Geld besparen voor je volgende trip of bijzondere aanschaf: praktische tips

Geld besparen voor je volgende trip of aanschaf: praktische tips

Sparen voor een wereldreis, nieuwe bank of auto of een financiële buffer voor ‘later’. Jij hebt vast ook een mooi doel om voor te sparen. Hoe pak je dat nu het beste aan? Met deze praktische tips kun je makkelijk geld besparen voor je volgende trip of grote aanschaf!

Geld besparen voor je volgende trip of aanschaf: praktische tips

Er zijn genoeg redenen om geld apart te zetten: voor een buffer, om iets bijzonders te kunnen kopen of doen, of gewoon ‘voor later’. Sparen kan best lastig zijn: elke maand een bedrag opzij zetten is niet voor iedereen weg gelegd.

‘Later’ klinkt ook zo ver weg: ik heb zelf nog steeds regelmatig het gevoel dat ik dat wel regel ‘later als ik groot ben’ terwijl ik inmiddels dichter tegen de 40 dan de 30 aanzit. Toch ben ik de laatste jaren steeds bewuster bezig met sparen en besparen.

Wil jij ook geld sparen voor een mooie reis of bijzondere aanschaf? Met deze praktische tips kun je geld besparen en eerder je spaardoel halen!

Loop je abonnementen en verzekeringen na

Zelf ben ik er heel slecht in: elk jaar mijn verzekeringen en abonnementen onder de loep nemen om te zien of het ergens goedkoper kan. En dat terwijl je vaak flink kunt besparen door over te stappen op bijvoorbeeld een andere leverancier van gas of elektra of een sim-only abonnement abonnement te kiezen. Daarmee betaal je alleen voor het gebruik van een mobiel netwerk en hoef je geen duur nieuw toestel af te lossen; een keuze die je al snel een paar tientjes per maand scheelt.

Kritisch kijken naar je abonnementen en premies kan dus echt een flinke besparing opleveren, doen dus!

Bespaar op dagelijkse dingen

Elke dag even langs de supermarkt, koffie halen onderweg naar die afspraak of toch maar weer eens avondeten bestellen. Erg verleidelijk en dingen waar ik me ook geregeld ‘schuldig’ aan maak. Toch ben je daardoor al snel meer geld kwijt dan je denkt.

Want dagelijks langs de supermarkt levert waarschijnlijk ook meer producten op die je niet per se nodig hebt en die cappuccino voor onderweg kost je snel een euro of drie.

Geld besparen voor je volgende trip of bijzondere aanschaf: praktische tips

Een koffie en snack halen voor onderweg is lekker maar vaak niet goedkoop

Maak een weekplanning voor je maaltijden en probeer je wekelijke boodschappen zoveel mogelijk in één keer te halen. Investeer in een thermoskan en neem je koffie mee van huis. En die pizza omdat je geen zin hebt om te koken? Een verse pizza van de supermarkt kost je maar de helft en is net zo snel klaar!

Minder pinnen, meer cash

Het klinkt zo eenvoudig en toch gebeurt het steeds minder: betalen met contant geld omdat je alles met je pinpas betaalt. Dat maakt je uitgaven echter al snel een stuk minder inzichtelijk.

Wil je echt meer zicht op wat je uitgeeft? Pin een vast bedrag voor elke week of maand en zie daardoor in je portemonnee wat je nog over hebt om te besteden.

Shop in je eigen kledingkast (of maak van je kledingkast een shop)

Heb jij ook regelmatig het gevoel dat je niks hebt om aan te trekken, terwijl je voor een volle kledingkast staat? Je kast ligt waarschijnlijk vol met kleding die je niet meer draagt of zelfs waarvan je niet eens meer wist dat je ze had.

Wees rigoureus en haal alles eruit voor een Marie Kondo behandeling. Maak nieuwe combinatie’s met je favoriete kledingstukken. De kleding die geen sparkle meer oproept, doe je weg.

Zit daar nog prima kleding bij? Probeer ze online te verkopen en geef je kleding zo een tweede leven, terwijl je er nog wat geld mee terug verdient ook.

Bespaar geld en winkel minder

Ben jij een hoarder of schuilt er een Marie Kondo in jou? Lees ook: Bekentenis: er schuilt een hoarder in mij 

Koop duurzamer én kritischer

Naast shoppen in je eigen kledingkast, kun je ook duurzamer kopen. Investeer in betere kwaliteit, waardoor je er langer mee doet en op termijn minder geld hoeft uit te geven. Wees ook kritisch in je uitgaven: heb ik dit écht nodig of kan ik nog even doen met het huidige item of zelfs zonder?

Let op: lenen kost geld

Rood staan bij je bank, een credit card of lening: handig wanneer je even krap bij kas zit. Toch kost het je op langere termijn alleen maar meer geld: aan elke vorm van krediet of lening zijn immers kosten verbonden.

Denk dus goed na voor je een lening of krediet afsluit. Of zeg net als ik de optie op om rood te kunnen staan op je betaalrekening. Dat voorkomt betalen met geld dat je niet hebt en bijkomende extra kosten.

Meer bespaartips nodig of advies om makkelijker te sparen? Bekijk dan eens de handige bespaartips van de Consumentenbond en het NIBUD en jouw spaardoel komt vast sneller in zicht!

Geld besparen voor je volgende trip of bijzondere aanschaf: praktische tips

Wat zijn jouw beste bespaartips?

Spon /adv / lees mijn disclaimer voor meer informatie

Dit wil je wellicht ook lezen