Waarom Nieuw-Zeeland in de winter perfect is

Waarom naar Nieuw-Zeeland in de winter perfect is

Bergen aan elke horizon, de wit-besneeuwde toppen perfect afstekend tegen de blauwe lucht. Alsof iemand er een liniaal langs legde en ze bestrooide met een bus poedersuiker, zo strak. Winters Nieuw-Zeeland maakte mijn hooggespannen verwachtingen meer dan waar.

Waarom naar Nieuw-Zeeland in de winter het perfecte reismoment is

Of het nu gaat om wandelen door adembenemende nationale parken, het bezoeken van levendige dorpen en steden vol cultuur, of gewoon genieten van het spectaculaire landschap, Nieuw-Zeeland is een waar paradijs. En niet alleen in de zomer! Nieuw-Zeeland is in elk seizoen mooi.

Vier redenen om Nieuw-Zeeland juist in de winter te bezoeken

Terwijl hier de zomer in volle gang was, stapte ik eind juli in een vliegtuig met een koffer vol warme kleding. Op naar vier weken winter in Nieuw-Zeeland*. Het bleek het perfecte seizoen voor onze rondreis. Vier redenen waarom naar Nieuw-Zeeland gaan ook in de winter een goed idee is.

Prima winterweer in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland’s gematigde zeeklimaat zorgt ervoor dat het in de winter weliswaar flink afkoelt, in grote delen van het land is het nog steeds zo’n 10-16 graden. Vooral het Noordereiland heeft maar weinig echt koude dagen, al is het slim niet zonder regenjack en paraplu op pad te gaan vanwege de beruchte ‘vier seizoenen op één dag’.

Bay of Islands in Nieuw Zeeland - Natas

Okay, op een winderige boot aan de rand van de Bay of Islands is het wel behoorlijk koud!

Op het Zuidereiland kan het nog wel behoorlijk koud worden, met vorst en flinke sneeuwval. Fijn voor wie niet van zomerse hitte houdt en ideaal voor wintersport-liefhebbers! Want ook dat kan dus prima in Nieuw-Zeeland.

De beroemde Tongariro Crossing in Nieuw-Zeeland

Mijn zusje had perfect winterweer toen ze begin augustus de befaamde Tongariro Crossing liep!

Zo koud is het vaak niet

Tijdens onze reis hebben we wel wat grijze en natte dagen gehad en sommige hotelkamers waren best fris (het begrip centrale verwarming kennen ze niet zo). Er waren echter ook meer dan genoeg dagen waarop we, slechts gekleed in shirt met lange mouwen, zo de straat op konden. Perfect voor een zomerkneus als ik!

Met korte mouwen genieten van het uitzicht in Tongariro National Park, Nieuw Zeeland

Met korte mouwen genieten van het uitzicht in Tongariro National Park, met een besneeuwde Mount Ngauruhoe op de achtergrond… je krijgt het warm van zo’n hike!

Minder toeristen op pad

Grote drommen toeristen vind je ook niet in dit seizoen. De meeste mensen kiezen voor de Nieuw-Zeelandse zomermaanden en reizen tussen december en februari naar de eilanden. In en rond de grotere steden kan het alsnog druk zijn met verkeer, daarbuiten heb je vaak de wegen voor jezelf.

Het is niet zo dat we urenlang geen verkeer tegenkwamen – en de busladingen met vooral Aziatische toeristen bij de bekende trekpleisters waren ook even wennen. Toch viel het vaak enorm mee met de drukte.

Hobbiton Movie Set in Nieuw-Zeeland

Geen andere toeristen (of Hobbits) op de foto tijdens ons bezoek aan de Hobbiton Movie Set

Meer dan eens deelden we onze bestemming of uitkijkpunt met slechts een handjevol anderen. We boekten een tour naar de Hobbiton Movie Set en zaten in de bus erheen met maar vijf andere geeks. Ook fijn was dat er op de set zelf minder groepen werden rondgeleid dan in de zomer. Best fijn als je foto’s wilt maken zonder andere toeristen die dwars door je beeld lopen.

Lees ook: Zo reis je door Nieuw-Zeeland als een Hobbit

En hoewel wij onze bezoek al hadden geboekt bij het boeken van onze rondreis, had dat waarschijnlijk niet eens nodig geweest. Handig dus als je niet al te veel vooruit wilt plannen en ter plekke pas wil beslissen wat je gaat doen.

Laagseizoen betekent lagere prijzen

Nog een voordeel: de kosten voor reizen liggen in de winter vaak lager dan tijdens de zomer, het hoogseizoen. Camper-vans hebben een beduidend lagere dagprijs dan zomers, hostels en campings rekenen ook lagere prijzen in de winter.

Frisse avondwandeling in Tongariro National Park

Jumping for joy, met Mount Doom op de achtergrond

Prachtige plaatjes

En last but not least: winter en sneeuw leveren natuurlijk geweldige foto’s op! Die bergen aan de horizon zien er altijd indrukwekkend uit, het laagje sneeuw maakt het nog net even indrukwekkender. Gecombineerd met de winterse blauwe lucht maak je geheid de prachtigste plaatjes!

Mount Doom (Mt Ngauruhoe) in Tongariro, Nieuw-ZeelandWaarom Nieuw-Zeeland in de winter perfect is

Al met al bleek Nieuw-Zeeland in de winter nog mooier dan ik voor ogen had. Een perfect seizoen om er rond te reizen dus, ik kan het iedereen aanbevelen!

Wat is jouw favoriete seizoen om een land te bezoeken?

17 reacties
 1. Mooooi, die winterse foto’s van Nieuw-Zeeland. Prachtige plaatjes. Wij waren in februari in NZ, en daar was het toen nog net zomer. Dit leverde overigens zeker niet altijd mooi weer op. Vooral op het Zuidereiland troffen we veel regen en kou. Garanties heb je nooit ;-)

 2. Haha, de vier-seizoenen-in-één-dag doen me denken aan toen ik een half jaar in Melbourne woonde. Daar was het ook van dat. De aboriginals spreken zelfs van 6! seizoenen in één dag. Niettemin ziet het er inderdaad heerlijk uit in de winter! Ik ben geen grote fan van sneeuw, maar die blauwe hemel vertelt me dat dat best wel mee valt. Mooie foto’s!

 3. Ja helemaal mee eens. Ik zit dan wel in de officiële lente in Nieuw Zeeland maar de meeste winter prijzen lopen tm 30 sept. En vooral dat toerisme is ideaal. Veel minder camper vans (al zie ik ze toch best vaak, nagaan hoe het in de zomer is). Enig nadeel bij mij was ook de regen in het westen, guess you can’t have it all! Waar was die springfoto van jou, is dat Mount Cook op de achtergrond? Vet iig

 4. Ik was er in de herfst en vond dat ook heerlijk! Niet te warm, niet te koud en vooral: minder toeristen en lagere prijzen. Al ben ik wel jaloers op al jouw sneeuwplaatjes. Zit niks anders op: gewoon nog 3x keer terug gaan om elk seizoen een keer mee te maken.

  1. Haha ja precies! De herfst lijkt me ook een prima seizoen, vond jouw foto’s ook prachtig met al die herfstkleuren! Ik ben echt een beetje verliefd geworden op Nieuw-Zeeland, dus wie weet :)

 5. Wij hebben vorig jaar een maand rondgereisd door Nieuw-Zeeland, ook in de winter (daar) en ik zou zo weer gaan. Oké, aan de West Coast van het Zuidereiland hebben we veel regen gehad, maar tijdens de rest van onze reis was het weer meestal prima. De Doubtful Sound vond ik prachtig met de besneeuwde fjorden. Dus gewoon gaan, ook als het daar winter is!

  1. Ah, dan zaten we er misschien wel in dezelfde periode! Wij hebben ook wel wat fikse regenbuien op ons hoofd gehad, ons bezoek aan het Abel Tasman Park was behoorlijk nat :’) Maar verder was het echt prima, zo mooi!

   1. Hoi, wij gaan waarschijnlijk eind april richting Nieuw Zeeland voor 6 weken! Zo veel zin in! Ik vroeg me af wat jouw advies zou zijn voor de route ivm het weer? Van noord naar zuid of naar zuid naar noord?
    Bedankt! Groetjes Karina

 6. Helemaal mee eens! Ik hou zelf meer van warmte, maar al deze punten zijn zo waar. Wij waren in mei op Tasmanië, toen het bijna winter werd. Het was dan misschien wat kouder, maar er waren veel minder toeristen en het was zo leuk om al wat sneeuw te zien liggen op de bergen! Dus ja, ik snap het helemaal ;).

 7. Prachtige foto’s!! Toch zou ik er denk ik, ondanks alle door jou benoemde voordelen, er toch voor kiezen om in de zomer te gaan. Als je zó ver reist zou ik toch wel graag gegarandeerd zon willen hebben… :-)
  Of, nog beter, gewoon een half jaar er naar toe, dan kun je alles meemaken!

  1. Haha ja kan ook natuurlijk. Al is die garantie volgens mij nooit zeker: ik ging ooit in december en januari naar Australië en het was hun natste zomer ooit… ik werd uiteindelijk zelfs geëvacueerd wegens een cycloon :’) Maar met een half jaar Nieuw-Zeeland lijkt me ook wel een prima oplossing! :D

 8. Heerlijke foto’s! Koude op reis schrikte me vroeger af maar na een reis met de Transmongolië Express in november en door IJsland (kamperen bij 0-5 graden) ben ik om. :-) Fijn om te weten dat zoveel voordelen zijn aan reizen in de winter in N-Z! Was N-Z duurder dan AUS of zijn de prijzen ongeveer hetzelfde als ik vragen mag?

  1. Ik had het idee dat NZ wat goedkoper was dan Australië, maar moet erbij zetten dat het inmiddels ook alweer 6-7 jaar geleden was dat ik daar was. Dus wellicht is het prijsniveau wel wat veranderd intussen. Heb in Oz ook alleen maar in hostels geslapen, nu in hotels. Maar we vonden het nog redelijk meevallen met prijzen: sommige dingen zoals kaas en melk zijn vrij duur maar uit eten kon vaak wel voor maximaal 15-20 euro per persoon, inclusief een (fris)drankje.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen