Wijnproeven in Chianti: proost in september op de Chianti oogst

Zonder te reizen toch een Italië-gevoel: zo waan je je in Italië

Nu we al een jaar niet op reis kunnen, begint het ook bij mij het verlangen naar een vakantiegevoel te groeien. Vooral mijn favoriete vakantieland Italië zou ik graag weer eens bezoeken. Helaas is het nog maar de vraag of een reis het zuiden er dit jaar in zit. Zonder reizen toch een Italië-gevoel? Met deze tips waan je je heel even in Italië!

Het Italië-gevoel in eigen land: beleef la dolce vita thuis

Italië is al jaren mijn favoriete vakantieland. Inmiddels ook alweer een paar jaar geleden dat ik er voor het laatst was en krijg ik steeds meer zin om weer eens af te reizen naar Italië. Ik kan niet wachten om mijn tanden weer in een echte Italiaanse pizza te zetten, terwijl ik ondertussen geniet van een heerlijke rode wijn op een terrasje.

Helaas kan het nog wel even duren voor we weer vrij kunnen reizen. Om zonder te reizen toch een Italië-gevoel te krijgen, zette ik mijn Italiaanse favorieten op een rij. Zo waan je je even in Italië!

Begin de dag met een cappuccino

Sinds kort prijkt hier een espressomachine* op het aanrecht en kan ik eindelijk mijn eigen cappuccino’s maken. Het kost iets meer tijd dan voorheen en dat draagt eigenlijk alleen maar bij aan een rustige start van de dag.

Begin de avond met een aperitivo

Zet eens een aperitivo op tafel, met een Aperol Spritz en lekkere hapjes of een heerlijke pasta. Dat hoeft helemaal niet uitgebreid, een simpele pasta met enkele verse ingrediënten is vaak precies wat de Italiaanse keuken zo heerlijk maakt! Urenlang tafelen met een hapje en drankje is ultiem Italiaans. Zeker straks als de zon weer schijnt en de temperatuur oploopt. Genieten!

Aperol Spritz, a sexy spritz of summer

Zonder te reizen toch een Italië-gevoel: waan je je in Italië met een aperitivo (foto door RossHelen, via Shutterstock)

Zet je favoriete Italiaanse maaltijden op tafel

Van een traditionele penne all’arrabbiata tot mijn favoriete pasta bolognese recept en Jamie Oliver’s pasta puttanesca, ik smul regelmatig van mijn favoriete Italiaanse maaltijden. Al zijn deze lang niet zo authentiek als in Italië zelf.

Wil je echt Italiaanse gerechten op tafel zetten? Dan mag De Zilveren Lepel* niet ontbreken in je keuken! Dit Italiaanse kookboek wordt al meer dan 60 jaar verkocht en regelmatig vernieuwd en in andere varianten uitgebracht, zodat het zelfs anno 2021 nog actueel is. Een aanrader voor kook-kneuzen als top-chefs!

10 redenen om Puglia als volgende reisbestemming te kiezen: pasta in overvloed

Cucina povera is de lokale cuisine in Puglia (slechts 1 van de vele redenen om Puglia als volgende reisbestemming te kiezen)

Kijk naar Italiaanse films

Echte Italiaanse films waardoor je je weer even in Italie waant, dankzij de taal en de Italiaanse steden en landschappen waar de films zich afspelen. Zet bijvoorbeeld op klassiekers La Dolce Vita (1960) en La vita è bella (1997) op.

Of het meer recente A casa tutti bene (2018), een komische dramafilm van regisseur Gabriele Muccino over een grote familie die onverwacht een paar dagen langer samen moet doorbrengen dan gepland.

Luister Italiaanse muziek

Paolo Conte, Andrea Bocelli, Eros Ramazzotti, Laura Pausini, maak een playlist met al je favoriete Italiaanse nummers en via via, op naar Italiaanse sferen!

Lees over Italië

Lezen over Italië laat je ook even wegdromen en in gedachten door de Italiaanse heuvels en straten dwalen. Ik heb diverse boeken over Italië in de kast staan, van reisgidsen tot romans van Frances Mayes over haar huis in Toscane*.

Ook schreef ik de afgelopen jaren talloze artikelen over mijn reizen naar Italië, bijvoorbeeld over de bekendste bezienswaardigheden in Florence. En de mooiste stadjes in Toscane en Zuid-Italië.

Over mijn rondreis door Montefeltro in prachtige oldtimers en over een geweldige roadtrip door Puglia (wedden dat jij deze Italiaanse autoroute ook wil rijden wanneer het kan?!)

14 foto's uit Puglia, de hak van de Italiaanse laars

Dwalen door Zuid-Italië: in gedachten kan het met mijn reisverslagen

Wat ik nog meer schreef over Italië en jou een instant Italië-gevoel bezorgt:

Heb jij ook zo’n zin om op reis te gaan? Hoe creëer jij het ultieme Italië-gevoel bij je thuis?

2 reacties
  1. Zalig gewoon.
    Tis nu al de tweede jaar naar elkaar dat ik de reis naar Italy heb moeten uit stelen en dat we ons geld terug hebben moeten vragen.
    Het zou mijn eerste rond reis geweest zijn door Italië.

  2. oh voor ons is het inmiddels ook alweer ruim 2,5 jaar geleden dat we er geweest zijn en ik mis het met de dag meer. Ik kan er niks aan doen.. het is zo’n heerlijk en warm land. En in de zin warm bedoel ik de mensen, het overheerlijke eten, de sfeer.. Laura Pausini luister ik de laatste tijd ook regelmatig

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Cefalu, Sicily, Italie

Op vakantie naar Sardinië of Sicilië?

Sardinië en Sicilië bezoeken staat al jaren hoog op mijn verlanglijstje. Beiden bieden prachtige natuur, cultuur, lekker eten en niet verkeerd, veel zon. Maar, ga ik dan voor Sardinië of…