Stedentrip Cagliari

Citytrip Cagliari Sardinië: een citytrip die al je zintuigen prikkelt

Op zoek naar een citytrip bestemming die al je zintuigen laat prikkelen? Het Italiaanse Cagliari op Sardinië is zo’n bestemming, waar je stad & strand, cultuur & lokale cuisine perfect kunt combineren!

Prikkel je zintuigen tijdens een citytrip Cagliari op Sardinië

Dankzij haar centrale ligging in de Middellandse Zee is Sardinië al eeuwenlang een stopplaats voor zeevaarders, van de Feniciërs van vroeger tot de luxe cruiseschepen van vandaag. Het gevarieerde erfgoed van eeuwenlange invasies en invloeden in de steden, prachtige stranden en azuurblauwe zee maken van Sardinië vandaag de dag een populaire vakantiebestemming.

Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM in slechts 2,5 uur rechtstreeks van Schiphol naar Cagliari. Cagliari is de regionale hoofdstad van Sardinië en de meest Italiaanse stad van het eiland. Niet vreemd, denk je wellicht, Sardinië ís Italiaans. Toch heeft het eiland een duidelijke eigen sfeer, die terug te vinden is in alle aspecten van het dagelijkse leven. Zo kent Sardinië naast Italiaans een eigen taal, die veel mensen nog steeds thuis en onder vrienden spreken.

Eten & drinken in Cagliari

Eerlijk is eerlijk: ik ben iemand die alleen al voor de Italiaanse wijnen en gerechten naar het land afreist. Hallo pasta’s en pizza’s, hallo heerlijke wijn! Voor al deze lekkernijen ben je op Sardinië op de perfecte plek.

Hoewel invloeden van het vasteland van Italië terug te vinden zijn op de menukaart, heeft Sardinië ook eigen smaken en gerechten. Aan de kust eet je heerlijke vis, schaal- en schelpdieren. Kreeft, octopussalades, vissoep… elke stad heeft een eigen lokale specialiteit.

Lokale kazen in Cagliari

Pecorino is een bekende kaas die gemaakt wordt op Sardinië (foto via Shutterstock)

Sardinië staat bekend om pecorino romano, een harde Italiaanse schapenkaas met typische zoute smaak, en pecorino lucano, een zachte, meer zoetige schapenkaas.

Typische gerechten van Sardinië

De echte specialiteiten van Sardinië komen vooral diep uit het binnenland. Nog altijd heeft gegrild en geroosterd vlees een vaste plek op de menukaart. Vers klaargemaakt speenvarken, porceddu, is het hoogtepunt van elk dorpsfeest.

Pane carasau, ofwel dunne, platte, bijna doorschijnende broden – vroeger standaard rantsoen voor herders die maanden de bergen introkken – wordt nog steeds bij elke maaltijd geserveerd.

Bekende Sardijnse wijnen zijn Cannonau, Monica, Nuragus di Cagliari en Vermentino di Gallura. Sla ook de Sardijnse mirtelikeur il mirto niet over; vooral de rode variant wordt vaak als digestief geschonken.

Genieten van la dolce vita in Cagliari (foto ©RomanBabakin)

Genieten van la dolce vita in Olbia (foto ©RomanBabakin)

Wat te doen in Cagliari

Het oude stadscentrum van Cagliari, ook bekend als Castello, bevindt zich binnen oude stadsmuren en is gebouwd tegen de hellingen van een heuvel, met uitzicht over zee. Binnen deze stadsmuren vind je pittoreske straten met prachtig statige huizen, stadstorens, eeuwenoude kerken en elegante palazzi.

Wat te doen in Cagliari (via Unsplash)

Bezoek de Duomo di Cagliari

Piazza Palazzo, 09124 Cagliari 

Al in de dertiende eeuw werd begonnen met de bouw van de kathedraal aan de Piazza Palazzo. De typische romaanse en barokke stijl is vanaf verschillende kanten te bewonderen. Binnen zijn diverse kunstwerken te bewonderen, zoals een drieluik van paus Clement VII en het mausoleum van Martin I.

Prikkel je zintuigen tijdens een Cagliari Citytrip

Langs het water in Cagliari (foto ©alxpin)

De brede Via Roma loopt langs de drukke haven, waar grote cruiseschepen aanmeren en toeristen uitladen in het hart van de stad. Hier is het ook heerlijk zitten en kijken naar wat er allemaal op straat en op het water gebeurt.

Bezoek de Mercato di San Benedetto

Via Francesco Cocco Ortu 50, Cagliari

Wil je echt een indruk van het lokale leven krijgen, sta je vroeg op en ga je naar de Mercato di San Benedetto! Kazen, pasta, vis en zeevruchten zijn de belangrijkste ingrediënten op deze overdekte markt, samen met seizoensgebonden lokale producten. De plek om in te slaan voor een dagje uit of thuis (pasta is echt een ideaal souvenir als je het mij vraagt)! De markt is open van zeven uur ‘s ochtends tot twee uur ‘s middags.

Eten en drinken in Cagliari, Sardinie

Geen Italiaanse vakantie zonder gelato natuurlijk (foto via Shutterstock)

Beklim de Torre di San Pancrazio

De hoogste toren van Cagliari werd gebouwd tijdens het begin van de veertiende eeuw als uitkijktoren en is nog altijd het symbool van de stad. Je bereikt de ‘Torre di San Pancrazio’ via de stadspoort Cristina en San Pancrazio, net als de ‘Torre dell’Elefante’. Geniet hier van een geweldig uitzicht over Cagliari, de haven en de Golf van Cagliari.

Ga ondergronds aan de Vittorio Veneto

De ondergrondse grotten aan de Via Vittorio Veneto stammen nog uit de Romeinse tijd. De ruimtes werden gebruikt om te schuilen tijdens de oorlog en om water in op te slaan.

Stranden van Sardinië

Even ontsnappen aan het stadse leven? Sardinië heeft bijna 1900 kilometer kustlijn en eindeloos veel prachtige stranden. Hier kun je stad en strand dus prima combineren. Met een huurauto kun je gemakkelijk naar de mooiste baaien en stranden komen.

Een paar stranden op uit te kiezen:

  • Baai van Calamosca: Deze baai biedt je vijftig tinten blauw en is een lust voor het oog.
  • Poetto: Dit zeven kilometer lange stadsstrand van Cagliari biedt je eindeloos wit strand en een azuurblauwe zee.
  • Campana – Het strand van Chia, is mooi, met een rustige zee en daardoor ideaal voor families.
  • Su Giudeu: Dit bijzondere strand ligt in een beschermd natuurgebied en heeft daardoor weinig voorzieningen voor bezoekers. Wat je er wel vindt, zijn talloze vogels die broeden in het gebied; met wat mazzel kun je hier zelfs flamingo’s spotten.
  • Villasimius: Het strand bij Villasimius – ten zuidoosten van Cagliari – lijkt zo uit exotische gebieden te komen. Naast het hoofdstrand zijn er twee kleine strandjes die je lopend door het water kunt bereiken.

Op Sardinie vind je prachtige stranden en azuurblauwe zee (foto ©guenterguni)

Op Sardinie vind je prachtige stranden en azuurblauwe zee (©guenterguni)Citytrip Cagliari Sardinië: een citytrip die al je zintuigen prikkelt

Reistips voor Cagliari

Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM in 2,5 uur rechtstreeks naar Cagliari. Op vliegveld Cagliari huur je makkelijk een auto waarmee je het hele eiland op eigen gelegenheid kunt ontdekken.
Geen huurauto?
Vanaf het vliegveld stap je gemakkelijk op de bus (gemiddeld elk half uur, reistijd 10 minuten) of de trein (gemiddeld elke 20 minuten, reistijd 5-7 minuten) naar Cagliari.

Ook zin gekregen om deze veelzijdige Italiaanse bestemming met eigen ogen te zien en te proeven? Boek dan nú je vlucht voor deze zomer of september/oktober!

Ben jij al eens in Cagliari geweest?

Spon /adv / lees mijn disclaimer voor meer informatie

3 reacties
  1. Ja, ik ben er geweest. Een erg leuke stad inderdaad. De familie van een ex woonde maar 25 km bij Cagliari vandaan. Die hebben we 2 zomers opgezocht en toen ook veel van het eiland gezien.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Bezoek Rome voor een culturele stedentrip

De fijnste stedentrips in februari

In februari op citytrip? Ontvlucht het winterse weer dit voorjaar met een stedentrip naar het zuiden of omarm de kou tijdens carnaval. Dit zijn de fijnste stedentrips in februari.