De leukste steden in Duitsland: 10x Duitse stedentrips

De leukste steden in Duitsland: 11x Duitse stedentrips

Weekendje weg in Duitsland? Er zijn tal van prachtige steden die een bezoek waard zijn en leuk zijn voor een stedentrip of weekendje weg. Maar waar ga je nu heen? Dit zijn een paar van de leukste steden in Duitsland voor een Duitse stedentrip!

Weekendje weg Duitsland?

Hoewel Duitsland een geweldig vakantieland is voor liefhebbers van natuur, bossen en bergen, zijn ook de Duitse steden hartstikke leuk om te bezoeken voor een weekendje weg of vakantie. Je vindt er van alles, van historische binnensteden tot moderne wijken, de mooiste musea en bezienswaardigheden en natuurlijk gezellige cafeetjes en goede restaurants.

11x Duitse stedentrips naar de leukste steden in Duitsland

Deze Duitse stedentrip-bestemmingen vormen een prima uitgangspunt voor jouw Duitsland-vakantie of weekendje weg. Maak kennis met de leukste steden in Duitsland: deze Duitse stedentrip-bestemmingen wil jij ook bezoeken.

1. Berlijn

Afstand: op zo’n 1,5 uur vliegen vanaf Schiphol, 6 uur met de trein of 6,5 uur met de auto

Berlijn is altijd goed! Vorige zomer maakte ik eindelijk zelf kennis met deze stad, al bleef mijn bezoek beperkt tot krap 24 uur in Berlijn. Maar de stad nodigt uit, is altijd in beweging en verveelt nooit. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil, op gebied van uitgaan, eten, drinken; alles kan tegen elke prijs.

24 uur in Berlijn: stad die nooit slaapt

Bezoek Duitse stad Berlijn met NSInternational
24 uur in Berlijn

Berlijn blijft een geweldige bestemming voor een Duitse stedentrip ©watzijzegt.com

2. Düsseldorf

Düsseldorf is de hoofdstad van Nordrhein-Westfalen en ligt op zo’n 2 uur reizen met de auto of trein vanuit Utrecht. De Duitse stad ligt aan de Nederrijn, net iets ten zuiden van het Ruhrgebied. Düsseldorf is een leuke stad voor een bezoek van een of meerdere dagen. Of je nu gaat voor de jaarlijkse kerstmarkten, bierbrouwerijen, musea of om te winkelen, er is meer dan genoeg te doen in Düsseldorf.

Lees meer: Wat te doen in Düsseldorf

Leukste steden in Duitsland: maak een Duitse stedentrip naar Düsseldorf

3. Frankfurt

Afstand: vanaf Utrecht 3 tot 3,5 uur met de trein, ruim 4 uur rijden met de auto

Frankfurt staat bekend als zakelijke stad. Toch heeft Mainhattan meer te bieden dan alleen hoge wolkenkrabbers. Laat je euro’s rollen in de Zeil of de Frankfurter Fressgass’, het hart en de buik van de binnenstad waar je talloze restaurants en delicatessenwinkels vindt.

Naast hoge gebouwen en winkelstraten is de stad een stuk groener dan je zou verwachten: een groene strook loopt dwars door het centrum en nodigt uit tot wandelingen.

Meer tips voor een stedentrip Frankfurt lees je hier: Op zoek naar verborgen schatten in Frankfurt

Bezoek de leukste steden in Duitsland met de trein
De Eisener Steg in Frankfurt

De Eisener Steg in Frankfurt ©watzijzegt.com

4. Hamburg

Afstand: 1 uur vliegen vanaf Schiphol, zo’n 5,5 uur met de trein of 4,5 uur rijden met de auto vanaf Utrecht 

Havenstad Hamburg, in het noorden van Duitsland, wordt door steeds meer mensen ontdekt. De stad ligt op zo’n 4 uur rijden vanaf Utrecht en is de derde stad van Duitsland. Poort naar de wereld, schoonheid aan zee, maritiem hoogtepunt in het noorden: de inwoners van de Hanzestad laten hun bewondering voor hun stad duidelijk blijken door deze titels.

Hamburg straalt internationale charme uit. Maak een rondvaart door de haven: vanaf de aanlegsteigers vaar je in een barkas tussen gigantische containerschepen, oceaanstomers en luxueuze jachten door één van de grootste havens van Europa.

Leukste steden in Duitsland: bezoek Hamburg (foto via Unsplash)

Typisch Hamburgs is ook de historische Speicherstadt Het Hamburg van vandaag en morgen bevindt zich echter in HafenCity, waar een van de grootste binnenstedelijke bouwprojecten van Europa wordt gerealiseerd.

5. Keulen

Rijnstad Keulen – in het Duits Köln – is een van de grootste steden van Duitsland en heeft een rijke geschiedenis. Deze levendige stad aan de Rijn staat vooral bekend om de historische binnenstad waar de Dom van Keulen de skyline domineert.

Maar Keulen heeft veel meer te bieden. Zo biedt Keulen allerlei bezienswaardigheden en leuke evenementen op cultureel vlak, zorgt de universiteit voor levendigheid in de stad en kun je er uitstekend eten & drinken en winkelen.

