Mooiste stadjes Toscane: dit wil je doen in San Gimignano

Dit wil je doen in San Gimignano: het middeleeuwse Manhattan

San Gimignano ligt in het hart van Toscane en is een van de meest pittoreske én populaire steden in het gebied. Dit wil je doen in San Gimignano!

Wat te doen in San Gimignano

San Gimignano is een middeleeuws ommuurd stadje nabij Siena, in het hart van Toscane. Het plaatsje ademt historie uit en is tegenwoordig een razend populaire toeristenbestemming. Niet vreemd want het behoort tot de mooiste steden in Toscane.

Middeleeuws Manhattan: het dorp met de 14 torens

Ooit werd de skyline van dit middeleeuwse Manhattan gevuld met 72 torens, gebouwd door nobele families die er hun veiligheid en rijkdom mee wilden waarborgen. En eerlijk is eerlijk, een staaltje machtsvertoon mee wilde tonen. De torenstrijd kwam pas ten einde toen door het stadsbestuur werd besloten dat geen enkele toren hoger mocht zijn dan die van de Palazzo Comunale.

Halverwege de veertiende eeuw kwam aan de voorspoed van het stadje een eind, toen de pest uitbrak en er veel inwoners stierven. Tegenwoordig zijn er nog 14 van deze torens te vinden in dit fotogenieke stadje, waar je je haast weer even in de Middeleeuwen waant.

Dit wil je doen in San Gimignano: het middeleeuwse ManhattanSan Gimignano zit vol pittoreske straatjes en doorkijkjes

Ik sliep er ooit twee nachten tijdens een Italiaanse vakantie en liep tussen talloze Italianen, op vakantie waren in eigen land. Ik werd betoverd door de rustieke straatjes, rende heen en weer tussen twee toeristenloketten om op de valreep een bed te bemachtigen en genoot van de stilte van de stad toen de eindeloze mensenmassa de poorten weer achter zich had gelaten.

Met een pizza zittend op de stadsmuur terwijl de zon ondergaat. Wakker worden in een heiige stad met een eindeloos concert van de kerktorens op een vroege ochtend. San Gimignano is een stad waar je je kunt onderdompelen in het Italiaanse leven.

Dit wil je doen in San Gimignano

Ga jij binnenkort naar Toscane en ben je van plan dit pittoreske Italiaanse stadje ook te bezoeken? Dit wil je doen in San Gimignano, mijn persoonlijke tips!

Draai 360° rond op Piazza della Cisterna

Het Piazza della Cisterna vormt het hart van San Gimignano, omringd door prachtige gebouwen en torens uit de Middeleeuwen. Aan de noordzijde vind je het Palazzo dei Cortesi, Case dei Cattani en de Torre del Diavolo; aan de westzijde staan de Ardinghelli torens (gebouwd in de 13e eeuw) en het Palazzo Pellaro. Ook staan hier nog Casa Razzi, Casa Salvestrini en het Palazzo Tortoli, stuk voor stuk stammend uit de 14e eeuw.

Een van de overgebleven torens in San Gimignano

Voor wat lugubere actie kun je hier het Museo della Tortura (Via San Giovanni, 125, www.torturemuseum.it/en) bezoeken. Dit Martelmuseum geeft een heftige inkijk in de martelpraktijken van vroeger.

Beklim een van de torens

Niet te missen tijdens je bezoek aan San Gimignano zijn natuurlijk de torens. De hoogste toren van San Gimignano is de Torre Grossa aan het Piazza del Duomo en is toegankelijk voor bezoekers.

De Torre Grossa is 54 meter hoog en telt 218 treden naar de top. De trap is goed beloopbaar, al is het laatste stukje naar de top een steile ladder. Eenmaal boven word je getrakteerd op een fantastisch uitzicht over de stad en de omgeving.

Mooiste stadjes Toscane: dit wil je doen in San Gimignano

De prijs van een kaartje is 9 euro en geeft toegang tot alle musea in de stad, inclusief een bezoek aan onder meer de Pinacoteca, waar je een collectie van religieuze schilderijen kunt bekijken (foto via Unsplash)

Picknick met kaas, aardbeien en wijn net buiten de muren

Koop verse kaas, aardbeien, brood en een fles wijn bij een van de lokale winkeltjes en zoek net buiten de stad een rustig(er) plekje in de zon op. Gegarandeerd lekker lunchen en ultiem genieten!

Verse aardbeien en Italiaanse wijn bij San Gimignano

Bekijk de fresco’s in de Collegiata Santa Maria Assunta

De Collegiata Santa Maria Assunta is een kapittelkerk uit de 12e eeuwse kerk. De kerk is vooral bekend vanwege de enorme verscheidenheid aan godsdienstige fresco’s die zowel scenes uit het Oude als Nieuwe Testament laten zien. Met behulp van een audiogids kun je meer horen over de schilderingen.

Bekijk de fresco’s in de Collegiata Santa Maria AssuntaCollegiata Santa Maria Assunta in San Gimignano

Eén van twee ingangen van de Collegiata Santa Maria Assunta in San Gimignano

Eet echt Italiaanse gelato

Geen ijs eten wanneer je in Italië bent, kan natuurlijk niet! In San Gimignano vind je de prijswinnende Gelateria Dondoli, die met zijn heerlijke ijs . Je vindt de gelateria aan het Piazza della Cisterna. Hou wel rekening met een rij, want iedereen wil natuurlijk ijs van een wereldkampioen.

Overnacht in een van de torens

Wat is er nu leuker dan slapen in een van die zo kenmerkende torens in San Gimignano? Hoewel

Slaap bijvoorbeeld in appartement La Torre Useppi, in een 12-eeuwse toren met uitzicht op het Piazza Duomo en op loopafstand van de Collegiata-kathedraal, het Podesta-paleis en het stadhuis.

Overnacht in Casa Torre Margherita in San Gimignano (foto via Booking)

Toch liever een B&B? Kies dan voor Casa Torre Margherita, waar je kunt overnachten in stijlvol ingerichte kamers in een gerenoveerd historisch gebouw uit de 13e eeuw, in het hart van San Gimignano.

Het immer populaire Hotel Leon Bianco ligt aan het Piazza della Cisterna, één van de centrale pleinen van San Gimignano. Het is gevestigd in een gebouw uit de 11e eeuw en kamers hebben nog originele elementen zoals houten balkenplafonds.8888

Boek hier je hotel in San Gimignano >>

Reistips voor San Gimignano

San Gimignano is prima bereikbaar met de auto en openbaar vervoer.

Reis je met (huur)auto naar San Gimignano?
Er zijn diverse (betaalde) parkeerplaatsen rond de stad. P1 Giubileo is de grootste en goedkoopste parkeerplaats (€1,50 per uur tot een maximum van €6 per dag). Via deze website kun je bekijken waar er plek is.

Reis je met de trein naar San Gimignano?
Het stadje heeft geen eigen treinstation: je pakt de trein naar Poggibonsi, van daaruit is het ongeveer een kwartiertje met de bus naar San Gimignano.

Beste reistijd - Wat zij zegt

Beste reistijd voor San Gimignano

Ben je niet per se gebonden aan de zomervakantie? Dan raad ik je aan om buiten het hoogseizoen (van juni tot september) naar San Gimignano te komen. “Today, not even the plague would deter the swarms of summer day trippers”, aldus Lonely Planet. Het is één van de meest populaire bestemmingen in Toscane, dus dan kans is groot dat je dan over hoofden kunt lopen.

Bezoek tijdens hoogseizoen: ga in de namiddag

Als je toch in het hoogseizoen naar San Gimignano komt, plan je bezoek dan in de namiddag, als de meeste de meeste toerbussen weg zijn. Of beter nog: overnacht in het stadje, zodat je de avond en ochtend hebt om de stad met beduidend minder publiek te bekijken.

Ben jij al eens in San Gimignano geweest?

Dit wil je wellicht ook lezen