3 dingen die je niet mag overslaan in Polen

3 dingen die je niet mag overslaan in Polen (+1 notspot!)

Al acht jaar reis ik voor mijn werk naar Polen. Oost-Europa begint de afgelopen jaren gelukkig te winnen aan populariteit. Hartstikke terecht ook: Polen heeft veel mooie steden en leuke plekken om te bezoeken. Wat je eigenlijk niet mag overslaan als je in Polen bent.

3 dingen die je niet mag overslaan in Polen

Er zijn een paar dingen die je overal in Polen wel kunt en ook zeker moet doen. Ik zal jullie de komende maanden nog veel vaker laten zien hoe mooi dat stukje Europa is! Om te beginnen met deze ‘must-do’s’.

Gratis: street art in Katowice

Altijd een goed begin! In Polen is alles goedkoop, maar nul euro is natuurlijk nóg goedkoper. Mijn eerste favoriet kost je alleen maar calorieën. Ik ging in Katowice op zoek naar street art. Polen heeft erg veel saaie betonnen gebouwen uit hun naoorlogse periode. Steeds vaker staan zeer indrukwekkende muurschilderingen op. Het land is tegenwoordig zelfs vaak host van Street Art festivals.

Ook in Katowice is een behoorlijk aantal gebouwen te vinden die met muurschilderingen de stad versieren. Als je goed je best doet, kun je jezelf dagen vermaken door via de locals achter nog meer locaties komen. Er zijn wel wat websites waar ik met wat gepuzzel een aantal street art locaties heb weten te achterhalen, maar het leukste avontuur is om het zelf te ontdekken. Zoals dit werk van Aryz, een jonge Spaanse graffiti artiest.

Zeker doen in Polen: op zoek naar street art in Katowice3 dingen die je niet mag overslaan in PolenZeker doen: toffe street art in Polen

Grafitt vogels (met enthousiast gebruikt fotofilter) aan de ul. Mariacka Tylna 13 in Katowice

Poolse Pierogi in Warschau

Ik at echte Poolse pierogi in een traditioneel Pools restaurant in Warschau. Pierogi – ofwel dumplings – zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Er zijn zoete pierogi gemaakt van melk, suiker en vanille, maar ook hartige met vlees, kaas of groenten.

Ondanks dat ze er vaak verre van smakelijk uit zien, zijn ze wel echt ontzettend lekker.

3 dingen die je niet mag overslaan in Polen: pierogi

Poolse pierogi: het smaakt beter dan het eruit ziet!

Helaas wordt pierogi vaak geserveerd in restaurants die niet echt uitnodigen om naar binnen te gaan. Laat je daar niet door tegenhouden! Ik denk altijd maar “Ik ben op reis en wat heeft het voor zin om alleen maar bij de Starbucks en westerse restaurants te zitten als je ook een land echt kan leren kennen?”.

Ik ben op reis en wat heeft het voor zin om alleen maar bij de Starbucks en westerse restaurants te zitten als je ook een land echt kan leren kennen?

Natuurlijk komen er met meer toeristen in een stad ook steeds meer hippe barretjes, bohemian dakterassen en sjieke lounge tenten. Toch gaat er nog altijd niks boven echt lokale restaurants.

Pierogarnia na Bednarskiej

Probeer de pierogi bij Pierogarnia na Bednarskiej in Warschau eens. Ik at daar in een soort van kelderachtige ruimte. Toch nog altijd gezelliger dan de TL-verlichte-plastic-stoeltjes restaurants waar ik anders mijn pierogi wel eens at.

Nog meer gratis: FreeWalkingTours

Polen is het eerste land waar ik in aanraking kwam met FreeWalkingTours. Het is heel relaxt geregeld. Op de website las ik dat ik niet de standaard toeristische plekken in Warschau zou bezoeken en hoe laat ik waar moest zijn.

Je betaalt niks voor de rondleiding: aan het eind van de toer (of halverwege als je de toer niet af maakt) kun je vervolgens de gids zoveel geven als dat jij de rondleiding waard vond.

3 dingen die je niet mag overslaan in PolenWarschau verkennen tijdens een free walking tour

Warschau verkennen tijdens een free walking tour

Ik wandelde met een klein groepje langs oude nazi-gebouwen, communistische overblijfselen en lang vergeten geschiedenis. We hadden een erg leuke gids: een student met liefde voor Warschau die wilde oefenen op zijn Engels (wat hij trouwens al heel goed sprak).

Notspot in Krakau

En om af te sluiten ook nog een echte Notspot (een plaats waar je zeker niet heen moet gaan): Hotel Morawica in de buurt van Kraków Airport. Het kost niks, maar dan krijg je ook niks. Ik had het ook kunnen weten als het hoogtepunt van de advertentie is dat je een kachel op je kamer hebt (die het trouwens niet deed).

Over de vluchtstrook op jacht naar eten

Een absoluut dieptepunt van die werkreis was dat ik voor mijn avondeten vanuit het hotel een stukje over de vluchtstrook van de snelweg moest lopen naar een benzinepomp die ook magnetron maaltijden serveerde. Er is geen enkele eetgelegenheid in het hotel of op loopafstand van het hotel.

De enige reden waarom ik in dat hotel zat, was omdat het dicht bij de luchthaven zou zijn. En dat zit het ook. Het hotel zit aan het eind van de start/landingsbaan dus je kunt goed meegenieten van de vliegtuigen. Maar aangezien de wegen daar wat onhandig aangelegd zijn, is het ruim 6 kilometer rijden naar de vertrekhal terwijl het vanaf het centrum van Krakau maar een paar kilometer verder rijden was. Dus je kunt net zo goed een hotel in Krakau gaan zitten.

Wat zou jij wel (of niet) doen in Polen?

Linda Hoekstra (My Wanderlust Diary)Internationaal Area Manager Linda reist zowel zakelijk als privé al jaren de wereld over, van België tot Australië en Noord-Korea.

Op My Wanderlust Diary deelt ze meer over haar reiservaringen en belevenissen.

3 reacties
  1. Ik ben vorige week voor het eerst in Polen geweest (Poznan en Bydzgoszcz) en werd echt positief verrast! Alleen al de prachtige snelweg die vanuit Duitsland naar Warschau gaat, echt schitterend!

    We hebben nog even overwogen om ook Warschau in te gaan, maar uiteindelijk geen tijd meer voor gehad. Lijkt me wel een erg mooie stad met veel geschiedenis! Daar is toch zo’n heel Joods ghetto weggevaagd?

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen