England's Creative Coast: spectaculaire kunst aan de kust

England’s Creative Coast: spectaculaire kunst aan de kust

Dat Engeland duizenden kilometers spectaculaire kusten kent, wist je misschien al. Dat je in Zuidoost-Engeland ook enkele van de beste culturele creaties kunt vinden, is een extra reden voor een bezoek. Kunst en kust worden er komend jaar samen gebracht tijdens het unieke project England’s Creative Coast.

England’s Creative Coast: waar kunst en kust samen komen

Engelse counties als Sussex, Kent en Essex staan naast reality series, idyllische kustplaatsen, azuurblauwe zee en indrukwekkende kustlijnen ook bekend om hun kunstgalerieën en culturele evenementen.

De kustregio’s zijn in de afgelopen decennia steeds belangrijker geworden in de Britse en internationale kunstwereld. Gerenommeerde musea en tentoonstellingen die kunnen concurreren met die in wereldsteden als Londen, zijn er meer en meer te vinden.

In de schijnwerpers: England’s Creative Coast

Dankzij betere spoorverbindingen is reizen vanuit Londen en van kustplaats naar kustplaats daarnaast ook steeds makkelijker en sneller geworden. Badplaatsen als Brighton, Eastbourne, Margate en Hastings liggen daardoor steeds meer binnen bereik.

Reden te meer om het adembenemende kustlandschap in het zuidoosten van Engeland in de schijnwerpers te zetten. De regio vormt de inspiratie én decor voor het nieuwe cultuurproject England’s Creative Coast. Diverse galerieën en kunstevenementen in Sussex werken speciaal voor dit project samen door kunst te verbinden met de kustlijn.

Hastings Contemporary in Hastings is een van de hoogtepunten van England's Creative Coast

Hastings Contemporary in Hastings is een van de gerenommeerde kunstmusea langs England’s Creative Coast

Enkele hoogtepunten van het project: de ‘Waterfronts’ – zeven nieuwe locatiegebonden kunstwerken van hedendaagse kunstenaars – en ‘s werelds eerste Art GeoTour. Met deze unieke geocaching toer – die werd ontworpen samen met locals – kunnen bezoekers op jacht naar nieuwe culturele ervaringen en de nieuwe kunstwerken, zowel on- als offline.

Waterfronts: zeven nieuwe kunstwerken langs de kust

Zeven nieuwe kunstwerken zullen speciaal voor het project worden gemaakt en gezamenlijk de naam Waterfronts dragen. Elk kunstwerk wordt gemaakt met een van de plekken langs de Zuidoostkust in gedachten. Daarbij worden bijzondere kenmerken en lokale geschiedenis en ecologie meegenomen.

De kunstwerken bestaan uit schilderwerken, beeldhouwkunst, landtekeningen en audiovisuele werken. Het eerste kunstwerk, van Michael Rakowitz, zal in het voorjaar van 2020 worden gelanceerd in Margate. De rest van de nieuwe kunstwerken in Towner Eastbourne, Bexhill-on-sea en Hastings Contemporary volgen in de zomer van 2020.

Britse badplaats Margate huist de internationaal gerenommeerde Turner Contemporary gallery (Foto via Visit Thanet)

Southend-on-Sea nabij Londen

Bezoek Southend-On-Sea, een van de plaatsen die deelnemen aan England’s Creative Coast project (foto via Shutterstock)

Verken de Zuidoostkust van Engeland

East Sussex

East Sussex is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstenaars en artiesten. Brighton, Eastborne, Bexhill-on-Sea en Hastings zijn slechts enkele van de kustplaatsen om te bezoeken. Stap ook vooral op de fiets om de coastal cycle tour te rijden, die je brengt van Hastings Contemporary via de De La Warr Pavilion naar de Towner Art Gallery. Tussendoor word je getrakteerd op adembenemende uitzichten.

Kent

Kent heeft exact 333 kilometer kust te verkennen. Hier vind je Folkestone Artworks, de grootste outdoor tentoonstelling van moderne kunst in Engeland. Ook ligt hier de enige woestijn (!) van Engeland: Dungeness.

West Sussex

Eén van de meest diverse regio’s van Engeland is West Sussex. Hier vind je zowel kust met lange stranden als bos en de bekende krijtrotsen in South Downs National Park. Plaatsen om te bezoeken zijn onder meer Caldwell, Chichester en Worthing.

South Downs National Park, Seven Sisters Cliffs

Kenmerkende krijtrotsen in Sussex (foto via Shutterstock)

Essex

Essex heeft een rijke mix van cultuur en erfgoed en telt 35 eilanden, meer dan elke andere country in Engeland. Bezoek de prachtige havenstadje Brightlingsea en Walton-on-the-Naze, waar je vanaf The Naze Tower een geweldig uitzicht over de kust hebt.

Zonsondergang in Brighton (foto via Shutterstock)

Zonsondergang in Brighton, East Sussex (foto via Shutterstock)

England’s Creative Coast met eigen ogen zien?

Stel je eigen reisroute samen of boek via House of Britain

Uitgestrekte velden, glooiende heuvels, authentieke dorpjes en historische bezienswaardigheden: het Britse Sussex heeft het allemaal. Geniet van het prachtige South Downs National Park, de kenmerkende witte kliffen, Victoriaanse badplaatsen en toonaangevende kunstgalerieën in graafschap Sussex.

Op www.englandscreativecoast.com kun je je eigen reis samenstellen, compleet aangepast op je eigen reiswensen.

Enjoy East Sussex

Laat je liever alles tot in de puntjes regelen door een (maatwerk) specialist?

Bij de Nederlandse reisorganisatie House of Britain boek je een korte 4-daagse reis naar Sussex al vanaf €204 p.p. Voor een compleet overzicht van het reisprogramma en boekingsmogelijkheden kun je terecht op de website van House of Britain.

Heb jij de Zuidoost kust van Engeland al eens bezocht?

Spon /adv / lees mijn disclaimer voor meer informatie

Dit wil je wellicht ook lezen