Leukste steden in Duitsland: Keulen

6. Lübeck

Afstand: 1 uur vliegen vanaf Schiphol (naar Hamburg), 5 uur rijden met de auto of 6-7 uur met de trein vanuit Utrecht

Het twaalfde-eeuwse Lübeck – ten noordoosten van Hamburg – is al jaren een grote trekpleister voor toeristen. Meer dan 1000 historische gebouwen maken van de Hanzestad een pittoresk, fotogeniek stadje dat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst staat. Nauwe straten, oude koopmanshuizen en kathedralen, er is genoeg te zien en fotograferen.

Het Duitse Lübeck is een lust voor het oog

Pittoreske gevels in Lübeck (Foto door Christian Mueller, via Shutterstock)

7. Münster

Afstand: zo’n 2,5 uur reizen per trein of auto vanaf Utrecht

Studentenstad Münster heeft een vrijwel autoloos centrum en is een ware fietsstad. De stad van Tatort wordt door velen ook wel de mooiste stad van Duitsland genoemd en werd al eens uitgeroepen tot ‘meest leefbare stad ter wereld’.

Op de Prinzipalmarkt staan onder meer het opvallende raadhuis en het Stadtweinhaus, die met hun puntgevels en arcaden de stad een eigen gezicht en een bijzondere charme geven. Hier kun je winkelen, wereldberoemde musea bezoeken – denk aan het kunstmuseum Pablo Picasso – of lekker uitgaan in een van de vele horecagelegenheden en clubs die de stad rijk is. Ook telt de stad elk jaar diverse kerstmarkten.

Lees hier meer tips voor je stedentrip Münster: Dit wil je zien en doen in Münster

Zien en doen in Münster: wandel door de oude binnenstad van MunsterMunster stadsgezicht bij nacht

Luister ook vooral even naar de Türmerin von Münster, die vanaf de Lambertikerk zes avonden per week elk half uur vanaf de hoge toren op haar koperen hoorn blaast om de stadsbewoners te informeren wanneer gevaar dreigt.

8. Hannover

Hannover is geen typische stedentrip-bestemming voor veel mensen. Toch is hier genoeg te doen voor een gezellig weekendje weg. Zo heeft de stad nog een kleine historische Altstadt en vormt oud & nieuw Hannover een mooi contrast. Je kunt hier genieten van die typische Duitse keuken en ook aan leuke winkels heb je hier geen gebrek.

Zien en doen in Hannover Duitse stedentrips: Winkelen in de binnenstad van Hannover

9. München

Afstand: Bijna 1,5 uur vliegen vanaf Schiphol, 7 uur per trein of ruim 8 uur rijden vanaf Utrecht

Een moderne wereldstad met een lange traditie: München is dé lifestyle-hoofdstad van Duitsland. Hier ga je heen voor bekende bezienswaardigheden als het beroemde klokkenspel van het Neues Rathaus en de Frauenkirche, met de van verre zichtbare groene torenkappen die de stad maken herkenbaar.

De Marienplatz, het middelpunt van München met het Altes en Neues Rathaus, is één van de mooiste pleinen van Duitsland.

Duitse stedentrips: Met de trein naar Munchen
Leukste steden in Duitsland: Munchen als Duitse stedentripbestemming

Foto door Mapics, via Shutterstock

Culi-liefhebbers mogen de biertuinen niet overslaan, al staan de meeste tuinen bekend als kelders: de Salvatorkeller, Löwenbräukeller en Hofbräukeller zijn slechts drie van de biertuinen die de Münchenaren met liefde bezoeken. Het Höfbrauhaus is de beroemdste bierhal ter wereld en mag je zeker niet overslaan.

Zin in een dagtrip vanuit München? Sprookjeskasteel Neuschwanstein ligt op krap 2 uur rijden van de stad.

Leukste Duitse steden net over de grens

Wil je niet te ver reizen? Ook net over de grens vind je tal van leuke dorpjes en steden.

10. Aken

Welkom in Aken, net over de grens bij Heerlen en Vaals. Deze stad ademt geschiedenis en cultuur, wat je snel genoeg merkt wanneer je door het charmante oude centrum met zijn gezellige pleinen en winkels wandelt. Bezoek ook zeker de beroemde Dom van Aken, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, met zijn indrukwekkende architectuur en eeuwenoude geschiedenis.

Vergeet niet om een ontspannend bad te nemen in de Carolus Thermen, waar je kunt genieten van warmwaterbronnen en wellness. Aken staat ook bekend om zijn heerlijke Aachener Printen, traditionele koekjes die je moet proeven.

Bezoek Aken, net over de grens (foto via Unsplash)

11. Bad Bentheim

Wie van idyllische steden met rijke historie en cultuur houdt, is in het Duitse Bad Bentheim op de juiste plek. Bad Bentheim ligt net over de grens en staat bekend als voormalig kuuroord. Er is veel meer te doen in Bad Bentheim, van actief in de natuur, ontspannen met wellness tot leren over vroeger in kastelen en musea.

Lees ook deze 5 tips van Instagrambloggers om te doen in Bad Bentheim en omgeving >>

Wat te doen in in Bad Bentheim

Meer inspiratie nodig voor bestemmingen in Duitsland?

Meer inspiratie nodig voor een stedentrip naar Duitsland? Lees dan ook deze artikelen:

Wat zijn jouw favoriete Duitse steden? Heb je een van deze Duitse stedentrips al gemaakt?

Foto’s: eigen bezit en via Shutterstock, German National Tourism Board, Unsplash

Dit wil je wellicht ook lezen