South Downs National Park, Seven Sisters Cliffs

Magische roadtrip door Zuid-Engeland – stap in de voetsporen van Harry Potter

Dit jaar markeert de twintigste verjaardag van Harry Potter en de tovenaarswereld die door J.K. Rowling zo magisch uit de pen werd getoverd. Reden te meer om jezelf onder te dompelen en een magische roadtrip te maken door Engeland!

Maak een magische roadtrip door de wereld van Harry Potter

En die magische wereld is een stuk dichterbij dan je denkt. Londen en diverse andere plekken in Engeland deden dienst als decor voor de boeken en de acht films die later werden geschoten. Als Harry Potter geek bezocht ik inmiddels al meerdere filmlocaties: zo liep ik een paar jaar terug al eens door Alnwick Castle – Hogwarts in de eerste twee films – en ging ik vorig jaar nog naar de toneelstukken over Harry Potter.

Het lijkt me echt ultiem om zelf in de auto te stappen en dwars door Engeland op zoek te gaan naar nog meer van zulke plekken.

Ik wil ook wel een Harry Potter Road Trip maken in deze magische auto!

Klaar om jezelf onder te dompelen in het Harry Potter universum? Stap in de auto en rij mee! (Foto door Sugar Lab, via Shutterstock)

Een magische roadtrip met Le Shuttle

Met de Eurotunnel ben je in 35 minuten vanuit Frankrijk in Engeland en kan je magische roadtrip door Engeland beginnen. Lekker met een raam open rijden langs de befaamde Engelse kust, op zoek naar de mooiste plekken, in je eigen tempo.

Seven Sisters Country Park

Het Seven Sisters Country Park ligt in Exceat, op zo’n 10 minuten rijden van Seaford. De spectaculaire kliffen van krijtrots werden gebruikt in Harry Potter and the Goblet of Fire.

Hier liepen Harry Potter en reisgezelschap bij zonsopkomst de heuvel, op weg naar de Viavia (Portkey) die ze naar het Quidditch World Cup terrein zal brengen.

South Downs National Park, Seven Sisters Cliffs

De indrukwekkende krijtrotsen in Seven Sisters Country Park zijn te zien in Harry Potter and the Goblet of Fire (foto door Irina Poliakova, via Shutterstock)

The Bodleian Library, Oxford

De Bodleian Library in Oxford is terug te zien in vier Harry Potter films. Duke Humfrey’s Library was het toneel van de door Hermione zo geliefde Hogwarts Library, terwijl de Divinity School dienst deed als ziekenboeg.

The Bodleian Library, Oxford werd gebruikt in de Harry Potter films

Foto  door atigervia Shutterstock

Op zo’n 40 minuten rijden van Oxford liggen de Ashridge Woods, de bossen waar het Quidditch World Cup toernooi wordt gehouden in Harry Potter and the Goblet of Fire.

Achter de schermen met The Making of Harry Potter

Na je bezoek aan Oxford is het tijd om de filmstudio’s in Leavesden op te zoeken. Hier krijg je een unieke kijk achter de schermen van de films. Echte fans willen dit niet overslaan; zo vond ik het geweldig om kostuums en herkenbare filmsets te zien en zelf door Diagon Alley te wandelen!

The Making of Harry Potter: stap in de wereld van Harry Potter!

The Making of Harry Potter: bezoek de filmstudio's

Bekijk talloze filmsets met eigen ogen, loop door Diagon Alley en drink een boterbiertje na afloop. Niet meer natuurlijk, want daarna stap je gewoon weer in de auto voor het vervolg van je roadtrip.

Harry Potter filmlocaties in Groot-Brittannië

Harry Potter in Londen

Laatste stop van je rondreis door Engeland is natuurlijk Londen. Hier staat het vol van locaties die in de boeken en films terug te vinden zijn. Het Reptile House in London Zoo (Regents Park) is bijvoorbeeld de plek waar Harry voor het eerst ontdekt dat hij met slangen kan praten.

Ook de treinstations St. Pancras International en Kings Cross Station komen in bijna alle films terug. Zo is King’s Cross dé plek waar alle studenten op  de Hogwarts Express stappen. Tegenwoordig kun je zelf ook op de foto met de zo bekende trolley en muur – ik ging je al voor!

Ga jij door de muur om naar Platform 9 ¾ te komen?

Ga jij door de muur om naar Platform 9 ¾ te komen? (Foto door Adrian Reynolds, via Shutterstock)

Millennium Bridge & Leadenhall Market

De bekende voetgangersbrug in het centrum van Londen – de Millennium Bridge – vormde het toneel van de dramatische openingsscène in Harry Potter and The Half-Blood Prince, deel zes uit de reeks.

En Leadenhall Market – de mooiste Victoriaanse markt van Londen – werd in de eerste film gebruikt als setting voor Diagon Alley en de Leaky Cauldron pub.

De beroemde voetgangersbrug Millennium Bridge in Londen wordt ook in de Harry Potter films gebruikt

De beroemde voetgangersbrug Millennium Bridge in Londen wordt ook in de Harry Potter films gebruikt (Foto via Unsplash)

Alle Harry Potter filmlocaties in Londen op de kaart

Maak ook een magische roadtrip met ETLS

Wil jij deze magische roadtrip door de wereld van Harry Potter ook maken? Download de Eurotunnel Guide voor meer roadtrip inspiratie en rij zelf langs alle betoverende locaties tijdens een ultieme Engelse autovakantie!

“Lush green landscapes flying past your window, your favorite music playing and your besties by your side… nothing beats a road trip for feeling truly free. In a car, you get to travel your way, at your own pace – and explore places public transport often cannot reach! In fact, you may be surprised at where your car can take you…”

Zou jij deze magische road trip ook wel willen maken?

Harry Potter shop

Spon /adv

6 reacties
  1. Wat leuk dat je langs Harry Potter plekken kunt gaan! En dan ook nog mooie plekjes in Engeland kunt zien. Een win-win situatie voor de echte fan!

  2. Een echte fan ben ik niet helemaal maar ik zou toch wel een routetrip langs deze bezienswaardigheden willen maken. Heb alle films gezien en blijft tof dat je dan die filmlocaties in het echt ziet.

    Zo wil ik ook (als wel fan) de locaties van Game of Thrones bekijken.

  3. Ik ben ooit 1xtje vlak voor Kerst in Engeland geweest en zou heel graag nog eens terug gaan, mijn man is jammer genoeg niet zo enthousiast want volgens hem regent het er altijd. :)

  4. Ik ben geen Harry fan maar naar Zuid Engeland zou ik zeker wel weer een keer terug willen gaan. Misschien volgend jaar wel! Wij wonen wel in het het Noorden van het land, en dan is de tunnel wel een end rijden.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen