Stralsund en de eilanden Rügen en Hiddensee

Vakantie aan de Oostzee in Noord-Duitsland: Combineer stad en (ei)land

Op zoek naar een vakantiebestemming waar je stad en strand kunt combineren? Dan is een vakantie aan de Oostzee in Duitsland een goed idee! Hier vind je mooie eilanden, kust en idyllische Hanzestadjes.

Tips voor je vakantie aan de Oostzee in Noord-Duitsland

Wil jij tijdens je vakantie het liefst stad en (ei)land combineren? Wie nog twijfelt over een stedentrip of een eilandbezoek: tijdens een vakantie aan de Oostzeekust in Duitsland kan het allebei. In het noordoosten van Duitsland ligt de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, waarvan het noorden grenst aan de Oostzee. De hoofdstad is Schwerin, maar de grootste stad is de havenstad Rostock.

Hanzesteden Wismar en Stralsund

Ook de Hanzesteden Wismar en Stralsund horen bij de grotere steden in de deelstaat. Zij vieren dit jaar met allerlei activiteiten dat zij al 20 jaar op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. In de buurt van beide steden liggen daarnaast mooie eilanden die je kunt bezoeken.

Zo is het eilandje Poel een groene parel in de baai van Wismar. De Duitse Hanzestad Stralsund is daarnaast een perfecte uitvalsbasis voor de twee eilanden Hiddensee en Rügen met hun prachtige natuurgebieden. Cultuur, stad en recreatie: wat wil je nog meer tijdens een vakantie?

Stralsund en de eilanden Rügen en Hiddensee

Op zo’n 6 uur rijden van Utrecht ligt Stralsund. Een van de mooiste middeleeuwse Hanzesteden, maar bij velen een nog onbekende stad in Duitsland. Stralsund is de toegangspoort naar het eiland Rügen, het grootste eiland van Duitsland met bovengemiddeld veel zonuren.

Geniet hier van de beukenbossen met begeleide wandelingen, yoga-walks en bosbaden. Heb je genoeg gewandeld? De mooie stranden lonken. Het zwemwater is van uitstekende kwaliteit: veel stranden hebben het keurmerk de Blauwe Vlag.

Zien en doen in Stralsund

De bekende Noord-Duitse ‘baksteengotiek’ is ook in Stralsund nog veel te zien. Zo kun je het  bewonderen bij het raadhuis van Stralsund uit 1370, het ‘Dielenhuis’ – een koopmanshuis met een prachtige gotische entreehal – en bij drie grote kerken. De 90 meter hoge Marienkirche kun je beklimmen voor een fantastisch uitzicht over de stad en de kust.

Het jaarlijkse middeleeuwse openluchttheaterfestival Störtebeker vindt dit jaar plaats van half juni t/m begin september in Ralswiek.

Wat te zien en doen in Stralsund, Duitsland

Stralsund is een van de steden in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern in het noordoosten van Duitsland

Wat te zien en doen in Rügen

Vanuit Stralsund kun je met de auto naar Rügen via de indrukwekkende Rügenbrug, de grootste tuibrug van Duitsland. Maar je kunt ook met de boot naar Rügen en de Hiddensee.

De Seebrücke van Sellin uit 1906 is een van de belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland Rügen. Destijds was de pier wel 500 meter lang, maar door natuurgeweld en slecht onderhoud, raakte de pier in verval.

De Seebrücke van Sellin uit 1906 is een van de belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland Rügen.

De Seebrücke van Sellin uit 1906 is een van de belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland Rügen (foto via Unsplash)

In het icoon van Sellin dat in 1998 haar oude glorie terugkreeg zitten nu drie restaurants om uit te kiezen: Palmengarten, Kaiserpavillon en Balticsaal.

Vanuit de badplaats pak je de lift of wandel je via de 99 traptreden van de Himmelsleiter naar beneden naar de 394 meter lange Seebrücke. Even verderop ligt de Seebrücke van Binz, de tweede langste van het eiland, waar je ook de boot kunt pakken naar Rügens beroemde krijtrotsen.

Nationaal Park Jasmund en de Skywalk Königsstuhl

Veel vakantiegangers komen naar Rügen voor het Nationaal Park Jasmund met zijn indrukwekkende witte krijtrotsen, zoals je ook ziet in het Engelse Dover.

De witte krijtrotsen van Rugen in Duitsland

De witte krijtrotsen van Rügen in Duitsland

In de herfst van 2022 wordt in Rügen de ‘Skywalk Königsstuhl‘ geopend, een spectaculair, zwevend uitkijkplatform op 118 meter hoogte.

Overnacht in het Schlosshotel Ralswiek op Rügen

Ook op het eiland Rügen kun je overnachten in een kasteelhotel. Het viersterren Schlosshotel Ralswiek ligt op een heuvel bij het boddenlandschap van Nationalpark Jasmund. Het gebouw staat bekend om de mooie neorenaissance architectuur en het art nouveau interieur.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door raulff-Hotels (@raulffhotels)

Ook leuk tijdens de zomervakantie: van juni tot september vindt het jaarlijkse Störtebecker festspiele plaats. Dit festival is gewijd aan het leven van de beroemde vrijbuiter met dezelfde naam, te zien in een groot openluchttheater vlakbij het kasteelhotel.

Hiddensee

Het langgerekte autovrije eilandje Hiddensee maakt deel uit van het Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft en wordt gekenmerkt door duinen, ruige klif-kusten, lange zandstranden en vogelrijke gebieden. Het kristalheldere water is een droom voor surfers, kajakkers en suppers.

Ook zeiltochten zijn mogelijk, en in de zomermaanden kun je een tochtje met een rondvaartboot maken. Veel bekende kunstenaars, acteurs en dichters vonden op Hiddensee inspiratie. Sommige van deze voormalige kunstenaarswoningen kun je nu nog bezoeken.

Vakantie aan de Oostzee: Bezoek de Hiddensee in Duitsland (foto via Unsplash)

Vakantie aan de Oostzee: Bezoek de Hiddensee in Duitsland (foto via Unsplash)

Wismar en het eiland Poel

Iets dichterbij, op zo’n 5 uur rijden van Utrecht, ligt Wismar. De Hanzestad, gesticht in de 13e eeuw, betovert met zijn middeleeuwse charme en met zijn vele gebouwen in de typische rode baksteengotiek.

Vakantie aan de Oostzee: Rode bakstenen huizen en gebouwen in Wismar

Bezoek het Hanzestadje Wismar tijdens je vakantie aan de Oostzee in Duitsland

Patriciërshuizen, pakhuizen en Hanzekantoren herinneren aan vervlogen tijden. Rondleidingen door de stad of boottochten zijn een leuke manier om de stad te verkennen.

Op 4 en 5 juni vindt op de marktplaats van Wismar de grote opening plaats van de Unesco-Werelderfgoeddag. Op 30 en 31 juli is er in het historische stadscentrum het kunstfestival boulevART Wismar, een uniek openluchttheaterspektakel met nationale en internationale theatergroepen, muzikanten en straatartiesten.

Slapen in een kasteel: overnacht Schloss Gamehl, nabij Wismar

Wist je dat er in Mecklenburg-Vorpommern meer dan 2.000 kastelen en herenhuizen te vinden zijn? In een aantal daarvan kun je overnachten; ideaal voor een kasteelvakantie en slapen tussen koninklijke muren. Ook in de buurt van Wismar ligt zo’n kasteelhotel: Schloss Gamehl.

Schloss Gamehl, een kasteelhotel in Duitsland (© Schloss Gamehl)

Overnacht in Schloss Gamehl, een kasteelhotel in Duitsland (©Schloss Gamehl)

Van 1387 tot 1945 was Schloss Gamehl het hoofdkwartier van de familie Von Stralendorff, daarna daarna werd het tientallen jaren voor andere doeleinden gebruikt. In 2000 kocht nazaat Dagmar von Stralendorff het kasteel terug en liet het restaureren. Dit intieme boetiekhotel heeft 19 smaakvol ingerichte kamers en suites en een uitstekend restaurant.

Bezoek het Duitse eiland Poel

Wie daarna rust en ontspanning zoekt te midden van de ongerepte natuur, gaat naar het eiland Poel, een eldorado voor zeldzame plant- en diersoorten. En of je nu naar de stranden bij de dorpjes Timmendorf, Schwarzer Busch of Gollwitz gaat, ze staan allemaal garant voor zwemplezier voor het hele gezin met fijne, soms echt witte zandstranden.

Prachtig uitzicht over de Oostzee bij Poel in Duitsland

Strandstoelen op het strand bij Timmendorf aan de Oostzee

Strandstoelen op het strand bij Timmendorf aan de Oostzee (foto’s via Unsplash)

Een vakantie op het eiland Poel is ook een echte insider-tip voor watersporters. Je kunt hier waterskiën, kitesurfen of duiken. Poel is te bereiken met de boot, de auto of de bus.

Heb jij al eens vakantie aan de Oostzee in Duitsland gevierd?

Dit wil je wellicht ook lezen