Best in Europe 2019: Kasteel Vaduz in Liechtenstein (via Unsplash)

Best in Europe 2019: de mooiste Europese bestemmingen volgens Lonely Planet

Dit zijn de meest bijzondere, onderschatte en overgeslagen bestemmingen die volgens de reisexperts van Lonely Planet op de bucketlist van iedere reiziger zouden moeten staan. Best in Europe 2019, de mooiste Europese bestemmingen volgens Lonely Planet.

De mooiste Europese bestemmingen volgens Lonely Planet

De reisexperts van Lonely Planet verkennen al meer dan 40 jaar alle hoeken van de wereld, op zoek naar bijzondere plekken en ervaringen. De mooiste ontdekkingen verzamelen ze elk jaar in diverse Best in Travel lijstjes.

En hoewel er over zulke lijsten tegenwoordig steeds meer discussie is – denk aan over-toerisme en een groeiende vraag naar duurzaam reizen – werd ook dit jaar weer een Best in Europe 2019 samengesteld. Hierin delen de reislustige Lonely Planet experts hun insider tips over dé te bezoeken plekken in Europa.

Best in Europe 2019

“Lonely Planet’s Best in Europe 2019 list showcases the European destinations which are worth planning a trip around right now. From cultural city breaks to awe-inspiring scenery, buzzing foodie destinations and the best spots to escape the crowds, there are a wealth of experiences to be enjoyed across the continent this summer. Whether they are firm holiday favourites that have something new to offer, or places you may never have come across, these destinations should be on any traveller’s wish list.” Tom Hall, Lonely Planet’s VP of Experience

Benieuwd naar de ‘beste bestemmingen’ in Europa voor dit jaar? Dit is de Best in Europe 2019 top tien:

1. Hoge Tatra, Slowakije

De Hoge Tatra in Slowakije is de nummer 1-bestemming voor deze zomer volgens Lonely Planet. Reizigers kunnen hier een indrukwekkend, haast mythisch landschap van grillige pieken en enorme watervallen ontdekken. Daarnaast kun je hier de bruine beer spotten, die op de meeste plekken in Europa inmiddels niet meer te vinden is maar het in deze ongerepte regio uitstekend doet.

Tatra Gebergte in Slovakije

Naast wilde dieren spotten is er van alles te doen, zoals hiken naar de top van de hoogste berg van Slowakije, de 2.655 meter hoge Gerlach (ook wel de Gerlachovský Štít), varen op het gletsjermeer van Štrbské Pleso en de gastvrijheid van de locals ervaren in berghutten (chaty).

Heb jij het Tatragebergte al ontdekt?

2. Madrid, Spanje

Tweede aanrader is de Spaanse hoofdstad Madrid: groot en chaotisch, divers en authentiek, met een rauw randje en kenmerkend straatleven.

quoteEen recente nadruk op duurzaam leven heeft geleid tot autovrije zones, aanleg van fietspaden in combinatie met nieuwe mogelijkheden voor fietsverhuur, bredere voetpaden en een nieuw systeem voor emissiecontrole; alles bij elkaar opgeteld heeft de stad een flinke transformatie ondergaan.

Een prima bestemming voor een Spaanse stedentrip dus!

Lees ook: Wat te doen in Madrid (+dit kun je gratis in Madrid)

Wat te doen in Madrid (+dit kun je gratis doen in Madrid)

3. Arctic Coast Way, IJsland

De Arctic Coast Way is de nieuwste reis hotspot van IJsland, aldus Lonely Planet. IJsland is voor veel reizigers een typische bucketlist-bestemming. De miljoenen bezoekers die IJsland per jaar bezoeken, concentreren zich veelal op hoofdstad Reykjavik en de beroemde Golden Circle. Het noordelijke deel van het eiland wordt meestal overgeslagen – tot nu als het aan Lonely Planet ligt.

De 800 kilometer lange pas geopende Arctic Coast Way loopt van Hvammstangi in het westen tot Bakkafjörður in het oosten. De route brengt je langs 4 eilanden, 21 dorpen en alle natuurwonderen tegen waar IJsland (terecht) bekend om staat. Gletsjers, watervallen, dampende geisers en fumarolen; kortom, het beste van IJsland, zonder de mensenmassa’s.

4. Herzegovina, Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina worden veelal in één adem genoemd. Deze kleine federatieve republiek ligt ingeklemd tussen Kroatië, Servië en Montenegro. Met de rivier de Vrbas in het noorden en het gebergte van het Nationaal Park Sutjeska in het zuiden, is Bosnië en Herzegovina een walhalla voor natuurliefhebbers.

Bekendste trekpleister van Herzegovina is waarschijnlijk de Stari Most-brug in Mostar, oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw door de Ottomanen en tijdens de oorlog in de jaren ’90 verwoest. Inmiddels is de brug weer herbouwd en samen met het oude centrum van Mostar toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De bekende Stari-Most brug in Mostar (via Unsplash)

De bekende Stari-Most brug in Mostar (via Unsplash)

Wie minder toeristisch wil zijn, moet dit jaar volgens Lonely Planet vooral andere hoogtepunten van Herzegovina ontdekken. Fietsen over het platteland van Mostar naar Dubrovnik terwijl je onderweg overnacht in accommodaties als een sfeervol oud treinstation. Slenteren door de straten van het middeleeuwse Počitelj, wandelen naar het traditionele bergdorp Lukomir, of de winderige karstgrotten in de poreuze kalksteenbodem van Vjetrenica verkennen.

5. Bari, Italië

Voor vakantiegangers was Bari een lange tijd slechts een tussenstop voor hun reis naar de beroemdere, zuidelijker gelegen steden van Apulië. Toch heeft Bari meer te bieden. De ooit zo sjofele havenstad die uit de hiel van Italië steekt, beleeft een ware opleving.

Het oude centrum van Bari is de afgelopen jaren flink opgeknapt: dichtgetimmerde etalages op centrale pleintjes hebben plaatsgemaakt voor familierestaurantjes waar je kunt smullen van grootmoeder’s pasta. Culturele centra, theaters en oude hotels zijn opgeknapt en worden opnieuw geopend.

Bari in Italië (foto via Unsplash)

Foto via Unsplash

6. Shetland-eilanden, Schotland

Weinig reizigers bereiken het meest noordelijke punt van Groot-Brittannië bereiken: de Shetlandeilanden, zo’n 170 kilometer buiten de kust van Schotland. Deze winderige archipel is slechts weggelegd voor de ware avonturiers en outdoor-liefhebbers.

Die zullen hun inspanningen beloond zien worden met lange kustpaden, talloze vogels en zeedieren om te spotten en fish&chips shops om na een lange dag de energie weer aan te vullen.

Puffins bewonderen op de Shetland Eilanden

Bewonder puffins op de Shetland Eilanden (foto via Unsplash)

7. Lyon, Frankrijk

Het Franse Lyon werd lang overschaduwd door hoofdstad Parijs en dat is eigenlijk niet terecht. De stad is prachtig, mede dankzij de twee rivieren die er doorheen stromen: de Rhône en de Saône. Gastro-liefhebbers kunnen hier hun maag vullen: de bistro’s, bakkerijen en bouchons zijn legendarisch.

Daarnaast is er een groot cultureel aanbod, met museums als het Musée des Confluences en het Musée Gadagne.

Of bezoek de Jardin des Curiosités in Lyon (foto via Unsplash)

8. Liechtenstein

Waarom je dit jaar Liechtenstein zou moeten bezoeken? Hier wordt dit jaar de Liechtenstein Trail geopend, om te vieren dat de dwergstaat 300 jaar geleden soeverein werd. Het 75 kilometer lange wandelpad kronkelt langs bergpieken en  idyllische bergweiden en doet onderweg alle 11 gemeenten van het staatje aan.

Kasteel Vaduz in Liechtenstein (via Unsplash)

Kasteel Vaduz in Liechtenstein (via Unsplash)

Zelfs als je je wandelschoenen thuis laat, is Liechtenstein een interessante plek om te bezoeken: een rijke, landelijke staat, geregeerd door een prins die op een heuvel boven de hoofdstad Vaduz in een kasteel woont.

Tijdens dit jubileumjaar is onder meer een reeks speciale tentoonstellingen te zien (zoals de hoogtepunten uit de prinselijke collectie in het Museum voor Schone Kunsten) en worden diverse feesten georganiseerd, waaronder de Nationale Dag van Liechtenstein op 15 augustus.

9. Vevey, Zwitserland

In 2019 zullen in het Zwitsere Vevey meer kurken knallen dan ooit: in juli strijkt het Fête des Vignerons weer neer in de stad. Dit wijnfestival wordt al sinds de 18e eeuw eens in de 20 jaar gehouden en duurt drie weken.

Tijdens het festival zijn er optredens in klederdracht, parades, alpenhoorn concerten bijwonen en pop-up kraampjes en de voor de gelegenheid opengestelde wijnkelders waar je lokale pinots en chasselas kunt proberen.

Vevey in Zwitserland (via Unsplash)

Bezoek in 2019 Vevey in Zwitserland (via Unsplash)

Vevey is ook wel bekend als een van de Parels aan de Zwitserse Rivièra. Het stadje ligt aan het Meer van Genève en heeft een prachtig uitzicht op de Alpen. Dankzij het buitengewoon milde klimaat, wijnbergen en de typische raderboten op het meer is de stad een aanrader voor een bezoek.

10. Istrië, Kroatië

Istrië is een van de populairste regio’s van Kroatië. Dat is vooral te danken aan de vele badplaatsen en prachtige stranden, karakteristieke havenstadjes en niet te vergeten groene natuur en helderblauw wateren. De regio kent daarnaast een lange historie en de vele invloeden van de Romeinen, Venetianen en het Oostenrijks-Hongaarse Rijk zijn nog duidelijk zichtbaar.

Lees ook: Zonvakantie in Kroatië: populair Poreč

Zonvakantie in Kroatië: toeristentrekker Poreč

Porec in Kroatië (foto via Shutterstock)

Dankzij verbeterde Europese vliegverbindingen is Istrië tegenwoordig steeds makkelijker te bereiken en daardoor dit jaar een aanrader volgens Lonely Planet.

Heb jij een of meer van deze Europese bestemmingen al eens bezocht?

Bron: Lonely Planet

3 reacties
  1. Fijne tips om iets leuks te gaan doen en/of te gaan bekijken als men op citytrip gaat….

    Xoxo

  2. Ik heb nog niks van dit lijstje kunnen afvinken. Ik zou het liefst naar IJsland en de Shetland-eilanden gaan. Al hoorde ik laatst van iemand die pas in Madrid was geweest dat dat ook echt een supertoffe stad was.

    1. Ik vond Madrid ook eigenlijk leuker dan Barcelona! Die laatste stad heeft weliswaar veel meer mooie attracties en bezienswaardigheden, in Madrid loop je veel sneller tussen de locals en voel je je minder toerist.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen