Met de trein door Duitstalig Europa

Interrail route: Reis met de trein door Duitstalig Europa

Met een Interrail pas reis je kriskras door Europa en bezoek je makkelijk je favoriete landen. Ik reisde onlangs met de trein door Duitstalig Europa en legde bijna tweeduizend kilometer af in zes dagen. Deze Interrail route brengt je naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Interrail route: Reis met de trein door Duitstalig Europa

Met één ticket tientallen bestemmingen bezoeken, urenlang onderweg terwijl buiten een divers landschap aan je voorbij schiet en genoeg ruimte om af en toe even de benen te strekken en een hapje of drankje te halen wanneer het jou uitkomt. Met een vliegticket kun je dat wel vergeten, met Interrail ligt Europa aan je voeten!

Ik reisde met de trein door Duitstalig Europa en deel mijn Interrail route door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland graag met je.

Arnhem-Frankfurt naar Basel

Met mijn Global Pass stap ik in Arnhem in de internationale trein naar Frankfurt. Een rit van zo’n 3,5 uur die me rechtstreeks naar de Messestadt brengt waar ik twee nachten zal doorbrengen. Ik maak kennis met het zakelijke stadshart, bekijk de haast New Yorkse skyline van verschillende hoogtes en ontdek de verborgen schatten van Frankfurt.

Stadsgezicht van Frankfurt

Met de trein naar FrankfurtBasel in de zomer

Basel in de zomer

Na twee dagen is het tijd voor een nieuwe omgeving en vervolg ik mijn reis. Met mijn backpack zoek ik een plekje in de eerste klas en maak het mezelf gemakkelijk voor de 3 uur durende treinrit naar Basel. Deze Zwitserse stad ligt vlak over de grens met Duitsland en Frankrijk en blijkt een heerlijke stad om ‘s zomers te vertoeven.

Ik geniet van een lunch op een idyllische binnenplaats, ontdek verstopte hofjes en het kleinste museum van de stad. Met enige afgunst kijk ik naar de vele mensen die – met hun kleding in een waterdichte Wickelfisch in de armen geklemd – zich laten meevoeren met de stroming van de Rijn. Zomerse verkoeling die ik vervolgens maar zoek met een witbiertje in een van de buvettes aan de kade.

Via Innsbruck naar Berlijn

Interrail route: Met Interrail van Zwitserland naar Oostenrijk

Na deze korte kennismaking met Basel is het tijd voor de volgende etappe. Bestemming: Innsbruck in Oostenrijk. Verse koffie, laptop erbij wanneer de Wi-Fi werkt en een boek binnen handbereik wanneer ik mijn scherm en onverhoopt zelfs het uitzicht even zat ben.

Dat reizen met de trein bevalt me wel. Niet uren vooraf aanwezig moeten zijn, vloeistoffen in een apart zakje en ander tijdrovend gedoe. De enige uren die je eraan kwijt bent, zijn de uren die je in de trein zit, comfortabel mét beenruimte.

Aankomst in Innsbruck

De aankomst in Innsbruck ook. Wanneer ik het station uitstap word ik omringd door bergen, waar ik ook kijk. Vanuit mijn hotelkamer kijk ik vanaf mijn bed naar de bergtoppen aan de horizon. Dit uitzicht, wat prachtig!

Ik bekijk Innsbruck vooral van bovenaf. Bovenaan de skischans die tijdens de Olympische Winterspelen van ’64 en ’76 werd gebouwd en inmiddels is vervangen door een moderner exemplaar. Vanuit de kabelbaan die me naar de bergtop Hafelekar op ruim 2300 meter hoogte brengt en Innsbruck aan mijn voeten laat liggen.

Innsbruck is adembenemend mooi

Innsbruck in de schemeringFernsehturm Berlijn

Die bekende toren in Berlijn: de Fernsehturm

Na anderhalve dag is het tijd om de frisse berglucht te verruilen voor een meer stadse. ‘s Ochtends om 7 uur stap ik in de IC naar Berlijn. Ruim acht uur lang vertoef ik in de trein en zie ik hoe het berglandschap langzaam verandert in het mij meer bekende platteland.

Bij aankomst in Berlijn drop ik direct mijn backpack in mijn hotelkamer. Met krap een dag in Berlijn is het hoog tijd de stad te verkennen. Ik eet heerlijk bij acht&dreissig, drink een Spritzer in Biergarten Prater en dompel mezelf de volgende ochtend onder in geschiedenis en street art.

‘s Middags staat er nog maar één ding op het programma: de acht uur durende treinreis terug naar huis. Bepakt en bezakt stap ik ‘s avonds op de fiets om het laatste stukje naar huis te fietsen en mijn spieren nog even aan het werk te zetten na al dat zitten. Wat een week en vooral, wat een reis!

Welke Interrail pas past bij jou?

Met zoveel verschillende opties is het soms lastig kiezen want: welke Interrail-pas past bij jou? Wil je bijvoorbeeld in meer dan één land reizen? Dan kun je twee One Country Passes combineren. Als je drie of meer landen wilt bezoeken, is de Interrail Global Pass de goedkoopste optie: het is de enige treinpas waarmee je kunt reizen per trein én veerboot in 30 verschillende landen!

Welke Interrail pas past bij jou?

Je Interrail Pass bestaat uit een Pass-omslag en een aangehecht ticket met reiskalender die aan elkaar moeten blijven zitten. Daarnaast ontvang je een reisdagboek waarop je elke etappe van je reis invult.

De verschillende passen en mogelijkheden op een rij

 • One Country Pass: Met de Interrail One Country Pass kun je treinreizen naar en in één Europees land naar keuze (of zelfs meerdere wanneer je bijvoorbeeld de Benelux pas kiest). Je kunt flexibel reizen met de keuze voor 3 tot 8 reisdagen binnen 1 maand. De One Country Pass is er al vanaf €42,-.
 • Global Pass: De meest populaire optie is de Interrail Global Pass, geldig binnen 30 Europese landen. De Global Pass prijzen variëren van €200,- voor 5 reisdagen binnen 15 dagen tot €479,- voor 1 maand treinreizen. Met de Global Pass kun je daarnaast op je uit- en ingaande reis ook binnen Nederland reizen als onderdeel van je Interrail-reis.

Daarnaast kun je de duur van je pas kiezen:

 • Flexible Pass: Met de Flexible Pass heb je een beperkt aantal reisdagen in een bepaalde periode. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor 7 reisdagen binnen een maand, waarmee je op 7 verschillende dagen binnen die maand onbeperkt kunt reizen.
 • Continuous Pass: Elke dag een andere bestemming is mogelijk met de Continuous Pass. Hier kan je voor een bepaalde periode onbeperkt reizen, zonder beperking van een aantal reisdagen.

25 Jaar of jonger wanneer je vertrekt? Schaf dan een jongerenpas aan, die is maar liefst 25% goedkoper dan de gewone Interrail-pas.

Meer ideeën opdoen voor jouw Interrail-reis?

Bekijk dan eens de aha-erlebnissen van CityZapper en laat je inspireren voor een Interrail-reis door Europa. En vergeet niet deze reis-tip op Pinterest te bewaren.

 

Ben jij al eens op Interrail vakantie geweest?


Ik reisde op uitnodiging van CityZapper en Interrail met de trein door Duitstalig Europa. Mijn persoonlijke reiservaringen deel ik in een reeks artikelen. Lees hier mijn disclaimer.

7 reacties
 1. Zo gaaf! Kom toevallig op je blog, ben van plan om komende meivakantie met de kids te gaan interrailen. Is vooral lastig om te plannen: niet te veel, niet te lange afstanden. Maar vlakbij NL is meer dan genoeg moois te zien!

  1. Wat leuk! En helemaal mee eens, ook in Nederland is nog genoeg te ontdekken. Je hoeft helemaal niet zo ver om mooie dingen te zien. Benieuwd waar jullie uiteindelijk uitkomen volgend jaar :)

 2. Gaaf rondje heb je gemaakt! Het zou niet mijn eerste idee zijn geweest, maar je foto’s laten wel zien dat het het waard is :)

  Ik heb vorig jaar voor het eerst geinterraild, omdat het mijn laatste kans met jongerenkorting (t/m 25) was. Ik koos voor een One Country Pass voor Groot-Brittannië. Engeland en Schotland dus, 2 voor de prijs van 1 ;) En het is natuurlijk een waanzinnig land om te treinen.

  1. Nee hoor, je kunt op elke leeftijd Interrailen, er zijn passen voor zowel kinderen, jongeren als senioren ;-) Je bent tot je 26e wel goedkoper uit, ik denk dat daardoor bij veel mensen het beeld blijft hangen dat je alleen in je tienertijd zo’n kaart kunt aanschaffen. Heb het meteen even wat duidelijker in de post gezet, thx!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Ontdek Zuid-Europa met deze Middellandse zee cruises

Ontdek Zuid-Europa met deze Middellandse Zee cruises

Dat cruisevakanties alleen voorbestemd zijn aan oudere reizigers met een goed gevulde portemonnee, is allang niet meer waar. Dat je alleen tropische bestemmingen in de Cariben kunt bezoeken, klopt ook…