Wat te doen in Madrid (+dit kun je gratis doen in Madrid)

Wat te doen in Madrid (+dit kun je gratis in Madrid)

Spaanse hoofdstad Madrid is groot en chaotisch, divers en authentiek, met een rauw randje en kenmerkend straatleven. Een goede bestemming voor een stedentrip dus. Wat te doen in Madrid.

Wat te doen in Madrid

In tegenstelling tot Barcelona met haar eindeloze lijst aan prachtige plekken, heeft Madrid – in mijn beleving – minder spectaculaire bezienswaardigheden. Hier vind je geen bouwwerken van Gaudí, al zijn er genoeg paleizen om te bewonderen. Het is daarentegen wel een stad waar je je binnen de kortste keren thuis voelt en geen toerist. Waar je verborgen pleintjes vindt als je een hoek om loopt en terrasjes vol Madrilenen ziet genieten van hun koffie en gezelschap.

De stad wordt ook minder overlopen door toeristen. Rondom het centrale Plaza Mayor en de bekende musea zul je zeker drommen toeristen vinden. In de meeste wijken is het een stuk rustiger en heb je vooral locals om je heen.

Een schril contrast met Barcelona en daarom alleen al reden om Madrid als stedentrip-bestemming op je kalender te zetten. En als je dat doet, wil je deze dingen doen in Madrid!

Real Jardín Botánico de Madrid

Groen- en parkliefhebbers willen de Koninklijke Botanische tuin niet missen. Hier groeien ruim 30 duizend verschillende soorten bloemen en planten, afkomstig van over de hele wereld. De tuin ligt naast Museo el Prado; mooi te combineren dus. Je kunt de Real Jardín Botánico voor een paar euro bezoeken.

Plaza de Murillo, 2, 28014 Madrid

Botanische Tuin in Madrid

Mercado de San Miguel

Mercado de San Miguel is een van de oudste en mooiste markthallen van Madrid. Lonely Planet noemt het zelfs een van hun favoriete belevenissen in Madrid. Dat betekent vaak ook dat het hier druk en duur is. Toch is een bezoekje de moeite waard, de toegang zelf kost je namelijk niks. Wel zin om te snacken? Je koopt hier tapas en pintxos vanaf een paar euro.

Plaza de San Miguel, s/n, 28005 Madrid 

Mercado de San Miguel in Madrid, Spanje
Mercado de San Miguel in Madrid, Spanje

Warme chocolademelk en churros bij San Ginés

Chocolaterie San Ginés werd al in 1894 opgericht en is nog steeds dé plek om te genieten van Madrid’s beroemde ontbijt: chocolate con churros, ofwel gefrituurde & gesuikerde deegstengels die je in warme chocolade doopt.

Je kunt hier 24 uur per dag (!) terecht en kans is groot dat het op elk moment druk is. Het is namelijk een Madrileense traditie om na een avond of nacht stappen af te sluiten met chocolate con churros bij San Ginés!

Pasadizo de San Ginés, 5, 28013 Madrid

Bij San Ginés in Madrid drink je warme chocolademelk met churros

Palacio Real de Madrid

Het Palacio Real de Madrid is het huidige werkpaleis van de Spaanse koning. Het is groot en indrukwekkend (zelfs het grootste koninklijke paleis ter wereld met meer dan 3400 kamers) en mag eigenlijk niet ontbreken op je to do list wanneer je in Madrid bent.

Calle de Bailén, s/n, 28071 Madrid

Palacio Real in Madrid

Gratis doen in Madrid

Ook in een wereldstad als Madrid hoef je niet altijd je portemonnee te trekken om leuke dingen te doen of de stad te beleven. Er is meer dan genoeg gratis te doen in Madrid.

Gratis wandel toer(s)

Met de bekende free walking tours van onder meer Sandeman’s New Europe kun je Madrid dagelijks leren kennen dankzij enthousiaste locals die je in 2-3 uur de leukste plekken van de stad laten zien. Ook Ogotours, Strawberry Tours en Leaf Tours bieden gratis walking tours door Madrid aan.

Kathedraal van Madrid

Santa María la Real de La Almudena is de katholieke kathedraal van Madrid en werd in neo-classicitische stijl gebouwd, zodat het goed past bij het Koninklijk Paleis ernaast. Het interieur heeft zelfs pop-art invloeden!

De entree van de kathedraal is gratis (al is wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld). Wil je het museum bezoeken, kost je dat €6,- inclusief entree voor de sacristie, kapittelzaal en koepel.

Calle Bailén, 10 Madrid

Park Retiro en Paleistuinen

Park Retiro is een 130 hectare groot park, middenin de stad. Een oase van rust en daardoor een ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Ook heerlijk als de temperaturen overdag te heet oplopen en je in de schaduw siësta wil vieren.

Het park huist ook het Palacio Cristal, uit de 18e eeuw met een prachtige paleistuin waar je doorheen kunt struinen. Ook leuk: je kunt (weliswaar tegen betaling) een bootje huren om over het ‘Estanque del Retiro’ meer te varen.

Plaza de la Independencia 7, 28001 Madrid

Park Retiro in Madrid

Vaar met een bootje over het kunstmatig aangelegde meer in Park Retiro 

Museo Nacional del Prado

Het Prado Museum, officieel het Museo Nacional del Prado, is sinds de opening in 1819 uitgegroeid tot een van de grootste kunstmusea ter wereld. Het museum laat vooral werken zien van de 14e tot de 19e eeuw. Hoogtepunt is de collectie schilderkunst van ruim 9000 kunstwerken. De grootste zaal in het museum is gewijd aan Diego Velázquez, met zijn schilderij Las Meninas als blikvanger.

Als je aan het eind van de middag gaat, is het waarschijnlijk een stuk rustiger. Ook goed om te weten: doordeweeks – tussen 18:00 en 20:00 uur – is het museum gratis te bezoeken, net als op zondag tussen 17:00 en 19:00 uur. Hou wel rekening met een lange rij, dus zorg dat je op tijd bent.

Paseo del Prado, s/n, 28014 Madrid

Herinneringen aan een stedentrip Madrid

Herinneringen aan een stedentrip Madrid ruim 10 jaar geleden (hoe jong was ik?!)

Lees ook: Van Madrid naar Toledo: dagtrip Toledo

Bezoek bekende wijken in Madrid

 • Chueca: Regenboogwijk Chueca trekt een gemêleerd publiek en heeft naast restaurants, bars en terrassen ook winkels van chique modehuizen en een aantal kunstgaleries.
 • Malasaña: Malasaña heeft eigenlijk Universidad maar wordt door vrijwel alle Madrilenen dus anders genoemd. Deze wijk staat van oorsprong bekend om haar uitgaansleven voor studenten en jongeren.
 • Ga winkelen in Gran Vía: Populaire winkelstraat en verkeersslagaders van de stad, waar je naast grote winkelketens ook veel hotels, bioscopen en bruisend nachtleven vindt. Bezoek ook de populaire Calle Fuencarral, die het hippe Chueca met het bohemian Malasaña district verbindt.

 

Grande Via in Madrid

Winkelstraat Gran Vía in Madrid

 • Lavapiés: Oorspronkelijk een van de armste wijken in de binnenstad, is Lavapiés tegenwoordig een bruisende, multiculturele wijk dat haar authentieke “Madrid-karakter” heeft weten te behouden. Hier wonen immigranten van onder meer Chinese, Hindoestaanse en Caribische komaf naast kunstenaars en schrijvers.
 • Latina: Deze wijk heeft flink wat barretjes en mooie kerken te bezichtigen. Aan de oostkant van de wijk vind je vlooienmarkt Rastro en het Plaza de la Paja, een bezienswaardig plein van de stad. Aan de andere kant grenst Latina aan het Plaza Mayor en Los Austrias.

Wat te doen in Madrid (+dit kun je gratis doen in Madrid)

Heb jij Madrid al eens bezocht? Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in Madrid?

Foto’s (behalve polaroid collage) via Unsplash

2 reacties
 1. Fijn geschreven artikel en inderdaad prachtige foto’s! En zie jouw babyface! ;-) Ben al weleens in Madrid geweest, en vond de kabelbaan heel tof om te doen. Vond het heftig krakende geluid niet altijd even geruststellend, maar het uitzicht vanaf enkele meters boven de grond was erg spectaculair, vooral omdat het eerste deel over een groot park gaat.

 2. Prachtige foto’s.
  Fijne tips om iets te gaAn doen daar ?
  Dit staat op mijn bucketlist.

  Fijne dag ?

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen