Dit zijn de leukste dingen om te doen in Poznań

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Poznań

Kastelen, kleurrijke architectuur en een museum over croissants. Dat klinkt toch als een bestemming waar je direct heen wil zodra we weer kunnen reizen? De Poolse stad Poznań is een stedentrip-bestemming om aan je lijstje toe te voegen. 

Kleurrijke bezienswaardigheden in Poznań

Kastelen, kleurrijke architectuur en een museum over croissants (!) Het klinkt als een welbekende Europese hoofdstad, toch is de kans groot dat je nog nooit van deze stad hebt gehoord. Poznań is één van de oudste steden van Polen en misschien wel een van de meest verrassende. Waar steden als Krakau, Warschau en zelfs Wrocław bij veel mensen wel bekend zijn, is Poznań een nog wat onontdekte stedentrip-bestemming.

Daar kan nu weleens verandering in komen, want sinds kort vliegt KLM rechtstreeks naar deze Poolse stad. Hoewel het reisadvies voor Polen momenteel op ‘oranje’ staat, kunnen we in de niet al te verre toekomst hopelijk weer vrij op pad. Poznań wil je dan ook zeker op je to go lijstje zetten.

15x De leukste dingen om te doen in Poznań

Poznan ligt in het westen van Polen en is met ruim vijfhonderdduizend inwoners de vijfde stad van het land. Het is een van de oudste steden van het land – Poznań gaat al zeker duizend jaar terug – en dat is ook anno 2020 nog goed terug te zien. Met kastelen middenin de stad en de oudste kathedraal van Polen is er meer dan genoeg te zien en doen voor cultuur- en historieliefhebbers.

Daarnaast kun je vanuit hier prima dagtrips maken naar bezienswaardigheden in de omgeving. Poznań is dan ook de perfecte uitvalsbasis voor avonturen in West-Polen. Wil je weten wat te doen in Poznań? Ik ging voor je op onderzoek uit en ontdekte de leukste dingen om te zien en doen in Poznań!

1. Draai 360 graden rond op de Oude Markt

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Poznań

Misschien wel het mooiste stadsplein van Polen: Stary Rynek

Dit fotogenieke plein is een bekende trekpleister en dat is geen verrassing. Stary Rynek, ofwel de Oude Markt van Poznań vormt het prachtige hart van de oude stad. Het plein wordt omringd door talloze historische gebouwen met gevels in alle kleuren van de regenboog.

Kleurrijke koopmanshuizen, het oude raadhuis, vijf fonteinen met mythische figuren als Apollo en Neptunes en een historische waterput, hier kijk je gegarandeerd je ogen uit en wil je zeker wat foto’s maken voor je Instagram-feed.

2. Bekijk het oude raadhuis en de geiten van Poznań

Als je dan toch op de oude markt staat, kun je het oude raadhuis niet missen. Stadsbewoners noemen het voormalige Ratusz, of Raadhuis, ook wel het mooiste stadhuis ten noorden van de Alpen. Of het waar is, mag je zelf beslissen. Een bezoek is het zeker waard! Het dankt haar renaissancestijl aan een Italiaanse architect uit de zestiende eeuw. Tegenwoordig is hier het stedelijk historisch museum in gehuisvest.

Dit zijn de leukste dingen om te doen in PoznańDe tinnen geiten van Poznań (foto door Jakub_Pindych)

De beroemde tinnen geiten van Poznań (onderste foto door Jakub_Pindych)

Elke dag om 12 uur slaat de grote klok en komen twee tinnen geiten naar buiten die vervolgens een minuut lang met hun koppen tegen elkaar botsen. Er doen verschillende verhalen de ronde over het hoe en waarom. Ook hier mag je zelf bedenken welk verhaal je het leukst vindt.

3. Bijzonder winkelen in Stary Browar

Poznan is een prima winkelstad! Neem bijvoorbeeld het winkelcentrum Stary Browar, dat te vinden is in een voormalige brouwerij uit de 19e eeuw. Meer dan 200 winkels, bijna 30 restaurants en cafés, concert-, theater- en bioscoopzalen zijn gehuisvest in wat inmiddels al één van de 20 Iconen van Poolse architectuur na 1989 wordt genoemd.

Naast Stary Browar kun je ook nog winkelen in Posnania, het grootste winkelcentrum, en Avenida, het modernste winkelcentrum van de drie.

Bijzonder winkelen in Stary Browar

4. Bezoek het blijste museum van de stad

Momenteel even gesloten maar zodra het weer kan, wil je het blijste museum van Poznan bezoeken. Het Be Happy Museum is the place to be voor social media fans, fotografen en iedereen die van illusies en verrassingen houdt. Het museum heeft talloze kamers met fotogenieke, soms mierzoete, decors die zich uitstekend lenen voor leuke foto’s en video’s.

Het museum heeft diverse vestigingen in Polen en is goed voor blij(vend)e herinneringen!

Be Happy Museum Poznań, Maltańska 1, 61-131 Poznań

5. Ervaar de Croissant Experience

En dan eindelijk die croissants waar ik het eerder over had. Jaarlijks wordt hier op 11 november – net als in delen van Nederland – Sint Maarten gevierd. Volgens traditie worden elk jaar meer dan een miljoen Saint Martin croissants volgens speciaal recept gebakken en verkocht. In het Rogalowe Muzeum leer je alles over de geheimen van de traditionele croissants van Poznan

Stary Rynek 41/2, 61-772 Poznań

En nog 10 dingen om te doen in Poznan en omgeving

 1. Maak een uitgebreide stadwandeling of verken de stad per fiets.
 2. Bezoek het Zamek Czesarski, ofwel het Keizerlijk Paleis, dat in 1910 werd gebouwd in opdracht van de Koning van Pruisen.
 3. Bezoek het Kathedraaleiland Ostrów Tumski en maak kennis met het oudste deel van de stad.
 4. Bekijk hier onder meer de Sint-Petrus-en-Paulusbasiliek, de oudste kerk van Polen, die door de eeuwen heen meer dan eens werd verwoest en weer opgebouwd.
 5. Geniet van de Raczyńskibibliotheek op het plac Wolności, de oudste en een van de grootste openbare bibliotheken van Polen, gebouwd in 1829.
 6. Bezoek het Zamek Culture Centre, het culturele centrum in Poznań dat oorspronkelijk werd gebouwd als een koninklijke residentie aan het begin van de 20e eeuw.
 7. Stil je lekkere trek bij een van de vele bakkerijen en koffiebars in de straat Dąbrowskiego.
 8. Dineer met pierogi (Poolse dumplings) en lokale biertjes bij Brovaria (ul. Stary Rynek 73-74), het eerste brouwerij-restaurant van Poznań.
 9. Ontspan in de thermale baden van Maltańskie; het modernste en grootste overdekte watercomplex van Polen, gelegen aan het Maltańskie-meer in het hart van Poznań.
 10. Bekijk het uitzicht over Poznań vanaf de Szachty uitkijktoren buiten de stad.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door CityZapper (@cityzapper)

Dus ben jij op zoek naar een originele stedentrip-bestemming waar je kastelen, kleurrijke architectuur en rijke cultuur en historie combineert én de lekkerste croissants eet? Hou dan het Poolse Poznań in gedachten voor wanneer we weer zorgeloos op pad kunnen!

Reizen naar Poznań

Ook overtuigd van een stedentrip Poznań? Sinds 25 oktober 2020 vliegt KLM rechtstreeks naar Poznań, Polen. Vanaf Poznań Airport kun je binnen 30 minuten in het centrum van de stad zijn en vrijwel direct alle culturele hoogtepunten van de stad gaan ontdekken.

Hou de website van KLM in de gaten voor actuele reisinformatie en vliegtickets naar Poznań.

Ken jij Poznań al of heb je de stad zelfs al eens bezocht?


3 reacties
 1. Leuk dat je hierover schrijft. Ik ben opgegroeid niet ver van Poznan. Nog steeds ben ik er minstens twee keer per jaar, en nog altijd kijk ik met verwondering naar Stary Rynek en ratusz😍, en inderdaad is Palmiarnia een prachtige plek. En op Malta is er veel meer te doen dan alleen shoppen of in een bad te liggen(roeien, sleebaan en dierentuin). Verder is er nog Cytadela en Jeżyce, fantastische stadsdelen. En in de buurt: Wielkopolski Nationaal Park, Rogalin en het wieg van Polen Lednica, Dziekanowice en Biskupin.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen