Wat te doen in Glasgow: van cultuur snuiven tot street art spotten

Doen in Glasgow: van cultuur snuiven tot street art spotten

Glasgow is een stad van cultuur, muziek en design. De grootste stad van Schotland heeft bijzonder fotogenieke charmes en is een verrassend goede bestemming voor een stedentrip. Dit wil je doen in Glasgow!

Doen in Glasgow: van cultuur snuiven tot street art spotten

Glasgow was lang een bloeiend bolwerk, tot na de Tweede Wereldoorlog verval intrad. Decennia later wordt veel geld gepompt in vooral architectuur en cultuur. Met succes: in 1990 wordt Glasgow als eerste niet-hoofdstad uitgeroepen tot Culturele hoofdstad van Europa. Bijna 10 jaar later volgt de benoeming tot Britse Stad van Architectuur en Design. Anno 2022 is Glasgow – in het Schots-Gaelisch ook wel Glaschu genoemd – dé bestemming voor cultuurfans en kunstliefhebbers.

Dit wil je zien en doen in Glasgow!

Ga jij binnenkort op citytrip naar Glasgow? Dan wil je de leukste activiteiten en bezienswaardigheden natuurlijk niet missen. Deze dingen wil je zien en doen in Glasgow!

Architectonische hoogstandjes in Glasgow

Glasgow is een bijzonder fotogenieke art nouveau-stad. Schotlands bekendste architect Charles Rennie Mackintosh woonde het grootste deel van zijn leven in Glasgow; bouwwerken van zijn hand zijn nog door de hele stad terug te vinden.

Bezoek zeker Mackintosh House, zijn voormalige huis aan het Hunterian Museum. Of drink thee in Mackintosh at the Willow (Sauchiehall St) en bewonder de Glasgow School of Art (167 Renfrew Street).

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door PEOPLE MAKE GLASGOW (@peoplemakeglasgow) op

Vergeet ook de University of Glasgow niet, die regelmatig als real-life Hogwarts wordt omschreven (een must voor de Harry Potter fans, mezelf incluis). Je kunt niet overal bij maar een deel van de campus is toegankelijk voor bezoekers.

Cloisters University of Glasgow (via Unsplash)

The Cloisters op de campus van University of Glasgow zijn sprookjesachtig mooi

Tenslotte wil je ook Glasglow Cathedral (Castle Street) niet missen. Deze indrukwekkende kathedraal – ook wel St Mungo’s Cathedral genoemd – ligt op loopafstand van het stadscentrum en brengt je regelrecht terug in de tijd. De Cathedral is een van de weinige compleet overgebleven middeleeuwse kathedralen in Schotland.

Glasgow Cathedral (foto via Unsplash)

Zien en doen in Glasgow: bekijk de indrukwekkende Glasgow Cathedral 

Bewonder kunst en musea in Glasgow

Wie tijdens een stedentrip graag musea bezoekt, is in Glasgow op de juiste plek. De stad werd in 2019 door de Europese Commissie uitgeroepen tot UK’s top cultural and creative city. 

Er zijn ruim 20 musea en openbare kunstcollecties te vinden. De bekendste hiervan zijn Kelvingrove Art Gallery & Museum (gratis toegankelijk!) en het Riverside Museum, over de historie van Schotlands vervoersmiddelen en ontworpen door de beroemde architecte Zaha Hadid.

Bezoek ook de historische Winter Gardens en People’s Palace

Ook People’s Palace en de omringende Winter Gardens mogen op het lijstje. Het museum werd in 1868 geopend in een prachtig Victoriaans gebouw. Ernaast werd een gigantische plantenkas gebouwd die je momenteel helaas alleen van buitenaf kunt bewonderen.

A palace of pleasure and imagination around which the people may place their affections and which may give them a home on which their memory may rest”, zoals tijdens de opening in 1868 werd gezegd. Tegenwoordig laat het zien hoe het leven was in Glasgow in de negentiende en begin twintigste eeuw.

Music madness: bezoek een poppodium

Glasgow heeft talloze muzikanten en wereldbands voortgebracht, van Dire Straits’ Mark Knopfler, AC/DC‘s Angus Young en Simple Minds tot Franz Ferdinand en Snow Patrol.

Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij legendarisch poppodium King Tut’s Wah Wah Hut (272A St Vincent St). Hier betraden begin jaren negentig regelmatig bands als Blur, Oasis, Radiohead en Crowded House het podium. Check hier wat er de komende tijd op het programma staat.

Schotse shopping spree: winkelen in Glasgow

Zin om te winkelen? Na Londen schijnt Glasgow de beste winkelbestemming in het Verenigd Koninkrijk te zijn! In Buchanan Street vind je het grootste aanbod, met als bijkomend voordeel dat deze hoofdstraat en de straten erom heen (Argyle Street en Sauchiehall Street) vrijwel volledig autovrij zijn.

Street art en crafts

Glasgow heeft meer dan genoeg fotogenieke plekken om je Instagram feed mee te vullen! Is dat het belangrijkst? Nee, maar het oog wil ook wat toch? Op diverse plekken in de stad vind je de mooiste kunstwerken van graffiti.

Ontdek de mooiste kunstwerken met de City Centre Mural Trail, die je langs tal van indrukwekkende muurschilderingen van bekende en minder bekende straatartiesten leidt.

Ontdek Street art in Glasgow met de City Centre Mural Trail

Lokale street artist Smug maakte deze bijzondere creatie, te vinden op een gevel in High Street

Whisky proeven bij The Clydeside

Je trip afsluiten doe je natuurlijk met een echte Schotse whisky! Wie dit bij de bron wil zoeken, boekt een toer bij The Clydeside Distillery (100 Stobcross Road) voor een smakelijke tasting session. The Clydeside werd geopend in 2017 en is de eerste toegewijde Single Malt Whisky-distilleerderij in de stad sinds meer dan 100 jaar.

Toch meer van het bier? Drygate (85 Drygate) is een prijswinnende ‘experiential craft brewery’ waar je ook nog lekker kunt eten.

Reistips voor Glasgow

Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM in 1,5 uur rechtstreeks naar Glasgow Airport. KLM vliegt minstens drie keer per dag. Je boekt al een ticket vanaf EUR 99,- (inclusief belastingen en toeslagen, exclusief boekingskosten van EUR 10,-). Vanaf het vliegveld ben je binnen een kwartier in het stadscentrum met de nieuwe Airport Express bus.

Meer lezen over wat er nog meer te doen is in Glasgow?
Op www.peoplemakeglasgow.com vind je alles over Glasgow, bezienswaardigheden en activiteiten.

Ben jij al eens in Glasgow geweest? Wat zijn jouw leukste to do tips voor Glasgow?

Spon /adv / lees mijn disclaimer voor meer informatie

2 reacties
  1. Ik vond Glasgow echt een verrassend toffe stad! Ik heb veel highlights die jij noemt bezocht, en daarnaast vond ik het oudste huis van Glasgow (ligt vlakbij de kathedraal) ook erg de moeite waard.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen