5x corny tips voor de kerstdagen

Decemberstress? Zo overleef je de feestdagen

Met de feestdagen voor de deur stromen veel agenda’s vol met afspraken. Van werkborrels tot al dan niet verplichte diners met familie waarvoor cadeaus en boodschappen ingeslagen moeten worden, grote kans dat jouw kerstvakantie ook behoorlijk vol zit. Ook last van decemberstress? Zo overleef je de feestdagen!

Decemberstress? Zo overleef je de feestdagen

December is van oudsher een drukke maand. Er staan maar liefst vier feestdagen op de kalender en daar horen vaak toch (verplichte) festiviteiten bij. Voor sommigen is het een maand vol gezelligheid, lekker eten en samen zijn. Anderen kijken er – om verschillende redenen – misschien tegenop. Val jij in die laatste categorie? Met deze tips kom je de feestdagen misschien wat makkelijker door!

Kies je feestjes

December staat vaak garant voor drukke agenda’s. Sinterklaas vieren, de kerstdagen, een kerstborrel hier en daar. En dan is er ook nog Oud & Nieuw. Als er iets is dat ik in de loop der jaren heb geleerd: je kunt niet overal bij zijn en dat hoéft ook niet. Kies vooral de feestjes waar je het meest blij van wordt. Zijn dat er vier? Prima. Is dat er maar één, of zelfs geen? Ook goed. Zolang jij je er maar lekker bij voelt.

Toch last van FOMO? Bedenk dat je altijd meer mist dan je meemaakt.

Laat je niet verleiden

Eerlijk is eerlijk: er is bijna geen ontkomen aan de feestdagen… je wordt overal gebombardeerd met reclames voor gerechten, cadeaus en aanbiedingen. December is vaak een dure maand. Zelf verhuisde ik in oktober, vierde mijn verjaardag in november en zijn er nu in december zowel verjaardagen als feestdagen met etentjes, borrels en cadeaus. Het geld vliegt er dus al snel uit.

Toch hoef je niet per se dure cadeaus te kopen. Mijn familie viert geen Sinterklaas, we trekken lootjes voor kerst en kopen voor maximaal €20 kadootjes. Het gaat tenslotte om de aardigheid en vooral gezelligheid. Ben je een beetje handig; maak je kadootjes zelf. Of duik een kringloopwinkel in en geef iets een tweede leven, tegen een fractie van de oorspronkelijke prijs.

Plan vooruit

Zeker voor een chaoot als ik kan een beetje vooruit plannen veel stress schelen. Maak boodschappenlijstjes en wacht niet tot het allerlaatste moment om je inkopen te doen. Dat scheelt waarschijnlijk stress, overvolle winkels en lange wachtrijen.

Decemberstress? Zo overleef je de feestdagen

Doe niet alles alleen

Staat er een uitgebreid kerstdiner op de planning? Vraag of iedereen iets meeneemt of maak voor elke gang iemand verantwoordelijk. Zo maak ik dit jaar één van de gerechten tijdens ons familiekerstdiner en zorg ik voor de groenten, terwijl anderen boodschappen doen en andere gangen op tafel zetten.

Ben je alleen met de feestdagen en wil je dat eigenlijk niet? Kijk eens of je kunt afspreken met vrienden – ik heb meer dan eens geweldige kerstavonden gehad met (vrijgezelle) vrienden – of wellicht ergens als vrijwilliger kunt aanschuiven. Je bent namelijk niet de enige die alleen is.

Haal een frisse neus

Als er iemand graag binnen op de bank zit, ben ik het. Toch ontdek ik steeds meer de voordelen van vaker buiten zijn. Even lekker een frisse neus halen in plaats van de hele dag binnen zitten in een ruimte die dankzij verwarming vaak droog en bedompt is. Een goede wandeling zorgt ook nog eens voor wat verbranding van al die snacks en diners. Scheelt lamlendig uitbuiken op de bank met een te vol gevoel. En oververhitte familiegesprekken met een beetje mazzel.

Kies voor jezelf

Constant omringd worden door mensen – hoe lief ze je ook zijn – kan behoorlijk inspannend zijn. Plan wat tijd voor jezelf in en maak een wandeling of plof op de bank met een film. Helemaal geen zin in gezelschap? Als het je echt allemaal teveel wordt, mag je voor jezelf kiezen en gewoon lekker thuis blijven!

Lees ook: Waarom je best liever voor jezelf mag zijn (+7 tips)

Niet iedereen ervaart december als feestelijke maand en dat hoeft ook niet. Je mag geen zin hebben in gezelligheid als dat verplicht voelt. Je mag thuisblijven als je daar gelukkiger van wordt. Of zoek een leuke hoteldeal voor een paar dagen weg, in je eentje of in goed gezelschap.

Niet iedereen ervaart december als feestelijke maand en dat hoeft ook niet.

Bang om familie of vrienden teleur te stellen? Leg uit waarom je voor jezelf kiest en stel bijvoorbeeld een andere datum op een rustiger moment voor om samen te komen.

Wens ik je nu vooral hele fijne feestdagen!

Ervaar jij decemberstress? En wat is jouw ultieme anti-stress tip?

Dit wil je wellicht ook lezen
Natasja (door LauraVL // Perfect Portret)

Hey, het is okay

Heb jij ook weleens het gevoel dat het leven als een trein voorbij raast en iedereen lijkt te weten waar hij of zij heen gaat, maar jij hebt geen flauw…