Citytrip Belfast: Fish statue - 2016 Jaar van Eten en Drinken in Noord-Ierland

Dé foodlovers guide to Belfast: 9x eten in Belfast

2016 was het jaar van Eten & Drinken in Noord-Ierland. Reden te meer om hoofdstad Belfast culinair op de kaart te zetten. Negen restaurants waar je je smaakpapillen laat verwennen: dit is dé foodlovers guide to Belfast!

Dé foodlovers guide to Belfast

Noord-Ierland staat vooral bekend om haar roerige geschiedenis, eindeloze groene heuvels, eeuwenoude folk tradities en Danny Boy. Minder bekend zijn de culinaire hoogstandjes die het land produceert. Iets dat de inwoners van het Noord-Ierse Belfast maar al te goed weten. Ierse pubs staan hier naast craft beer bars, met Michelinsterren bekroonde restaurants en wekelijkse food markten.

Year of Food and Drink

Om het gastronomische aspect van Noord-Ierland te vieren en op de kaart te zetten, is 2016 uitgeroepen tot het Jaar van Eten & Drinken, met Belfast als culinaire hoofdstad.

Belfast Fish statue - 2016 Jaar van Eten en Drinken in Noord-Ierland

The Bigh Fish in Belfast // foto door rarena (Shutterstock)

Uit eten in Belfast

Diversiteit is hét kenmerk dat de restaurants in Belfast definieert. De restaurants hebben toegang tot ’s werelds beste verse ingrediënten die op de drempel van de stad worden geproduceerd.  De topkwaliteit ervan blijkt wel uit de regen aan Michelinsterren die hier regelmatig valt.

Deze vijf restaurants in Belfast zullen je smaakpapillen gegarandeerd trakteren op iets lekkers:

1. Deanes Love Fish

Van de plaatselijke zeevruchten genieten doe je bij Deanes Love Fish (28-40 Howard St), een informeel restaurant waar fish & chips een upgrade krijgen tot verrukkelijke fruits de mer met perfect bereide frieten.

2. Holohan’s

Aan boord van de Belfast Barge is het familierestaurant Holohan’s (1 Lanyon Place) gevestigd. Hier krijg je de Ierse cuisine voorgeschoteld met prachtig uitzicht over de rivier de Lagan.

3. Howard Street Restaurant

Bij Howard Street Restaurant (56 Howard Street) staan seizoensproducten in de schijnwerpers, aangevuld door een smaakvolle cocktailkaart. Open van dinsdag t/m zaterdag.

4. OX

Ook bij OX (1 Oxford St) staan seizoensgroenten centraal op de kaart. De verrassende combinaties van de chef-kok gaan dankzij de in Parijs getrainde sommeliers vergezeld door een perfect passend glas wijn.

5. Stix and Stones

Bij Stix and Stones (44-46 Upper Queen St) vind je een ideale combi van vis en steaks, die op een verwarmde steen worden geserveerd en voor je neus nagaren.

Meer restaurants in Belfast vind je hier >>

Drinken in Belfast

Bierbrouwen en whisky distilleren zijn twee gerespecteerde ambachten in (Noord-)Ierland. Er zijn dan ook talloze pubs waar deze twee dranken volledig centraal staan. Vier pubs en bars die je zeker moet bezoeken:

6. Brewbot

Bij Brewbot (451 Ormeau Rd) spat de liefde voor bijzonder bier er bij het personeel én de bezoekers vanaf. Het is de enige pub in Noord-Ierland waar alleen maar ambachtelijk gebrouwen bieren op de kaart staan. Keuzestress gegarandeerd, want dat zijn er meer dan honderd! Je kunt zelfs een recept voor jouw perfecte biertje samenstellen.

7. Errigle Inn

De Errigle Inn (312-320 Ormeau Rd) is met het donkerbruine interieur en glas-in-lood het type Ierse pub dat over de hele wereld wordt nagebootst. Dit originele exemplaar serveert koude drankjes zoals het volgens de Ierse mannen hoort: met het vertrouwde geluid van sportwedstrijden op de achtergrond.

8. The John Hewitt

Een traditionelere pub vind je in The John Hewitt (51 Donegall St). De populaire bar heeft een uitgebreid aanbod aan lokale speciaalbieren. Daarnaast kun je rekenen op een stukje vermaak dankzij de traditionele Ierse live muziek die bijna dagelijks wordt gespeeld.

9. The Woodworkers

Nog een vernieuwende bierschenker is de moderne bar The Woodworkers (20-22 Bradbury Pl). Proef de nieuwste vondsten van het personeel en proost op hun expertise en jouw ultieme Belfast beleving.

Brewbot is de enige brouwerij in Noord-Ierland waar alleen ambachtelijk gebrouwen bieren op de kaart staan

Zelf naar Belfast voor een stedentrip?

Dankzij de nieuwe rechtstreekse verbinding van KLM ben je nu snel en betaalbaar in Belfast. Zo vlieg je al retour naar Belfast vanaf €110 (excl. boekingskosten). Nog even een hotel boeken en ik geloof dat ik weet waar mijn volgende stedentrip – met deze foodlovers guide to Belfast bij de hand – heen gaat!

Ben jij recent nog in Belfast geweest?

Deze foodlovers guide to Belfast werd in samenwerking geschreven. Lees hier mijn disclaimer. Featured photo via Shutterstock.

4 reacties
  1. Oehh ik was graag nog naar Belfast gegaan, maar dat paste écht niet meer in de route. Misschien maar goed ook, dan kan ik er nog eens een paar dagen Noord-Ierland aan vast plakken ;-) Het lijkt me zo’n leuke stad!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen