5 Bekendste bezienswaardigheden in Florence

5 Bekendste bezienswaardigheden in Florence

Renaissancestad Florence is één van de parels van Italië. Er zijn weinig steden die zo zijn doordrenkt met historische meesterwerken, paleizen en architectonische hoogstandjes. Dit zijn vijf van de bekendste bezienswaardigheden in Florence.

5x Bekendste bezienswaardigheden in Florence

Firenze, zoals de Italianen zeggen, is misschien wel de beroemdste kunststad ter wereld. Sinds de Renaissance is er nauwelijks iets veranderd en als toerist wandel je door dezelfde smalle, geplaveide straatjes als de bekende De’ Medici familie ooit deed.

Florence ligt aan de oevers van rivier Arno en is een van de mooiste steden van Toscane. De Toscaanse hoofdstad trekt jaarlijks miljoenen toeristen aan en dat is niet voor niets.

Deze bezienswaardigheden in Florence wil je niet missen

De stad staat bomvol historische parels en prachtige bezienswaardigheden; het hele stadscentrum is tegenwoordig zelfs Unesco-werelderfgoed. Ook kun je er bij uitstek genieten van de Italiaanse keuken, een van de beste van de wereld.

Ga je zelf op pad in Florence? Dit zijn 5 van de bekendste bezienswaardigheden in Florence!

1. Duomo

Piazza del Duomo, 50122 Firenze

Dé bekendste bezienswaardigheid in Florence is toch wel de Cattedrale di Santa Maria del Fiore, beter bekend als de Duomo. De indrukwekkende kathedrale basiliek is zonder twijfel één van de grootste trekpleisters van Florence.

De Duomo staat midden in het historische centrum van Florence, tegenover het Baptisterium, en was ooit de grootste van Europa.

5 Bekendste bezienswaardigheden in Florence

Vooral herkenbaar aan de roodbruine koepel is de Duomo een bezienswaardigheid die je niet mag missen. De start van de bouw begon in 1296 en werd uiteindelijk pas voltooid in 1472. De nu zo herkenbare buitenkant van wit, groen en rood marmer werd pas eind 19e eeuw toegevoegd, net als de gigantische toegangsdeuren.

Dé bekendste bezienswaardigheid in Florence is toch wel de Cattedrale di Santa Maria del Fiore, beter bekend als de DuomoNatasja voor de bekende Duomo in Florence (2008)

Toen de rijen voor de Duomo nog wat minder lang waren, in 2008

2. Palazzo degli Uffizi

Piazzale degli Uffizi, 6, 50122 Firenze

Palazzo degli Uffizi is een paleis in Florence, en was ooit bedoeld om kantoren (uffizi in oud-Italiaans) van De’ Medici te kunnen huisvesten. Tegenwoordig vind je hier één van de oudste en belangrijkste kunstmusea ter wereld: het Galleria degli Uffizi.

Het paleis is gelegen naast het Palazzo Vecchio en was lange tijd in het bezit van de bekende, welgestelde De’ Medici familie. Vanaf eind zestiende eeuw gebruikten ze het gebouw als depot voor hun enorme kunstverzameling. Schilderijen, beelden, juwelen en tal van relikwieën werden er opgeslagen.

De uitgebreide collectie werd na het overlijden van de laatst overlevende De’ Medici nagelaten aan de stad Florence, op voorwaarde dat de kunstcollectie de stad nooit voorgoed zouden verlaten.

Palazzo degli Uffizi is een paleis in Florence en huist een van de oudste kunstmusea ter wereld

Palazzo degli Uffizi in Florence

Wil je het museum bezoeken, kun je het beste vooraf online kaartjes reserveren en een lijstje maken van wat je echt wil zien. Met een oppervlakte van zo’n dertienduizend vierkante meter en duizenden meesterwerken van bekende Italiaanse kunstenaars als Botticelli, Da Vinci, en Michelangelo is het onmogelijk alles in één keer te kunnen bekijken.

3. Ponte Vecchio

Ponte Vecchio, 50125 Firenze

De Ponte Vecchio (in het Italiaans betekent het simpelweg ‘oude brug’) is misschien wel de beroemdste brug van Italië. De brug over de Arno stamt uit de Middeleeuwen en is vooral bekend door de winkeltjes die zich op de brug bevinden.

Ponte Vecchio is een van de bekendste bezienswaardigheden in Florence (via Unsplash)

Over de brug loopt ook een deel van de Corridoio Vasariano. Deze gang is ongeveer één kilometer lang en werd in opdracht van Cosimo I de’ Medici, de eerste groothertog van Toscane, gebouwd door Giorgio Vasari.

Doel van de brug: dat leden van De’ Medici familie van en naar hun paleizen Palazzo Vecchio en Palazzo Pitti konden gaan zonder zich onder het volk te hoeven begeven.

Tegenwoordig is het vooral ‘het toeristische volk’ dat zich over de brug begeeft en is het zeker tijdens het hoogseizoen een drukte van belang.

4. Mercato Centrale di San Lorenzo

Piazza del Mercato Centrale, Via dell’Ariento, 50123 Firenze 

In het hart van de wijk San Lorenzo staat Mercato Centrale di San Lorenzo. Deze overdekte markthal is al sinds 1874 een verzamelplek voor iedereen die van lekker eten houdt. In deze centrale markthal doen veel Florentijnen hun dagelijkse inkopen en vind je het beste dat Toscane op culinair vlak te bieden heeft.

Mercato Centrale di San Lorenzo in Florence (foto editorial via Shutterstock)

Typisch lokale lekkernijen in de Mercato Centrale di San Lorenzo (Foto door Stefano Masotti / Shutterstock.com)

Salami, Pecorino, olijfolie en natuurlijk de lekkerste lokale wijnen. Bij de talloze kramen kun je je lekkere trek stillen, met een heerlijk traditioneel belegd broodje. Heb je toch liever een pizza? Dat kan natuurlijk ook!

5. Palazzo Vecchio

Piazza della Signoria, 50122 Firenze

Het stadhuis van Florence huist is een heus paleis. Palazzo Vecchio werd in de dertiende eeuw gebouwd om het republikeinse bestuur van de stad te huisvesten. Eeuwen later doet het nog steeds precies waarvoor het ooit is gebouwd. In de loop der jaren kwamen er steeds meer aanbouwen en binnenplaatsen bij, waardoor het huidige paleis een doolhof van ruimtes en gangen is en je verschillende bouwstijlen ziet.

Ook huist er tegenwoordig een museum, met als een van de belangrijkste stukken het dodenmasker van Dante, dat in Dan Brown’s bestseller “Inferno” een belangrijke rol speelde.

Palazzo Vecchio in Florence

De 95 meter hoge toren van Palazzo Vecchio is een herkenbare trekpleister in Florence

5 Bekendste bezienswaardigheden in Florence

De bekendste bezienswaardigheden in Florence zelf bekijken?

Vind voordelige vliegtickets naar Florence met KLM of vlieg op een andere bestemming in Italië. Of boek hier je stedentrip Florence met Stedentrips.nl.

Heb jij deze beroemde bezienswaardigheden in Florence zelf al gezien?

4 reacties
  1. Ik ben eens twee dagen naar Florence geweest (we waren op vakantie in Pisa). Wil heel graag een keer terug naar deze mooie stad, want heb nog lang niet alles gezien.

    Liefs,
    Marloes

  2. Prachtige foto’s.
    Lijkt me zo leuk om er een keer naar toe te gaan op holiday…

    Xoxo

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen