Wat te doen in Turnhout: 11x de leukste Turnhout tips

Wat te doen in Turnhout: 11x de leukste Turnhout tips

Zin in een dagje België? Ga eens naar Turnhout in de Kempen, in het noorden van België, en ontdek de leukste dingen om te doen in Turnhout.

Wat te doen in Turnhout: 11x de leukste tips voor Turnhout

Het Belgische Turnhout is minder bekend dan Antwerpen en Gent maar juist prima te bereiken vanuit Nederland. Zo liggen steden als Breda (30 km), Tilburg (30 km) en Eindhoven (40 km) op zo’n drie kwartier rijden.

Turnhout is de zelfverklaarde ‘hoofdstad’ van de Kempen, een groene streek in het noorden van België die zich uitstrekt tot in Noord-Brabant. Het is een veelzijdige stad waar er altijd wel iets te doen is. Ik tip de leukste dingen om te doen in Turnhout.

Dit zijn de leukste tips voor Turnhout

1. Bezoek het Begijnhof en het Begijnhofmuseum

In België zijn nog bijna 30 begijnhoven te vinden, waarvan de ongeveer de helft eind jaren negentig werd opgenomen op Cultureel Werelderfgoed van de UNESCO. Ook Turnhout heeft nog een bijzonder begijnhof dat stamt uit de dertiende eeuw. Maak hier een wandeling en geniet van de idyllische sfeer.

Heilig Kruis kerk

In het unieke Begijnhofmuseum maak je kennis met het begijnwezen. Er worden enkele bijzondere stukken tentoongesteld, zoals een maquette van de kerk van het Heilig Graf, een beeld van Catharina van Alexandrië en zeer oude reliekbeursjes.

Bezoekadres: Begijnhof 56, 2300 Turnhout (begijnhofmuseum.turnhout.be) – Gesloten op maandagen.

2. Ontdek het Nationaal Museum van de Speelkaart

Ooit was Turnhout een van de grootste producenten ven speelkaarten ter wereld. In het Speelkaartenmuseum ontdek je er alles over. De vaste collectie bestaat uit een grote verzameling aan speelkaarten uit Turnhout en de historische Nederlanden, waarvan enkele originele stukken nog dateren van het begin van de 16de eeuw.

Naast de speelkaarten zijn er ook grafische machines en drukpersen te vinden. Het topstuk van dit technisch luik is waarschijnlijk de 19de-eeuwse stoommachine. Op de historische drukpersen in het museum worden nog regelmatig demonstraties voor publiek gehouden door vrijwilligers.

Bezoekadres: Druivenstraat 18, 2300 Turnhout (op maandag gesloten)

Het Nationaal Museum van de Speelkaart behoort, net zoals het Begijnhofmuseum, Stadsarchief en Taxandriamuseum tot de Turnhoutse Route Archief en Musea. De Turnhoutse Route Archief en Musea, beter bekend als TRAM 41, wordt ook wel gezien als het kenniscentrum van Turnhout en de Antwerpse Kempen.

Wat te doen in Turnhout: Ontdek het Nationaal Museum van de Speelkaart

Wat te doen in Turnhout: Ontdek het Nationaal Museum van de Speelkaart

3. Verken Natuurpunt Museum Turnhout

Breng een bezoek aan het Natuurpunt Museum in Turnhout waar je tentoonstellingen over allerlei dier- en plantensoorten kunt bezichtigen. Er zijn vier tentoonstellingsruimten waar door middel van onder meer oude films en historische kunstwerken de relatie gelegd tussen natuur en erfgoed.

Er is veel aandacht voor nieuwe thema’s en uitdagingen, zoals klimaatverandering en stadsnatuur en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd voor bezoekers (en dieren). Bezoek ook de ecologische tuin achter het Natuurpunt Museum.

Voor tickets en informatie bezoek je de website van het museum via natuurpunt.be.

Bezoekadres: Graatakker 11, 2300 Turnhout

4. Wandeling langs Memory Lane

Voor de expositie ‘Druk Bezig‘ sloegen het Nationaal Museum van de Speelkaart en Rock Paper Pencil de handen in elkaar. Oude technieken die in het museum worden gedemonstreerd, werden weer actueel toen negen jonge stripmakers werden uitgenodigd er hun eigen kunstwerken te maken.

Na de tentoonstelling hebben de 18 kunstwerken die het opleverde elk een permanente plek gekregen op oude elektriciteitskastjes door de stad. Zoek ze op en ontdek welke kunstwerken bij elkaar horen met de wandeling langs Memory Lane.

5. Proevertjeswandeling en Biertroefroute Turnhout

Een must voor iedereen die houdt van een lekker hapje en drankje: de Proevertjeswandeling! Tijdens deze smakelijke wandeling langs diverse zaken in Turnhout maak je kennis met lokale specialiteiten. Van Turnhoutse Troefkes en ijs tot kruidenlikeur Begijntje en zelfs kaviaar.

Bierproefroute

Bierliefhebbers willen natuurlijk de Belgische biertjes niet overslaan. Turnhout is de stad van de speelkaarten en dat is een prima combinatie met bier en cafeetjes. Met de Biertroefroute maak je een soort kroegentocht langs verschillende cafés in Turnhout. In elk café kun je een streekbiertje proeven en als je zin hebt een kaartje leggen.

Voor meer info en kaartjes over de Bierproefroute bezoek je de website van Toerisme & UiT.

6. Maak kennis met het verleden in het Taxandriamuseum

Het Taxandriamuseum is het historisch en oudheidkundig museum in Turnhout, opgericht in 1903. Hier maak je kennis met het verleden van Turnhout en de Antwerpse Kempen. Naast de vaste collectie zijn er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te zien. Het museum – ooit gevestigd in het kasteel van Turnhout – is sinds 1996 te vinden in het prachtige “Huis metten thoren” in de Begijnenstraat. Dat is – na het kasteel – de oudste nog bestaande burgerwoning van de stad.

Bezoekadres: Begijnenstraat 28, Turnhout (taxandriamuseum.turnhout.be)

7. Kasteel van de Hertogen van Brabant

Het Kasteel van de hertogen van Brabant ligt in het centrum van Turnhout. De geschiedenis ervan gaat terug tot in de 13de eeuw, toen het monument nog het buitenverblijf van de Brabantse hertogen was. In de tijd van Maria van Hongarije, landvoogdes van de Nederlanden, was het een “Hof van plaisanterie”. Na de Eerste Wereldoorlog werd het grondig gerestaureerd en tegenwoordig is het gerechtshof in gehuisvest.

Individuele bezoeken aan het kasteel zijn helaas niet mogelijk, maar je kunt op beperkte tijden een groepsbezoek boeken onder leiding van een gids. Het voormalige kasteel van buitenaf bewonderen kan natuurlijk altijd (en kost je ook nog eens niets).

8. Jachthaven Taxandria Turnhout

Op ongeveer 10 minuten wandelen van het stadscentrum van Turnhout ligt de jachthaven, waar de Oude en de Nieuwe Kaai bij elkaar komen. Hier kom je weer even tot rust wanneer je aan de drukte van de stad wil ontspannen. Er staan bankjes aan het water, gezellige terrasjes aan de kade, en dat allemaal in een mooie omgeving.

Bezoekadres: Nieuwe Kaai 30 

9. Winkelen in Turnhout

Wie wil winkelen kan in Turnhout ook prima terecht. Naast bekende ketens als H&M en C&A zijn er ook stijlvolle lokale boetieks, zoals deVille, Sarah (Leopoldstraat 15) en Stien Boetiek (Leopoldstraat 17). Ook zijn er tal van decoratie-, wooninrichting- en delicatessezaken te vinden in de winkelstraten van Turnhout.

De lekkerste restaurant tips voor Turnhout

10. Uit eten in Turnhout

Lekker tafelen kan natuurlijk ook prima: er zijn meer dan genoeg brasserieën en restaurants in Turnhout waar je gezellig aan tafel kunt schuiven en jezelf culinair kunt laten verwennen. Enkele restaurant tips voor Turnhout:

  • Eetcafé Barzoen (Warandestraat 42) – Barzoen heeft een veelzijdige kaart, vol lokale streekproducten en gerechten uit de wereldkeuken.
  • Tamboerke (Grote Markt 7) – Het Tamboerke is een gezellige brasserie met zicht op de Sint-Pieterskerk en het pittoreske plein in het centrum van Turnhout.
  • Bardo (Grote Markt 77) – Bij brasserie en loungebar Bardo kun je kiezen: ga je voor gerechten met een mix van Frans/Belgische traditie en wereldse invloeden in de brasserie of toch liever fingerfood, tapas en cocktails in de loungebar?
  • Boothuis (Nieuwe Kaai 30) – Dit restaurant vlakbij het water heeft geweldig zicht op de jachthaven van Turnhout. Hier kun je terecht voor all-day favorites, van cappuccino en een croque madame tot steak en whisky na.
  • Bistro Tati (Grote Markt 67) -Voor ambachtelijk gebrande koffie, kraakvers ontbijt en heerlijke lunchgerechten.

11. Overnachten in Turnhout

Wil je langer in Turnhout blijven? Blijf dan overnachten in een van deze hotels:

  • Hotel Corsendonk Viane*** (Korte Vianenstraat 2) – Hotel Corsendonk Viane is een fijn stadshotel in het centrum (met gratis parkeergelegenheid) met moderne kamers en lekker ontbijtbuffet.
  • Turnhout City Hotel**** (Stationstraat 5) – Het Turnhout City Hotel ligt op een steenworp van de Grote Markt. Gevestigd in een voormalige stationsloods en voorzien van eenvoudige, comfortabele kamers.
  • Hotel Corsendonk Turnova**** (Kursaalpoort 10) – Hotel Corsendonk Turnova is een nieuw viersterrenhotel met 97 kamers, vlakbij de Grote Markt. Een deel van de kamers bevindt zich op drie verdiepingen van het oude monumentale postgebouw.

Wat te doen in Turnhout: de leukste Turnhout tips

Heb jij al eens een bezoek aan Turnhout gebracht?

Meer lezen over bestemmingen in België:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen