Doen in Valkenburg: beklim de Cauberg

Wat te doen in Valkenburg? 6 tips!

Valkenburg ligt in het zuidelijkste puntje van Limburg en is al jaren een favoriete toeristenbestemming. Wat te doen in Valkenburg? Ontdek wat er allemaal in Valkenburg te doen is met deze tips.

6x Wat te doen in Valkenburg

Valkenburg ligt in het hart van het beschermde, groene Heuvelland in Zuid-Limburg. De mergelgrotten vormen al meer dan 135 jaar een bekende trekpleister voor toeristen. Er is veel meer te zien in Valkenburg en omgeving. Van heerlijk wandelen – de stad werd al eens uitgeroepen tot dé wandelgemeente van Nederland – tot bijzondere bezienswaardigheden en heerlijke wellness. Dit wil je zien en doen in Valkenburg.

1. Bezoek de mergelgrotten

Valkenburg staat bekend om de talloze mergelgrotten. Er liggen miljoenen jaren aan geschiedenis verscholen en veel ervan is bewaard gebleven. Hier kun je unieke ondergrondse activiteiten beleven, van een cave experience in de Gemeentegrot (Cauberg 4, Valkenburg) tot grotbiken voor de avonturiers.

Het MergelRijk (Daalhemerweg 31a, Valkenburg) geeft je de mogelijkheid om op eigen tempo kennis te maken met het eeuwenoude grottenstelsel dat onder Valkenburg doorloopt. De Romeinse Katakomben laten zien hoe het de macht van het oude Rome uit de derde en vierde eeuw tot in Valkenburg reikten en er zelfs Romeinen werden begraven.

2. Bekijk Kasteel Valkenburg (of de ruïne ervan)

Nou ja, kasteel… De eerste delen van Kasteel Valkenburg werden al in de 11e eeuw neergezet. Tijdens de tachtigjarige oorlog een paar eeuwen later werd het grotendeels verwoest en nooit meer herbouwd.

Kasteelruïne in Valkenburg - Wat te doen in Valkenburg

De Kasteelruïne (Daalhemerweg 27, Valkenburg) is de enige hoogteburcht van Nederland en tegen betaling te bezoeken. Tijdens je bezoek kun je onder meer door de voormalige ridderzaal en wapenkamer wandelen.

Vanuit het Kasteel van Valkenburg lopen er meerdere ‘geheime’ gangen naar de Fluweelengrot: een kilometers lang ondergronds gangenstelsel, dat werd gevormd tijdens de bouw van het kasteel. Hier kun je tijdens een rondleiding diverse grotschilderingen en kunstwerken zien.

3. Maak een ritje met de kabelbaan

In Valkenburg staat de enige kabelbaan in de buitenlucht van Nederland. Niet heel hoog, maar eenmaal op de top van de 68 meter hoge uitkijktoren, kun je België en Duitsland zien liggen. Met een rodelbaan (of dezelfde kabelbaan) kun je weer naar beneden.

Neerhem 44, Valkenburg

4. Wandelen rond Valkenburg aan de Geul

Er zijn honderden kilometers aan wandelpaden te vinden in Zuid-Limburg! De prachtige omgeving van Valkenburg en omstreken maakt het een ideale bestemming voor wandelaars.

Wandelen rond Valkenburg kan eindeloos dankzij de vele wandelroutes die het gebied rijk is. Een afwisselend landschap van hellingbossen met holle wegen, uitgestrekte heide of juist groene grasweides, achter elke bocht ontdek je weer iets nieuws.

Wellnesswandeling op de Cauberg door Thermae 2000

Wij maakten een wellness wandeling rond de Cauberg en werden getrakteerd op bloeiende bloesem en groene heuvels

5. Beklim de Cauberg

De Cauberg is een van de weinige ‘bergen’ die we in Nederland kennen. Vooral onder wielrenners populair, want wie de Cauberg bedwingt, kan zich meten met met de profs. Tijdens onze wandelingen de berg op, werden we regelmatig ingehaald door wielrenners die naar boven zwoegden of juist keihard naar beneden sjeesden.

Op de helling van de Cauberg, tussen enkele berggroeves, ligt een historische begraafplaats met enkele bijzondere grafmonumenten.

Doen in Valkenburg: beklim de Cauberg

Beklim jij de Cauberg in Valkenburg?

6. Ontspannen bij Thermae 2000

Heerlijk ontspannen kan bij uitstek in Valkenburg! Wellness center Thermae 2000 ligt op de top van de Cauberg in Valkenburg aan de Geul, met geweldig uitzicht over het glooiende Zuid-Limburgse Heuvelland. De ideale bestemming voor een paar dagen weg dus, waar je lekker kunt ontspannen en de stress en sleur van alledag van je af kunt schudden.

 

Beleef de wellness van Thermae 2000

Overnachten in Valkenburg

Wil jij overnachten in Valkenburg? Denk dan eens aan deze hotels*:

  • Black Label Hotel Valkenburg (De Leeuwhof 10) – Designhotel in een oude brouwerij. Je boekt een kamer vanaf €100,- per nacht.
  • Hotel van Dyk (Neerhem 19) – Vanaf €89,- op basis van een tweepersoonskamer incl. ontbijt.
  • Hotel B&B De Heren van Valkenburg (Neerhem 17) – Gezellige B&B met 15 kamers. Vanaf €64,- op basis van een tweepersoonskamer incl. ontbijt.
  • Hampshite Hotel ‘Voncken’ (Walramplein 1) – Vanaf €99,- op basis van een tweepersoonskamer incl. ontbijt.
  • Parkhotel Valkenburg (Neerhem 68) – Het Parkhotel huist in een door Pierre Cuypers ontworpen rijksmonument vlakbij het centrum van Valkenburg. Vanaf €89,- op basis van een tweepersoonskamer incl. ontbijt.

Heb jij Valkenburg al eens bezocht?

Let op: door de maatregelen tegen corona zijn sommige bezienswaardigheden en attracties (deels) gesloten. Check vooraf altijd wat er mogelijk is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen