Gratis musea in Londen: deze 10 museums in Londen kun je gratis bezoeken

Gratis musea in Londen: deze 10 museums in Londen kun je gratis bezoeken

Wist jij dat veel musea in Londen gratis te bezoeken zijn? Bij veel nationale musea in Londen kun je voor niets naar binnen. Fijn, want een citytrip is vaak al duur genoeg. Ik tip de leukste gratis musea in Londen voor je volgende bezoek!

10x Gratis musea in Londen

Wie met een klein budget zoveel mogelijk uit een citytrip Londen wil halen, zal blij zijn om met de volgende tip: in Engeland zijn alle overheidsmusea gratis toegankelijk. Dat betekent dat je diverse fantastische collecties en kunstwerken in gerenommeerde musea in Londen voor niets kan bezoeken. Hoe tof is dat?!

Deze museums in Londen kun je gratis bezoeken

Of je nu weg wil dromen bij prachtige schilderijen, houdt van moderne kunst of liever kijkt naar historische curiositeiten, mummies en dinosaurusskeletten, er is vast een gratis museum in Londen naar jouw smaak.

Hou er wel rekening mee dat je vaak vooraf een (gratis) ticket en/of tijdslot moet reserveren voor je bezoek. Dat kan meestal makkelijk via de museumwebsite. Ook moet je voor sommige tijdelijke tentoonstellingen en evenementen soms een toeslag betalen.

1. Museum of London

Stap het Museum of London binnen voor een reis door het turbulente verleden van de Britse hoofdstad. Het Museum of London vertelt het verhaal van de Engelse wereldstad en haar inwoners, van de prehistorie tot nu.

Ontdek het prehistorische Londen en zie hoe de stad veranderde onder de bezetting door de Romeinen en Saksen. Verwonder je over het middeleeuwse Londen waarin de stad werd geteisterd door burgeroorlogen, pest en grote branden. Kortom, leer alles over het ontstaan van Londen.

Bezoekadres: 150 London Wall – www.museumoflondon.org.uk

2. British Museum

Laat je verrassen door de beroemde Rosetta Stone en Egyptische mummies in het British Museum. Hier vind je tal van culturele schatten onder één dak. Reis van het oude Griekenland en Egypte, naar Afrika en China. Of van het Romeinse Groot-Brittannië naar het middeleeuwse Europa, in meer dan 60 gratis galerijen rond het prachtige Great Court met het iconische dak.

Bezoekadres: Great Russell Street (Tube: Russell Square/ Tott Court Rd)

Bezoek het British Museum met het iconische dak

Maar liefst 361 dagen per jaar kun je de National Gallery – met meer dan 2300 schilderijen in hun collectie – gratis bezoeken. Ook worden er geregeld vrij toegankelijke evenementen georganiseerd; zo kun je mee schilderen tijdens creative sessions en jezelf voor nop laten rondleiden door het museum met een van de dagelijkse guided tours.

Top tip: National Gallery is niet het enige gratis museum in Londen: alle door de overheid gerunde musea zijn gratis toegankelijk!

Adres: The National Gallery, Trafalgar Square, London WC2N 5DN

Gratis musea in Londen: deze 10 museums in Londen kun je gratis bezoeken

Bezoek de National Gallery aan Trafalgar Square, een van de gratis musea in Londen

4. Tate Modern

Tate Modern is het nationale museum van Groot-Brittannië voor (inter)nationale moderne kunst en is, samen met Tate Britain, Tate Liverpool en Tate St Ives, deel van de groep Tate Gallery. Dit moderne kunstmuseum op de Londense South Bank huist in een voormalige elektriciteitscentrale en is alleen daarom al een bezoekje waard.

De permanente collectie is gratis toegankelijk en omvat onder meer de nationale collectie Britse kunst van 1500 tot heden en internationale moderne en hedendaagse kunst. Bezoek ook het fijne café met rivieruitzicht op de eerste verdieping.

Adres: Tate Modern, Bankside, London SE1 9TG

Gratis musea in Londen: bezoek het Tate Modern (foto via Unsplash)Tate Modern in Londen

5. Tate Britain

Ook bij Tate Britain kun je gratis de grootste collectie Britse kunst ter wereld bewonderen. De collectie bevat stukken uit de Britse kunst van 1500 tot het heden. Er hangen meesterwerken van kunstenaars als JMW Turner en John Constable. Maar ook moderne en hedendaagse kunst van artiesten als Francis Bacon, Lucian Freud, Barbara Hepworth en David Hockney – om er maar een paar te noemen. Ook zijn er regelmatig tijdelijke exposities te bekijken.

Adres: Millbank, London SW1P 4RG (www.tate.org.uk/visit/tate-britain)

Gratis musea in Londen: bezoek het Tate Britain (foto via Unsplash)

6. Natural History Museum

Kom oog in oog te staan met een T-Rex, ervaar de aardbevingssimulator en duik in de geschiedenis van planeet Aarde in de galerijen van het Natural History Museum. De enorme museumcollectie herbergt unieke schatten en omvat meer dan 80 miljoen (!) exemplaren die samen een periode van 4,5 miljard jaar beslaan.

De bekendste stukken in het Natural History Museum in South Kensington zijn waarschijnlijk Hope, het enorme skelet van de blauwe vinvis in de Hintze Hall, fossielen in de toonaangevende Dinosaurs-galerij en meteorieten uit de ruimte. Daarnaast is alleen het indrukwekkende gebouw al een bezoek waard!

Zeven dagen per week geopend (behalve op enkele feestdagen). Zorg dat je vooraf tickets reserveert via de website voor een gratis bezoek.

Adres: Cromwell Road (Het dichtstbijzijnde metrostation bij het Natural History Museum is South Kensington (Circle, District en Piccadilly Lines), dat op vijf minuten lopen ligt.)

Gratis musea in Londen: deze 10 museums in Londen kun je gratis bezoekenHope, het enorme skelet van een blauwe vinvis in Natural History Museum (foto via Unsplash)

‘Hope’, het beroemde skelet van een meer dan 25-meter lange blauwe vinvis, hangt in het Natural History Museum in Londen (foto via Unsplash)

7. Science Museum

Het Science Museum in Londen is het meest bezochte wetenschaps- en technologiemuseum van Europa. Het museum heeft meer dan 15.000 objecten tentoongesteld, waaronder wereldberoemde objecten. Zoals ruimtevaartuigen, complete historische vliegtuigjes en zelfs een stuk van de maan.

Het Science Museum is open van woensdag t/m zondag van 10.00-18.00 uur (en tijdens Engelse schoolvakanties 7 dagen per week open). Reserveer vooraf je gratis tickets.

Adres: Exhibition Rd, South Kensington, London (www.sciencemuseum.org.uk)

Apollo 11, Lunar Module 'Eagle', 1969, te zien in het Science Museum in Londen (foto via Unsplash)

Apollo 11, Lunar Module ‘Eagle’ uit 1969, te zien in het Science Museum in Londen (foto via Unsplash)

8. National Maritime Museum

Wie alles wil leren over de lange zeevaartgeschiedenis van Groot-Brittannië, wil een bezoek brengen aan het National Maritime Museum in Greenwich. Het museum heeft veertien verschillende galerijen en de collectie bestaat uit meer dan 2 miljoen stukken. Daarmee is het het grootste scheepvaartmuseum van Engeland, misschien zelfs wel ter wereld. Je vindt er onder meer maritieme kunst (zowel Britse als 17e-eeuwse Nederlandse kunst), cartografie, manuscripten en scheepsmodellen.

Adres: Romney Rd, Greenwich, London 

The Royal Observatory in Greenwich Park in Londen

9. Imperial War Museum (IWM London)

Ontdek de bewogen geschiedenis van moderne oorlog in het Imperial War Museum in Londen. Diverse tentoonstellingen leiden je hier door de verhalen van moderne conflicten, van de Eerste Wereldoorlog tot nu, gezien door de ogen van hen die het meemaakten. Dagelijks geopend tussen 10:00 – 18:00 uur; een tijdslot reserveren wordt aanbevolen.

Adres: Lambeth Road, London

Gratis musea in Londen: bezoek het Imperial War Museum London (via Unsplash)

10. Victoria and Albert Museum

Het Victoria and Albert Museum, beter bekend als V&A, is een must-visit voor iedereen die van kunst en design houdt. De vaste collectie van het V&A bevat een indrukwekkende 2,3 miljoen (!) objecten.

Je vindt er bijzondere voorbeelden van architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst, mode, textiel, keramiek en sieraden van over de hele wereld. Ook zijn er regelmatig tijdelijke exposities te zien, over bijvoorbeeld culturele trends en bekende internationale modeontwerpers als Christian Dior.

Wie vanuit huis meer te weten wil komen over het V&A en wat er achter de schermen allemaal gebeurt, kan trouwens ook Secrets of the Museum kijken. Deze zesdelige documentaireserie werd uitgezonden op BBC en laat zien hoe curators en restaurateurs van het museum te werk gaan.

Adres: Cromwell Road, South Kensington, London

Bezoek het Victoria and Albert Museum (V&A) in Londen

Meer lezen over bezienswaardigheden en (gratis) doen in Londen?

Wat is jouw favoriete (gratis) museum in Londen?

Dit wil je wellicht ook lezen