Polignano a Mare in Puglia ©watzijzegt.com

Dit zijn de mooiste stadjes van Puglia in Zuid-Italië

Op zoek naar wat de mooiste stadjes van Zuid-Italië zijn? Tijdens mijn roadtrip door Puglia maakte ik kennis met de leukste dorpen en stadjes in het zuiden. Dit zijn de mooiste stadjes van Puglia in Zuid-Italië! 


De mooiste stadjes van Puglia (Zuid-Italië)

De mooiste steden van Toscane zul je ongetwijfeld kennen. Maar waar moet je zijn als je zuidelijker afreist naar Puglia, de hak van de Italiaanse laars? Puglia staat in Nederland ook bekend als Apulië en wordt nog vaak over het hoofd gezien. Dat is jammer, want de regio heeft veel te bieden voor een heerlijke vakantie.

Het staat bekend om de vele witgekalkte heuvelsteden, eeuwenoude akkers en trulli en honderden kilometers aan kustlijn langs de Middellandse Zee. Met poëtische plaatsnamen als Locorotondo, Otranto en Alberobello zijn mooie steden hier wel te verwachten.

Dit zijn de 8 mooiste stadjes van Zuid-Italië

Ook weten welke dorpen en stadjes in Zuid-Italië je moet bezoeken wanneer je een roadtrip door Puglia maakt? Ik tip de mooiste stadjes van Zuid-Italië!

1. Alberobello: stad van de trulli

Wereldberoemd en rete-populair tijdens het hoogseizoen: Alberobello is dé trulli hoofdstad van Puglia. Het werd vernoemd naar het primitieve eikenbos Arboris Belli (prachtige bomen) dat ooit dit gebied bedekte.

Inmiddels is Alberobello een trekpleister voor iedereen die de befaamde trulli wil zien: de witte kalkstenen huizen met hun zo kenmerkende puntdak. Hiervan zijn er in Alberobello maar liefst 1500 van te vinden.

De stad staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst en verandert ‘s zomers in een kolkende mensenmassa die langzaam door de winkelstraten in Rione Monti deint. Waar souvenirs worden verkocht vanuit trullo winkeltjes en ijs en pizza’s gegeten kunnen worden in trullo restaurants.

Plan je bezoek dus goed! Bezoek de stad buiten het hoogseizoen dat loopt van mei t/m oktober of zorg dat je er ‘s ochtends op tijd bent en de drukte een beetje voor bent.

Tip: ga naar de minder bezochte wijk Aia Piccola waar je ook talloze trulli kunt bewonderen en loop over de Piazza del Popolo. Hier vind je de Belvedere Trulli naast de kerk en heb je mooi uitzicht over de vele trulli van Alberobello.

Mooiste stadjes Zuid-Italië: Alberobello is de trulli-hoofdstad van Puglia

Mooiste stadjes in Apulië: Alberobello is een bekende trekpleister voor toeristen
Alberobello is een toeristentrekpleister: wat te doen in Alberobello

2. Gallipoli: prachtig havenstadje in Zuid-Italië

Gallipolli is een levendige havenstad en bestaat als zoveel stadjes hier uit een oud en nieuw gedeelte. Het oude deel van de stad ligt op een eilandje dat door een weg verbonden is met het vasteland.

Gallipoli biedt alles voor een gezellig avondje uit, maar ook cultuur- en geschiedenis liefhebbers zijn hier op hun plek. De stad werd vijf eeuwen lang geregeerd door de Grieken, al zijn daar dankzij de vernielzucht van de Romeinen geen sporen meer van te vinden.

De barokke kerken en het merendeel van de huidige architectuur stamt uit de Middeleeuwen en erna, zoals de Cattedrale di Sant’Agata uit de zeventiende eeuw.

Tip: Voor een lekkere lunch of typisch diner ga je eten bij een van de restaurants in het oude centrum; hou vooral de visvangst van de dag in de gaten. Aanrader!

Gallipoli in PugliaCattedrale di Sant'Agata in Gallipoli, Puglia

Azuurblauwe zee en indrukwekkende gebouwen in Gallipoli

3. Lecce: Florence van het Zuiden

Bekend als Florence van het Zuiden wordt Lecce verrassend genoeg nog vaak overgeslagen ten faveure van de nabijgelegen stranden. Zonde, want universiteitsstad Lecce is rijk aan bezienswaardigheden. Het ligt op een half uur rijden van Brindisi en is een van de grotere steden van Puglia.

Toch is de stad nog steeds prima te voet te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld de Piazza del Duomo in het centrum. Deze kerk heeft twee facades en een groot plein waar inwoners van Lecce zichzelf vroeger verschuilden wanneer de stad werd belegerd.

Tip: Neem een kookles en leer hoe je zelf die typische cuisine van Puglia op tafel zet.

Universiteitsstad Lecce heeft meer dan genoeg bezienswaardighedenUniversiteitsstad Lecce heeft meer dan genoeg bezienswaardigheden

Mooiste stadjes Zuid-Italië: Lecce wordt ook wel het Florence van het zuiden genoemd

4. Locorotondo: een van de mooiste stadjes in Zuid-Italië:

Rustige smalle straten waar het vele wit van de gekalkte huizen een schel contrast vormt met de bloedrode geraniums in bloembakken waarmee de inwoners hun balkons en gevels decoreren.

Ondanks het gebrek aan grote trekpleisters wil je Locorotondo zeker niet overslaan. Het is namelijk een van de Borghi più belli d’Italia, ofwel mooiste steden van Italië. Locorotondo ligt middenin trulli land maar staat ook bekend om Cummerse, huizen met spitse zadeldaken en ongewoon voor Italië.

Het historische deel van de stad – het centro storico – ligt bovenop een heuvel. Vanaf de Villa Comunale stadstuin heb je een panoramisch uitzicht over de omliggende vallei. Vanuit daar wandel je zo door naar het historische centrum. Daar tref je een bonte combinatie van witgekalkte doolhof van kleine straatjes, steile stenen trappen en historische panden. Sommige panden zijn inmiddels vergane glorie, anderen nog vol architectonische grandeur.

Tip: Ga eten bij Restaurant U’Curdunn (Via Dura 19) waar je kunt genieten van lokale gerechten, zowel lunch als diner.

Restaurantjes verstopt in kleine steegjes in LocorotondoFotogenieke straten in PugliaFotogenieke straten in Puglia: neem dit straatje in Locorotondo

5. Martina Franca: grotere stad in het hart van Puglia

Met bijna 50 duizend inwoners is Martina Franca een van de grotere steden in het hart van Puglia. Omringd door trulli en rijk aan witgekalkte stenen huizen, karakteristieke straatjes en steegjes om in te verdwalen is Martinca Franca een fotogenieke stop tijdens je roadtrip.

Bezoekers van het centro storico worden verwelkomd door een historische poort, de Porto Santo Stefano ofwel Arco di Sant’ Antonio.

Tip: Snuif de sfeer op vanaf Piazza Roma, waar het Palazzo Ducale een stukje van Martina Franca’s geschiedenis weergeeft.

6. Ostuni: de Witte Stad

Ostuni ligt in het gebied waar de trulli langzaam uit het beeld verdwijnen en de Salento, de hak van de laars begint. Verdwalen in een doolhof van steegjes, gewelfde bogen en trappen die laten zien dat de stad zonder duidelijk plan werd gebouwd. Maar dit doolhof is ook wat Ostuni maakt tot de geliefde Witte Stad die het nu is. De invloed van de vele veroveraars is ook hier terug te zien.

“Dove gli anni non passano e tutto sembra compenetrarsi – Waar de tijd heeft stilgestaan en het heden en verleden samensmelten” Roberto Cotroneo over Ostuni

Tip: Voor een lange uitgebreide lokale lunch ga je naar La Piazzetta Garibaldi (Piazza Garibaldi) of Ciacco (Via Conte Ugolino) voor meer traditionele gerechten.

Toen ik er op Tweede Paasdag rond liep, genoten de Italianen volop van het mooie weer en de eerste gelato en Aperol Spritz op terrasjes in de zon.

Ostuni staat bekend als de witte stad
Straatbeeld in OstuniStraatbeeld in Ostuni

7. Otranto: ansichtkaartdecor aan de kust

Diep in het zuiden in de Salento, de hak van de Italiaanse laars, ligt Otranto. Deze stad ligt dichtbij het meest oostelijke punt van Italië. Otranto werd bevochten en afgemat door vele bezetters, maar tegenwoordig hangt hier een relaxte vakantiesfeer. Nu hoef je alleen maar te vechten voor een plekje op het strand.

Otranto in Puglia (via Unsplash)

De azuurblauwe wateren, witte gebouwen en hoge rotsen maken Otranto tot een geliefde bestemming voor toeristen. Het idyllische decor is ook vaak dé hoofdrolspeler op ansichtkaarten en in boeken. Op heldere dagen is het zelfs mogelijk om Albanië te zien liggen aan de overkant van de Straat van Otranto.

Santa Maria Annunziata: Kathedraal van Otranto

Bekendste bezienswaardigheid is de Santa Maria Annunziata, de Kathedraal van Otranto. De indrukwekkende mozaïekvloer, gebouwd tussen 1163-1165 en één van de grootste van Europa, overleefde de Turkse invasie ternauwernood.

8. Polignano a Mare: misschien wel het mooiste stadje van Puglia

Wellicht heb je de spectaculaire foto’s van dit stadje weleens gezien. Het is gebouwd op steile en met grotten doorspekte rotsen kliffen aan de Adriatische Zee. Daarom is het ook niet verrassend dat Polignano a Mare jaarlijks veel toeristen trekt.

Het is een van de oudste en belangrijkste vestingen in Puglia. Net als veel stadjes in de regio, werd het meer dan eens bezet door andere volken, tot aan Hunnen en Noormannen aan toe.

