Bezoek het Guggenheim in New York

Virtueel museumbezoek? Deze wereldberoemde musea kun je virtueel bezoeken!

Ook al weken aan huis gekluisterd en geen idee meer wat je moet doen? Voor een verse portie kunst en cultuur hoef je gelukkig niet de deur uit. Deze wereldberoemde musea kun je namelijk ook virtueel bezoeken! 

Naar een museum? Deze wereldberoemde musea kun je ook online bezoeken!

Nu er wereldwijd vergaande maatregelen zijn getroffen om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, is de deur uit gaan een stuk lastiger. Mensen worden gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. Steeds meer landen hebben hun grenzen gesloten en talloze sectoren krijgen zware klappen te verduren. Zo ook op cultureel en reisvlak. Op reis of dichterbij huis naar een museum zit er nu echt niet in.

Online kunst met Google Arts & Culture

Gelukkig hoef je niet altijd de deur uit om een museum te bezoeken. Google Arts & Culture ging al eerder de samenwerking aan met meer dan 2500 musea en kunstgalerijen over de hele wereld. Hierdoor kun je online tentoonstellingen en virtuele tours bezoeken, gewoon vanaf je eigen bank.

Virtuele tours door musea in Nederland

Dit zijn een paar van de bekendste museums die je virtueel kunt bezoeken door middel van 360 graden video’s, Google Street View en online tours:

1. Rijksmuseum (Amsterdam) – Stap binnen in het Rijksmuseum en ontdek zo onder meer de Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw, Via Google Street View kun je door het museum dwalen alsof je er zelf bent. Zo kun je beroemde werken als Het Melkmeisje van Vermeer en Rembrandt’s Nachtwacht alsnog bekijken.

2. Mauritshuis (Den Haag)Meisje met de parel en Gezicht op Delft van Johannes Vermeer, De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt van Rijn en Het puttertje van Carel Fabritius zijn slechts drie vermaarde kunstwerken die je in het Haagse Mauritshuis kunt bewonderen.

3. Kröller-Müller Museum (Otterlo) – In het Kröller-Müller Museum zijn veel werken te zien van Vincent van Gogh. Ook de beeldentuin is beroemd. Je kunt zelfs inzoomen op zijn Caféterras bij nacht.

Rijksmuseum in Amsterdam

4. Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) – In het Rijksmuseum van Oudheden is een weelde aan archeologische collecties te zien. Hier leer je alles over culturen uit het vroege Nederland tot aan het oude Egypte.

5. Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam) – Het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen is een van de oudste musea van Nederland. Hier vind je een uitgebreide collectie Nederlandse en Europese kunst, van de Middeleeuwen tot de 21e eeuw. De collectie huist werken variërend van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Christo.

6. NEMO Science Museum (Amsterdam) – NEMO is een wetenschap- en technologiemuseum waar je normaal gesproken je handen vooral niet thuis hoeft te houden.

7. Van Gogh Museum (Amsterdam) – Het Van Gogh Museum huist de grootste verzameling van werken van Vincent van Gogh (1853-1890). Naast de permanente collectie van meer dan 200 schilderijen en 500 tekeningen van Van Gogh vind je hier ook exposities van andere kunst uit de 19e eeuw.

Top 12 Bekende musea om online te bezoeken via Google Arts & Culture

Naast Nederlandse musea zijn er nog talloze anderen die je online kunt bezoeken en je hebt er niet eens een vliegticket voor nodig! Deze 12 wereldberoemde musea kun je ook virtueel bezoeken dankzij Google Arts & Culture:

1. British Museum (Londen) – Het wereldberoemde British Museum heeft onder meer de Rosetta Stone en Egyptische mummies in haar collectie. Dankij hun virtuele tour kun je deze nu ook vanuit je eigen huis bekijken, net als honderden andere oude artefacten.

2. Tate Britain (Londen) – Tate Britain, tot 1932 de National Gallery of British Art en daarna de Tate Gallery geheten, is gehuisvest op het terrein van de voormalige Millbank Prison in Londen. Het museum werd in 2000 omgedoopt in Tate Britain, vanwege de opening van Tate Modern aan de andere oever van de Theems. Er zijn vooral exposities toegespitst op oudere en hedendaagse Britse kunst.

3. Uffizi Gallery (Florence) – In het Uffizi in Florence is onder meer de kunstcollectie van de bekende historische Italiaanse familie de’Medicis te vinden.  Het gebouw werd ontworpen in 1560 door Giorgio Vasari; tegenwoordig kan iedereen door de indrukwekkende gangen dwalen.

4. Musée d’Orsay (Parijs) – Het Musée d’Orsay huisvest tientallen werken van Franse schilders die leefden en werkten tussen 1848 en 1914. Bewonder kunstwerken van Franse grootheden als Cézanne, Gauguin en Monet vanuit je luie stoel.

5. Paleis van Versailles (Versailles) – Wandel door de indrukwekkende gangen van het Paleis van Versailles, een van de grootste kastelen ter wereld en een van de meest-bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk.

Breng een virtueel museumbezoek aan internationale musea

6. Munch Museum (Oslo) – Het Noorse Munch Museum omvat het werk dat Munch na zijn dood in 1944 naliet aan de gemeente Oslo, aangevuld met onder meer werk in het bezit van Munch’s zuster Inger. De collectie bevat meer dan de helft van het gehele schildersoeuvre van Munch en ten minste een kopie van elke prent die hij gemaakt heeft. Dat komt neer op ruim 1100 schilderijen, 15.500 prenten, zes sculpturen, 500 etsplaten, ruim 2200 boeken en andere artefacten!

7. J. Paul Getty Museum (Los Angeles) – Het J. Paul Getty Museum is een kunstmuseum in Californië met twee vestigingen: het Getty Center en de Getty Villa. Het Getty Center in Brentwood huisvest de collecties van westerse kunst van de middeleeuwen tot op heden. Het ontvangt meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar en is daarmee een van de meest bezochte musea van de VS. De verzameling voorwerpen uit de Klassieke Oudheid, met Griekse, Romeinse en Etruskische kunst, bevindt zich sinds 2006 weer in de grondig gerenoveerde Getty Villa in in Malibu.

8. Guggenheim Museum (New York City) – Het New Yorkse Guggenheim is net zo bekend om het kenmerkende gebouw als om de moderne kunst die je er vindt. Met Google’s Street View kun je nu vanachter je laptop de bekende ronde ‘trap’ omhoog (en omlaag) bewandelen.

9. Metropolitan Museum Of Art (New York City) – Metropolitan Museum Of Art – ook wel The Met – is een van de grootste en belangrijkste kunstmusea ter wereld. Het gebouw bevindt zich aan de oostelijke kant van het Central Park in Manhattan, langs de Museum Mile. Ik bezocht het al twee keer en zag pas een fractie van de enorme collectie die er jaarlijks tentoongesteld wordt.

New York City diary II +Met Museum Tour Van Gogh

Van Gogh in het Metropolitan Museum of Art in New York (©watzijzegtcom)

10. National Gallery of Art (Washington, D.C.) – Het Nationaal Museum voor Beeldende Kunst heeft twee virtuele exposities die je via Google kunt bekijken. De eerste is een tentoonstelling van Amerikaanse mode tussen 1740 – 1895 en laat onder meer kleding uit het koloniale tijdperk zien. De tweede expositie staat in het teken van onze ‘eigen’ Johannes Vermeer.

11. MASP (São Paulo) – Het Museu de Arte de São Paulo is het allereerste moderne kunst museum in Brazilie. Het MASP heeft een uitgebreide collectie van schilderijen en beeldhouwwerken van de 14e eeuw tot heden.

12. Hermitage (Sint-Petersburg) – De Russische Hermitage is een van de grootste en omvangrijkste kunst- en cultuurhistorische musea in de wereld. De totale collectie omvat een verzameling uit de Oudheid (onder andere Egypte), de Middeleeuwen en de latere kunst en cultuur, zowel van het westen als het oosten. In totaal zouden er meer dan 3 miljoen objecten zijn verzameld in iets meer dan 2,5 eeuw. Daarvan schijnt slechts 5% aan het publiek te worden getoond. Je kunt er nu zelf doorheen wandelen vanachter je computer.Stap binnen in must-see musea over de hele wereld met Google Street View

Heb jij al een virtueel museumbezoek gemaakt?

2 reacties
  1. Super dat je de musea op een rijtje hebt gezet. Ik had er al een paar gezocht, maar was te lui voor een systematische zoektocht. Maar nu ga ik ze eens bekijken.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Typisch zondag: Met je laptop in bed

11x Typisch zondag

Voorafgaand aan die typische maandag gaat gelukkig vaak een typische zondag. Zo’n lekkere luie(r)dag waarop ik meestal niet al teveel doe, voor de drukte van de week weer begint. Zou…