Cefalu, Sicily, Italie

Op vakantie naar Sardinië of Sicilië?

Sardinië en Sicilië bezoeken staat al jaren hoog op mijn verlanglijstje. Beiden bieden prachtige natuur, cultuur, lekker eten en niet verkeerd, veel zon. Maar, ga ik dan voor Sardinië of Sicilië?

Op vakantie naar Sardinië of Sicilië?

Het liefst kies ik een plek die nog niet overspoeld wordt door busladingen toeristen maar juist een beetje weg van de grote massa. Waar je oorden kunt ontdekken zonder dat je schouder aan schouder langs bekende attracties schuifelt.

Toen ik werd getipt over Eliza was here waar je alleen maar kleinschalige en bijzondere vakantieadresjes kunt boeken, kon ik het dan ook niet nalaten even een blik op hun bestemmingen te werpen. Mijn wens om bijzondere vakantieadresjes te vinden, werd meteen vervuld.

Zomervakantie in Sardinië…

Een toffe accommodatie op Sardinië bijvoorbeeld, waar ik tussen de koeien kan genieten van huisgemaakte lekkernijen van de eigenaren met een spectaculaire kustlijn op de achtergrond.

Dit Mediterrane eiland is geliefd bij zee- en sportliefhebbers die hierheen komen om te zwemmen, zeilen, windsurfen en lange trektochten door de prachtige natuur. En natuurlijk heerlijk willen relaxen op de mooiste stranden van Sardinië.

Citytrip Cagliari Sardinië: een citytrip die al je zintuigen prikkelt

De kustgebieden worden vooral in de zomer wel overspoeld maar het binnenland is nog bij minder toeristen bekend. Ideaal om bijvoorbeeld een autootje te huren en de rijke geschiedenis van deze Italiaanse parel te gaan ontdekken en los te gaan op culurgiones en pizza’s (na 19 uur ‘s avonds dan want eerder krijg je ze niet geserveerd).

Ga je op vakantie naar sfeervol Sardinië?

Castelsardo in Sardinie

Middeleeuws stadje Castelsardo in Sardinie (Foto door Levranii, via Shutterstock)

… of op vakantie naar Sicilië

Cefalu, Sicily, Italie

Foto boven door Aleksandar Todorovic (via Shutterstock)

Of toch misschien maar een mooi luxueus appartement op Sicilië, waar je de meeste zonuren kunt vinden van Europa? Hoewel ons eigen kikkerlandje ook steeds warmer lijkt te worden, snak ik inmiddels steeds meer naar een weekje flink bijkleuren in de zon en de warmte op mijn huid. Zeker als ik daar maar 2,5 uur voor hoef te vliegen.

Sicilië, aan de voet van Italië, is een mix van oude Griekse invloeden, werelderfgoed en flink wat lokale culturen die in elkaar overlopen. Ik wil wijn proeven in Marsala, me vergapen aan kathedralen in Palermo en eindeloos tafelen met cannoli, arancini en andere lokale lekkernijen die de rijke cuisine van het eiland te bieden heeft.

Toch op vakantie naar authentiek Sicilië dus?

Op vakantie naar Sicilië (foto via Unsplash)

Op vakantie naar Sicilië? (foto via Unsplash)

Sardinië of Sicilië, ik ben er duidelijk nog niet uit dus. Reden te meer om nog een beetje verder te dromen over bijzondere bestemmingen.

Meer lezen over bijzondere bestemmingen in Italië?

Meer lezen over reizen? Laat je hier inspireren door mijn andere reisverhalen en reistips.

Ben jij weleens op Sardinie of Sicilie geweest?

13 reacties
 1. Ik was in 2011 een paar dagen op Sardinië, maar het was wat te kort helaas. Evengoed een prachtig ongerept land, zeker de moeite waard!

 2. Nou ja, ik bedoelde alleen maar te zeggen dat Sardijnen en Sicilianen zich eigenlijk geen echte Italianen voelen.

 3. Ooh, grappig! Ik wil in september naar Sardinië. Ik ken daar iemand die er woont. Nou ja, kennen… We kennen elkaar al tig jaar via Flickr en Facebook en elk jaar roep ik weer dat ik haar een keer kom opzoeken. Dit jaar gaat het echt gebeuren. Denk ik ;). Dus mocht je ook in september weg willen….

 4. Ik was op Sardinië en kan niet wachten om weer een keer terug te gaan! Zo fijn en mooi <3 Dus wat dat betreft een dikke aanrader :)

 5. Op Sardinie was ik nog nooit, wel op Sicilie. Beide zijn eigenlijk geen Italie, hoe wel Garibaldi juist op Sicilie zijn tocht volbracht en te Salemi de eerste Itaiaanse vlag plantte.
  Als je weinig toeristen wilt, kies dan de westkust. Meer nog dan Marsala is Selinunte besist een bezoek waard, mooier en oneindig veel groter dan het bekendere Segesta. Maar, als je een eigen autootje hebt, vergeet dan vooral het oude, door de aardbeving verwoeste en nu in beton gestorte (oude) Gibbelina niet. Ook op googlemaps ziet het er bizar uit. De bewoners zelf hebben er niet altijd goede herinneringen aan, en zullen je de weg erheen niet gauw wijzen. Bordjes zijn ook schaars. De weg erheen kun je het beste al thuis uitstippelen. Je zult er geen toeristen zien, en ‘mooi’ is wellicht een wat lugubere benaming, Maar een bezoek aan dit tot kunstwerk verheven -begraven- dorp is zeker indrukwekkend. Ik schreef over de drijvende kracht achter dit bizarre project een paar jaar terug dit: http://lehti-paul.blogspot.nl/2011/09/de-burgemeester.html.
  Mooie plaatjes kun er overal maken. Erice, hoog op een bergpunt aan zee met adembenemend uitzicht, en het Afrikaans aanvoelende Trapani zijn, naast Palermo, ook erg de moeite waard. Ik wens je veel droom en reisplezier! http://lehti-paul.blogspot.nl/2011/09/blog-post.html
  Hier staat ook hele veel (niet voor de massatoerist bedoelde) informatie over Italie, door twee Vlamingen die er wonen geschreven:

  1. Het zijn autonome regio’s ja, dat las ik al. Bedankt voor je uitgebreide tips, die neem ik zeker mee mocht het Sicilië worden :)

 6. Ja! Staan bij mij ook al even op het lijstje… ik zag gisteren of eergisteren iets naars voorbij komen over Palermo (Sicilië) via de blog van NatGeo geloof ik. Hm..
  Fijn weekend!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
10x Doen in Montefeltro: maak een roadtrip met een oldtimer

Truffels en oldtimers in Italiaans Le Marche

Italië is zo’n land waar ik het liefst elk jaar heen zou gaan, al is het alleen maar voor het eten. Sinds mijn laatste bezoek heb ik nog meer redenen…