New York is druk en gehaast?

De beste bestemmingen voor culinaire trips, volgens sterrenchefs

Altijd al willen weten wat de beste bestemmingen voor culinaire trips zijn? Online reismagazine SurpriseTickets vroeg het aan 100 Nederlandse sterrenchefs en kwam tot een mooie lijst met inspirerende culinaire bestemmingen.

De beste bestemmingen voor culinaire trips

Als je een culinair topweekend wil beleven, in welke stad op de wereld moet je dan zijn? De redactie van Surprisetickets.nl onderzocht dit door 100 Nederlandse Michelin-chefs te vragen: wat is volgens jou ‘de lekkerste stad’ op de wereld? Het levert een lijst waarop steden als Tokio, New York City, San Sebastian, Chicago en Hongkong hoge ogen gooien als het om culinair inspirerende steden gaat.

Tokio als culinaire top-bestemming

Volgens die 100 Michelin-chefs is Tokio een van de meest culinaire stad van de wereld. Niet alleen vanwege de fantastische versmarkten en hippe toko’s, je vindt er ook nog eens de meeste 3-sterren restaurants. Daarnaast is de Aziatische keuken inspirerend voor de Nederlandse chef-koks, omdat er veel te ontdekken valt in de manier waarop ingrediënten worden verwerkt en gebruikt in gerechten.

“In Azië realiseer je dat er eigenlijk maar weinig op kan tegen lekker simpel en vers eten zonder poespas,” zegt Niven Kunz. “Ik kom er dan ook graag met mijn vriendin!”

De top-chef van Restaurant Niven in Rijswijk heeft al tien jaar een Michelin-ster en werd dit jaar met zijn restaurant voor de tweede keer op een rij gekozen tot het beste groente-restaurant van Nederland.

New York City is best of the rest

Best of the rest is volgens de chefs New York, de stad die eindeloos inspireert vanwege de diversiteit en de uiteenlopende keukens die je er kan vinden. Op culinair gebied heb je in New York de wereld binnen handbereik, van de typische hotdogs-kraampjes op straat en de American cheese cake, tot en met de verrukkelijke pastries en natuurlijk de wereldberoemde foodtrucks die het hart van menig foodie sneller laten kloppen.

Niven Kunz: “New York is echt een van de food-capitols van de wereld. Je hebt er werkelijk alles, van sterrenrestaurants tot super trendy streetfood. Love it!”

Lees ook: 7x Hotspots in New York City
New York is druk en gehaast?
Central Park food stand - Watzijzegt.com

Barcelona favoriet bij Nederlandse Michelin chefs

Van de ondervraagde chefs bezoekt 40% het liefst Barcelona voor een culinaire stedentrip. De stad wordt getipt als hip en toegankelijk en wordt door een meerderheid van de sterrenkoks gewaardeerd om de fantastische food markten en uitstekende restaurants. Lokale chefs experimenteren vrij met nieuwe gastronomische concepten en lopen vooruit op het gebied van tempo cooking.

“De Spaanse keuken ontvangt nog meer lof van de chefs, want ook de nummer twee is van Spaanse bodem. In het kleine San Sebastián vind je maar liefst twee van de vijftig beste restaurants ter wereld.”

El Nacional, Passeig de Gràcia, Barcelona, Spanje (via Unsplash)

Met 14% staat Londen op de derde plaats van favoriete gastronomische bestemmingen. De Britse hoofdstad is ook de favoriete culinaire bestemming van TV-chef Ron Blaauw:

“Londen groeit enorm en met miljoenen inwoners van over de hele wereld gebeurt er in culinair opzicht zo veel! Veel jonge mensen met nieuwe ideeën. Zo ontstaan er te gekke openlucht foodmarkten op geweldige plekken. De restaurants zijn divers en kwalitatief in verhouding erg goed. Londen heeft alles, een echte wereldstad.”

Uit eten in Londen

Deze steden worden overschat op culinair gebied

Niet alle bekende steden zijn geliefd bij de chefs. Zo worden Parijs, Rome en Amsterdam achtereenvolgens genoemd als meest overschatte culinaire bestemmingen. Dat ligt veelal aan het ‘overschatte’ niveau van bijvoorbeeld Parijse restaurants en de prijs-kwaliteitsverhouding die hier geregeld uit balans zou zijn. Bijna de helft van de chefs vindt deze stad overgewaardeerd. Het is allemaal erg klassiek, het heeft weinig extra’s in hun ogen.

Waar Rotterdam nog de top vijf van beste culinaire bestemmingen haalt, scoort onze hoofdstad Amsterdam in de ogen van de gevraagde Nederlandse top-chefs beduidend slechter. Met haar derde plek in top drie van gastronomisch meest overschatte steden komen verwachtingen en realiteit in Amsterdamse restaurants lang niet altijd overeen en wordt aan de (hoge) verwachtingen vaak niet voldaan.

Meer inspiratie nodig voor culinaire bestemmingen?

Deze culinaire bestemmingen staan garant voor lekker eten en drinken:

Wat is jouw favoriete bestemming voor een culinaire trip?

6 reacties
  1. Barcelona and Rotterdam, mijn stad en mijn favourite stad in Europa. Leuk om allerbei hier te zien.

    1. Ik ook hoor! Maar misschien hebben sterrenchefs net een andere smaak dan wij, ze doelen ook meer op sterrestaurants denk ik.

  2. Parijs natuurlijk! Waar kun je nou beter eten als in Parijs. In LA kun je trouwens ook fantastisch eten, maar Parijs heeft net wat meer finesse en romantiek :).

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen

3x Culinair rond St. Katherines Dock Londen

St. Katherines Dock Londen? Ik zie de verbazing op je gezicht, want waar ligt dat?! Nou, het is bijna niet te missen want dit haventje ligt pal naast de Tower…
Fijne adresjes voor foodies in Friesland

Fijne adresjes voor foodies in Friesland

Met Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 staat er de komende jaren veel te gebeuren in Friesland. Ook op gastronomisch vlak bruist de provincie, ontdekte ik onlangs tijdens…