Britishness op Gibraltar

10 alternatieven voor populaire vakantiebestemmingen

Je kent het wel: je bent op vakantie, strijkt neer op een zonnig terrasje in het buitenland en nog geen twee tellen later blijken je buren net zo Nederlands als jij. Geen Nederlanders tegenkomen op vakantie in Europa? Hier moet je heen: 10 alternatieve vakantiebestemmingen.

10 alternatieven voor populaire vakantiebestemmingen in Europa

Wij Nederlanders zijn een reislustig volk. Meer dan eens was ik op een afgelegen plek aan de andere kant van de wereld, na een dag wandelen over steile paadjes door uitgestrekte natuurparken, bijna niemand om ons heen, op twee andere mensen na… die net zo Hollands bleken te zijn als wij.

Geen ramp natuurlijk, maar het ultieme vakantiegevoel is toch wel om even compleet weg te zijn van eigen land en taal. Uit onderzoek van reiszoekmachine Skyscanner onder 600 Nederlanders denkt 90% daar hetzelfde over.

“Je komt overal op de wereld Nederlanders tegen. Maar het lijkt erop dat we het fijn vinden om op vakantie echt helemaal weg te zijn.”

5 alternatieve vakantiebestemmingen in Europa

Geen Nederlanders tegenkomen tijdens je vakantie? Hier wil je heen!

Maar waar ga je dan wel heen als je geen landgenoten wilt tegenkomen? Vermijd deze populaire toeristenoorden tijdens het hoogseizoen en ga in plaats daarvan naar deze een van deze alternatieve vakantiebestemmingen:

Fan bent van Griekenland? Ga naar Cyprus

Cyprus is sterk beïnvloed door de Griekse en Turkse culturen en ja, die zijn populair onder de Nederlandse vakantieganger. Cyprus heeft eindeloze met pijnbomen bedekte bergen waar fietsers zich kunnen uitleven en stranden voor de zon- een zeeliefhebbers.

De beste plaats om de mix van geschiedenis te vinden is in de Cypriotische keuken. Met Griekse, Arabische en Turkse invloeden is deze mediterrane keuken een aanrader.

Alternatieve vakantiebestemmingen: Cyprus

Verliefd op Italië? Maak kennis met Montenegro

Net zo verliefd op Italië als ik, maar toch zin in iets anders? Montenegro is een mix van prachtige oude steden vol geschiedenis, stranden met kristalhelder water zoals de Middellandse zee en ruige bergpieken doen je voelen alsof je in de Dolomieten bent en niet aan de Adriatische kust.

De relaxte charme van Montenegro maakt dit een fijne alternatieve vakantiebestemming.  In Perast vind je bijvoorbeeld met de grandioze Italiaanse Palazzos vergelijkbare architectuur; 16 kerken en 17 oude paleizen bepalen hier het straatbeeld.

Kotor in Montenegro als een van de alternatieve vakantiebestemmingen

Kotor in Montenegro als een van de alternatieve vakantiebestemmingen

Verzot op Curaçao? Probeer Réunion

Als je dit jaar op zoek bent naar een tropische vakantie, overweeg dan eens Réunion in plaats van bijvoorbeeld het populaire Curaçao. Réunion is een Frans overzees gebied en ligt ten oosten van Madagaskar.

Het eiland  is een en al prachtig landschap, met smaragdgroene bosbouw. De heldere blauwe wateren lenen zich uitstekend voor snorkelen en duiken, terwijl de kronkelende bergrivieren en stroomversnellingen ideaal zijn om te raften.

Saint-Denis, Réunion

Zonnige hoofdstad Saint-Denis op Réunion

Fan van Spanje en Engeland? Ga naar Gibraltar

Gibraltar – Brits overzees gebied aan de zuidkust van Spanje – is precies de mix van twee populaire bestemmingen voor Nederlanders: het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Spectaculair uitzicht vanaf de Rots van Gibraltar, een natuurgebied bestaande uit een uitgestrekte kalkstenen bergkam, prachtige stranden… Het eiland is de ultieme combinatie van Britishness en de warmte van Zuid-Spanje. Rode brievenbussen, fish and chips én zon, beter kan bijna niet.

Ook een bijzondere bestemming: Kanaaleiland Guernsey

Britishness op Gibraltar, een van de alternatieve vakantiebestemmingen

Liefhebber van Zuid-Duitsland? Reis af naar Slowakije

Als je houdt van de sprookjesachtige kastelen in Beieren (Zuid-Duitsland) of een zwerftocht door het Zwarte Woud, dan is Slowakije misschien wel je droombestemming voor een fijne zomervakantie.

Slovenie is ideaal als alternatieve vakantiebestemming

De beroemde Donau, die ontstaat in het Zwarte Woud van het zuidwesten van Duitsland, slingert zich een weg door Bratislava, de prachtige hoofdstad van Slowakije dat slechts een voorproefje biedt van wat de rest van het land heeft: fantastische contrasten van oud en nieuw.

Toch naar Duitsland? Ontdek 10x Duitse stedentrips en andere bestemmingen in Duitsland

Vijf alternatieve stedentrips in Europa

Met een nieuw jaar voor de boeg zul je ongetwijfeld ook nieuwe stedentrips aan het plannen zijn. Even lekker een weekend of midweek ertussenuit of alvast vooruitkijken naar een fijne zomervakantie. Steden als Londen en Barcelona zijn populair voor een weekendje weg, maar waarom overweeg je niet eens een minder toeristische stad? Een top vijf van alternatieve stedentrip bestemmingen:

Barcelona → Porto

Barcelona is in de regel de bestemming die je kiest als je zin hebt in van alles en nog wat: strand, cultuur en een spannend uitgaansleven. Als je daarentegen even wat verder naar het westen kijkt, zie je een plaats die nagenoeg hetzelfde biedt.

In Porto is meer te beleven dan genieten van een heerlijke port, wat overigens zeker op het to-do-lijstje hoort met de vele wijngaarden in het gebied. Wil je liever je vitamine D op peil houden door in de Portugese winterzon uit te waaien, dan kan dat ook. Er zijn stranden zowel ten noorden en zuiden van de stad waar je heerlijk kunt ontspannen.

Lees ook: 6 Originele bestemmingen in Portugal

Porto als alternatieve stedentrip

Praag → Wroclaw

Nederlanders hebben de afgelopen jaren regelmatig Praag bezocht vanwege de lage prijzen en budgetvriendelijke vluchten. Het Poolse Wroclaw stelt je ook in staat om goedkoop te reizen en verblijven. Het historisch centrum van Wroclaw heeft prachtige pleinen en straatjes, kleurrijke gebouwen en meer bijzondere bezienswaardigheden en culturele hoogtepunten.

Culturele stedentrip Wroclaw: voor kleurrijke bezienswaardigheden in Polen

Culturele stedentrip Wroclaw

Londen → Berlijn

Londen is voor velen Рmijzelf incluis Рeen favoriete bestemming voor een paar dagen weg. Als alternatief is het bruisende Berlijn een goede optie: de Duitse stad heeft een rijke geschiedenis, talloze bezienswaardigheden en een breed scala aan restaurants en caf̩s. Een garantie voor een toffe stedentrip.

Fernsehturm in Berlijn

Venetië → Stockholm

Venetië is natuurlijk het bekendste wanneer het aankomt op de combinatie van een stad en de vele kanalen die er dwars doorheen lopen. Maar ook in het hoge noorden heb je een waterrijke stedentrip bestemming: Stockholm, gebouwd op veertien eilanden, en bijna overal waar je bent in het centrum zie je het water. Men noemt Stockholm ook niet voor niets ‘het Venetië van Scandinavië’.

Alternatieve stedentrip: Stockholm

Alternatieve stedentrip: bezoek Stockholm – het ‘Venetië van het noorden’

Wenen → Boedapest

Wil je een stad bezoeken die eruit ziet als Wenen, maar dan zonder de hoge prijzen en liefst ook nog wat warmer? Ga dan naar Boedapest! Dankzij de invloed van het vroegere Oostenrijks-Hongaarse Rijk, hangt hier een vergelijkbare sfeer. Aangezien de Hongaarse stad ook veel Turkse invloeden heeft, vind je hier een bijzondere mix van culturen.

Wat zijn leuke stedentrips? De leukste stedentrip-inspiratie in Europa!

Boedapest in Hongarije is een geweldige bestemming in oktober

Bezoek Boedapest als alternatieve stedentrip-bestemming (Foto door artjazz, via Shutterstock)

Welke van deze alternatieve vakantiebestemmingen of alternatieve stedentrips zou jij kiezen?

3 reacties
  1. Cyprus is inderdaad de moeite, daar ben ik op huwelijksreis geweest. Montenegro staat ook nog op mijn lijstje van te bezoeken plekken, het schijnt prachtig te zijn!

  2. Leuke tips! Montenegro is inderdaad prachtig en meer off the beaten track. Ik zou absoluut naar Japan gaan! Geen twijfel over mogelijk haha. En ja Nederlanders zitten echt óveral. Ook in die minder populaire gebieden. Ik verbaas me er nog steeds over waar ik allemaal Nederlanders tegenkom :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen