast het sociaal-maatschappelijke aspect wordt er ook gewoon heerlijk gekookt met Friese ingrediënten die vaak een Mediterraans tintje meekrijgen. Het concept leverde het restaurant al diverse prijzen op, van enthousiaste recensies van Michelingids-inspecteurs tot awards voor duurzaam ondernemen.

5. Wâldbaarch Farm, Jistrum

Henk Zuidema praat gepassioneerd over de vergeten groenten die hij in zijn proeftuin – met succes – nieuw leven inblaast. Typisch Friese streekproducten als Friese tuinbonen, boerentenen, Reade Krobbe krijgen een plek bij Wâldbaarch Farm en na de oogst in de keukens van consumenten en restaurants.

Waldbaarch Farm, JistrumWaldbaarch Farm, Jistrum

6. Doetie’s Geiten, Jubbega

Geen goed geoliede fabrieksinstelling, maar een kleinschalige geitenboerderij waar de ontwikkeling nog in volle gang is. Ruim dertig geiten van Doetie vormen momenteel het hart van Doetie’s Geiten in Jubbega, waar ze haar liefde voor het buitenleven weer omarmde na een carrière als medisch analist.

Van de geitenmelk maakt Doetie verschillende ambachtelijke geitenkazen, die ze door het hele land verkoopt aan liefhebbers, restauranteigenaren en speciaalzaken.

Doetie’s Geiten, Schoterlandseweg 78, 8411 ZH Jubbega

Doetie's Geiten in JubbegaDoetie's Geiten en kazen in Jubbega

7. Doarpstûn, Snakkerburen

Maar liefst 70 vrijwilligers houden de Doarpstûn in Snakkerburen draaiende. Deze biologische moestuin op grote schaal doet dienst als beleef-, pluk- en theatertuin. Groenten, fruit en bloemen worden hier verbouwd volgens de seizoenen.

Er vinden regelmatig concerten en diners plaats en de verbouwde groenten worden te koop aangeboden.

Doarpstún Snakkerbuorren, Oan’e Dyk 56, 9083 AE Snakkerbuorren
www.dedoarpstun.nl

Bewaar op Pinterest

Kun jij nog culinaire adressen in Friesland aanbevelen?

Ik maakte een food tour langs Friese producenten en locaties op uitnodiging van Merk Fryslân.

2 reacties

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen