Hotspots in Manchester: Genoeg culinaire opties bij Manchester's Corn Exchange

23 bijzondere stedentrips in 2023

Ben jij op zoek naar leuke stedentrip-bestemmingen voor 2023? Ik tip 23 bijzondere stedentrips in Europa. Laat je inspireren en maak een toffe citytrip in 2023!

Op citytrip in 2023?

Heb jij al leuke reisplannen voor dit jaar? Of kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor een weekendje weg of originele stedentrip in Europa? Er is genoeg te ontdekken in tal van leuke steden in Europa, of je nu zin hebt in een citytrip gericht op cultuur, lekker eten of stad en strand wil combineren. Laat mij je inspireren met deze 23 bijzondere stedentrip-bestemmingen en maak de tofste stedentrips in 2023!

23 bijzondere stedentrips in 2023

1. Manchester in Engeland

Manchester staat bij de meeste mensen vooral bekend als industriële voetbalstad maar heeft veel meer te bieden! Ik bezocht de stad zelf al eens en ook Lonely Planet ziet de charmes en tipt Manchester als enige Engelse stad in in hun Best in Travel 2023 lijst.

Reden te meer om deze noordelijke stad beter leren kennen dit jaar. De stad onderging veel ontwikkelingen de aflopen decennia. Zo werd de vroegere Corn Exchange omgebouwd tot hippe verzamelplek van restaurants en terrasjes. Een prima plek om te genieten van de vele internationale keukens die Engeland inmiddels telt.

⇒ Zoek vliegtickets naar Manchester (vanaf €81,-)*

Doen in Manchester: hotspots & street artStedentrips in 2023: Manchester is Best in Travel 2023

Genieten van een zomerse middag in de Piccadilly Gardens in Manchester (foto’s ©watzijzegtcom)

Met een Skyliner street art tour door Manchester’s Northern Quarter maak je kennis met een van de leukste wijken van de stad. Vanuit Manchester maak je ook gemakkelijk een uitstapje naar Liverpool.

2. Belfast in Noord-Ierland

Het Noord-Ierse Belfast heeft de laatste decennia flinke veranderingen ondergaan. Het roerige verleden is nog steeds zichtbaar in het dagelijks leven. Tegelijkertijd is de stad de laatste 20 jaar ontwikkeld tot een moderne stad met oog op de toekomst. Nu vind je er hippe pubs, geweldig eten en indrukwekkende bezienswaardigheden. Laat je verrassen tijdens een citytrip Belfast!

Vliegtickets naar Belfast (vanaf €146)*

Belfast // Citytrip inspiratie voor een stedentrip IerlandBezoek Belfast in 2023

Bezoek Belfast in 2023 

3. Cardiff in Engeland

Cardiff is sinds 1955 de hoofdstad van Wales en daarmee de jongste hoofdstad van Europa. Het compacte stadscentrum is gemakkelijk te voet en per fiets te verkennen. Modern en historie leven hier naast elkaar en zorgen voor een paar interessante dagen op pad.

Het oude industriële havengebied Cardiff Bay is in de afgelopen jaren omgetoverd tot hip en bruisend waterfront. Ook vind je hier leuke bars en restaurants waar je gezellig met vrienden kunt eten (of borrelen) aan het water.

Vliegtickets naar Cardiff (vanaf EUR 196)*

Maak een stedentrip Cardiff en bezoek Cardiff Bay

Maak een stedentrip Cardiff en bezoek Cardiff Bay (foto via Visit Cardiff)

4. Veszprém in Hongarije (Culturele Hoofdstad van 2023)

Het Hongaarse Veszprém is de Culturele Hoofdstad van Europa in 2023. De geschiedenis van Veszprém gaat terug tot de eerste Hongaarse koning. De rijke geschiedenis is overal in de stad terug te vinden, in smalle straatjes, middeleeuwse bouwwerken en historische gebouwen als de eerste Hongaarse kathedraal, de historische brandtoren en een van de eerste stenen kastelen van het land.

Tijdens de zomermaanden vinden er geregeld muziekfestivals plaats. Veszprém is dan ook de perfecte bestemming voor iedereen die op zoek is naar een culturele beleving en bijzondere stedentrip in 2023.

5. Boekarest in Roemenië

De Roemeense hoofdstad Boekarest is inmiddels een hippe bestemming voor een bijzondere stedentrip. Historische en kunstmusea, tal van leuke hotspots en art deco gebouwen vormen een prima uitgangspunt voor een paar dagen Boekarest.

Vliegtickets naar Boekarest (v.a.€157)*

Stedentrips in 2023: bezoek Boekarest in Roemenie

6. Glasgow in Schotland

Glasgow is een stad van cultuur, muziek en design. De grootste stad van Schotland – in het Schots-Gaelisch ook wel Glaschu genoemd – heeft bijzonder fotogenieke charmes en is een verrassend goede bestemming voor een citytrip.

In 1990 wordt Glasgow als eerste niet-hoofdstad uitgeroepen tot Culturele hoofdstad van Europa. Bijna 10 jaar later volgt de benoeming tot Britse Stad van Architectuur en Design. Anno 2023 is Glasgow dé bestemming voor cultuurfans en kunstliefhebbers.

Vliegtickets naar Glasgow (vanaf EUR 81)*

Wat te doen in Glasgow: van cultuur snuiven tot street art spotten

7. Aarhus in Denemarken

Festivals, tall ship races en viking markten, in Aarhus is elke zomer weer genoeg te doen. Deze Deense havenstad aan de noordoostkust van Jutland is minstens net zo leuk als grote concurrent Kopenhagen.

De stad zit leuke bezienswaardigheden, idyllische straatjes en food hallen en werd in 2017 nog uitgeroepen tot Europese Hoofdstad van Cultuur.

Gezellig aan de waterkant van Åboulevarden in Aarhus Mollestien: het mooiste straatje van Aarhus

Møllestien is het meest fotogenieke straatje in Aarhus (foto’s ©watzijzegt.com)

8. Malmö in Zweden

Malmö is de derde grootste stad van Zweden en dankzij de Scandinavisch dramaserie The Bridge steeds populairder als bestemming. Het hart van Malmö is een gezellige en knusse plek met barretjes en restaurantjes. Hier ontmoeten de inwoners van Malmö elkaar hier voor een date of een traditionele fika, een Zweeds koffiemomentje.

De wijk Lilla Torg is het startpunt van een avondje uit, waar de bekende nachtclubs op steenworp afstand liggen. Sla tijdens je verblijf dan ook de Öresundbrug niet over (of combineer je stedentrip met een bezoek aan Kopenhagen).

Zoek hier vliegtickets naar bestemmingen in Zweden*

Citytrips 2023: Bezoek Malmo in Zweden (foto via Unsplash)
Citytrips 2023: Bezoek Malmo in Zweden (foto via Unsplash)

Citytrips 2023: Bezoek Malmo in Zweden

9. Keulen in Duitsland

Het Duitse Keulen staat vooral bekend om de historische binnenstad waar de Dom van Keulen de skyline domineert. Deze levendige stad aan de Rijn heeft veel meer te bieden.

Zo biedt Keulen talloze bezienswaardigheden en evenementen op cultureel vlak, zorgt de universiteit voor levendigheid in de stad en kun je er uitstekend winkelen. Ook zijn er tal van festivals in Keulen in het omliggende het Ruhrgebied.

Bezoek Keulen in 2023

De Dom van Keulen is een gotische kathedraal in het centrum van de Duitse stad Keulen ©watzijzegt.com

10. Hannover in Duitsland

Eén van de grootste steden van Duitsland én een die meestal voorbij wordt geraasd. Zonde, want Hannover heeft meer dan genoeg te bieden voor een leuke stedentrip.

Volg dan de Rode Draad door Hannover en loop langs 36 bezienswaardigheden in de binnenstad. Spot street art in de wijk Linden, bezoek een van de vele musea (vaak gratis op vrijdag!) of ga lekker winkelen in het centrum en strijk neer op een terras bij een van de vele restaurants na afloop.

Lees meer en ontdek wat te zien en doen in Hannover

Stedentrips 2023: Ontdek street art naar Bumke in Hannover

Stedentrips 2023: Ontdek street art naar Bumke in Hannover ©watzijzegt.com

Op stedentrip in 2023? Laat je inspireren!

11. Straatsburg in Frankrijk

De kleurrijke stad Straatsburg (of Strasbourg) ligt aan de Rijn in het noordoosten van Frankrijk, vlakbij de Duitse grens. Deze multiculturele bestemming is een mengelmoes van historische gebouwen, idylische oude huizen en moderne architectuur (zoals het Europese Parlement).

Net als in veel Franse steden kun je ook hier heerlijk kunt eten en drinken. Zin in een extra uitstapje? Verken dan ook de Elzas Wijnroute, die langs Straatsburg loopt.

Bezoek Straatsburg in 2023 (foto via Unsplash)

12. Basel in Zwitserland

Wie wat meer te besteden heeft kan zich in Basel goed vermaken. Deze toegangspoort tot Zwitserland heeft als levendige universiteitsstad genoeg activiteiten en bezienswaardigheden. Hier vind je onder meer toonaangevende (kunst)musea en beurzen.

Stedentrip Basel: Een vluchtige romance met zomers Basel

Zomers Basel: daar wil je heen!

Bijzondere stedentrips in 2023: breng een bezoek aan Basel (foto ©watzijzegtcom)

De Rijn loopt dwars door de stad en heeft het hele jaar door wel iets te bieden. ‘s Zomers laat je je hier afdrijven met de stroming, of drink je verfrissende drankjes bij een van de buvettes op de kades. In de winter bezoek je de kerstmarkten op de Barfüsserplatz en de Münsterplatz.

13. Cagliari in Sardinië (Italië)

Cagliari is de regionale hoofdstad van Sardinië. Het Italiaanse eiland heeft een duidelijke eigen sfeer, die terug te vinden is in alle aspecten van het dagelijkse leven. Het is de ideale bestemming waar je stad en strand combineert en tijdens je trip heerlijk kunt genieten van lokale cultuur en lekkernijen.

Vliegtickets naar Cagliari (v.a. €212)*

Stedentrip Cagliari

Maak een stedentrip naar kleurrijk Cagliari (foto via Shutterstock)

14. Locorotondo in Italië

Eén van de mooiste en meest fotogenieke Italiaanse steden vind je in Puglia: Locorotondo staat onder meer bekend om haar fotogenieke historisch centrum en typische witte huizen. Ik vond het er prachtig!

Fotogenieke straten in Puglia: neem dit straatje in Locorotondo

Fotogenieke straten in Puglia: neem dit straatje in Locorotondo ©watzijzegt.com

15. San Gimignano in Italië

San Gimignano ligt in het hart van Toscane en is een van de meest pittoreske én populaire steden in het gebied. De historische torenstad San Gimignano is een echte toeristentrekker en wil je het liefst buiten het hoogseizoen bezoeken, om zo het echte lokale leven te ontdekken. Dan is het ook volop genieten van wijn, kaas en ijs!

Lees hier meer over wat te zien en doen in San Gimignano

Collegiata Santa Maria Assunta in San Gimignano Mooiste stadjes Toscane: dit wil je doen in San Gimignano

16. Madrid in Spanje

Spaanse hoofdstad Madrid is groot en chaotisch, divers en authentiek, met een rauw randje en kenmerkend straatleven. Geen overweldigende bezienswaardigheden van de hand van Gaudí, maar verborgen pleintjes en terrassen vol Madrilenen. Perfect om echt even op te gaan in het lokale leven.

Maak je een stedentrip naar Madrid en heb je een dagje over? Overweeg dan een dagtrip naar Toledo! Van Madrid naar Toledo is namelijk maar een half uurtje met de trein en deze historische stad is ook een bezoek waard.

Vliegtickets naar Madrid* (vanaf €59,-)

Wat te doen in Madrid (+dit kun je gratis doen in Madrid)Madrid is rauw en heerlijk voor een stedentrip 

17. Bilbao in Spanje

Zin om eens een andere kant van Spanje te ontdekken? Bilbao is de grootste stad van de Spaanse autonome regio Baskenland, en de hoofdstad van de provincie Biskaje. Hier vind je tal van bezienswaardigheden, een Guggenheim museum, strand in de buurt en natuurlijk de heerlijke lokale keuken. Reden genoeg om het Spaanse Bilbao een paar dagen te bezoeken.

Vliegtickets naar Bilbao* (vanaf €82,-)

Bijzondere steden in Noord-Spanje: Bezoek Bilbao

Bezoek Bilboa in Spanje dit jaar

Stedentrips in Nederland en België in 2023

Laat jij je ook graag verrassen tijdens een weekendje weg in eigen land? Waar steden als Amsterdam en Maastricht al jaren bekende trekpleisters zijn, kun je nog veel meer bijzondere stedentrips in eigen land maken. En ook in België vind je genoeg bestemmingen voor een leuke stedentrip.

18. Groningen in Nederland

Goede restaurants, een knus historisch centrum, fotogenieke straatjes en internationele festivals als Eurosonic Noorderslag maken van Groningen een toffe bestemming voor een weekendje weg! Wandel door knusse straatjes, kijk omhoog vanaf de Grote Markt, bezoek het Groninger museum en vul de lekkere trek bij een van de vele eetcafés en restaurants.

Citytrips 2023: weekendje weg Groningen

19. Deventer in Nederland

Deze Hanzestad is een van de oudste steden van Nederland en heeft meer dan genoeg te bieden voor een leuke stedentrip. Van een prachtige oude binnenstad tot heerlijk dineren op sterrenniveau. Ontdek de leukste winkelstraatjes en hotspots tijdens een weekendje weg in aan de IJssel.

Wat te doen in Deventer, Hanzestad aan de IJssel Wat te doen in Deventer, Hanzestad aan de IJssel

Ontdek de knusse straten van Deventer tijdens een stedentrip dit jaar (Foto’s ©watzijzegtcom)

20. Rotterdam in Nederland

Maasstad Rotterdam is ruim, rauw en uniek. De stad is altijd in ontwikkeling, waardoor je altijd nieuwe dingen zal ontdekken. Ga in 2023 dan ook vooral een weekendje weg in Rotterdam! Naast moderne hoogstandjes en kunstzinnige musea, zijn er ook toffe hotspots en hotels voor een bijzonder overnachting.

Stedentrips in 2023: Markthal in Rotterdam Zo heb je een heerlijk weekend in Rotterdam deze zomer

Stedentrips in 2023: ga op ontdekking in Rotterdam 

21. Brussel in België

Hoog op mijn lijstje staat een citytrip naar Brussel. Natuurlijk denk ik dan aan beroemde bezienswaardigheden als Manneke Pis en het Atomium. Maar er is veel meer te doen in de Belgische hoofdstad, die ook een belangrijke rol speelt in de Europese Unie.

Zoals de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen en uitzichtpunt Mont des Arts, ofwel de kunstberg, de bijzondere huizen van architect Victor Horta en de Brusselse striproute. Proef ook vooral de Brusselse chocolade. Brussel is dus meer dan de moeite waard voor een leuke stedentrip in 2023.

Bekijk hier de leukste activiteiten in Brussel* >>

Stedentrip naar België: bezoek Brussel (foto via Unsplash)

Stedentrip naar België: Brussel behoort tot de leukste steden in België 

22. Kortrijk in België

Kortrijk, of Courtrai, mag dan wel een van de oudste steden van België, maar dat is aan de sfeer in de stad niet te merken! In oude gebouwen zitten jonge tentjes, deze stad is hot, hip en happening. Van mooie boekenwinkels tot een historisch centrum, begijnhofjes en winkelwandelgebied: het is allemaal te vinden in Kortrijk.

Hip, hot en happening in Kortrijk, Belgie

23. Mechelen in België

Mechelen ligt in het hart van Vlaanderen, op slechts 25 kilometer van Antwerpen, Brussel en Leuven en zo’n 75 kilometer van Gent. Beklim de 538 treden van de Sint-Romboutstoren voor een geweldig panorama-uitzicht over Mechelen en omgeving. Keer terug naar vervlogen tijden in de begijnhofjes en drink heerlijk door vrouwen gebrouwen biertjes in deze Vlaamse stad.

De Grote Markt in MechelenStedentrip Mechelen: Beklim de Romboutstoren voor een geweldig uitzicht vanaf de Skywalk

Ontdek het gezellige Mechelen tijdens een stedentrip (foto’s ©watzijzegtcom)

Bewaar deze bijzondere stedentrips in 2023 op Pinterest

23 bijzondere stedentrips in 2023

Heb jij al citytrips in 2023 op de kalender staan? En welke van deze steden heb je al bezocht?

Dit wil je wellicht ook lezen