Grotta Palazzese

In de grootste grot Grotta Palazzese is een Pinterest-waardig restaurant gevestigd, waar je je maaltijd nuttigt terwijl je uitkijkt over de meer dan 20 meter hoge kliffen. Over dineren met zeezicht gesproken! Tijdens de zomermaanden vormen de rotsen het toneel voor Italiaanse waaghalzen die hier proberen vooral niet hun nek te breken.

De stad bracht daarnaast de schrijver van wat zonder twijfel het meest gecoverde Italiaanse nummer is. Volare leverde Domenico Modugno deelname aan het Eurovisiesongfestival in 1958 en uiteindelijk zelfs een eigen standbeeld in zijn geboorteplaats op.

Tip: kijk of een van de beroemde rots-restaurants open is voor een smakelijke maaltijd. En vergeet niet je zwemkleding mee te nemen zodat je zelf een duik in het azuurblauwe water kunt nemen. Of maak een boottocht en bekijk de grotten van dichtbij.

De perfecte foto maak je vanaf Ponte Lama Monachile, het uitkijkpunt te zien op deze foto ⤸

Mooiste stadjes van Puglia in Zuid-Italië: Polignano a Mare in Puglia Mooiste stadjes van Zuid-Italië: Polignano a Mare in Puglia
Dit zijn de mooiste stadjes van Puglia in Zuid-Italië

Meer lezen over reizen door Puglia?

Lees dan ook deze artikelen die ik schreef over bestemmingen in Zuid-Italië:

Heb jij al kennis gemaakt met de mooiste stadjes in Zuid-Italië?Booking.com

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in april 2016 en is sindsdien geactualiseerd.
Deze rondreis door Apulië werd mede mogelijk gemaakt door HomeAway en Sunny Cars. 

16 reacties
 1. Wij vertrekken in augustus, blij dit allemaal te lezen en de tips ga ik zeker opslaan!!
  Kijken er al naar uit.
  Dank u wel!!!

  1. Hoi Wendy,

   Wij zijn onze reis aan het voorbereiden voor september. Welke route / steden gaan jullie bezoeken? Groetjes Marli

 2. Het ziet er allemaal geweldig uit. Ik zou er graag eens naar toe gaan, maar wij rijden geen auto. Is jullie indruk dat er daar een beetje redelijk openbaar vervoer is?
  Een andere mogelijkheid is om naar Sicilië te gaan, daar schijnt vooral het bussysteem wel redelijk te zijn.
  Weet iemand daar iets van?
  Bedankt

  1. Hi Loes, bedankt voor je reactie! Ik denk dat het reizen met een (huur)auto in deze regio wel een stuk makkelijker gaat dan met het OV. Er rijden wel treinen tussen de grote(re) steden maar je komt toch minder makkelijk bij de kleinere stadjes en bezienswaardigheden.

  2. Beste Loes,
   Als je het zuiden van Italie wilt bezoeken is dit het beste met de auto, vanwege de afstanden en het gemak.
   Mijn familie woont in Altamura, maar ik ben nog nooit met het openbaar vervoer gegaan.
   En met de auto kan je ook meerdere dorpjes bezoeken.
   Tussen de grote steden is het wel te doen.

  3. Wij zijn in maart in Puglia geweest en hebben heel wat bezocht met het openbaar vervoer. Geen stress maar soms is het tempo traag. Let op: er rijden vlugge en trage treinen. De lijn die het dichtst bij de kust ligt, gaat het vlugst. Zo reisden wij gemakkelijk van Brindisi naar Lecce, van Lecce naar Ostuni, van Ostuni naar Bari.
   Ook een daguitstap vanuit Bari naar Trani en een andere naar Polignano en Monopoli verliepen vlot.
   Pas echter op met de regionale treinen ! We hadden een hotel in Cisternino maar het station van de snelle lijn ligt op 10 km van het stadje. Noodgedwongen belden we een taxi en die kostte slechts 20 euro. Voor de daguitstap van Cisternino via Martina Franca naar Alberobello namen we eerst een lokaal treintje naar Martina Franca, dan een bus naar Alberobello, een bus terug naar Locorotondo en toen weer de taxi naar Cisternino, die kostte opnieuw 20 euro. Dezelfde taxi bracht ons ‘s anderendaags naar Ostuni en daar konden we weer de ‘vlugge’ trein nemen. Het is een beetje zoeken maar het lukt. Vanuit Bari naar Matera is het slechts 65 km maar de trein doet er bijna twee uren over ! Wel de moeite !

 3. Wat een prachtige foto’s, met recht de mooiste stadjes van Italië! Ik krijg meteen reiskriebels als ik dit zie! Lijkt mij geweldig om een kookcursus te volgen in Italië, super goede tip!

 4. Mooi! Het is een stukje Italie wat ik nog nooit heb bezocht, maar het lijkt me zeker de moeite waard! In augustus ben ik weer te vinden op Sicilie, ook heel mooi!

  1. Snap ik, bij het uitzoeken van foto’s voor dit bericht werd ik ook spontaan weer blij! En een beetje sip dat ik niet meer in Italië ben :’)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen