Frankfurt wordt ook wel Mainhattan genoemd

Stedentrip Frankfurt: Op zoek naar verborgen schatten

Hoge staalbogen boven mijn hoofd verwelkomen me wanneer ik de trein uitstap. Het centraal station van Frankfurt is indrukwekkend en een prima begin voor deze eerste stop van mijn zesdaagse Interrail-reis door Duitstalig Europa. Wat er te doen is in Frankfurt ga ik de komende twee dagen ontdekken tijdens een korte stedentrip Frankfurt.

Wat te doen in Frankfurt: Op zoek naar verborgen schatten

Met backpack op de rug en rugzak voor verruil ik de trein voor de metro, op zoek naar het hotel waar reisgenoot Eva en ik de komende twee nachten zullen verblijven. Als ik mijn hotelkamer binnen loop, word ik verwelkomd door een panoramazicht op de wolkenkrabbers waar zakenstad Frankfurt om bekend staat. Het nodigt uit om van dichterbij kennis te maken.

Uitzicht op de Europaturm vanuit mijn Hilton hotelkamer

Stedentrip Frankfurt: Uitzicht vanuit Hilton Frankfurt City CentreFrankfurt wordt ook wel Mainhattan genoemd

Het zakendistricht van Frankfurt wordt ook wel Mainhattan genoemd

Een stedentrip Frankfurt am Main

Frankfurt laat zich niet makkelijk omarmen. Het oude centrum van de stad werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest door bombardementen. In de jaren vijftig werd de stad volgens ‘moderne’ maatstaven herbouwd.

Kleurrijke, sfeervolle gevels verdwenen en strakke, vaak monotone gebouwen kwamen ervoor terug. Dat ademt niet direct de bijzondere sfeer uit die je in andere steden soms als een warme deken omhult.

Stedentrip Frankfurt: frankfurt-glasbakStedentrip Frankfurt: wat te doen in Frankfurt

Verborgen schatten in Frankfurt

Toch heeft Frankfurt haar verborgen schatten. Gerestaureerde, in ere herstelde huizen aan het Römerberg plein. De Alte Oper die eigenlijk nog helemaal niet zo oud is en schril afsteekt tegen de moderne wolkenkrabber ernaast.

Een strook parken die het centrum omringt, als een groene oase te midden van het snelle zakenleven dat de stad kenmerkt. Kleine terrasjes op straat en een urban garden middenin de stad, waar je tussen de bloemen & planten koffie kunt drinken.

Tussen de hoge zakelijke wolkenkrabbers en jaren vijftig appartementengebouwen staat ineens een restant overgebleven stadsmuur uit de veertiende eeuw.

Doen in Frankfurt: koffie drinken bij het Zukunfstpavillon in FrankfurtStedentrip Frankfurt: Romerberg in Frankfurt

Traditionele huizen die na de Tweede Wereldoorlog opnieuw werden opgebouwd aan de Römerberg

Voor veel mensen is de kennismaking met Frankfurt geen liefde op het eerste gezicht. Maar met wat tijd en een open blik blijkt Frankfurt op het tweede gezicht een aangename stad voor een paar dagen of weekendje weg.

Wat je zeker moet doen in Frankfurt

Behalve lekker ronddwalen is er meer dan genoeg te doen in Frankfurt:

  • Koop een Frankfurt Card – Hiermee maak je gratis gebruik van het openbaar vervoer en tot 50% korting op de meeste musea, botanische tuinen, begeleide tours en andere bezienswaardigheden. Je koopt de Frankfurt Card voor één (€10,50) of twee dagen (€15,50).
  • Wandel (of ren) langs de rivier Main terwijl je uitkijkt op de skyline van Frankfurt, ook wel Mainhattan genoemd.
  • Winkelen in een van de vele winkels die Frankfurt rijk is.

Doen in Frankfurt: Ga winkelen in MyZeilDe Eisener Steg in Frankfurt

  • Eten in een traditioneel Duits appelwijnrestaurant in Sachsenhausen – Deze traditionele wijk huist talloze restaurants waar appelwijn, de lokale specialiteit van Frankfurt, op de kaart staat. ‘s Avonds proost je met de locals op de Affentorplatz.
  • Beklim de Main Tower – 360 graden uitzicht over Frankfurt vanaf dit 200 meter hoge gebouw.
  • Kunst snuiven in het MMK Museum für Moderne Kunst Frankfurt am Main – In het MMK1 (Domstraße 10) vind je tijdloze tentoonstellingen en artistieke installaties. Daarnaast kun je nog terecht in de twee andere vestigingen, heel toepasselijk MMK 2 (TaunusTurm, Taunustor 1) en MMK3 (Zollamt, Domstraße 3) genaamd. Frankfurt telt in totaal zo’n 60 musea en galerieën.
  • Slapen in Frankfurt doe je in het Hilton Frankfurt City Centre hotel – Centraal geleden aan de Hochstraße loop je vanuit het Hilton Frankfurt City Centre zo de innenstadt in of naar de metro om de rest van de stad te bereiken. Bijzonder comfortabele kamers in een bijzonder pand. Zo is het oude openbare zwembad van Frankfurt is inmiddels onderdeel van het hotel en nog doordeweeks nog steeds toegankelijk voor inwoners. Zoals het een Hilton betaamt, staat service hoog in het vaandel en kun je jezelf heerlijk in de watten laten leggen. Ook een aanrader: het uitgebreide ontbijtbuffet ‘s ochtends en – wanneer je in een van de Executive kamers overnacht – de Executive Lounge voor een complementary hapje & drankje op elk moment van de dag.

Overnachten in het comfortabele Hilton Frankfurt City CentreStedentrip Frankfurt: wat te doen in Frankfurt

Meer weten over een stedentrip Frankfurt?

Bekijk dan eens de aha-erlebnissen van CityZapper en laat je inspireren voor een gemütlich verblijf in Frankfurt.

Ben jij al eens in Frankfurt geweest?


Ik reisde op uitnodiging van CityZapper en Interrail door Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Mijn persoonlijke reiservaringen deel ik in een reeks artikelen. Lees hier mijn disclaimer.

11 reacties
  1. Nooit gedacht dat Frankfurt meer is dan een “zakenstad”! Leuk om die stad te ontdekken op jullie interrailtrip want het is er denk ik eentje die je anders niet zo snel zou bezoeken…

Reageren is niet mogelijk