Alberobello in Puglia

Over trulli en meer zien en doen in Alberobello

Ben jij fan van Italiaanse architectuur en ga jij binnenkort op vakantie naar Zuid-Italië? Dan wil je de bekende witte huizen in Alberobello niet overslaan! Alberobello ligt in Puglia, in het zuiden van Italië, en telt nog meer dan duizend van deze karakteristieke huisjes. Lees mee over trulli en meer zien en doen in Alberobello.

Over trulli en meer zien en doen in Alberobello

Trulli, wat is dat nu weer, hoor ik je denken. Trulli, in enkelvoud trullo, zijn witte kalkstenen huisjes, die werden gebouwd volgens een prehistorische bouwtechniek waarbij stenen simpelweg op elkaar werden gestapeld zonder gebruik van cement of ander bindmiddel. Kenmerkend zijn de puntige daken, vaak in piramide of koepelvorm gebouwd.

Beschilderde trulli daken in Alberobello

Deze karakteristieke kalkstenen woningen werden vooral gebouwd in het zuiden van Italië en zijn onder meer te vinden in Locorotondo, Martina Franca en Ostuni. De echte trulli hoofdstad van Puglia, ofwel Apulië, is echter Alberobello.

Vernoemd naar het primitieve eikenbos Arboris Belli (prachtige bomen) dat ooit het gebied bedekte, is het inmiddels een trekpleister voor iedereen die de befaamde trulli – waarvan er in Alberobello liefst 1500 van te vinden zijn.

Door de eeuwen heen zijn veel trulli gesneuveld. Om te voorkomen dat dit stukje Italiaanse historie helemaal verdwijnt, prijken sinds 1996 alle overgebleven trulli in Alberobello op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Wat te doen in Alberobello

Wil je weten wat er naast deze trulli nog meer te doen is in Alberobello?

Ga naar de minder bezochte wijk Aia Piccola waar je ook veel trulli kunt bewonderen en het minder druk is dan in de wijk Rione Monti – waar het zwaartepunt van de trulli en diens bezoekers zich bevindt.

Alberobello is een toeristentrekpleister: wat te doen in Alberobello

Uitzicht vanaf het Belvedere Terazza Balconi di Santa Lucia in Alberobello

Wandel over de Piazza del Popolo, waar je naast de kerk de Belvedere Terraza Balconi kunt vinden, dat prachtig uitzicht biedt over Alberobello’s befaamde trulli. Ga ook vooral ‘s avonds hier kijken wanneer je de kans krijgt: dan worden de vele witte huisjes vaak in allerlei kleuren belicht.

Doen in Alberobello: bezoek de Parrocchia Sant'Antonio di ALBEROBELLO

De Parrocchia Sant’Antonio di Alberobello is vooral bijzonder dankzij de trullo-vormen: het is de enige in zijn soort!

Haal het lekkerste ijs bij Gelateria Arte Fredda (Largo Martellotta Cosmo 47) dat met hun amandelijs al eens in de prijzen viel of bij Martinucci Pasticceria (Via Monte San Michele 57).

Bezoek een paar van de toeristenwinkels en besteed een paar euro’s aan souvenirs. Sommige van deze winkeltjes hebben ook een dakterras, vanwaar je een mooi uitzicht over de stad hebt.

Beste reistijd voor Alberobello

De stad staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst en is een ontzettend populaire bestemming, vooral tijdens de zomer zijn de winkelstraten in Rione Monti soms razend druk.

Alberobello is een bekende trekpleister voor toeristen

Plan je bezoek dus goed: bezoek de stad buiten het hoogseizoen dat loopt van mei t/m oktober of zorg dat je er ‘s ochtends echt op tijd bent en de drukte een beetje voor bent (in de praktijk betekent dat voor een uur of 10).

Overnachten in Alberobello

Wil je overnachten in Alberobello? Dan wil je natuurlijk in een trullo slapen! Persoonlijk zou ik eerder kiezen voor van de stadjes in de buurt van Alberobello. Die zijn net zo mooi – zo niet mooier – en worden minder overspoeld door busladingen toeristen die – wanneer het weer kan – zonder twijfel Alberobello weer zullen aandoen.

Wil je toch een overnachting boeken in Alberobello? Dan kan ik je dit bijzondere adres via Eliza was here* van harte aanbevelen! Masseria Rosa is een fraaie omgebouwde 19-eeuwse boerderij dat net buiten de stad ligt in een rustige en landelijke omgeving.

Ben jij al eens in Alberobello geweest?

Dit wil je wellicht ook lezen