Herfstvakantie in Luxemburg: dit wil je doen in Luxemburg

Herfstvakantie in Luxemburg: dit wil je doen in Luxemburg

Luxemburg is een bijzondere bestemming: het groothertogdom is dichtbij, overzichtelijk en divers en dus ideaal voor een korte trip. Dit zijn de beste tips voor een herfstvakantie in Luxemburg.

8x Herfstvakantie in Luxemburg: dit wil je doen in Luxemburg

Luxemburg is één van de kleinste én welvarendste landen van Europa. Het is het enige land ter wereld waar een groothertog de scepter zwaait en heeft een eeuwenlange historie. Ook speelde het een belangrijke rol bij de totstandkoming van internationale unies als de EU en de VN. Door de aanwezigheid van prachtige natuur, kastelen en gematigd klimaat is het een perfecte bestemming voor een vakantie of roadtrip.

Het groothertogdom heeft in het laatste kwartaal van 2021 veel nieuws in petto. Visit Luxembourg zette de hoogtepunten van het najaar in Luxemburg op een rij: van de kleurrijke bossen in regio’s Mullerthal en Éislek via de romantische kastelenroute in de richting van Luxemburg Stad, de oostelijke wijnregio Moezel en regio Minett. Deze dingen wil je dit najaar doen in Luxemburg.

1. Museumnacht in Luxemburg Stad

Op 9 oktober tussen 17.00 en 1.00 uur ‘s nachts vindt de 20e Museum Night plaats in Luxemburg Stad. Zeven musea, waaronder het beroemde kunstmuseum Mudam, openen hun deuren om bezoekers de kans te geven een avondje te ‘museum-hoppen’. De eerste editie werd georganiseerd in 2001. Sindsdien is de Museumnacht in Luxemburg-Stad een populair jaarlijks terugkerend evenement geworden.

Herfstvakantie in Luxemburg: dit wil je doen in LuxemburgMudam luxembourg – musée d’art moderne grand (via Unsplash)

Museum voor Moderne Kunst Mudam in Luxemburg Stad doet ook mee aan de jaarlijkse Museumnacht (foto via Unsplash)

Dit 20-jarige jubileum staat bol van diverse rondleidingen, muziek, optredens, workshops, culinaire verrassingen en een feestelijke afterparty in Casino Luxembourg georganiseerd door Lagerkultur. Bezoekers kunnen gebruik maken van een handig combi-ticket voor de zeven musea en gratis pendelbussen.

2. Vier Indian Summer in Mullerthal

Luxemburg heeft een gematigd klimaat dat weinig uitersten kent. Tussen mei en half oktober is het vaak heerlijk weer: mei en juni zijn de zonnigste maanden, terwijl juli en augustus het warmst zijn. September en oktober kennen dikwijls een “Indian Summer”.

De regio Mullerthal beleeft in de herfstmaanden z’n eigen Indian Summer. Het gebied wordt vaak vergeleken met Zwitserland en soms zelfs Klein Zwitserland genoemd. Hier volg je de befaamde Mullerthal Trail: een prachtige route van zo’n 112 km dwars door het gevarieerde landschap.

Toeristische trekpleister Schiessentümpel waterval in Waldbillig (via Unsplash)

Toeristische trekpleister Schiessentümpel waterval in Waldbillig is goed bereikbaar en daardoor behoorlijk populair (foto via Unsplash)

Via drie verschillende routes wandel je langs alle natuurlijke bezienswaardigheden van de regio: grillige rotsen, bemoste bossen, schilderachtige doorkijkjes, kabbelende beekjes en open weilanden.

3. Cultuur en cuisine in Mullerthal

Wil je daarnaast een beetje cultuur snuiven in deze regio, bezoek dan de tentoonstelling van de bekende ingenieur Henri Tudor tussen 22/9 en 31/10  of boek een (Nederlandstalige) rondleiding op het Renaissanceslot Beaufort.

Aquatower Berdorf in Luxemburg (foto via Unsplash)

De 55 meter hoge Aquatower Berdorf in Luxemburg (foto via Unsplash)

Op 7 oktober kun je een gastronomisch hoogtepunt beleven op de 55 meter hoge Aquatower in Berdorf, waar je kunt proosten met het regionale drankje Äppelkëscht.

En voor wie al wat verder vooruit kijkt dan de herfst, kan zich verheugen op de karakteristieke Krëschtmaart op der Heringer Millen, de kerstmarkt in Mullerthal. Vanaf 3 december tot aan Kerst kun je hier dagelijks genieten van sfeervolle stalletjes vol kerstlekkernijen en ambachtelijk handwerk. Op zondagen brengt de Kerstman een bezoek aan de kerstmarkt.

4. Ga op kastelentocht door Guttland

Er is geen beter jaargetijde voor een mystieke reis terug in de tijd dan de herfst. De regio Guttland – in het westen van Luxemburg – herbergt de meeste kastelen van het hele land. Hier vinden de komende maanden diverse speciale tentoonstellingen en rondleidingen plaatsvinden.

Volg de Kastelenroute in Luxemburg

Wil je er een aantal op één dag combineren, neem dan op 4 november 2021 deel aan Besichtigung des Tals der Sieben Schlösser. In een mini-bus, vergezeld door een gids, bezoek je zeven kastelen in een dag, waaronder het recent gerenoveerde Tiefenburg, de terrastuinen van Kasteel Ansembourg en het 17e eeuwse kasteel Mersch.

5. Geniet van outdoor in de Ardennen

De Luxemburgse Ardennen – of de regio Éislek – vormen het ideale decor voor een actieve herfstbreak. Trek er op uit in de ruige natuur van dit stukje Luxemburg: de ideale regio om te wandelen of fietsen. Vooral voor mountainbikers is het hier goed vertoeven: er zijn meer dan 40 routes van in totaal 700 kilometer lang, die je door bossen, bergen, over rotsformaties en langs meren voeren. Je hebt keuze uit diverse mogelijkheden en trails in onder meer de regio’s Éislek, Mullerthal, Guttland, langs de Moezel en in de zuidelijke regio Minett.

6. Bezoek The Family of Man fototentoonstelling in Clervaux

Eenmaal uitgewandeld of -gefietst, ga je voor een dosis cultuur. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de legendarische fototentoonstelling The Family of Man in Clervaux. Deze expositie is sinds 2003 erkend als UNESCO-werelddocumenterfgoed. Het is een manifest voor de vrede onder mensen. De tentoonstelling bestaat uit 503 foto’s van 273 fotografen uit 68 landen, waaronder Robert Capa, Henri Cartier-Bresson en Dorothea Lange.

Adres: Château L-9712 Clervaux

Clervaux in Luxemburg

De collectie werd samengesteld door de in Luxemburg geboren fotograaf Edward Steichen en in 1955 voor het eerst getoond in het “Museum of Modern Art” (MoMA) in New York. Sinds de jaren negentig is de tentoonstelling permanent gevestigd in het kasteel van Clervaux.

7. Wijn en wandelen langs de Moezel

Op 3 oktober vindt het wandelevent Hiking Without Borders plaats, waar wandelaars een route van bijna 12 kilometer door het grensgebied van Luxemburg, Duitsland en Frankrijk lopen. Het is niet alleen genieten van het natuurschoon onderweg, maar ook een gastronomisch feest. Tijdens de culinaire breaks krijg je regionale specialiteiten uit elk land voorgeschoteld.

Upper Sûre Lake, Luxembourg

Wijnliefhebbers kennen de Moezelstreek al langer en kunnen zich verheugen op de nationale wijndagen D’Miselerland brennt. Hier kom je als bezoeker meer te weten over de distilleercultuur wanneer wijnhuizen hun deuren openen voor publiem. De gepassioneerde Moezelstokers vertellen alles over hun traditie, kennis en cultuur op het gebied van vruchtenbrandewijnen. En natuurlijk hoort proeven erbij.

8. Eindpunt in de zuidelijke industriële regio Minett

Het rondje Luxemburg eindigt in het ruige zuiden, gekenmerkt door het rode gesteente en het erfgoed uit de staal- en mijnindustrie. Het gebied, dat ook wel ‘Het Land van de Rode Rotsen’ wordt genoemd, dankt zijn naam aan de felrode kleur van de aarde vanwege de ijzererts in de bodem. De staalindustrie speelde hier dan ook altijd een grote rol.

De Zuid-Luxemburgse regio Minett draagt sinds oktober 2020 officieel het UNESCO-label “Man and Biosphere”. De regio maakt nu deel uit van een prestigieus internationaal netwerk van meer dan 700 biosfeerreservaten in 124 landen, waarvan de kwaliteit officieel wordt erkend door het UNESCO-label.

Esch-zur-Alzette: Industrieel (en Culturele Hoofdstad van Europa in 2022)

In de stad Esch-zur-Alzette is de industriële erfgoedwijk Belval geopend voor publiek. Er worden actief rondleidingen gegeven tot eind oktober. Tijdens deze tours krijgen bezoekers een uniek kijkje achter de schermen van de oude hoogovens en overblijfselen uit de staalindustrie.

Wat te doen in Luxemburg: bezoek Belval City of Science

Wat te doen in Luxemburg: bezoek Belval City of Science (foto’s via Unsplash)

Belval maakt deel uit van de ‘Stad van de Wetenschappen‘: een innovatieve renovatie van de oude industrie die daardoor nu toegankelijk is voor het publiek. De bijbehorende expositie is het hele jaar door geopend voor bezoekers. Ook te vinden in de regio Minett is The Fond-de-Gras met bijbehorend park, waar je prachtig kunt wandelen.

Ben jij al eens in Luxemburg geweest?

Dit wil je wellicht ook lezen
Nazomeren in de Franse Champagne-Ardenne streek

Ideale nazomer bestemmingen in september

Zomer in Nederland kan nog weleens wisselvallig zijn. Of het is wekenlang stikheet of het regent aan een stuk door. Zin om nog even aan de regen te ontsnappen? Dit…
Bezoek Athene, een van de mooiste steden in Griekenland

FUN TRAVEL FACTS: 11x leuke weetjes Europa

Heerlijk vind ik het, om dingen te leren over bestemmingen. En dan niet per se voor de hand liggende feitjes als aantal inwoners en spreektaal maar fun facts, die je…