Op jacht naar dolfijnen in Bay of Islands met de Dolphin Seeker

Doen in Nieuw-Zeeland: Op jacht naar dolfijnen in Bay of Islands

Met een Primatour achter de kiezen sta ik ‘s ochtends vroeg op de kade van Paihia te wachten tot we de boot op mogen. Snel zeeziek of niet, per boot is natuurlijk dé manier om de Bay of Islands te verkennen.

Op jacht naar dolfijnen in Bay of Islands

Een oorverdovende toeter en een hartverzakking later verlaten we de kade van Paihia voor de oversteek naar voormalig hell hole Russell. Naast de dagelijkse veerdienst tussen deze twee baaistadjes gaan hier de laatste passagiers voor de cruise aan boord van de Dolphin Seeker.

Daarna is het tijd om de 16 kilometer brede baai te verkennen en de verschillende eilanden – met onnavolgbare namen als Motuarohia en Urupukapuka – en trekpleisters met eigen ogen te aanschouwen.

Dolphin Cruise to the Hole in the Rock

Tapeka Point, Moturoa, Moturua (ja, ik moest ook twee keer lezen voor ik doorhad dat het echt om twee verschillende eilanden ging), Motukiekie, Okahu… per boot varen we soms in volle vaart, soms stilletjes, langs de verschillende eilanden.

Bay of Islands

Het doel van de cruise is het spotten van dolfijnen en in de baai. Wild als ze zijn, is dat echter geen garantie. De dieren worden nadrukkelijk niet gevoerd en laten zich vanzelfsprekend niet leiden door drommen toeristen en hun fotocamera’s.

De Bay of Islands is zo mooi dat het ook zonder dolfijnen een geweldige vaartocht is. Rotseilanden die uit het water omhoog rijzen, met een eenzame vuurtoren of luierende zeehonden op de top. Groen beboste heuvels en hellingen die een fel contrast vormen met woeste donkere golven en azuurblauwe baaien.

Prachtige uitzichten in Bay of Islands, Nieuw-Zeeland

Hole in the Rock

Op het noordelijkste puntje van de baai, aan het eind van de Cape Brett Peninsula bij Rakaumangamanga ligt de iconische Hole in the Rock, een rotsformatie die haar bijzondere vorm dankt aan eeuwenlange erosie. Als het weer en getij het toelaat, vaart de boot er onder door.

Beukende wind en golven maken het voor ons echter onmogelijk eronder door te varen. Better safe than sorry, dan maar van een afstandje de verplichte toeristenkiekjes schieten. Al lastig genoeg, dankzij de golven die de boot hier flink heen en weer laten gaan.

Hole in the Rock in de Bay of Islands, Nieuw-Zeeland

Bucketlist item: wilde dolfijnen spotten

Na een paar uur varen zijn we de prachtigste eilandjes, talloze vogels en zeehonden tegenkomen. Van dolfijnen echter nog geen spoor. Tot er ineens commotie ontstaat en de kapitein roept dat er voor ons een groep dolfijnen in het water te zien is.

Op jacht naar dolfijnen in Bay of Islands met de Dolphin SeekerOp jacht naar dolfijnen in Bay of Islands met de Dolphin SeekerOp jacht naar dolfijnen in Bay of Islands met de Dolphin SeekerOp jacht naar dolfijnen in Bay of Islands met de Dolphin Seeker

Voor, naast, onder… de dolfijnen schieten voor ons langs, springen uit het water en laten zich gewillig fotograferen. Voor zover mogelijk, want ze zijn veel sneller dan ik met mijn camera en eerlijk is eerlijk, veel mooier in het echt.

Er mag een vinkje op mijn persoonlijke bucketlist, nu ik na jaren reizen deze prachtige dieren eindelijk in het wild heb gezien!

Seals in Bay of Islands, Nieuw-ZeelandOp jacht naar dolfijnen in Bay of Islands met de Dolphin Seeker

Na onze onderonsje met de dolfijnen zetten we koers naar Urupukapuka Island, waar we een korte stop en een snelle hike naar de top van het eiland maken voor een alweer adembenemend uitzicht over de baai.

Praktische info voor je aan boord stapt

De Bay of Islands – zo’n 60 kilometer ten noorden van Whangarei – wordt ook wel de geboorteplaats van Nieuw-Zeeland genoemd. Het gebied telt 144 eilandjes en tal van kleine stadjes. De 16 kilometer brede baai is vooral per boot goed te verkennen en een must voor natuur- en watersportliefhebbers.

Wij maakten een cruise met Fullers GreatSights en betaalden NZ$94,50 per persoon, omgerekend zo’n €62,-. Daarvoor ben je een halve dag op pad, eten en drinken niet inbegrepen. Voor NZ$30,- extra kun je, wanneer mogelijk, met de dolfijnen zwemmen.

Afhankelijk van het seizoen kun je dolfijnen, tuimelaars, zeehonden, vogels en soms zelfs walvissen en orka’s zien. De kans dat je dolfijnen spot is zo groot, dat in Fullers je dezelfde cruise kosteloos nog eens laat maken wanneer ze tijdens jouw cruise niet te zien waren.

Heb jij weleens dolfijnen in het wild gespot?

12 reacties
  1. Wat een superervaring en prachtige foto’s!! Ik heb eerder dit jaar in Florida dolfijnen en zeekoeien van dichtbij gezien, vanaf een bootje maar ook vanaf ons balkonnetje! Zo’n onbeschrijflijk mooie ervaring :-) We gaan deze week nog onze tickets voor NZ boeken, woehoeh!!! :-D

  2. Ah, wat gaaf Natas! De foto met de springende dolfijn is gaaf! Wij zijn wel bij de Bay of Islands geweest, maar vanwege de jetlag sliep ik toen midden op de dag ;-) Vervolgens zijn we geen boot meer op gegaan. Erg jammer, want Auckland vond ik niets aan, en had liever een dagje extra bij de Bay of Islands gehad!

  3. Wat gaaf! Ik ben nog nooit noordelijker dan Auckland geweest dus probeer dit volgende keer mee te pakken (Bay of Islands). Hoe warm is het nu eigenlijk daar, een beetje te doen? De zon schijnt in ieder geval! x uit de US!

    1. Hier op het Noordereiland zo’n 10-14 graden, ‘s nachts wel kouder maar nog te doen dus. Vrees wel voor het Zuidereiland straks ?

  4. ZO tof! Ik weet niet of ik ooit in Nieuw Zeeland ga komen (vliegangst van hier tot Tokyo, ha, Tokyo zal ik ook niet snel komen), maar mocht ik er ooit komen wil ik dit echt zien!

    1. Oei, dan is het wellicht wat lastig ja: had twee vluchten van ruim 11 uur nodig om hier te komen vanuit Nederland :’) Maar het is het zo waard!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen