Slapen in Trullo Fumarola in Puglia

Slapen in een trullo in Puglia (bijzonder overnachten in Italië)

Je hebt van die dingen waarvan je pas weet dat je het wil op het moment dat je het meemaakt. Slapen in een trullo in Puglia is zo’n ding. Voor ik afreisde naar het zuiden van Italië had ik nog nauwelijks van deze bouwsels gehoord, maar een trullo staat garant voor bijzonder overnachten in Italië. 

Bijzonder overnachten in Puglia

Misschien heb je ze weleens gezien: de kleine kalkstenen huizen met een kegelvormig puntdak waarmee het landschap in het zuiden van Italië doorspekt is. De trullo (meervoud: trulli) siert in het Zuid-Italiaanse Puglia. De typische huizen werden vroeger gebouwd zonder cement en versierd met christelijke of magische symbolen. Dankzij het gebrek aan cement waren ze ook weer makkelijk af te breken, handig om zo belastingen te ontduiken.

Slapen in een trullo in Puglia

De trulli van tegenwoordig staan gelukkig een stuk steviger en zijn er in alle soorten en maten. Toen ik onlangs afreisde naar het zuiden van Italië, maakt ik dankzij HomeAway kennis met een droom-trullo.

Overnachten in luxe Trullo Fumarola in Puglia

Trullo Fumarola ligt op korte rijafstand van Martina Franca en Locorotondo, omgeven door glooiende groene heuvels en talloze olijfbomen. Het bestaat uit twee gebouwen: Trullo Bougainvillea en Villa Gelsomino. De trullo is al sinds 1820 in de familie van huidige eigenaar Sandra en zijn vrouw Ina. Ze renoveerden het volledig, daarbij zoveel mogelijk originele kenmerken in ere houdend. Het resultaat is een ruime, lichte trullo voor vier personen met een grote woon- en eetkamer als levendig middelpunt.

Slapen in een trullo in Puglia, Trullo Fumarola in PugliaSlapen in een trullo in Puglia, Trullo Fumarola in Puglia
Slapen in een trullo in Puglia, Trullo Fumarola in Puglia
Slapen in een trullo in Puglia, Trullo Fumarola in Puglia

La Dolce Vita in een trullo

Naast de trullo bouwden ze een ruime villa, voorzien van alle gemakken. De trullo en villa zijn los van elkaar maar ook gezamenlijk te huren. Fumarola biedt alles voor een luxe, luie vakantie met familie of een groep vrienden. ‘s Ochtends ontbijten in de enorme tuin, een frisse duik in je eigen privézwembad of toch liever een balletje gooien op het gras. ‘s Avonds dineren bij het zwembad of toch in een van de woonkeukens, de keuze is reuze.

Slapen in een trullo in Puglia, Trullo Fumarola in Puglia

In totaal zijn er vijf slaapkamers voor in totaal 12 personen, drie badkamers met inloopdouches of heerlijk bad, twee ruime keukens en zelfs een enorme serre met loungebanken aan beide kanten van de kamer waar je vakantiedag ultiem ontspannen kunt afsluiten, met een boek uit een van de goedgevulde boekenkasten bijvoorbeeld.

Slapen in een trullo in Puglia, Trullo Fumarola in PugliaSlapen in een trullo in Puglia, Trullo Fumarola in PugliaSlapen in een trullo in Puglia, Trullo Fumarola in PugliaSlapen in een trullo in Puglia, Trullo Fumarola in Puglia
Slapen in een trullo in Puglia, Trullo Fumarola in Puglia

‘Ochtends ontbijten als koningen en koninginnen in de prachtige tuin

Trullo away from home

Vakantiehuizenaanbieder HomeAway heeft een enorm aanbod aan trulli en andere vakantiehuizen in Puglia. Veel van de vakantiehuizen worden door particulieren verhuurd via het platform, waardoor je een enorm afwisselend aanbod aan vakantiehuizen hebt. Het kan ook betekenen dat communicatie soms wat lastig of traag verloopt – in een land als Italië – of dat een accommodatie misschien niet helemaal aan je verwachtingen voldoet. Op tijd beginnen met zoeken en meerdere opties open houden kan dan ook handig zijn.

Heerlijk geslapen in een trullo

Onze trullo in Martina Franca maakte alle verwachtingen gelukkig meer dan waar. Als we geen retourticket hadden gehad, was ik hier met liefde nog een paar nachten langer gebleven.  Ook verblijven in deze prachtige trullo in Puglia? De trullo is te huur vanaf €890 per week, de villa vanaf €990; beide gebouwen samen te huur vanaf €1880 per week.

Kende jij deze manier van bijzonder overnachten in Puglia al?

Deze post bevat enkele affliate links.
Lees hier mijn disclaimer.

10 reacties
  1. Wat een gave accommodatie joh, heerlijk! Maar klopt het dat hij er helemaal niet uit ziet als zo’n authentieke trullo met puntdak?

    1. Haha, deels! Je ziet op mijn eerste foto’s wel de trulli: die zijn aan elkaar gekoppeld en zo tot een verblijf voor vier personen omgebouwd, met hoge plafonds en zo nog. Ik sliep zelf in het villa gedeelte dat er naast is gebouwd, vandaar dat ik daar wat meer foto’s van heb :)

  2. Staat op mijn lijst voor een volgend uitstapje vanuit onze eigen B&B Villa I Due Padroni in Noord Italie!

  3. Ik had niet verwacht dat het er van binnen zo mooi uit zou zien! Geweldig om hier te logeren, die komt zeker op mijn lijstje!

    1. Ja, prachtig! Al was dit ook wel echt een luxe uitvoering. Maar de meeste trulli voor verhuur zijn lekker comfortabel tegenwoordig :)

  4. Wauw, paradijsje zeg! Grappig dat ze de vroegere trulli konden afbreken om belasting te ontduiken. Hoop dat ze dat met deze niet doen ;)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
De groene heuvels van Le Marche

5x Wat je nog niet wist over Le Marche, Italië

Italië is voor menigeen een populaire vakantiebestemming. Waar veel vakantiegangers al snel uitwijken naar Toscane en Umbrië, is Le Marche een minstens zo interessante bestemming. Ik vertel je wat je…
Overnachten in The Duke Hotel Den Bosch

The Duke Boutique Hotel Den Bosch

Of ik een nachtje wilde komen slapen in The Duke Boutique Hotel in Den Bosch. Dit pas geopende, trendy hotel ligt midden in het centrum van deze Brabantse stad, telt slechts…