Netflix kijktips

Dit zijn de tofste (true) crime series op Netflix

Ben jij net als ik verzot op crimes series, of ze nu waargebeurd of goed gespeeld zijn? Netflix is wat dat betreft een bron van vermaak en goed voor flink wat uren spannende tv. Dit zijn de tofste (true) crime series op Netflix!

Dit zijn de tofste (true) crime series op Netflix

“Ben je nog aan het kijken?” Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die deze vraag van Netflix regelmatig voorbij ziet komen. Met deze (true) crime series en documentaires over waargebeurde moordzaken zit je zo weer uren aan de buis gekluisterd! Handig als je toch niet naar buiten kunt.

Conversations with a Killer: the Ted Bundy Tapes

Deze vierdelige serie gaat in op het leven van seriemoordenaar Ted Bundy. Meer dan dertig vrouwen werden door hem vermoord, mogelijk nog veel meer. De charismatische Bundy wist echter lang uit handen van de politie te blijven – hij ontsnapte tot twee keer toe uit de gevangenis – en zelfs in de rechtszaal nog mensen te bespelen.

De serie laat onder meer opgenomen gesprekken die journalist Stephen Michaud met Bundy voerde in de jaren tachtig. Daarin doet hij schokkende onthullingen over zijn moorden en zijn werkwijze. Aanrader om te kijken!

The Confession Killer

The Confession Killer gaat over Henry Lee Lucas, veroordeeld voor drie moorden, inclusief die op zijn eigen moeder, die vervolgens meer dan 600 (!) moorden bekende. Dat leverde hem al snel de bijnaam van The Confession Killer kreeg. Dankzij zijn bekentenissen kreeg hij steeds meer privileges kreeg: van milkshakes en lekker eten tot ongeboeid kunnen rondlopen. Het merendeel daarvan kon hij echter onmogelijk hebben gepleegd.

De documentaire gaat in op zijn bekentenissen, de Texas Rangers die hem verhoorden en de moorden die door zijn valse bekentenissen nooit werden opgelost.

Evil Genius

Amerikaanse pizzabezorger Brian Wells werd op een lugubere speurtocht gestuurd en beroofde – met een tikkende tijdbom om zijn nek – een bank. Werd hij gedwongen of was hij onderdeel van het complot? In Evil Genius wordt zijn tragische verhaal in beeld gebracht, net als de werkwijze van de FBI.

The Innocent Man

Gebaseerd op het enige non-fictie boek dat bestsellerauteur John Grisham schreef. In 2010 publiceerde Grisham het misdaadverhaal The Innocent Man: Murder and Injustice in a Small Town, dat voor grote opschudding in de VS zorgde. ”If I wrote The Innocent Man as a novel, folks probably wouldn’t believe it”, zegt de auteur.

De serie gaat over twee moordzaken in het kleine stadje Ada in de Amerikaanse staat Oklahoma. In beide zaken worden twee mannen gearresteerd en veroordeeld. Het bewijs is echter flinterdun en ze beweren stuk voor stuk onschuldig te zijn. De true crime docu toont archief video’s met (gedwongen bekentenissen, interviews met vrienden, familieleden van slachtoffers, inwoners van Ada, advocaten en journalisten.

The Keepers

In de documentaire-serie The Keepers staat de decennia-oude, onopgeloste moord op zuster Catherine Cesnik centraal. Voormalige leerlingen van de vermoorde non vermoeden dat de autoriteiten de zaak in de doofpot hebben gestopt. Achter de gesloten deuren van de katholieke kerk in Baltimore lijkt zich echter heel wat te hebben afgespeeld. Alles wijst op een verband met een priester, die tegelijkertijd van grootschalig misbruik wordt beschuldigd.

Making a Murderer

Ik schreef al eerder over de true crime documentaire Making a Murderer (2016), waarin je kennis maakt met Steven Avery en zijn neefje Brendan Dassey, die werden opgepakt voor de moord op fotografe Teresa Halbach. Steven Avery bracht eerder al 18 jaar ten onrechte door in de gevangenis en wordt door dezelfde mensen opgepakt voor de moord op Teresa.

Wat volgt is een soms bizarre, frustrerende en ontluisterende documentaire waarin je meer dan eens met open mond en klapperende oren op de bank zit. Afgelopen jaar verscheen het vervolg, waarin een nieuwe advocate zich vastbijt in de zaak en voor hun vrijstelling pleit.

Manhunt: Unabomber

In de jaren ’70, ’80 en ’90 ontvangen diverse Amerikaanse universiteiten en luchtvaartmaatschappijen dodelijke bombrieven. De dader krijgt al snel de naam UNABOM (University and Airline Bomber) en blijft de FBI decennialang te slim af. Wanneer de in taal gespecialiseerde FBI-agent James Fitzgerald op de zaak wordt gezet, wordt het spannende speurtocht om de Unabomber achter slot en grendel te krijgen.

Sam Worthington (Avatar) en Paul Bettany (Vision in The Avengers: Age of Ultron) vertolken respectievelijk de FBI-agent en de Unabomber. Ook leuk: er komt binnenkort een tweede seizoen: Manhunt: Deadly Games over de Olympic Park Bomber!

Mindhunter

Mindhunter is een spannende serie over twee Amerikaanse FBI-agenten en een psychologe die in de jaren zeventig het behavioral profiling ontwikkelen door seriemoordenaars te interviewen. Inclusief toffe outfits en muziek! De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van John E. Douglas en Mark Olshaker. Hierin worden details van diverse beruchte zaken besproken. Er staan inmiddels twee seizoenen van Mindhunter online.

The Staircase

In 2001 wordt het lichaam van Kathleen Peterson onderaan de trap in haar woning aangetroffen. Er is geen spoor van een dader te bekennen. De focus komt al snel op haar echtgenoot Michael Peterson. Het was een ongeluk, zoals hij zelf zegt. Moord, zegt de politie echter al snel. Een lange rechtszaak volgt, tevens in beeld gebracht in deze documentaire.

Wat zijn jouw favoriete (true) crime series op Netflix?

7 reacties
  1. Mijn tip: Deal met de Dood (op NPO Gemist). Gaat over een jongen die waarschijnlijk ten onrechte op death row zit in Texas. Zo’n zaak waarin alles mis gaat, je mond valt echt open.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen