Frankfurt wordt ook wel Mainhattan genoemd

Wat te doen in Frankfurt am Main: Bezienswaardigheden en verborgen schatten

Is Frankfurt een leuke stad? Ja! Ontdek wat te doen in Frankfurt: ik tip de leukste bezienswaardigheden, hotspots en verborgen schatten in Frankfurt am Main, ook wel bekend als het Mainhattan van Duitsland.

Op zoek naar verborgen schatten in Frankfurt am Main

Hoge staalbogen boven mijn hoofd verwelkomen me wanneer ik de trein uitstap. Het centraal station van Frankfurt is indrukwekkend en een prima begin voor deze eerste stop van mijn zesdaagse Interrail-reis door Duitstalig Europa. Wat er te doen is in Frankfurt ga ik de komende twee dagen ontdekken tijdens een korte stedentrip Frankfurt.

Met backpack op de rug en rugzak voor verruil ik de trein voor de metro, op zoek naar het hotel waar reisgenoot Eva en ik de komende twee nachten zullen verblijven. Als ik mijn hotelkamer binnen loop, word ik verwelkomd door een panoramazicht op de wolkenkrabbers waar zakenstad Frankfurt om bekend staat.Ā Het nodigt uit om van dichterbij kennis te maken.

Uitzicht op de Europaturm vanuit mijn Hilton hotelkamer

Stedentrip Frankfurt: Uitzicht vanuit Hilton Frankfurt City CentreFrankfurt wordt ook wel Mainhattan genoemd

Het zakendistrict van Frankfurt wordt ook wel Mainhattan genoemd

Stedentrip Frankfurt am Main: Tips en bezienswaardigheden

Frankfurt laat zich niet makkelijk omarmen. Het oude centrum van de stad werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest door bombardementen.Ā In de jaren vijftig werd de stad volgens ‘moderne’ maatstaven herbouwd.

Kleurrijke, sfeervolle gevels verdwenen en strakke, vaak monotone gebouwen kwamen ervoor terug. Dat ademt niet direct de bijzondere sfeer uit die je in andere steden soms als een warme deken omhult.

Stedentrip Frankfurt: frankfurt-glasbakStedentrip Frankfurt: wat te doen in Frankfurt

Lees ook: Wat te doen in DĆ¼sseldorf

Ontdek bijzondere bezienswaardigheden in Frankfurt am Main

Toch heeft Frankfurt haar verborgen schatten, zoals de Altstadt. Gerestaureerde, in ere herstelde huizen aan het Rƶmerberg plein, het stadhuisplein middenin het oude centrum van de stad. De Alte Oper die eigenlijk nog helemaal niet zo oud is en schril afsteekt tegen de moderne wolkenkrabber ernaast. En natuurlijk de Dom, die overal bovenuit steekt en vanuit elke hoek van de stad wel te zien is.

Een strook parken die het centrum omringt, als een groene oase te midden van het snelle zakenleven dat de stad kenmerkt.Ā Kleine terrasjes op straat en eenĀ urban garden middenin de stad, waar je tussen de bloemen & planten koffie kunt drinken.

Tussen de hoge zakelijke wolkenkrabbers en jaren vijftig appartementengebouwenĀ staat ineens een restant overgebleven stadsmuur uit de veertiende eeuw.

Doen in Frankfurt: koffie drinken bij het Zukunfstpavillon in FrankfurtStedentrip Frankfurt: Romerberg in Frankfurt

Traditionele huizen die na de Tweede Wereldoorlog opnieuw werden opgebouwd aan de Rƶmerberg

Voor veel mensen is de kennismaking met Frankfurt geen liefde op het eerste gezicht. Maar met wat tijd en een open blik blijkt Frankfurt op het tweede gezicht een aangename stad voor een paar dagen of weekendje weg.

Wat te doen in Frankfurt: de leukste tips

Wandel (of ren) langs de rivier Main terwijl je uitkijkt op de skyline van Frankfurt, ook wel Mainhattan genoemd of ga winkelen in een van de vele winkels die Frankfurt rijk is. Behalve lekker ronddwalen is er nog veel meer te doen in Frankfurt.

Koop een Frankfurt Card

Hiermee maak je gratis gebruik van het openbaar vervoer en tot 50%Ā korting opĀ de meeste musea, botanische tuinen, begeleide tours en andere bezienswaardigheden. Je koopt de Frankfurt Card voor Ć©Ć©n (ā‚¬11,50) of twee dagen (ā‚¬17,00) (prijzen in 2022).

Boek een city tour

Wat ik zelf altijd een aanrader vindt in een nieuwe stad is een stadstoer. Zo leer je snel de leukste (verborgen) plekken van een stad kennen. Boek dus zeker een city tour in Frankfurt en verken de stad te voet, per hop-on-hop-off bus, riviercruise of met een historische tram.

Doen in Frankfurt: Ga winkelen in MyZeilEisener Steg in Frankfurt Ā©watzijzegt.com

Eten in traditioneel Duits appelwijnrestaurant in Sachsenhausen

Frankfurt staat bekend om zijn heerlijke gerechten, waaronder de beroemde Frankfurter worstjes en de traditionele groene saus (GrĆ¼ne SoƟe), gemaakt van zeven verschillende kruiden. Er zijn tal van restaurants en cafĆ©s in de stad die deze gerechten serveren, dus zorg ervoor dat je er minstens Ć©Ć©n probeert tijdens je verblijf.

Sachsenhausen

De traditionele wijk Sachsenhausen huist talloze restaurants waar de Frankfurter GrĆ¼ne SoƟe ā€“ of in dialect: Frankfurter Grie SoƟ ā€“ wordt geserveerd.

Ook appelwijn mag niet ontbreken, de lokale specialiteit van Frankfurt, op de kaart staat. Bovendien is Frankfurt ook een geweldige plek om te genieten van heerlijke Duitse bieren en wijnen. ‘s Avonds proost je met de locals op de Affentorplatz.

Beklim de Main Tower

Ga voor een fantastisch 360 graden uitzicht over Frankfurt vanaf het 200 meter hoge observatieplatform van de Main Tower, te vinden aan Neue Mainzer Str. 52-58. Garant voor een geweldig uitzicht over de hele stad!

Wat te doen in Frankfurt

Ontdek het mooiste uitzicht over Frankfurt Ā©watzijzegt.com

Bezoek het StƤdel Museum

Het StƤdel Museum is een van de belangrijkste kunstmusea van Duitsland en heeft een uitgebreide collectie kunstwerken uit verschillende periodes en stijlen. Van middeleeuwse kunst tot hedendaagse kunst, het museum heeft voor ieder wat wils. Vergeet niet om een rondleiding te boeken om meer te leren over de werken en hun geschiedenis.

Kunst snuiven in het MMK Museum fĆ¼r Moderne Kunst Frankfurt am Main

In het MMK1 (DomstraƟe 10) vind je tijdloze tentoonstellingen en artistieke installaties. Daarnaast kun je nog terecht in de twee andere vestigingen, heel toepasselijk MMK 2 (TaunusTurm, Taunustor 1) en MMK3 (Zollamt, DomstraƟe 3) genaamd. Frankfurt telt in totaal zo’n 60 musea en galerieĆ«n.

Bezoek de lokale markten van Frankfurt

Net als elke andere grote stad telt Frankfurt meerdere lokale markten waar je heerlijk kunt ronddwalen. Bezoek bijvoorbeeld de Konsti-Markt, een versmarkt met lokale groentes en kazen op de Konstablerwache. Of de Friedberger Platz, waar je elke zomer veel mensen gezellig een hapje en drankje ziet doen na werktijd.

Slapen doe je in het Hilton Frankfurt City Centre hotel

Centraal geleden aan de HochstraƟe loop je vanuit het Hilton Frankfurt City Centre zo de innenstadt in of naar de metro om de rest van de stad te bereiken. Bijzonder comfortabele kamers in een bijzonder pand. Zo is het oude openbare zwembad van Frankfurt is inmiddels onderdeel van het hotel en nog doordeweeks nog steeds toegankelijk voor inwoners. Zoals het een Hilton betaamt, staat service hoog in het vaandel en kun je jezelf heerlijk in de watten laten leggen.

Ook een aanrader: het uitgebreide ontbijtbuffet ‘s ochtends en – wanneer je in een van de Executive kamers overnacht – de Executive Lounge voor een complementary hapje & drankje op elk moment van de dag.

Overnachten in het comfortabele Hilton Frankfurt City Centre Ā©watzijzegt.com

Meer tips om te zien en te doen in Frankfurt tijdens je citytrip?

Vanuit Utrecht kun je er al zin zo’n 4,5 uur zijn; zowel per auto als per trein reis je gemakkelijk af naar Frankfurt. Meer weten over reizen naar deze Duitse stad? Bekijk dan eens de aha-erlebnissen van CityZapper en laat je inspireren voor een gemĆ¼tlich verblijf in Frankfurt.

Ben jij al eens in Frankfurt geweest?


Ik reisde op uitnodiging van CityZapper en InterrailĀ door Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Mijn persoonlijke reiservaringen deel ik in een reeks artikelen. Lees hier mijn disclaimer.

11 reacties

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen