Frankfurt wordt ook wel Mainhattan genoemd

Wat te doen in Frankfurt am Main: Bezienswaardigheden en verborgen schatten

Is Frankfurt een leuke stad? Ja, als je het mij vraagt! Ontdek wat te doen in Frankfurt: ik tip de leukste bezienswaardigheden, hotspots en verborgen schatten in Frankfurt am Main, ook wel bekend als het Mainhattan van Duitsland.

Op zoek naar verborgen schatten in Frankfurt am Main

Hoge staalbogen boven mijn hoofd verwelkomen me wanneer ik de internationale trein uitstap. Het Centraal Station van Frankfurt is indrukwekkend om te zien en daarmee een goed begin voor deze eerste stop van mijn zesdaagse Interrail-reis door Duitstalig Europa. Welkom in Frankfurt, de bruisende metropool van Duitsland die bekend staat om zijn indrukwekkende skyline, rijke geschiedenis en culturele diversiteit!

Deze stad is de perfecte bestemming voor een stedentrip, waar oud en nieuw samenkomen. Wat er te doen is in Frankfurt ga ik de komende twee dagen zelf ontdekken tijdens een korte stedentrip Frankfurt am Main. Op jacht naar de verborgen schatten van deze levendige stad. Ga met me mee op reis en ontdek waarom Frankfurt meer is dan alleen een financieel centrum.

Stedentrip Frankfurt am Main: Tips en bezienswaardigheden

Openbaar vervoer in Frankfurt is prima geregeld. Vanaf het treinstation stap je zo de metro in. Wanneer ik mijn hotelkamer binnen loop, word ik getrakteerd door een geweldig panoramazicht! Vanuit mijn kamer heb ik direct zicht op de wolkenkrabbers waar zakenstad Frankfurt om bekend staat. Het nodigt uit om van dichterbij kennis te maken en de lokale sfeer te proeven.

Uitzicht op de Europaturm vanuit mijn Hilton hotelkamer

Stedentrip Frankfurt: Uitzicht vanuit Hilton Frankfurt City CentreFrankfurt wordt ook wel Mainhattan genoemd

Het zakendistrict van Frankfurt wordt ook wel Mainhattan genoemd

Frankfurt laat zich niet makkelijk omarmen. Het oude centrum van de stad werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest door bombardementen. In de jaren vijftig werd de stad volgens ‘moderne’ maatstaven herbouwd.

Kleurrijke, sfeervolle gevels verdwenen en strakke, vaak monotone gebouwen kwamen ervoor terug. Dat ademt niet direct de bijzondere sfeer uit die je in andere steden soms als een warme deken omhult. Toch is het contrast tussen oud en nieuw juist wat de stad haar eigen vibe geeft.

Stedentrip Frankfurt: frankfurt-glasbakStedentrip Frankfurt: wat te doen in Frankfurt

Lees ook: Wat te doen in Düsseldorf

Ontdek bijzondere bezienswaardigheden in Frankfurt am Main

Toch heeft Frankfurt haar verborgen schatten, zoals de Altstadt. In het oude deel van de stad vind je veel gerestaureerde huizen aan het Römerberg plein, het stadhuisplein middenin het oude centrum van de stad. De Alte Oper die eigenlijk nog helemaal niet zo oud is en schril afsteekt tegen de moderne wolkenkrabber ernaast. En natuurlijk de Dom, die overal bovenuit steekt en vanuit elke hoek van de stad wel te zien is.

Een strook parken die het centrum omringt, als een groene oase te midden van het snelle zakenleven dat de stad kenmerkt. Kleine terrasjes op straat en een urban garden middenin de stad, waar je tussen de bloemen & planten koffie kunt drinken.

Tussen de hoge zakelijke wolkenkrabbers en jaren vijftig appartementengebouwen staat ineens een restant overgebleven stadsmuur uit de veertiende eeuw.

Doen in Frankfurt: koffie drinken bij het Zukunfstpavillon in FrankfurtStedentrip Frankfurt: Romerberg in Frankfurt

Traditionele huizen die na de Tweede Wereldoorlog opnieuw werden opgebouwd aan de Römerberg

Voor veel mensen is de kennismaking met Frankfurt geen liefde op het eerste gezicht. Maar met wat tijd en een open blik blijkt Frankfurt op het tweede gezicht een aangename stad voor een paar dagen of weekendje weg. Er is namelijk meer dan genoeg te doen!

Wat te doen in Frankfurt: de leukste tips

Wandel (of ren) langs de rivier Main terwijl je uitkijkt op de skyline van Frankfurt, ook wel Mainhattan genoemd of ga winkelen in een van de vele winkels die Frankfurt rijk is. Behalve lekker ronddwalen is er nog veel meer te doen in Frankfurt.

Koop een Frankfurt Card

Hiermee maak je gratis gebruik van het openbaar vervoer en krijg je tot 50% korting op de meeste musea, botanische tuinen, begeleide tours en andere bezienswaardigheden. Je koopt de Frankfurt Card voor één (€11,50) of twee dagen (€17,00) (prijzen in 2023).

Boek een city tour

Wat ik zelf altijd een aanrader vindt in een nieuwe stad is een stadstoer. Zo leer je snel de leukste (verborgen) plekken van een stad kennen. Boek dus zeker een city tour in Frankfurt en verken de stad te voet, per hop-on-hop-off bus, riviercruise of met een historische tram. Op die manier kun je veel meer zien en krijg je echt een goed beeld van de stad.

Doen in Frankfurt: Ga winkelen in MyZeilEisener Steg in Frankfurt ©watzijzegt.com

Eten in traditioneel Duits appelwijnrestaurant in Sachsenhausen

Frankfurt staat bekend om zijn heerlijke gerechten, waaronder de beroemde Frankfurter worstjes en de traditionele groene saus (Grüne Soße), gemaakt van zeven verschillende kruiden. Er zijn tal van restaurants en cafés in de stad die deze gerechten serveren, dus zorg ervoor dat je er minstens één probeert tijdens je verblijf.

Sachsenhausen

De traditionele wijk Sachsenhausen huist talloze restaurants waar de Frankfurter Grüne Soße – of in dialect: Frankfurter Grie Soß – wordt geserveerd.

Ook appelwijn mag niet ontbreken, de lokale specialiteit van Frankfurt, op de kaart staat. Bovendien is Frankfurt ook een geweldige plek om te genieten van heerlijke Duitse bieren en wijnen. ‘s Avonds proost je met de locals op de Affentorplatz.

Beklim de Main Tower

Ga voor een fantastisch 360 graden uitzicht over Frankfurt vanaf het 200 meter hoge observatieplatform van de Main Tower, te vinden aan Neue Mainzer Str. 52-58. Garant voor een geweldig uitzicht over de hele stad!

Wat te doen in Frankfurt

Ontdek het mooiste uitzicht over Frankfurt ©watzijzegt.com

Bezoek het Städel Museum

Het Städel Museum is een van de belangrijkste kunstmusea van Duitsland en heeft een uitgebreide collectie kunstwerken uit verschillende periodes en stijlen. Van middeleeuwse kunst tot hedendaagse kunst, het museum heeft voor ieder wat wils. Vergeet niet om een rondleiding te boeken om meer te leren over de werken en hun geschiedenis.

Kunst snuiven in het MMK Museum für Moderne Kunst

In het MMK1 (Domstraße 10) vind je tijdloze tentoonstellingen en artistieke installaties. Daarnaast kun je nog terecht in de twee andere vestigingen, heel toepasselijk MMK 2 (TaunusTurm, Taunustor 1) en MMK3 (Zollamt, Domstraße 3) genaamd. Frankfurt telt in totaal zo’n 60 musea en galerieën.

Bezoek je graag musea? Dan wil je de Museumsufer niet overslaan. Langs de oevers van de Main liggen maar liefst 39 musea, waaronder het Städel Museum en het Naturmuseum Senckenberg.

Bezoek de lokale markten van Frankfurt

Net als elke andere grote stad telt Frankfurt meerdere lokale markten waar je heerlijk kunt ronddwalen. Bezoek bijvoorbeeld de Konstablerwache-markt, vaak aangeduid als ‘Konsti’. Dit is een van de meest prominente en vindt wekelijks plaats in het centrum van Frankfurt. Deze markt staat bekend om zijn verse, regionale producten en is een must-visit voor liefhebbers van verse voeding en lokale specialiteiten.

Naast de Konsti-markt, is er de Kleinmarkthalle, een overdekte markt die een breed scala aan culinaire heerlijkheden biedt, van exotische kruiden tot traditionele Duitse lekkernijen.

Of bezoek de Friedberger Platz, waar je elke zomer veel mensen gezellig een hapje en drankje ziet doen na werktijd.

Slapen doe je in het Hilton Frankfurt City Centre hotel

Centraal geleden aan de Hochstraße loop je vanuit het Hilton Frankfurt City Centre zo de innenstadt in of naar de metro om de rest van de stad te bereiken. Bijzonder comfortabele kamers in een bijzonder pand. Zo is het oude openbare zwembad van de stad is inmiddels onderdeel van het hotel en nog doordeweeks nog steeds toegankelijk voor inwoners. Zoals het een Hilton betaamt, staat service hoog in het vaandel en kun je jezelf heerlijk in de watten laten leggen.

Ook een aanrader: het uitgebreide ontbijtbuffet ‘s ochtends en – wanneer je in een van de Executive kamers overnacht – de Executive Lounge voor een complementary hapje & drankje op elk moment van de dag.

Overnachten in het comfortabele Hilton Frankfurt City Centre ©watzijzegt.com

Meer hotels in Frankfurt

  • Hotel The Pure (Niddastraße 86) – Voor de liefhebbers van designhotels is Hotel The Pure een aanrader. Dit moderne hotel heeft een minimalistisch design maar maximaal comfort. Kamerprijzen starten vanaf €81,- per nacht*.
  • nHow Frankfurt (Brüsseler Strasse 1-3) – Te vinden op op 200 meter van Messe Frankfurt biedt het nHow boetiekhotel trendy kamers met kunstzinnige inrichting en de hoogste rooftop bar van Duitsland! Kamers zijn te boeken vanaf €112,- per nacht*.

Ontdek hier meer hotels in Frankfurt am Main bij Booking.com* >>

Meer tips om te zien en te doen in jouw stedentrip Frankfurt?

Vanuit Utrecht kun je al in ongeveer 4,5 uur in de stad staan; zowel per auto als per trein reis je gemakkelijk af naar Frankfurt. Meer weten over reizen naar deze Duitse stad? Bekijk dan eens de aha-erlebnissen van CityZapper en laat je inspireren voor een gemütlich verblijf in Frankfurt.

Ben jij al eens in Frankfurt geweest?


Ik reisde op uitnodiging van CityZapper en Interrail door Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Mijn persoonlijke reiservaringen deel ik in een reeks artikelen. Lees hier mijn disclaimer.

11 reacties

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen