Jamie's Pasta Puttanesca - Watzijzegt.com

Italiaans recept: Jamie Olivers’ Pasta puttanesca

Pasta puttanesca is een bekend gerecht dat halverwege de vorige eeuw populair werd. Deze ‘hoerenpasta’ is snel, smakelijk en klassiek. Lekker voor een doordeweekse avond of een gezellig diner met Italiaans tintje.

Pasta puttanesca volgens Jamie Oliver

Eén recept dat hier al tijden favoriet is: spaghetti alla puttanesca volgens recept van Jamie Oliver. De oorsprong van dit Italiaanse recept is nogal onduidelijk. Het is waarschijnlijk ontstaan in het zuiden van Italië, waar elke stad of regio weer een eigen bereidingswijze heeft. De basis van het recept – met tonijn, olijven, ansjovis en kappertjes – zorgt in elk geval voor een stukje Italië op je bord!

Zonder te reizen toch een Italië-gevoel: zo waan je je in Italië

Knoflook, rode pepers, tonijn, stuk voor stuk ingrediënten die hier vrijwel altijd in de keuken liggen. Een ideaal recept dus wanneer je geen uren in de keuken wil staan of geen tijd hebt om langs de supermarkt te gaan. Ik maak deze pasta puttanesca meestal met spaghetti maar je kunt natuurlijk ook een andere pastasoort kiezen.

Recept Pasta Puttanesca (of spaghetti alla puttanesca)

Ingrediënten (voor 2-4 personen)

 • 300-400 gr spaghetti
 • 1 blikje tonijn op olie
 • 500 gr gezeefde tomaten (passata) of 2 blikken gehakte tomaten (a 400 gr)
 • 3 ansjovisfilets (in olie)
 • 2-4 tenen knoflook (naar eigen smaak, ik gebruik tegenwoordig steeds meer knoflook)
 • 1 el kappertjes, uitgelekt
 • 1 Spaanse rode pepers
 • 1 citroen
 • olijfolie
 • basilicum, vers
 • zwarte olijven
 • snufje kaneel
 • Parmezaanse kaas

Spaghetti alla puttanesca

Breng een grote pan water aan de kook. Doe de spaghetti met een snufje zout in het kokende water en kook de pasta gaar -volgens aanwijzingen op de verpakking. Giet de olie van de tonijn in een koekenpan, maar laat de tonijn zelf in het blikje zitten.

Pers de tenen knoflook uit boven de koekenpan; voeg vervolgens de kappertjes en ansjovis met olie toe. Hak de Spaanse peper(s) en de steeltjes van de basilicum fijn en voeg deze ook toe.

Hak nu de basilicumblaadjes fijn en zet opzij. Roerbak het mengsel ongeveer 2 minuten in de koekenpan en doe er dan de tonijn en zwarte olijven bij. Maak de stukken vis klein en roer er ten slotte een flinke snuf kaneel en de passata of de gehakte tomaten door.

Laat de gekookte pasta uitlekken en houd een beetje van het kookwater apart. Doe de spaghetti voorzichtig bij de saus in de pan.

Voeg daarna het grootste deel van de basilicumblaadjes, citroensap en een klein beetje olijfolie toe en meng alles goed door elkaar. Om de saus te verdunnen, kan een scheutje van het kookwater toegevoegd worden.

Schep de spaghetti op een schaal, bestrooi met het laatste restje basilicum en geraspte Parmezaamse kaas en serveer de spaghetti alla puttanesca.

Eet smakelijk!

Jamie Oliver's Pasta Puttanesca

KokenKoken

Over Jamie Oliver

Jamie Oliver is een bekende Britse chef-kok en televisiepersoonlijkheid die zich steeds meer richt op gezond en betaalbaar eten toegankelijk maken voor iedereen. Een van zijn populairste boeken is “Jamie’s Italian”, dat vol staat met recepten uit de Italiaanse keuken, die hij leerde kennen tijdens zijn reizen door Italië. Zijn recepten zijn een ideale combinatie van traditionele Italiaanse technieken en ingrediënten en Jamie’s eigen moderne stijl van koken.

Wat is jouw favoriete Jamie Oliver recept?

Dit wil je wellicht ook lezen