Belfast // Citytrip inspiratie voor een stedentrip Ierland

Stedentrip Ierland: 3 bestemmingen voor Ierse citytrips

Ierland is leuk voor iedereen: of je nu zin hebt in een actief weekend, graag musea of winkels afstruint of gezellig wil genieten in Ierse pubs met live muziek, het kan er allemaal. Laat je inspireren voor een stedentrip Ierland met deze drie Ierse citytrips!

Citytrip inspiratie voor een stedentrip Ierland

Door de jaren heen ben ik geregeld in Ierland geweest. Een prachtig land vol historie, waar vriendelijke inwoners, toffe steden en indrukwekkende kastelen geheid indruk achter laten. Zoek jij nog inspiratie voor een stedentrip Ierland? Ik tip drie toffe Ierse steden!

Stedentrip Belfast: historie en toekomst naast elkaar

Wie zich graag laat verrassen door een nieuwe stad, mag Belfast in Noord-Ierland niet missen. Belfast heeft de laatste decennia flink wat veranderingen ondergaan. Het verleden blijft zichtbaar in Belfast en tegelijkertijd is de stad de laatste 20 jaar ontwikkeld tot een moderne stad met oog op de toekomst.

Een stad met een rijke historie dus, maar ook de ‘hometown of Titanic’ met het gelijknamige museum, beroemd om de unieke food-scene en steeds weer anders met de dynamische kunstwereld rond de kathedraal.

Thanksgiving Square, Waterfront in Belfast, Northern Ireland

De Noord-Ierse hoofdstad Belfast is compact en bruist van energie. Tegenwoordig vind je er meer pubs, trends en bezienswaardigheden dan je in een weekend kunt proppen.

Wat te doen in Belfast

Ga op avontuur in de trendy Titanic Quarter en ontdek er het verhaal van de RMS Titanic. Het bijzondere Titanic Belfast vertelt de geschiedenis van het beroemdste schip ter wereld op precies dezelfde locatie als waar het ruim 100 jaar geleden te water werd gelaten.

Schip op het droge in Belfast (foto via Unsplash)

Schip op het droge in Belfast (foto via Unsplash)

Verken de stad met een Black Taxi Tour langs de bekende politieke muurschilderingen. Of maak een uitstapje naar de City Hall met kenmerkend groen koepeldak, het Ulster Museum en de Crumlin Road Gaol voordat je aansluit op een culinaire tour of over de overdekte St. George Market slentert vol eten, handwerk en entertainment.

Ben je een echte Game of Thrones fan? Niet getreurd: de serie is weliswaar afgelopen, in Belfast kun je sinds afgelopen zomer zes uniek vervaardigde glas-in-lood ramen bewonderen!

Lonely Planet’s riep de stad in 2018 nog uit tot een van haar ‘beste reisbestemmingen’. Laat je verrassen tijdens een citytrip Belfast en sla deze must-do’s niet over!

59 Arthur St, Belfast BT1 4GA, UK, Belfast

Sluit ‘s avonds je dag af met een wandeling over de oude binnenplaatsen, langs Michelin-sterren restaurants, fancy cocktaillounges en rooftop bars, theaters en kunstpodia in het Cathedral Quarter.

Overnachten in BelfastBooking.com

Stedentrip Dublin: van Vikingen tot Guinness

Ierse hoofdstad Dublin is al jaren een onbetwiste populaire stedentrip-bestemming en ondanks haar regenachtige imago, regent het minder er dan in onze eigen hoofdstad. De stad heeft een lange historie, die overal zichtbaar en te bezichtigen is.

Wat te doen in Dublin

Bekijk bijvoorbeeld het bekende Book of Kells in het prachtige Trinity College. Dit beroemde vroegchristelijke manuscript is een historisch meesterwerk en staat op display in Trinity College’s Treasury. Tijdens een rondleiding kom je ook in de Long Room library, één van Europa’s mooiste bibliotheken met meer dan 200.000 van Trinity’s oudste boeken.

Breng een bezoek aan Trinity College in Dublin

Stedentrip naar Ierland: Breng een bezoek aan Trinity College in Dublin

Dublin Castle werd gebouwd op de plek van een Deens Vikingfort uit 930; de eerste steen werd in 1204 door King John Lackland gelegd. In de loop der eeuwen deed het kasteel onder meer dienst als rechtbank, fort en zelfs executieplaats.

Ook als het regent in Dublin is er genoeg te doen. Bezoek gratis diverse musea in Dublin, van het prachtige National Museum Dublin uit 1890 tot de National Gallery of Ireland, dat een befaamde collectie van Ierse schilder Jack B. Yeats huist.

Stedentrip Ierland: Guinness Storehouse in Dublin

Wie wel letterlijk maar niet figuurlijk droog wil staan, kan in Dublin sowieso z’n lol op. De Guinness StorehouseSt. James’s Gate Brewery en de Jameson Irish Whiskey experience zijn ideale activiteiten voor regenachtige dagen in Dublin. Het uitzicht vanuit de Guinness Storehouse Gravity Bar is dan wel wat grijzer, het blijft fantastisch.Booking.com

Stedentrip Ierland: kastelen en cider in Kilkenny

Kilkenny is een typisch Ierse plaats met een lange geschiedenis en bomvol bezienswaardigheden en activiteiten om een paar leuke dagen mee te vullen.

Zien en doen in Kilkenny

Schilderachtig Kilkenny is de moeite van een bezoek waard. De stad is vooral beroemd door de vele middeleeuwse gebouwen in het centrum en staat vol mooie gevels en prachtige perkjes.

Het lieflijke uiterlijk van de stad doet vermoeden dat het een volmaakte stad is. De geschiedenis laat echter ook een andere kant zien: in de veertiende eeuw vond hier de eerste witch trial van Ierland plaats.

Stedentrip Ierland: bekijk Kilkeny Castle from the air

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kilkenny Tourism (@visitkilkenny) op

Bezoek trekpleister Kilkenny Castle, een acht eeuwen oud kasteel aan de River Nore en de High Town van Kilkenny. Bewandel de medieval mile en ontdek bijzondere historische plekken als het kasteel, de Butler Gallery, het Rothe huis en meer.

Ga voor een typische pub ervaring naar Kyteler’s Inn, één van de oudste pubs in Ierland en meermaals in de prijzen gevallen. De pub werd opgericht door Dame Alice de Kyteler, die beter bekend staat als beschuldigde in Europa’s eerste witchcraft trials. Vergeet ook de Smithwick’s Experience niet, een smakelijk bezoek aan de 300 jaar oude cider brewery niet!Booking.com

 

 

Wat is jouw favoriete bestemming voor een stedentrip Ierland?

1 reactie

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen