Nieuw-Zeeland voor geeks: bezoek de Hobbiton Movie Set

Nieuw-Zeeland voor geeks: bezoek de Hobbiton Movie Set

Een beetje geek denkt bij Nieuw-Zeeland niet alleen aan prachtige landschappen. Ook holes in the ground, The Shire en Mordor zullen snel door je hoofd schieten, dankzij de Lord of the Rings films die in Nieuw-Zeeland tot leven kwamen.

Nieuw-Zeeland voor geeks: bezoek de Hobbiton Movie Set

“Maakt me niet uit welke route we volgen, als we Hobbiton maar aandoen!”, riep ik uit toen onze Nieuw-Zeeland reisplannen vaste vorm kregen. Hoewel ik behalve The Hobbit niet door de boeken van Tolkien heen kwam, heb ik urenlang gezwijmeld bij de films van Peter Jackson.

Die eindeloze achtervolgingen door uitgestrekte landschappen waren vaak een kwelling voor de acteurs en een lust voor het oog voor mij als kijker. En dan dat prachtige Hobbit-dorp, waar Hobbits tussen de groene heuvels wonen achter kleurrijke ronde deuren in hun hole in the ground. Wie wil daar nu niet eens zelf rond wandelen? Goed nieuws voor de fans, want sinds de release van The Hobbit-trilogie kan dat ook echt!

Bezoek de Hobbiton movie set in Matamata

Waar is de Hobbit opgenomen, vraag je je misschien af? In 1999 wordt op het land van de Alexander familie bij Matamata begonnen met de bouw van de set voor Tolkien’s The Shire. Het groene, heuvelachtige landschap past perfect bij het idyllische leventje van de Hobbits.

Hoewel de eerste set niet gebouwd werd voor lange termijn, was de locatie direct al populair bij fans. Toen in 2010 de set opnieuw werd opgebouwd voor filmopnames van The Hobbit-trilogie, werd voor meer duurzame materialen gekozen. Tegenwoordig zijn er ruim 40 (!) Hobbits holes te zien, te midden van een omgeving die er uitziet alsof er echt mensen wonen en werken.

Nieuw-Zeeland voor geeks: bezoek de Hobbiton Movie Set

Wanneer wij begin augustus ’s ochtends vroeg naar het ophaalpunt in Rotorua wandelen, kan ik m’n enthousiasme al nauwelijks bedwingen. Een enorme touringcar staat voor de deur te wachten; dankzij het winterseizoen stappen we slechts met z’n zevenen in.

Ruim een uur later stappen we zo’n 70 kilometer verderop weer uit. Met een klein busje worden we vervolgens naar het beginpunt van de tour gereden, terwijl ik een eerste blik werp op die inmiddels befaamde groene heuvels. Na een korte introductie door onze gids, mogen we dan eindelijk zelf voet zetten in Hobbiton.

“In a hole in the ground there lived a hobbit.”

En wat een sprookje is dat! Wanneer je door het welbekende smalle paadje loopt, wandel je zo de wereld van Tolkien binnen. Geen oppervlakkige sets waar je de stellages doorheen ziet. Goed onderhouden volkstuintjes waar vogels af en aan vliegen, bewandelde paadjes door het gras, was die hangt te drogen… Dagelijks zijn tientallen mensen bezig om Hobbiton te onderhouden als dorp waarin geleefd wordt en met succes.

Waar is The Hobbit opgenomen? Hier!

Bezoek de Hobbiton movie set in Nieuw-ZeelandBezoek de Hobbiton movie set in Nieuw-ZeelandHOBBITON // Hallo, iemand thuis?

Zelfs niet-fans zullen hier met plezier rond wandelen, want de omgeving is prachtig! We spotten zelfs een baby bunny in een van de voortuintjes. Dat we er in het laagseizoen zijn, heeft als bijkomend voordeel dat er maar een paar groepen worden rondgeleid. Genoeg tijd om lekker de sfeer op te snuiven – af en toe ergens aan te kloppen – en foto’s te kunnen nemen zonder hordes mensen erop.

Wandel zelf door Bag End

Nieuw-Zeeland voor geeks: bezoek de Hobbiton Movie SetNieuw-Zeeland voor geeks: bezoek de Hobbiton Movie Set

Onmisbaar onderdeel van de rondleiding is natuurlijk Bag End, waar Bilbo en Frodo Baggins woonden, met de bekende grote boom bovenop het dak. Wist je trouwens dat die boom grotendeels nep is en speciaal voor de films werd gemaakt, blaadje voor blaadje?!

“In a hole in the ground there lived a hobbit. Not a nasty, dirty, wet hole, filled with the ends of worms and an oozy smell, nor yet a dry, bare, sandy hole with nothing in it to sit down on or to eat: it was a hobbit-hole, and that means comfort.”
― J.R.R. Tolkien, The Hobbit

HOBBITON // The Mill in Hobbiton, Nieuw-ZeelandHOBBITON // De Green Dragon in Hobbiton

The Green Dragon Inn

Een bezoek aan Hobbiton is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan The Green Dragon Inn, waar menig Hobbit lange avonden doorbracht. Hier wordt de rondleiding afgesloten met een ale of cider en waan je je nog heel even in de bourgondische Hobbit sfeer. Het is zelfs mogelijk om hier een banquet feast fit for a Hobbit te boeken!

HOBBITON // Je kunt zelfs een drankje drinken in The Green DragonHOBBITON // Je kunt zelfs een drankje drinken in The Green DragonHOBBITON // Je kunt zelfs een drankje drinken in The Green Dragon

“You can drink your fancy ales,
You can drink them by the flagon,
But the only brew for the brave and true…
… Comes from the Green Dragon!”

Voor ons blijft het helaas bij een zonnige ochtend en een verfrissende cider als afsluiting aan ons bezoek.

Wil jij ook naar Hobbiton waar LOTR en The Hobbit werden opgenomen?

Dat kan! Op de bonnefooi naar naar de Hobbiton movie set kan helaas niet; je moet vooraf een rondleiding boeken. Dat kan al vanaf NZ$79.00, afhankelijk vanaf waar je vertrekt, via www.hobbitontours.com.

Wij boekten een tour vanuit Rotorua, inclusief busvervoer heen en terug, voor NZ$114.00 per persoon. Allesbehalve goedkoop, toch was het voor mij meer dan de moeite en dollars waard!

HOBBITON // Bezoek de Hobbiton Movie Set in Nieuw-Zeeland

Heb jij de Hobbiton Movie Set ook bezocht? Of zou je dat willen?

6 reacties
  1. Wij vonden het uiteindelijk te duur om te doen, ook toen we hoorden dat de scènes in de films in de huisjes zelf eigenlijk gewoon in een studio zijn opgenomen en dat je dus vooral alleen de buitenkant kunt bewonderen.. Maar het landschap ziet er wel heel gaaf uit :)

  2. Ik had deze blog al op Twitter voorbij zien komen en wilde natuurlijk nog even een berichtje achterlaten. Ik was zes jaar geleden in Hobbiton en toen waren ze nog aan het filmen voor The Hobbit, dus toen was het nog maar beperkt toegankelijk. Ik mocht toen ook geen foto’s openbaar maken helaas. Heb echter wel enorm van de tour genoten, vond het alleen net iets te duur om het nu weer te doen …

    1. Ah ja, dat snap ik wel. Ik wilde er wel echt graag heen want geen idee of ik ooit nog eens in de buurt ben. Hoop het wel natuurlijk! Nog iets meegekregen van het filmen toen of kon je dat niet zien?

  3. Heb mijn middagje Hobbiton vorige week geboekt en we vertrekken toevallig vanaf Rotorua! De afgelopen 3 dagen ook de volledige Lord of the Rings trilogie gekeken, want hubby had ze nog nooit gezien! Bekeek het landschap nu met heel andere ogen. Nog 5,5 weken… :-)

    1. Haha, yes! Kun je onderweg nog lekker achter de schermen clips kijken in de bus :) Heel benieuwd hoe jullie het gaan vinden, het is zo’n mooi land!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen