Culturele stedentrip Wroclaw

Culturele stedentrip Wroclaw: voor kleurrijke bezienswaardigheden in Polen

Zin in een culturele stedentrip? Dan is het Poolse Wrocław iets voor jou. Deze kleurrijke stad breekt met het gebruikelijke grauwe imago van Poolse steden en heeft een rijk aanbod aan kunst en culturele activiteiten. Ideaal voor een weekendje cultuur snuiven dus.

Culturele stedentrip Wroclaw: wat te doen in Wroclaw?

Het Poolse Wrocław – je spreekt het uit als ‘Vrotswaf’ of ‘Vrotslaf’ – ligt vlakbij de grens met Duitsland en Tsjechië, bestaat al meer dan 1000 jaar en kent een roerige geschiedenis. De stad heette eerst Breslau en werd, net als veel Poolse steden en streken, geregeld overheerst door andere landen. Na de Tweede Wereldoorlog werd Breslau toebedeeld aan Polen en omgedoopt tot Wrocław.

Na jaren van onder meer Tsjechische, Duitse en Poolse overheersing is de stad tegenwoordig een mengelmoes van oud & nieuw, waar historische panden naast moderne neon straatverlichting en street art staan.

De mooiste culturele bezienswaardigheden in Wroclaw

Nu is Wroclaw de vierde stad van Polen, met ruim 650 duizend inwoners waarvan zo’n 120 duizend studenten. De levendige studentenstad kent bijzondere blikvangers en culturele hoogtepunten. Niet voor niets werd de stad in 2016 nog uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa en vliegt KLM vanaf vandaag dagelijks rechtstreeks op Wroclaw!

Vlieg jij binnenkort naar deze bestemming? Dit zijn de culturele bezienswaardigheden in Wroclaw!

Rynek

Het marktplein (in het Pools vertaald als Rynek) van Wroclaw is het op twee na grootste van heel Polen. Het werd al in 1240 gebouwd, met karakteristieke houten huizen rondom het marktplein.

Door de eeuwen heen is er behoorlijk wat veranderd en zijn de huizen nu een stuk moderner én kleurrijker, dankzij de panden die in alle kleuren van de regenboog zijn geschilderd. Midden op het plein staan zowel het oude als het nieuwe stadhuis.

Rynek 1, 11-400 Wroclaw

Culturele stedentrip Wroclaw: kleurrijke huizen op de Rynek (via Shutterstock)

Culturele stedentrip Wroclaw: kleurrijke huizen op de Rynek (foto via Shutterstock)

St. Elisabeth-Kerk

Letterlijk een hoogtepunt in Wroclaw is het uitzichtpunt vanaf de toren van de St. Elisabeth-kerk, die nog stamt uit de 13e eeuw. Het beklimmen van de toren kost je wel wat inspanning: de trap naar boven telt 300 treden en het trappenhuis is zo smal dat je onderweg nauwelijks kunt stoppen.

Je wordt wel beloond met een fenomenaal uitzicht over het Rynek plein en de rest van de stad. Een ticket kost zo’n 7 złoty (omgerekend ongeveer €1,60).

Świętej Elżbiety 1/2, 50-001 Wroclaw

Culturele stedentrip Wroclaw: voor kleurrijke bezienswaardigheden in Polen (via Visit Wroclaw)Culturele stedentrip Wroclaw: beklim de St. Elisabeth-Kerk voor een geweldig uitzicht

Vanaf de St. Elisabeth-Kerk heb je een prachtig uitzicht over de Rynek en de rest van Wroclaw (foto boven via Visit Wroclaw, foto onder via Shutterstock)

Wrocław Opera

De Wrocław Opera is een van de grootste en belangrijkste opera’s in Polen. De opera gaat behoorlijk met haar tijd mee: sinds 1997 worden zogeheten “super shows” gegeven, waar duizenden toeschouwers zich in soms onconventionele ruimtes kunnen vergapen aan monumentale shows met honderden artiesten en bijzondere special effects. Ook worden geregeld openluchtshows gegeven.

Świdnicka 35, 50-066 Wroclaw

Wrocławski Teatr Lalek (Poppentheater)

En ook aan de kleinste theatergangers is gedacht: in het Wrocławski Teatr Lalek – ofwel het Poppentheater – worden kinderverhalen en klassieke sprookjes opgevoerd met poppen. Het theater zelf is in prachtige Neobarok stijl gebouwd.

Pl. Teatralny 4, 50-051 Wroclaw

Wrocław Puppet Theatre (Wrocławski Teatr Lalek) in Wroclaw

Het Poppentheater in Wroclaw (foto via Visit Wrocław)

De kabouters van Wroclaw

Typisch voor Wroclaw zijn de kleine kabouters die je door de hele stad kunt vinden. Kabouters? Jazeker! In 2001 werd ter nagedachtenis aan verzetsbeweging Oranje Alternatief een bronzen kabouter als gedenkteken neergezet. Sindsdien zijn er honderden beeldjes door de stad verschenen, al dan niet legaal.

In het Pools heten ze ‘Wrocławskie krasnoludki’ en je kunt gerust een middag vullen met de jacht op deze bronzen kabouters.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door WROCLAW (@wroclaw_official) op

Hala Targowa

De bekendste markthal van Wroclaw is de Hala Targowa, die tussen 1905-1908 werd gebouwd en voor die tijd bijzonder modern was. Ook nu is de Hala Targowa een fijne plek om een betaalbare lunch of diner bij elkaar te verzamelen.

Verspreid over twee verdiepingen zijn bijna 200 winkels en kraampjes te vinden. Slenter langs de kraampjes met vers fruit en brood, koop zeker wat Poolse pierogi en sluit je maal af met typisch Poolse chocolade.

Hala Targowa, Piaskowa 15, Wrocław

Hala Targowa - de markthal in Wroclaw

Nog zo’n kleurrijke bezienswaardigheid in Wroclaw is de Neon Side Gallery. Op de plek waar voorheen een neonverlichting-fabrikant zat, vind je tegenwoordig zo’n 30 neon reclames van bedrijven, bars en bioscopen. Veel daarvan bestaan tegenwoordig niet eens meer.

Ruska 46c, 50-079 Wroclaw

Neon Side Gallery in Wroclaw (via Visit Wroclaw)

Neon Side Gallery in Wroclaw (via Visit Wroclaw)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door WROCLAW (@wroclaw_official) op

Een bezoek aan Wroclaw staat dus garant voor een paar dagen cultuur snuiven tijdens een heerlijk weekendje weg. Zoek hier een hotel in Wroclaw.

Maak een culturele stedentrip Wroclaw

Ook overtuigd van een stedentrip Wroclaw? Vanaf 6 mei 2019 vliegt KLM dagelijks in 1 uur en 45 minuten naar Wroclaw, Polen.

Tickets koop je vanaf €89,- retour (exclusief €10 boekingskosten); te boeken via de website van KLM.

Ben jij al eens in Wroclaw geweest?

Spon /adv / lees mijn disclaimer voor meer informatie

2 reacties
  1. Dat ziet er echt heel leuk uit om een keer heen te gaan! Wat zou de beste reistijd zijn volgens jou?

    1. Wroclaw heeft nogal koude winters en kan warme zomers hebben, waarbij wel flink wat regen kan vallen. Voor- en najaar zijn waarschijnlijk het meest ideaal qua weer, dus mei-juni en september-oktober :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen