Wat te doen in Düsseldorf

Wat te doen in Düsseldorf

Düsseldorf is het hele jaar door een populaire bestemming onder Nederlanders. Of je nu gaat voor de jaarlijkse kerstmarkten, bierbrouwerijen, musea of om te winkelen, er is meer dan genoeg te doen in Düsseldorf.

Wat te doen in Düsseldorf

Düsseldorf is de hoofdstad van Nordrhein-Westfalen en ligt op zo’n 2 uur reizen met de auto of trein vanuit Utrecht. De Duitse stad ligt aan de Nederrijn, net iets ten zuiden van het Ruhrgebied. Düsseldorf is een leuke stad voor een bezoek van een of meerdere dagen.

Dit wil je zien en doen in Dusseldorf

De stad profileert zich niet alleen als een toeristische stedentripbestemming maar ook als cultuurmekka waar nog tal van historische trekpleisters te vinden zijn. Zoals de Oper am Rhein, het Schauspielhaus en de St. Lambertus Kathedraal. Er zijn tal van leuke wijkjes om te winkelen, je kunt wandelen over de Rijnpromenade en door historische straatjes of moderne wijken. En natuurlijk genieten van de Duitse gastronomie! Dit wil je zien en doen in Düsseldorf.

Ontdek de historische Altstadt (en drink een Altbiertje)

De Altstadt, ofwel het oude centrum van Düsseldorf, is een historisch stukje van de stad met smalle straatjes en meer dan 250 (!) cafés en kroegen. Niet gek dat het ook weleens de langste bar van Europa wordt genoemd (en daarmee de strijd aangaat met het Belgische Leuven). Daar wil je natuurlijk een Altbiertje drinken.

Het sfeervolle stadshart is niet heel groot maar knus en een must-visit wanneer je in Düsseldorf bent. Dwaal door de straten en ontdek het hart van de stad en vergeet ook je camera niet mee te nemen.

Bezoek de Altstadt van Dusseldorf

Wandel over de Rheinuferpromenade

De Rijnpromenade loopt langs de Rijn en verbindt de Altstadt met de moderne wijk MedienHafen. Vooral ‘s zomers is het hier een gezellige bedoening, wanneer tal van mensen hier wandelen, genieten van de zon (of de zonsondergang) en de skyline van de stad bewonderen.

Zonsondergang vanaf de Rijnpromenade in Dusseldorf

Wandel ook even onder de Rijnpromenade door en maak kennis met Kunst im Tunnel (Mannesmannufer 1b): in deze ruimte tussen twee grote verkeerstunnels wordt sinds 2007 regelmatig kunst van jong lokaal talent tentoongesteld.

Moderne architectuur in MedienHafen

De MedienHafen vormt een groot contrast met de Altstadt. In deze moderne wijk staan oude havengebouwen zij aan zij met moderne skyscrapers en hightech panden waar veel mediabedrijven in zijn gevestigd. Je begrijpt meteen waarom de wijk MedienHafen heet.

Moderne architectuur en oude gebouwen in MedienHafen in DusseldorfNeuer Zollhof wrd ontworpen door Frank Gehry (foto via Unsplash)

Neuer Zollhof werd ontworpen door Frank Gehry (foto via Unsplash)

Bekende kunstenaars en architecten als Richard Meier, Helmut Jahn en Frank Gehry (die eerder al het Guggenheim Museum in Bilbao ontwierp) creëerden hier unieke panden die hun stempel drukken op het aangezicht van de stad. Een wandeling door de MedienHafen is dan ook een must voor iedere liefhebber van architectuur en design!

Winkelen in Dusseldorf

De bekendste winkelstraat van Düsseldorf is de Könisgallee, in de volksmond ook wel de ‘Kö’ genoemd. Niet geschikt voor budgetshoppers: je vindt hier vooral flagstores van wereldberoemde designers. In de aangrenzende straten rond de Könisgallee zijn diverse winkelcentra te vinden met bekende (en meer betaalbare) winkelketens.

In de wijk Flingern – niet ver van het centraal station van Düsseldorf – kun je ook leuk winkelen. Hier ga je naar de Ackerstraße en tref je veel onafhankelijke boetieks en vintage zaken met bijzondere collecties van jonge ontwerpers, handgemaakte sieraden. Ook vind je hier leuke eetwinkels.

Bezoek zes top musea met Art:walk48

Cultuurliefhebbers kunnen kiezen uit vele musea en galerieën. Met het Art:walk48 ticket kun je in twee dagen maar liefst 6 musea in Düsseldorf bezoeken. Je krijgt toegang tot de volgende musea:

  • Kunstpalast,
  • Kunstsammlung NRW K20 en K21,
  • Kunsthalle,
  • NRW Forum,
  • KIT.

Je koopt een ticket voor 25 euro per persoon; meereizende kinderen onder de 18 jaar hebben gratis toegang. De 48 uur gaan in op het moment dat je het eerste museum bezoekt. Toegang geldt voor zowel de permanente als speciale tentoonstellingen.

Hou er rekening mee dat musea in Düsseldorf op maandagen zijn gesloten. Meer informatie kun je vinden via https://www.duesseldorf-tourismus.de/en/book/art-walk48-ticket

Wist jij dit al over Düsseldorf?

Naast de bekende bezienswaardigheden en activiteiten wil je voor je volgende stedentrip naar Düsseldorf ook deze typische kenmerken van de stad eens ontdekken. Want kende jij deze reisweetjes over Düsseldorf al?

De radslagen van Düsseldorf

De radslag is een bekend symbool van de stad dat je op veel plekken terug ziet: op souvenirs, snoep, als prachtige deurklopper op een deur van de Sint Hubertus kerk en op putdeksels. Er is zelfs een standbeeld op de Burgplatz. Er gaan verschillende legendes rond maar de exacte oorsprong blijft een beetje gissen.

Rheinturm: blijf bij de tijd met de Rijntoren

Het is vanuit de verre omstreken te zien: de 240 meter hoge Rheinturm met een bij toeristen populair restaurant op 174 meter dat een fabelachtig – en draaiend – panoramisch uitzicht op de stad biedt. Minder bekend bij vakantiegangers is waarschijnlijk dat het ’s avonds verandert in de grootste digitale klok ter wereld. Via digitale witte stippen kun je het juiste uur, minuten en seconden aflezen.

Bekijk de Rheinturm in Dusseldorf

Ontdek de 16.500 gaslantaarns van Düsseldorf

Voor wie bereid is om ’s avonds omhoog te kijken, zal vaak een mooie geel-gouden gloed zien: de straatverlichting van Düsseldorf. Door de stad staan nog zo’n 16,5 duizend ouderwetse gaslantaarn. Ze versieren de straten in allerlei uitvoeringen, sommige staan er al sinds 1850. In de wijk Oberkassel – waar nog prachtige oude exemplaren staan – was er jaren geleden zelfs een petitie om de vervanging van de gaslantaarns voor moderne ledverlichting tegen te gaan.

Reclame of kunst? Ontdek 10 zuilenheiligen

Je kunt ze zomaar tegen het lijf lopen in de stad: tien opvallende figuren bovenop reclamezuilen. Een kussend paar, een vrouw met een kind op de arm of een fotograferende man… het zijn de zogenoemde ‘Zuilenheiligen’, mooie sculpturen van polyester en acrylverf, gemaakt door de kunstenaar Christoph Pöggeler uit Düsseldorf. Met zijn over het centrum van de stad verspreid werk toont Pöggeler verschillende typen van de samenleving. Lukt het jou om tijdens je stedentrip Düsseldorf alle 10 kunstwerken op de foto te zetten?

Kunst op reclame: kunstwerken van Christoph Pöggeler in Düsseldorf

Kunst op reclame: kunstwerken van Christoph Pöggeler in Düsseldorf

Op de foto met de ruziënde mannen

Een bekend beeld in de Oude Binnenstad: de twee ruziënde (bronzen) mannen op de kruising van Mittel en Grabenstrasse . Het bronzen gietwerk draagt de naam “Die Auseinandersetzung” (de woordenwisseling) en werd eind jaren zeventig gemaakt door beeldhouwer Karl-Henning Seemann. Twee mannen lijken verwikkeld in een woordenstrijd en veel toeristen springen zogenaamd tussenbeide om de gemoederen te bedaren. Waarschijnlijk één van de meest gefotografeerde kunstwerken van de stad!

Op de foto met Die Auseinandersetzung in Dusseldorf

Op de foto met Die Auseinandersetzung in Dusseldorf

Proef de lokale specialiteiten

Een biertje tijdens je stedentrip gaat er natuurlijk altijd in en ook in dat opzicht zal Düsseldorf je niet teleurstellen. Hét lokale bier is het donkere Altbier van bijvoorbeeld Diedels, Füchsen, Uerige of Schlüssel. Plaatselijk gebruik: leg een bierviltje op je glas, anders zal de ‘Köbes (de kelner) steeds een nieuwe biertje neerzetten.

Geniet van de lokale gastronomie in Dusseldorf

Geniet van de lokale specialiteiten van Düsseldorf

Hapje eten, bestel dan eens een Rheinische Sauerbraten (Rijnlands stoofvlees), Haxe (schenkel), Flönz (bloedworst) of erwtensoep, die ze hier ‘Äh-zezupp’ noemen. Of een van de meeste bekende gerechten in Düsseldorf: een ‘Halve Hahn’ – geen halve kip, maar een handkaas met komijn en uien, dat je eet met een ‘Röggelchen’, een klein roggebroodje.

Plan je stedentrip Düsseldorf

Een stedentrip Düsseldorf kan het hele jaar door; de weersomstandigheden zijn vergelijkbaar met ons Nederlandse klimaat. Met de trein en de auto kun je prima in Düsseldorf komen. In veel Duitse binnensteden is een milieusticker verplicht. Ga je met de auto naar Düsseldorf, houd er dan rekening mee dat je een milieuvignet nodig hebt.

Liever met de trein naar Düsseldorf? Je reist met NSInternational al vanaf €19,- (enkele reis) naar Dusseldorf*. Tip: Hoe eerder je boekt, hoe lager de prijs!

Ontdek hier meer handige tips voor je treinreis naar Dusseldorf.

Ben jij al eens in Dusseldorf geweest?

Meer lezen over Duitsland:

Dit wil je wellicht ook lezen